Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Lite mer Bratislava

Publicerad 2012-10-17 19:55:59 i Allt och inget,

 
Stadskärnan i Bratislava är verkligen liten! Flera gånger överraskades vi av hur korta avstånden var i verkligheten mot hur man tolkade det på kartan. Den guidade turen som var mellan både gamla och nya delen tog exempelvis endast två timmar trots långsamt tempo och många stopp. Vår guide Dominicka, en 19-årig slovakiskfödd medicinstuderande, skötte sig med den äran och tog oss runt på allt man "måste" se. Bl.a. den blå kyrkan och alla statyer (Cumil heter han som tittar upp ur ett brunnslock).
 
Dominicka tipsade också om matställen med typisk slovakisk mat. Vi testade t.ex. dumplings på Bratislavská reštaurácia. Kan rekommenderas. Annorlunda miljö (en gammal biograf), god mat och mycket prisvärt.
 
   
 
Bratislava är mycket kontraster tycker jag. Grått, öststats-slitet kontra fantastisk gammal arkitektur kontra monstruösa moderna konstverk placerade lite var som helst. Funderar på om jättebrösten (eller vad det nu är) ovan skulle passa i trädgården? Not va? Däremot skulle jag inte ha något emot att ha en av de söta bänkarna som stod på gamla stadens torg.  
 
 
 

Bratislava och Wien är de huvudstäder i Europa som ligger närmast varandra. Vi tog en tågresa till Wien, det tog inte mer än en timme. I stället för ett grått och mulet Bratislava mötte Wien oss med strålande sol och 15 grader varmt. En toppendag för att strosa runt i centrum med andra ord! Såklart hinner man inte med Wien på en dag men innerstan hann vi med. På bilden Stephansdomen som stått här sedan 1200-talet. Respektingivande och vacker katedral!   

Ja, det här var lite av vår härliga långweekend!

Kommentarer

Postat av: Jessica

Publicerad 2012-10-17 20:55:10

Kul att se bilder och läsa om för mig helt nya ställen! Låter som ni hade det toppen, det är ju toppen!

Postat av: Gardenhouse

Publicerad 2012-10-18 11:55:03

Så kul att få följa med igen...ja det var udda saker tillsammans i en skön mix om jag förstått det hela rätt!
Kul med guide som kan visa det bästa av det mesta både vad det gäller mat och sevärdigheter :)
Kram Sussi

Postat av: Inger Karlsson

Publicerad 2012-10-19 20:34:58

Vill också åka till Bratislava, hör av dig hur ni haft det

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela