Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Ostkrokar eller ostbågar?

Publicerad 2011-12-11 14:52:49 i Allt och inget,

Det händer inte speciellt ofta, men igår var det trerätters här på Solsidan. Eller ja, det som var tänkt som förrätt åt vi faktiskt som för-förrätt redan vid lunch för att vi - ja, var hungriga helt enkelt ;) Men, om man som oss inte håller så hårt på etiketten är det ok att göra så. 

Anledningen till att vi "lyxade" till det var att vi hade vännerna Janne och Marie-Louise från Karlskrona på besök. Det blev en mycket trevlig dag/kväll med god mat, prat och tävlingar (som ju är ett måste när sambon är med som festfixare). Fast Janne surade nog till lite för att jag - som vanligt - vann musiktävlingen. Eller vad säger du Janne? ;)

Under bilden hittar du recepten (som vi fått av sambons kollega Christel) på förrätten och desserten som sambon lagade till. Mycket smarriga båda två!

Märk väl, förrätten ska rullas i ostKROKAR. Inte ostbågar... För inte heter det ostbågar? Iaf inte där jag kommer ifrån... 



RÄKTORN

Antal portioner: 6

12 st vitt formbröd
2 dl creme frachie (vanlig)
2 msk majonnäs
3 msk kaviar (typ Kalles)
1 st rödlök (finhackad)
c:a 5 cm purjolök (finhackad)
3 msk dill (finhackad)
1 burk svart stenbitsrom
1 st citron
30 st räkor (eller färdigskalade i lake)
75 g ostkrokar

Gör så här:

1. Till ett räktorn – tryck ut 4 st brödrundlar med ett glas (jag använde ett ganska smalt glas och tryckte ut 3 st rundlar, man blir ganska mätt annars)
2. Vispa creme fraichen så att den tjocknar, tillsätt majonnäs, kaviar, dill, rödlök och purjolök – rör om.
3. Smöra smeten på bröden och bygg ett torn med smet mellan och på utsidan. Låt stå kallt i c:a 15 min.
4. Krossa ostkrokarna, lägg dem i en plastpåse och kavla så att de finkrossas. Rulla ”tornen” i ostkrokekrosset.
5. Garnera med räkor, stenbitsrom, citron och lite dill. Och en hel ostkrok som pricken över i:et om du vill ;)


VIT CHOKLADMOUSSE MED HALLONSÅS
4 stora eller 8 små (gör dubbelsats till 8 personer)

150 g vit blockchoklad
1½ dl vispgrädde
1½ dl kesella (1 %)

Hallonsås
150 g hallon (jag brukar ta lite mer)
½ dl socker

Gör så här:

1. Smält chokladen.
2. Vispa grädden – ej för hårt.
3. Rör ner grädde + kesella i chokladen
4. Mixa hallonen – passera dem genom en sil för att få bort kärnor (detta kan göras kvällen innan)
5. Klicka ner smeten i glas – häll hallonsåsen över.
6. Sätt gladpack över, stå i kylen minst 30 min.

Kommentarer

Postat av: Millan

Publicerad 2011-12-11 17:37:45

MMm gott! Jag gjorde nåt liknande med räkor och ostbågar (som det heter här ;) och det smakar verkligen gott tillsammans.

Tror jag ska prova din chokladmousse till nästa helg.

Ha en bra vecka!

Kram

Postat av: Fröken Grön

Publicerad 2011-12-11 18:18:11

Ja jädrar, det där var en förrätt helt i min smak! Och jag kan bara hålla med dig om att det visst heter ostKROKAR och inget annat. Nog en regional fråga.

Hoppas du får en fin start på den nya veckan; må gott!

/Anna-Karin

Postat av: Marina

Publicerad 2011-12-11 21:15:32

Men va gott det ser ut och jo, det heter ostbågar. I alla fall i min värld. Jag älskar ostbågar så den där förrätten skulle kanske kunna passa här på nyår.



Tack för inspirationen.

Kram!

Postat av: Gardenhouse

Publicerad 2011-12-13 12:14:39

Mmm vad gott det ser ut!

Tänka sig att oskroksbakelsen ska jag ha på halv åtta hos mig (har aldrig gjort den), men fick ett recept liknande ditt...kopierar ditt istället som var så utförligt :)

Efterrätten ska jag också testa lät ju himmelsk.

Vilken rolig träff ni hade ;)

Kram Sussi

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela