Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Ingen riktig gosse

Publicerad 2012-07-09 17:48:17 i Trädgård,

 
Gossen i det gröna. Så heter dom, sa grannen om de plantor jag fick förra sensommaren. De frösår sig villigt, men fyller ut bra om du vill täcka lite bar mark. Bar mark? Jo tack, det har vi ju gott om sa jag. Tackade och tog emot det som då mest liknade vissen dill. Några blommor hann visa sig innan hösten, men jag var inte direkt stormförtjust.
 
Men nu. Nu ser den inte ut som dill längre, utan blommar friskt och vackert i en massa blå nyanser. Tycker den är jättefin både före, under och efter blomning. Faktiskt så fin att den nog ska få en alldeles egen (nästan) rabatt nästa sommar. Och grannen hade rätt, den frösår sig. I massor. Men eftersom jag bara hittat frösådda plantor typ 20 cm från rabatten är det inga problem.  
 
 
Till sist. Ni är säkert redan flera som säger: "Det är fel-fel-fel. Det där är ingen gosse. Det är en jungfru". Och visst är det så, det är en Jungfrun i det gröna, Nigella damascena. Tur jag googlade lite innan jag la ut inlägget...
 

Kommentarer

Postat av: Marina

Publicerad 2012-07-09 20:33:59

Många växter går under flera olika namn och jag glömmer aldrig när makens mormor påstod att en blomma hette ett visst namn. Nej, sa jag det där är ....., jag har precis sått sådan hemma. Nähä, sa hon så envist så. Jag gav upp till slut men vet att jag hade rätt.
Jaja, söt är den oavsett namn.

Kram

Postat av: Fröken Grön

Publicerad 2012-07-09 20:45:58

Tycker nästan att "Gossen i det gröna" är ett härligare namn; behåll det! Väldans fina blommor, hur som helst.

Ha det fint!

/Anna-Karin

Postat av: Åsa

Publicerad 2012-07-09 20:53:09

Gosse eller jungfru. Sak samma.
Hen är väldigt söt i vilket fall.
Hälsar Åsa

Postat av: Ulrika

Publicerad 2012-07-09 21:48:15

Supersöt är den i alla fall, oavsett namn.
//Ulrika

Postat av: MissStorm

Publicerad 2012-07-09 23:01:25

Henne känner jag inte alls igen. Ser vacker ut med de olika färgnyanserna. Var också tvungen att googla lite o ser att hon är 1-årig. Lite lurigt att skriva så när hon tydligen sprider sig så bra och lever vidare...
Kram

Postat av: Mina Gröna Tankar

Publicerad 2012-07-10 16:42:21

Gossar brukar väl kanske sprida sina frön mer lättvindigt än jungfrur så det kanske är det rätta namnet ändå...

Postat av: AnnCharlotte

Publicerad 2012-07-10 21:12:17

Ja och så hittade jag ju till dig :)))
Hon är allt bra fin, jungfrun i det gröna.
Ha det bra :)

Postat av: Anna Vattenkanna

Publicerad 2012-07-10 23:07:10

Den är så fin. Alla stadier som du skriver.

Klotrobinia - inget fel på trädet men det är ju ett toppympat träd så stamhöjden = sluthöjden. Det är bara kronan som ökar i omfång och det blir ingen riktig "trädkänsla" eftersom grenarna inte utvecklas som på ett vanligt träd utan blir en buske på en stam typ... Avlövad ser klotrobinian ut som ett skatbo på en pinne tycker jag. Därför skrev jag så :-)

Kram

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela