Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Virrigt!

Publicerad 2010-11-30 20:56:11 i Kök,

Japp, så var den äntligen på plats. Bänkskivan, Virrvarr ljusgrå, och den underlimmade diskhon från Intra! Kunde inte bli snyggare :) Jag är sååå nöjd!

Som vanligt blir bilden rätt kass eftersom jag inte har så bra blixt på kameran. Har en fin lös blixt liggande i en av de 50 kartonger vi har i ett magasin. Men det är ju där det! Förhoppningsvis får vi (läs: sambon) tummen ur och tömmer förrådet till helgen. Börjar faktiskt sakna en del saker nu. Med tanke på vädret skulle det sitta som en smäck med med vinterskor, långkalsonger, mössa och vantar...

Stegfel

Publicerad 2010-11-28 19:18:48 i Källaren,

Förberedde källartrappsväggen för målning igår. Och idag fick jag äntligen måla lite :) Målning är utan tvekan den roligaste renoveringsuppgiften tycker jag. Det blir så fint!

Men det var inte helt enkelt att nå överallt. Trångt och högt i tak gjorde att jag fick använda stege för att nå. Det blev lite vingligt och jag fick vara koncentrerad hela tiden. Ett felsteg där och jag hade slagit ihjäl mig! Kanske ingen match för en yrkesmålare, men jag kände mig lite instabil...

Men nu är jag nöjd. Två strykningar hann jag med idag och nu är det lika vitt som utomhus. Härligt! 1. Före. Grön panel. Endast bortre väggen är gipsad och vitmålad. På den här väggen sätter vi troligen en fondvägg/schablon/wall sticker av något slag. Sambon vill ha Tottenhams klubbmärke här. Hmm, jag är tveksam. 
2. Stege och trappsteg. Har stått stabilare...
3. Färdigt! Väggarna är vitare i verkligheten. Taskig blixt och glödlampsljus gör det inte rättvisa.

Lördagsmys

Publicerad 2010-11-28 19:12:33 i Allt och inget,

Jag städade huset och torkade/tvättade källartrappen i några timmar igår. Utan mat och toalett blir jag (som en del vet) värsta blodsockermonstret. Orkade inte vänta på att sambon skulle laga mat så han fick order om att köra och köpa pizza. Pronto! Pizzan var ingen höjdare, men det var lite mysigt i vårt sovrum iaf :)

Rester

Publicerad 2010-11-25 18:36:07 i Allt och inget,

Ska kolla Biggest Loser, koka en kopp te och käka upp resten av mandelkubbarna. Känner mig inte "in the mood" för nåt annat just nu...

Men imorgon blir det besök i gamla hemstaden Helsingborg. Tjejmiddag på Harrys. Det ser vi fram emot :)

Ljus i vårt hus

Publicerad 2010-11-25 18:30:56 i Kök,

Några av stommarna har kommit på plats i köket och nu kan man väl ana (iaf om man kisar...) hur det kommer att bli när det blir färdigt. Jag toklängtar tills bänkskivan är på plats. Virrvarr ljusgrå! :) 

Idag fick vi också ljus i vårt hus eftersom all el nu är dragen på bottenvåningen. Se så fint det lyser ovanför fönstret! Här kommer man att må bra när man diskar och samtidigt kollar ut över ägorna.

Den observante kanske undrar varför vi har ett minielement under fönstret till höger? Det blev en liten miss här men rörmokaren ska byta till ett element i rätt mått.  

Mandelkubbar

Publicerad 2010-11-24 22:29:07 i Kök,

Fick akut längtan efter mandelkubbar när jag hörde elektrikern prata i telefon idag: "...när jag åt mandelkubb och drack kaffe...". Var därför tvungen att cykla inom Coop på vägen hem och köpa mig en påse. Kall mjölk och mandelkubb skojar man inte bort. Tror jag käkat 6 stycken ikväll. Om jag mår bra? Nej, mer som jag förtjänar...


Förutom mandelkubbsätandet har jag också fått iväg några beställningar ikväll:

- Kyl/frys från tretti.se, en vit GRAM KF32496-02FN. 2 meter hög med diskreta handtag. Diskreta handtag känns som det absolut viktigaste, förutom att den är vit... ;) Att den har energiklass A+ är inte heller så tokigt.

- Spis från Vitvarumäklarna. Det blev en Electrolux EKC60057. Att man ser bra in i ugnen och att det finns variabla zoner är viktigt när det gäller spisen tycker jag. Och båda dessa "funktioner" finns här.

- Beslag till skåp och lådor i köket samt dörrhandtag till innerdörrarna. Det blev svarta bakelitdörrhandtag till slut. Allt från byggfabriken.

Alla varor med hemkörning och fri leverans. Att handla på nätet är bäst! :)

Stambyte klart!

Publicerad 2010-11-23 17:33:44 i Källaren,

Nu är alla rör/ledningar för vatten och avlopp nedgrävda. Äntligen!

På bilden ser du en del av vårt framtida badrum i källaren. Inte så mycket kvar att göra där inte ;) 

Rött är sött

Publicerad 2010-11-23 14:58:20 i Allt och inget,

Jag har alltid gillat det klassiska Elefanttyget av Estrid Ericson. Och senaste åren har tyget setts överallt i inredningstidningar och på bloggar. Men det är först nu jag fått tummen ur...    

Vill ju allra, allra helst ha en (eller två) fåtölj 336, formgiven av Josef Frank, i rött eller brunt Elefanttyg. Grym fåtölj! Ett aber bara. Min plånbok och priset är inte kompatibelt. Men som en förjulklapp till mig själv shoppade jag ändå loss på Svenskt Tenn idag. 

Vad det bidde? Det bidde en svart väska och en meter tyg. Tyget ska jag klä en fotpall med och sen tänkte jag sy en kudde av tyget som blir över. Fåtöljsubstitut som kan funka ;) 


Snart ljus i hallen!

Publicerad 2010-11-21 21:22:51 i Husrenovering,

Tanken var ju att vi skulle skruva ihop köksstommar i helgen. Nu blir det ju sällan som man tänkt sig. Antal hopskruvade stommar i helgen = NOLL! Det blev lixom andra aktiviteter...

Lördag:
1. Första anhalten var Perstorp för att hämta ett Blocketfynd. Ett styck oanvänt inbyggnadsbadkar och en sprillans ny blandare till superpris. Prisa Blocket!

2. Andra anhalten var Pingstkyrkans Second Hand i Hässleholm. Har varit här några gånger och alltid gjort fynd. Denna gång blev det en julljustake i röd plåt och en blå keramikvas. 20 kr fick jag punga ut.

3. Tredje anhalten var Stoby Måleri i Hässleholm. Tänkte inhandla Elfaskenor till hallen för ett presentkort jag har. Tyvärr körde vi fel (TRE gånger) så vi var inte i butiken förrän tio minuter innan de stängde. Nu vet vi var det ligger så nästa gång kanske vi hinner kolla deras utbud också... 

4. Fjärde anhalten var hos sambons goda vänner i Hässleholm. Kaffe, kanelbulle och trevlig pratstund :)

5. Sista anhalten var huset! Och där träffade vi elektrikern som satte upp brytare och uttag. Trevligt! 
Tanken var att vi skulle fixa lite, men jag var ett grinigt blodsockermonster så vi stack hem. Sambon gjorde mat till mig och sen var jag på lite bättre humör.

Söndag:
Städat i huset!
 

1. Skjutdörrspartiet i hallen. Skyddstejpen sitter fortfarande kvar på profilen så det ser lite konstigt ut. Och ljuset från bygglampan gör att väggen ser gul ut. Och det är den ju inte. Utan den är? Så klart - vit!
2. Strömbrytare från Eljo Renova. Inte lika snygga som de "riktiga" i bakelit, men vem har råd med dem!?!?
3. Det lutade och vitoljade sovrumsgolvet gör sig fint mot favoritgolvet i hallen. Golvlist och tröskel saknas ännu.

Så olika vi är

Publicerad 2010-11-20 09:46:23 i Husrenovering,

Det känns verkligen lyxigt att slippa renovera själv. Vi skulle långt ifrån kunnat göra allt, men betydligt mer än vad vi gör nu. Och att vi dessutom slipper bo i röran och dammet är än lyxigare. Men det finns så klart en hel del som vi måste ta tag i och fixa innan vi flyttar in.

Så därför gjorde jag och sambon en lista över en del av just det som behövs fixas innan inflyttning. Jag tänkte att det kunde vara bra att vi enskilt fick skatta ungefärlig effektiv (inkl förberedelse, uförande o städ/avslut) arbetstid, i timmar, för respektive punkt. Ni som sett Arga snickaren på kanal 5 vet nog vad jag menar. 


Så här blev resultatet:

UPPGIFT

   SAMBONS TIDS-
UPPSKATTNING

MIN TIDS-
    UPPSKATTNING

Måla vägg och tak vid källartrappen

80 h

6 h

Tömma vårt magasin på möbler/kartonger

4 h

8 h

Vinterstäda trädgården

4 h

3 h

Fixa källartrappen

3 h

12 h

Fixa tvättstugeväggarna

16 h

4 h

Rengöra golv i förråd och gillestuga

4 h

2 h

Förbereda de ofixade väggarna i källaren för puts

16 h

3 h

Skruva ihop köksstommar (12 st) från IKEA

32 h

8 h

Skruva ihop garderobsstommar (3 st) från IKEA

16 h

2 h

TOTALT ANTAL TIMMAR:

175 h

44 h


Som du ser av resultatet blir det en "liten" diff på 131 (ETTHUNDRATRETTIOEN) timmar! Det roliga är att det jag tror ska ta långt tid tror sambon ska gå tokfort och tvärtom. Men på två av punkterna är vi hyfsat synkade iaf: vinterstäda trädgården och rengöra golv i förråd och gillestuga. Inte illa alls... ;) 

Vi säger som Tim Gunn i Project Runway på TV3:
 
Tim Gunn från Project Runway. Make it work!

Regn och rusk

Publicerad 2010-11-19 20:14:29 i Allt och inget,

Dagens plan var att räfsa klart gräsmattan. Det är ju snart vinter ju! Men icke, det ville sig inte eftersom regnet har pissat ner hela dagen :( Typisk att vädret är emot en när jag väl samlat kraft och energi. Nåja, helgen har ju bara börjat, så det finns väl tid än. Tog ändå en sväng förbi huset för att kolla om hantverkarna gjort nåt spännande. Målarna var där och rollade för glatta livet och snickarna hade bl.a. satt upp skjutdörrspartiet till garderoben i hallen. Det blev finfint!

På måndag kommer rörmokaren och lägger resterande avloppsrör i källaren samt monterar element på bottenvåningen. Ska bli härligt med "riktig" värme och inte bara byggfläktsvärme.

Varm choklad

Publicerad 2010-11-18 20:31:18 i Kök,

Idag efter jobbet var var jag ute i trädgården och pysslade. Härligt med frisk luft! Gjorde fint på uppfarten, så fint man nu kan göra på en grusig och lerig uppfart. Räfsade bort en massa löv, lerklumpar och fixade under entrétrappan som verkar ha använts som skrotupplag av förra ägaren. Nu är all skit borta och där är jämt och fint! Under bråte brukar man ju hitta en del (blä-)kryp, men jag hittade faktiskt bara EN fet spindel. Alla de andra är väl på semester... 
 
Efter två timmars trädgårdsarbete i kylan och snålblåsten var jag småfrusen. Cyklade hem och gjorde mig en varm kopp varm choklad och några limpmackor med ost. Mumsigt!

Och idag kom köket :) Och våra nya sängar! Ville verkligen testa dem, men ingen idé att ta bort emballaget eftersom det lär damma ett tag till. Vi får ge oss till tåls lite till. Och som sagt, sambon sover ju gott var som...

Måste beställa beslag till köket och innerdörrarna. Har i princip bestämt vad det blir för några, men ska fundera en sista vända innan beställning. Just nu lutar det åt nedanstående. Snygga va? Alla kommer från Byggfabriken.

 

 

Förberett och klart

Publicerad 2010-11-17 21:11:11 i Kök,

Jippie, imorgon kommer köket!

IKEA håller tidplanen och levererar köket på den tidigare aviserade dagen. Gott! I leveransen ingår även inbärning (säger man så?) till "angiven plats i bostaden". Väldigt skönt att slippa bära in allt själv. Det enda vi gjort är att vi förberett plats och täckt golvet. Så imorgon står jag och pekar med hela handen var grejorna ska ställas medan chaufförerna bär.

Det kommer bli ett antal paket och med det rena julafton i helgen! Öppna paketen är väl ok, men sen ska allt monteras. Astrist jobb ju :( 

I morgondagens leverans kommer också våra nya sängar. De hade man velat testa, men det går ju inte att sova i huset ännu. Eller ja, går gör det väl, men vi väntar nog tills vi åtminstone har en toalett.  
 

Mjölkpapp på nylackade parketten som skydd för alla platta paket vi får hemlevererade imorgon.
Grundade golvlister på tork.
 De kommer att bli vita såklart!

- Jaaaaa!

Publicerad 2010-11-16 20:37:01 i Allt och inget,

Jaaaa! Så skriver Norra Skånes tidning att sambon vrålar. Och det ligger nog mer än en uns sanning i att han brukar göra det på (eller vid sidan av) handbollsplanen... Och än en gång får sambon vara i rampljuset. Livet är orättvist - not! 
Kolla in artikeln här.Lapskojs

Publicerad 2010-11-11 21:03:18 i Allt och inget,

Det är väl gott? Jag gillar det och tänk om vi får det på lördag! Lapskojs är väl inte den mest vanliga festmaten, men vi ska ju på lappfest i Karlskrona, så helt omöjligt är det inte. Festen är vad jag förstår en tradition, men för mig är det första gången. Varför sambon har en stående inbjudan kan tyckas lite märkligt, det är väl inte så mycket "jag är lapp och jag har mina renar..." över honom. Men jag som är uppvuxen i Norrland kvalar ju lätt in! Ska bli kul.

Vi har bokat en weekend på Statt i Karlskrona. Mys med två nätter på hotell! Några besök hos sambons gamla vänner från handbollstiden ska vi också hinna med.  

PS Googla lapskojs och välj att se Bilder. Måste säga att det ser lite äckligt ut, men gott är det i vilket fall!

Slipat

Publicerad 2010-11-11 20:40:07 i Sovrum,

Så fina golv vi har nu! :)
Ett vardagsrumsgolv som är nyslipat och mattlackat. 
Ett sovrumsgolv vars golvplankor är lena som en barnrumpa och ser helt nytt ut.

Vi var tvungna att lägga i några nya brädor i sovrumsgolvet när vi tog bort en garderobsvägg. Det gjorde ju att golvet såg "lappat och lagat" ut, så därför tänkte vi täckmåla golvet för att dölja lagningen. Men efter ett gott jobb av golvsliparen Calle syns knappt lagningen så nu hoppar vi täckmålningen. Istället kommer vi (läs: Calle) att luta, vitolja och mattlacka golvet. Lacken lägger vi för att göra golvet lite tåligare.

Tycker DU att det passar med ett lutat och oljat golv i ett hus från -48?
Om inte, hur ska vi då behandla golvet?

 
Sovrumsgolvet: Mjukt och härligt plankgolv
Vardagsrumsgolvet: Vacker fiskbensparkett. Och den nya pardörren ut mot trädgården. Fin va? Så småningom kommer man att sätta fötterna på ett trädäck när man går ut här...

For till stoorschtaaaan

Publicerad 2010-11-10 19:29:09 i Husrenovering,

Norrländska! Betyder att jag varit på utflykt (läs: jobbresa) till Stockholm i två dagar. Ibland är det kul att komma iväg men hemma är ändå alltid bäst! ♥ 

Som sagt, kul att komma hem. Mindre kul var de tre fakturorna som kommit. Det var räkningar för fjärrvärmen, elektrikern och köket. Inte de billigaste fakturorna, men ja, det är väl bara att hosta upp kosingen och se glad ut! 

Hann också en sväng förbi huset innan det blev mörkt. Jag var så nyfiken på att se det nyslipade parkettgolvet. Det blev hur snyggt som helst, man kan nästan tro att den är nylagd! Hade ingen kamera med, men ska ta några bilder imorgon.  

11 minuter

Publicerad 2010-11-07 19:23:32 i Trädgård,

Hyfsat snabb försäljning på Blocket idag. 11 minuter tog det att bli av med växthuset. Tricket är, som jag alltid sagt, att ha med det korta men kraftfulla ordet GRATIS i rubriken! Vi säger grattis till Angelika som var först. Efter henne var det måååånga intressenter som hörde av sig, men först till kvarn. Rättvist ska det va!

Och sambon är (super)glad. Han har aldrig gillat växthuset, eller iaf inte placeringen av det... Mig kvittar det faktiskt, saknade aldrig växthus i förra trädgården. Jag är nog ingen storodlare, gillar perenner bäst!

Hux flux liggande panel

Publicerad 2010-11-05 13:12:23 i Husrenovering,

Måste säga att det går undan de dagar alla snickarna är på plats. De hinner massor på en dag! Igår hann de (med en hjälpande hand från sambon) bl.a. med att:

- ta ner det stora fönsterpartiet ut mot gatan
- sätta in det nya fönstret
- lägga golvet i köket och hallen
- panela utsidan med liggande panel istället för stående. DET blev verkligen snyggt! Så får det bli, om/när vi gör om fasaden.Före: Fönster och balkongdörrsparti i uselt skick.
Efter: Nytt fönster, ny plåt och panel. Snyggt!

Lagt golv ligger!

Publicerad 2010-11-05 09:46:28 i Husrenovering,

Wow! Vårt hall- och köksgolv blir en riktig fägklick i allt det vita. Häftigt! 

Vi har haft lite funderingar på hur det skulle se ut när det väl var på plats, men nu när vi sett det färdiga resultatet är tvivlen borta. Vi gillar det verkligen! 

Det första man ser när man kommer in i huset kommer att vara det röd- och vitrutiga golvet. Och vem blir inte glad av det? :) 


Forbo Marmoleum Click i rött (Bleeckerstreet) och vit/beige (Barbados).

Aj som fan!

Publicerad 2010-11-04 20:44:58 i Husrenovering,

Man ska väl inte svära, men idag var det faktiskt berättigat... Ja, inte för mig då, men för sambon.

1. När vi kom till huset idag höll snickarna på att ta bort balkongdörren ut mot gatusidan eftersom vi ska ha ett vanligt fönster där istället. Grabbarna (Peter, Stefan och Calle från Kvalitetsbyggen Kristianstad AB) vet verkligen vad de gör men nog såg det lite "instabilt" ut trots att de var tre stycken.

2. Med anledning av instabiliteten undrade sambon om han kunde hjälpa till. - "Jajamän, det går bra" säger förste snickarmästare Peter. Det är bara lite jobb med kofoten kvar, sen är fönstret väck. 

3. Men hoppla, här slant visst snickarmästaren med kofoten. Rätt i huvudet på sambon! Aj aj aj, det var illa. Tur nog uppstod inget blodvite så det var ok att skratta :)

4. Fönstret är urtaget och sambon är än en gång nöjd med sin renoveringsinsats.

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela