Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Aj, aj, aj...

Publicerad 2010-09-30 21:51:55 i Husrenovering,

Japp, det är jätteviktigt att man har rätt skor när man river. Och nope, jag hade INTE rätt skor idag och då får man faktiskt skylla sig själv att det gör pissont när man trampar på en gammal spik *surar* Har ont i foten nu, eller mest i en tå faktiskt. Känns som att spiken träffade en sena eller nåt. Mamma, önskar mig skor med stålhättor i julklapp!

Trådlöst el?

Publicerad 2010-09-28 20:29:17 i Husrenovering,

Tänk om all el i huset kunde vara trådlös. Hur coolt hade inte det varit? Och hur snabbt och billigt hade det inte blivit att anlita elektrikern? Nåja, ett framtidsscenario kanske. Idag har iaf elektrikerna börjat dra tomrören i taken samt fräsa för dosor och uttag i innerväggarna. Har försökt tänka till så att vi får många (och bra placerade) uttag, men det är lite svårt med tanke på att vi inte bott i huset. Men hellre ett uttag för mycket än ett för lite.


Sladdar i massor...

Värme på gång

Publicerad 2010-09-28 20:16:20 i Källaren,

När vi är i huset (inte så ofta som vi "borde" kanske) märks det rätt tydligt att det börjar bli höst. I huset finns nämligen ingen värme ännu. Det är nog lite småkallt för hantverkarna, men de får ju en anledning att jobba sig varma...

Men nu är det snart värme i huset igen, med den skillnaden att det nu är fjärrvärme istället för olja. Oljepannan togs bort igår och vips fick vi ett extrarum i källaren. Ja, så kändes det iaf eftersom rummet blev så mycket större när den stora pannan försvann. Fjärrvärmepannan(?) tar ju jämförelsevis ingen plats alls.


Mycket grejor blir det...

Kan Zumba va nåt?

Publicerad 2010-09-27 20:30:37 i Allt och inget,

Har både läst och sett mycket reklam om den nya träningsformen Zumba. Tänkte testa det imorgon. Spännande!Så här står det att läsa om det: Med inspiration från traditionell musik som cumbia, salsa, samba och merengue flätade Beto ihop sina latinska favoritrytmer med glödheta danssteg som hans elever älskade - Zumba Fitness® var fött! Med tanke på att jag har rytmen i blodet kommer det troligen att gå som en dans... Yeh, not!

Annars då? Ja, helgen i Helsingborg var härlig. Hann med att träffa många kompisar. Var bl.a. och träffade mina gamla grannar. Favvegrannen Åsas trädgård hade blivit såååå fin. Jag är så avis! Men vår trädgård kommer säkert också att bli fin - en dag ;)
Helsingborgsvisit

Publicerad 2010-09-23 21:59:19 i Allt och inget,

Det blir gamla hemstaden Helsingborg i helgen. Sambon till en av mina allra bästa kompisar, A, fyller 50 så det blir partaj! Jag åker till Hbg redan imorgon på morgonen. Ska ta en tripp till det nyrenoverade gigantiskt stora (enligt reklamen) IKEA-varuhuset på förmiddagen och på eftermiddagen ska jag jobba mina timmar på kontoret i Helsingborg. Ska bli kul att träffa mina gamla kollegor. Eller ja, vi är ju fortfarande kollegor, men vi sitter inte på samma kontor längre.

Ska umgås och sova hos H imorgon. Hemtrevligt och mysigt ska det bli! :) Kanske hinner jag också åka och hälsa på mina gamla grannar i radhusen.

Vad ska sambon göra då? Han ska till Lysekil och coacha sina småpojkar (födda -93) i JSM i handboll.  

29 min blankt

Publicerad 2010-09-23 21:37:44 i Allt och inget,

Har precis gjort något jag inte gjort på cirkus 6-7 år och det är är LÖPTRÄNAT. Smaka på ordet. Låter det inte atletiskt och superhurtigt? Det tycker jag! Visserligen tränar jag lite på gymmet och springer på löpbandet någon enstaka gång, men det är inte alls samma sak som att springa utomhus. 

Satt i favoritfåtöljen och kollade på Biggest Loser och tänkte att kan dom så kan jag! Sagt och gjort, jag planerade en runda i huvudet och sen på med dojjorna och ut i friska luften. Har ingen aning om hur långt jag sprang men det tog exakt 29 minuter i hyfsat tempo (om jag får säga det själv...). Känner redan att det kommer att bli träningsvärk imorgon. Skönt, det ska kännas att man LÖPTRÄNAT ;)

En gång är ju ingen gång, så nu får jag se till att detta blir en vana. Öhh, vi får väl se. Men det var faktiskt riktigt skönt att bli så trött! Förhoppningsvis händer det fler gånger!


Löptränardojjorna

Betamax eller VHS?

Publicerad 2010-09-18 19:23:02 i Allt och inget,

Kan någon hjälpa mig?
Min sambo är förtjust i metaforer. Kanske lite för förtjust eftersom det inte alltid blir så tydligt vad han menar. När vi småtjabbade nyss kom han med liknelsen att han var VHS och jag var Betamax. Kan någon förstå vad han menar? Menar han att jag är en sådan som inte så många ville ha för några år sedan, och nu är det absolut noll efterfrågan? I hans fall var han lite mer populär under lite längre tid, men nu är det ingen som vill ha honom heller. I så fall är det väl tur att vi har varandra? :-)  

Höstfärger

Publicerad 2010-09-18 17:29:43 i Trädgård,

Jag gillar hösten! Det är inte så varmt, man svettas inte så mycket, det är underbara färger i naturen och äppelträden är fulla av frukt. Men hur tänkte vi egentligen när det gäller frukten? Var det verkligen så smart att spara TRE grymt "fruktsamma" äppelträd? De ger ju äpplen i massor! Idag ägnade jag säkert fyrtiofem minuter åt att plocka fallfrukt. Kanske är tricket att plocka var tredje dag och inte var tredje vecka... ;)

Men ska inte klaga, träden är verkligen vackra och de ger karaktär åt trädgården. Och till sommaren kommer de att ge oss välbehövlig skugga!

Idag sken solen på förmiddagen så jag var ute i trädgården några timmar och fixade med lite allt möjligt. Har bl.a. börjat gräva (tar lååång tid i den tunga lerjorden) upp en hörna där vi ska lägga plattor för  trädgårds- och soptunnorna. Har också påbörjat projektet "jord-som-blir-över-blir-en-fin-kulle-till-våren", d.v.s. all överbliven jord, gräsmatta som ska bort och annat man vill bli av med lägger jag i en hög i trädgården. Högen täcker jag sen med dubbla lager tidningspapper (så eventuellt ogräs kvävs) och låter det vara så över vintern. Till våren har man en fin kulle med prima matjord! I alla fall funkade det så i min gamla trädgård, får hoppas det gör det här också.


Början på kullen. Här kommer det att fyllas på med diverse annat.Bygglovet beviljat

Publicerad 2010-09-17 14:53:22 i Husrenovering,

Tvättar idag. Fem trappor ner, fem trappor upp medan tvättmaskinen körs, fem trappor ner igen, fem trappor upp. Så håller det på! Det blir ett himla rännande. Bra motion dock, eftersom jag tar trapporna istället för hissen. Eller ja, nu ljuger jag lite. Jag tar trapporna ibland, kanske två av fem gånger. Det är väl ändå rätt bra???

I alla fall. Passerade brevlådan på väg upp från tvättstugan och som vanligt var det mest reklam. Men idag även nåt kul! Vår bygglovsansökan för takändringen (från "platt" tak till sadeltak) på utbyggnaden har beviljats. Snabba ryck som vanligt när det gäller Kristianstad Kommun. Det tog bara fyra veckor. Gott! (OBS - inte ironi, kommunen har verkligen skött sig sedan vi flyttade hit) 

Nu är det alltså bara den lilla "obetydliga" detaljen med hur mycket det kostar kvar. Har fått pris av en firma och väntar på svar från en annan. Om Firma Två har ett pris liknande Firma Ett behåller vi nog det platta taket och intalar oss att det är skitsnyggt! Eller nåt...

Elle, belle, bi...

Publicerad 2010-09-16 20:38:10 i Badrum,

...vilken klinker ska det bli? Ja, det är frågan. Men nu måste vi sätta ner foten och BESTÄMMA oss. Skitsvårt tycker jag för var gång jag läser en inredningstidning, kollar inredningsprogram eller strosar i en färgaffär får jag nya idéer. Men nu känns det helrätt (får se hur länge det gör det)...

Det blir mosaikliknande klinker på golvet och klassisk vit 15x15-kakel på väggen. Tidlöst, stilrent och framförallt snyggt! Lite 50-tal över det också. Klinkern har både grå- och brunton (det bruna syns inte så bra på bilden) i sig vilket gör det lätt att färgmatcha med handdukar och andra attiraljer. Om man nu är en sån som färgmatchar i badrummet vill säga...

Torrt och fint!

Publicerad 2010-09-15 15:31:04 i Husrenovering,

Häromdagen sa sambon: Om du hade 200.000 att köpa bil för skulle du utan problem kunna lägga 130.000 på krockkuddar, bilbälten och försäkringar. Och en "kommer-aldrig-att-krocka-garanti". Resterande pengar skulle du lägga på själva bilen... Och ja, det stämmer nog allt. Vill gärna ha både hängslen och livrem.

Enligt säljaren har det varit en läcka i taket på utbyggnaden, bevis för det gick att se i vardagsrumstaket där det var lite missfärgningar. "Jodå, allt är fixat, det är hur torrt som helst under" sa säljaren. Men eftersom jag vill ha dubbla garantier och vara RIKTIGT säker var det kanske inte så konstigt att jag bad snickarna öppna innertaket och kolla så att det verkligen var torrt under. Och jo, visst var det "hur torrt som helst". Ja, ja, man kan ju aldrig veta. En säljare är ju alltid en säljare och i detta fall av ett hus med friskrivningsklausul... ;)

PS. Det är inte jag som skrivit på väggen, det är Herr Förstasnickare som meddelar Yngre Herr Andrasnickare. Jag skulle ALDRIG särskrivit altandörr. Bara så du vet!

Ett hål i golvet

Publicerad 2010-09-15 15:21:15 i Badrum,

När vi kom till huset häromdagen var det ett stort hål i badrumsgolvet. Fick genast tankar på "toaletter" som enbart har ett hål i golvet. En sån vill vi INTE ha! Men igår var ny golvbrunn, nya rör för toalett och vask på plats. Skönt! För jag vill inte stå och kissa... Och till alla (torde väl vara typ 98 %) er män som står upp när ni kissar. Varför???


Vänster: Rivning klar! Uppreglat för isolering i golvet.
Höger: Detta är annat än det gamla avloppet i gjutjärn. Äkta plast(?) skojar man inte bort!

Fruktigt

Publicerad 2010-09-11 20:34:25 i Allt och inget,

Visst kan man kräva lite extra omvårdad av sambon när man är sjuk? Känner mig som "stackars, stackars lilla mig". Därför var det inte mer än rätt att sambon fick fixa till en fruktsallad. Visserligen bara bananer, nektariner, äpplen och grovt hackad mandel. Men det var mumsmumsigt!

Gårdagens svulloval: Det röda till vänster
Dagens val: De gula till höger 
Kaga - vilket alternativ skulle du valt? Oavsett dag ;)

Visst märks det att jag är uttråkad????
Det är sketatrist att ligga i sängen en hel dag, men min "bota-förkylnings-strategi" brukar funka. 24 timmar i sängen och sen är förkylningen borta!
Fågelmat

Publicerad 2010-09-11 16:38:24 i Allt och inget,

Igår hade jag besök av kompis H och goe lille sonen J. De kom vid lunchtid och eftersom vi alla var hungirga började vi med ett Happy Meal på den stora hamburgerkedjan som börjar med Mc och slutar med Donald's. Maten där är verkligen överskattad! Visst, jag kan känna mig sugen på det, men efter typ tre tuggor undrar jag alltid varför jag äter där. Nåja, lille J verkade gilla det. Kanske inte maten så mycket, men iaf presenten han fick till sitt Happy Meal.

Mätta och belåtna(?) gick vi vidare till fågelburarna i Tivoliparken. Här finns bl.a. påfåglar, gäss, undulater och hönor. Precis när vi var där var det dags för personalen att ge fåglarna mat. Visste du att de matar hönorna med russin? Hönorna var helt vilda efter russinen i russinförpackningen. Lille J fick erbjudande om att ta hem en höna att ha i sängen, men han avböjde. Han trodde inte att hans Pokemonfigurer skulle gilla sällskapet... :)

Man ska äta och fika mycket när man är på utflykt. Det tycker iaf jag! Så efter turen till Tivoliparken blev det fika. För H och jag blev det kaffe och mumsiga vaniljhjärtan. Calippo Cola till lille J.

Har man väl börjat äta skitmat blir det lätt att man fortsätter. Det blev pizza på kvällen. Åt halva, sen var jag "nöjd". Blä, det kändes verkligen inte bra att ha ätit så mycket skit på en dag.

Jag kände mig kass redan igår och idag har jag legat i sängen hela dagen, ligger där just nu faktiskt. Är tokförkyld och har troligen feber också. J-a skit! Och vi som planerat en tur till Malmö för att köpa kakel o klinker :(


Vilket ljus!

Publicerad 2010-09-08 13:38:35 i Husrenovering,

När vi kom till huset igår kväll hade ännu fler väggar rivits därför att vi ska:
- bygga skjutdörrsförvaring i hallen
- förlänga badrummet
- förlänga sovrummet samt ta en del av ytan i arbetsrummet till klädkammare, eller som det så fint heter walk in closet :)

Älskar ljuset i huset just nu! Men "tyvärr" måste vi ju sätta upp väggar och dörrar. Jag tror ända att det kommer att kännas ljust nog när allt är klart och väggar och tak är vitmålade. Det ser vi fram emot! 


Bilden tagen från det som ska bli "bibliotek"/arbetsrum. Toaletten till vänster och sovrummet till höger.Även denna bild är tagen från det som ska bli "bibliotek"/arbetsrum.

Limelände

Publicerad 2010-09-07 07:10:39 i Källaren,

Nej nej nej, vill verklligen inte tänka på vilket jobb det kommer att bli att ta bort "limmet-under-de-skitfula-plaststegen" ner till källaren. I förra huset renoverade jag en hel del och för det mesta var det lite småjobbigt men kul! Men en sak som jag inte tyckte var så kul, var att ta bort gamla limrester från trappan. Kommer ihåg att jag skrek rätt ut så j-a trött jag blev på det. Det tog en hel evighet innan jag fick bort det, men till sist blev det väldigt bra.

Men tänk inte på det nu lilla jag. Det finns säkert något fiffilurigt medel att stryka på så det försvinner "i ett nafs". Som alla mirakelmedel som tar bort kalkavlagringar från kakel och klinker. Funkar ju hur bra som helst, not!


Det svarta på trappsteget är alltså inte damm utan gammalt LIMELÄNDE. Eller ja, det är väl damm, limm och gammal plastmatta i en härlig mix...

Mellanmål

Publicerad 2010-09-05 21:01:03 i Husrenovering,

Har byggstädat och rivit i källaren idag. Dammigt och slitigt! Efter några timmar satte hungern in och jag tog en liten mellanmålspaus i solskenet. Då vi varken har el eller vatten i huset är det medhavd matsäck som gäller. Idag var det ostmackor (färdigbredda från Konditori Fantasi) och IKEAs potatischips med gräddfil och lök. Gott och fett, men det var jag värd efter slitet i källaren ;)

Rivningsdag

Publicerad 2010-09-04 19:29:27 i Trädgård,

Idag har vi varit flitiga och jobbat i källaren, både sambon och jag. En klapp på axeln till oss båda!
Vi har rivit ner väggpaneler/gipsskivor i det blivande förrådet, skivorna i taket i "gillestugan" och all panel i källartrappan. 

Förra ägarna var duktiga på att sätta panel/gips på typ ALLA väggar i källaren :( Men måste säga att det är förhållandevis torrt under, det beror nog på att de reglat upp bakom panelen så att luften fått möjlighet att cirkulera. Det tackar vi för!  

Vi har också invigt våra nya rottingstolar (i äkta plast) från IKEA. Tanken är att stolarna ska stå under äppelträden i vår framtida, frodiga, gröna, perfekta och vältrimmade trädgård. Yeah! Som ni ser på bilden har vi en bit kvar innan vi når den trädgårdsstandarden...

Här får ni en bild på mig också. Sambon tyckte, för balansens skull, att det skulle vara en bild där jag sitter och vilar.Släpp in ljuset!

Publicerad 2010-09-03 21:52:28 i Husrenovering,

Vilken skillnad det blir när man får in lite ljus i huset! Snickarna från Kvalitetsbyggen Kristianstad AB, med Peter Sandin i spetsen, hann med massor andra dagen de var hos oss. Här revs det väggar av bara farten! Nu känns det verkligen som att det händer grejor. Det är häftigt att se vad en tigersåg och en kofot kan åstadkomma!


Vänster: Bild från sovrum ut mot hallen. I öppningen kommer vi att sätta en skjutdörr.
Häger: Bild från vardagsrum in mot köket. Toalettstolen och vasken ska vi Blocka ;)

Kissa med öppen dörr

Publicerad 2010-09-03 21:27:34 i Badrum,

Det är ju modernt med öppen planlösning nuförtiden. Trendkänsliga som vi är tänkte vi ta det steget längre, vi skiter (hehe) i dörren, ja väggen också för den delen, till badrummet. Det kommer att bli hur bra som helst, "stort ljusinsläpp" som arkitekterna brukar säga.

I övrigt ser vårt badrum ut som nedan just nu. I princip allt är rivet och bortforslat. Kvar är bara det nätta lilla gjutjärnsavloppet (bilden till höger). Det ska rörkillarna demontera nästa vecka. Vi får se om de håller vad de lovar...

Vi har också bestämt att vi ska förlänga badrummet med 400 mm. Ynka 400 mm?!?! Det låter kanske inte så mycket, men jag lovar, det kommer att göra underverk på den lilla ytan! Så nu blir det att planera om – igen. Kul tänker jag medan sambon suckar :) 


Grönt är skönt

Publicerad 2010-09-03 10:51:59 i Husrenovering,

Man hittar väl alltid mer eller mindre värdefulla "skatter" när man river i ett gammalt hus. Vissa skatter vill jag inte ens visa här, så sunkiga är de. Men i sovrummet hittade syster och jag, vad vi tror är, ursprungstapeten. Vacker, grön och blommig! Skulle absolut kunna tänka mig den som fondvägg bakom sänggaveln, men den idén tror jag inte går igenom hos sambon. Han vill nog hellre ha tapeten Colette från Sandbergs Tyg & Tapet.

Tror också någon vill ge oss ett tecken på att vi valt rätt hus. Bakom en väggpanel i källaren hittade vi en symbol över Kärnan i Helsingborg. Helsingborg är ju staden vi bodde i innan vi flyttade till Kristianstad. Kanske inte så mycket till tecken, men det gjorde i alla fall att vi kände oss lite mer som hemma... 

Brrr...

Publicerad 2010-09-03 10:29:37 i Allt och inget,

...vad det var kallt imorse. 6,7 grader vid halv-sjutiden. Det var vantar på när jag cyklade till jobbet idag :( Nu är hösten på ingående. Det enda positiva med det (just nu) är att jag kan börja använda den superssnygga halsduken i tukos jag köpte på H&M igår. Alltid nåt! :)

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela