Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Getingsurr

Publicerad 2011-04-30 21:47:36 i Trädgård,

Man måste ju njuta i trädgården också. Så idag spanade jag bl.a. in en grymt stor geting. Sambon råkade "sparka" till den så den verkade stendöd, men vaknade till liv efter ett tag. Den blev nog bara lite groggy av sambons ena 46:a. Och vem hade inte blivit det? 

Gjorde en söt bukett idag. Man tager vad man haver liksom. Lite maskrosor och pärlhyacinter, några kvistar forsythia och kirskål och något lilarosa ogräs som jag inte kan namnet på. Tycker det blev fint!

Nu - dags för The KennedysSVT.  

Hörna!

Publicerad 2011-04-30 21:38:38 i Trädgård,

Åtta timmar! Det är antalet timmar spenderade i trädgården idag. Nu är jag härligt trött i kropp och knopp...

Sambon var också flitigt i trädgården idag, hans "intervallgrävande" var mycket imponerande! Men vid fyratiden började han känna sig yr. Kroppsarbete, solsken och gårdagens pokerkväll med grabbarna tog då ut sin rätt... ;)

Idag blev det bl.a. en rabatt i en hörna i det stooora "maskrosträdgårdslandet". I rabatten finns inte mer än tre pionplantor som jag räddade från grävskopan förra året genom att bara kasta ner dem i jorden. Men det ska bli mer i rabatten, vet bara inte vad ännu. Trots att pionplantorna inte fått någon kärlek på hela våren har de tagit sig bra. Men idag har de blivit ompysslade. Jag vände all jord, rensade bort allt ogräs, jordförbättrade med torvmull, gödslade och vattnade. Jag lovar, det finns inte en maskrosrot kvar i den rabatten! 

Nöjd!
 

Längst bak i bilden ser du det vi hittills grävt upp, det är en del, men det är mer kvar, det syns bara inte på bilden.

Nu ska det växa - fort!

Publicerad 2011-04-28 21:34:51 i Trädgård,

Nu håller vi alla tummar för att det jag läst på Internet stämmer. Att Myskmadran kväver kirskålen. Idag rensade jag nämligen en kirskålsfull hörna. Hörnan är kanske tre kvadrat och rensningen tog 2,5 timme. Sicket j-a trist jobb! :( Förmodligen är det en del rötter kvar, men jag har iaf lyckats få bort det mesta - tror jag. Och nu är det ju hyfsat lätt att hålla efter. 

Och med flitig "tumhållning" hoppas vi nu på att Myskmadran växer galet fort :)

Efterbilderna blev rätt suddiga ser jag nu, men jag var trött i fingrarna/händerna efter allt grävande och slitande. Vi skyller på det i alla fall...Före: Mängder med Kirskål.
Efter: Det mesta av kirskålen borta (hoppas jag) och några småplantor av Myskmadra planterade.

Ett löfte är ett löfte

Publicerad 2011-04-27 20:29:23 i Trädgård,

Här kommer, sent omsider, utlovade bilder på de beskurna äppelträden. Eller Mini, Midi och Maxi som vi döpt träden till utifrån hur mycket som finns kvar efter vi beskurit dem. Jag trodde nog inte att det skulle vara så mycket liv kvar i Mini, men visst kommer det skott även där!

Till Helen
Är du nöjd nu? ;)

Tänkte nu ge mig på att rensa upp bland alla bilder jag tagit sedan renoveringen började... *suckar*
Borde gjort det för länge sedan, men trista uppgifter sparar man ju gärna till en bättre dag. Och idag känns som en sån dag så det är väl bara att sätta igång!


Tänkte det var bäst att lägga ut namnen på träden också.
Vissa av er kanske har kanske inte så lätt för att se vilket som är vilket... ;)

Styrkepass

Publicerad 2011-04-25 21:57:53 i Trädgård,

Fjäskade för sambon i morse och bjöd honom på frukost på Grand Hotel :) Mysigt med frukost "på byn" men frukostmatsalen var lite trist så betyget blir inte bättre än tre frukostbullar.

Efter den stärkande frukosten var det läge att ta tag i en av dagens aktiviteter. Gräva upp trädgårdsplattor, rensa bort ogräset mellan dem och sen lägga tillbaka plattorna igen. Jojo, här på Solsidan har vi inga problem att hitta aktiviteter som är rena styrkepassen... 

Det var ingen sätt/fogsand under plattorna utan vi bara la tillbaka dem rätt upp och ner. Det blev lite halvsnett och dant men vad gör det? Det ser i alla fall genast "renare" ut. Och visst kommer det att dyka upp ogräs mellan plattorna nu också, men det är mer hanterbart så här.

Vi har inte mycket gräsmatta kvar, men det lilla vi har kvar klippte sambon igår med vår nya handjagare, Stiga Freeclip. Fast gräs och gräs, där är nog lika mycket mossa just nu ;) Men ändå, sån skillnad det lilla kan göra. 
 

Ungefär hälften av plattorna upptagna, rensade och tillbakalagda. Som du ser var behovet av en "rensning" stor.  

Tulpaner i flock?

Publicerad 2011-04-25 21:36:54 i Trädgård,

Vårblommor finns det gott om i vår trädgård. Den ena vackrare än den andra! Tror mig ha koll på vad de flesta heter också - bara det! Har än så länge hittat krokus, backsippa (sååå vacker), gullviva, vitsippa, scilla, blåsippa och pärlhyacint. På gång är tulpaner (ska bli spännande att få se i vilka färger), påsk- och pingstliljor.

Men den otroligt vackra gulvita på bilden nedan gick jag bet på.
*googla som en dåre* 
Det skulle kunna vara en flocktulpan Tulipa Tarda. Eller vad tror du?

Allierad

Publicerad 2011-04-24 20:00:25 i Trädgård,

Kriget mot maskrosorna fortsatte idag. Men idag hade jag en allierad och det underlättade betydligt! Sambon grävde och jag slet upp rötterna. Med gemensamma krafter lyckades vi fylla en hel skottkärra och en ogräskorg med de eländiga maskrosrötterna. Skulle tro att 2/3 av maskrosorna är uppgrävda nu. Alltid något! 

Nyduschad och rätt trött i ryggen bänkar jag mig framför TV:n. Det är dax för favoritprogrammet Mästarnas mästare!

 

5-3

Publicerad 2011-04-24 19:46:38 i Allt och inget,

Skokaosmatchen vid utgången till trädäcket vinner jag helt klart! Mina fem par mot sambons tre. Jamen hallå, hur många skor behöver vi? Vi bor ju inte i en storfamilj direkt... Näe, en rensning får det bli!

Read the f***ing manual...

Publicerad 2011-04-22 21:36:45 i Trädgård,

Sambon köpte fin o dyr Webergrill igår. När han kom hem öppnade han kartongen, såg manualen, stängde kartongen och gick därifrån... :)

Men idag hade vi kusinbarn Veronica på besök med särbo Hans och eftersom Hans är en händig kille fick han uppdraget att, tillsammans med sambon, skruva ihop grillen.

Bild 1.
"Manual? Vem f-n behöver en manual..." säger Hans. Veronica, som sitter säkert i korgstolen, pekar lite försiktigt. "Det går nog bättre om du tar den där hjärtat lilla..."

Bild 2.
"Säg till om du behöver hjälp" säger sambon när han går förbi...

Bild 3.
Låt grabbarna hållas. Vi har det gott här i solen!.

Bild 4.
Sällan man ser mamma vila. Hon har myror i brallan bildligt talat...

Själv fick jag myror i brallan idag - bokstavligt talat! Satt på trädäcket och kände att det kröp i brallorna. Ant in the pants. Ihhhhhh vad läskigt det kändes!


(Och de fick ihop grillen till slut. Att hjulen sitter åt fel håll vågar jag väl inte berätta...)


Pytte blir stort

Publicerad 2011-04-22 21:08:34 i Trädgård,

Pyttegaraget blev stort igår! Mamma och jag röjde, rensade och sopade där inne. Aningens hälsovådligt var det nog för vi "snöt svart" när vi var klara men nu är där fint som snus och gott om plats. 

Känns som ett dubbelgarage nu :) Härligt!
 
Mamma i sopartagen...

Nu är de här!

Publicerad 2011-04-20 21:56:44 i Trädgård,

Ojojoj, nu gäller det att jag skyndar mig i maskroskriget. Såg nämligen de två första maskrosorna idag. Vackert gula visade de upp sig mellan några plattor *grrr*

Fast ärligt talat. Visst är det fint med maskrosor ändå? Det är när de börjar ploppa upp typ överallt som det ogillas...

Har ärligt talat inte heller varit så flitig i mitt krigande sista dagarna. Idag har jag och mamma (som är på besök från Skellefteå) grävt en ny rabatt (j-a stenhårda lerjord) för solroshäcken och planterat de sista buxbomplantorna. Bilder kommer!

Idag får du nöja dig med en bild på den gula faran... Vacker va?

Imorgon blir det utflykt till lilla Älmhult och stora IKEA. Ska se om de fått in fler solcellslampor. Vill ha en slinga till pergolan. Fint!

 

Städsegrönt

Publicerad 2011-04-18 21:12:43 i Trädgård,

Innan jag blev med trädgård var städsegrönt ett obekant ord för mig. Det skulle kunna betyda typ vad som helst. Men nu vet jag vad det betyder - växter som behåller sina löv på vintern. Och såna måste vi ha! :)

Sagt och gjort! Åkte till plantskolan och inhandlade 30 buxbomplantor. Än så länge ganska små plantor, men de kommer att växa till sig och bilda en fint rundad städsegrön häck in mot "trädgårdslandet". De kommer lixom bli porten in till det gröna vardagsrummet...

Och Gullviva. Så vacker!

Skruttgaraget

Publicerad 2011-04-17 19:58:39 i Trädgård,

Fixade till en liten hörna vid skruttgaraget idag. En klematis (Montana Rubens) planterades vid ena gaveln. Hade en likadan i förra trädgården och den täckte snabbt ena väggen på skruttförrådet där. Otroligt rikblommande och väldigt vacker. Den blir förhoppningsvis bra här också. Googlade lite för info och såg då att den kunde bli 7-10(!) meter. Hoppla-hoppla! Vi får nog hålla koll så den inte expanderar för mycket... 

Planterade också några krukor med lite gott och blandat som jag hittade i trädgården. Vita, blå och ljusljusrosa violer från gräsmattan, några gullvivor (vet att de är fridlysta men de åker ner i rabatten sen), en akleja och några pärlhyacinter. Vi får hoppas att de tar sig! Hipp hipp hurra...

Publicerad 2011-04-17 19:44:37 i Allt och inget,

...för det är min födelsedag idag! Är inte mycket för traditioner och firande och jag får vara glad om jag kommer ihåg min egen dag. Jag är nog rätt tråkig ;)

Men sambon firade mig iaf ♥ Han gjorde smarrig jordgubbstårta som vi käkade i ute i solskenet  Härligt! För trots den dystra och gråa morgonen sprack det upp och blev en varm och solig söndag! Och vad gör jag då? Är ute i trädgården så klart. Hela långa dagen!

Kattafan

Publicerad 2011-04-17 19:35:35 i Trädgård,

Fetaste katten såg vi från sovrumsfönstret i morse. Det såg ut som den satt och sket i rabatten. Kattafan! Men det visade sig att den bara vilade lite. Med den kroppen krävs det nog mycket vila. Ofta.

Fast vad vet jag, katten hade kanske kattungar i magen. Kanske var det därför den var fet! Förutom att vara fet var den faktiskt rätt söt också.

Vad hände?

Publicerad 2011-04-17 08:55:45 i Trädgård,

Ingen sol på hela helgen? SMHI hade ju lovat *surar*
Visserligen är klockan bara 8.30, men det är mulet och trist ute. Inte alls kul! 

Vi har inget räcke/staket runt trädäcket vilket gör att det på några ställen är "lite långt ner till marken". Tanken med att skippa räcke var att vi vill ha ett trädäck som hänger ihop med trädgården och inte en yta som är inhängnad och instängd. Trädgården och trädäcket ska var ett liksom...  

Häromdagen kom sambon med den goda idén om att plantera en solroshäck vid trädäcket. Alltså där det är lite långt ner till marken. Tycker det var en lysande idé så det blir troligen en av dagens sysslor. Till sommaren kommer vi kunna njuta av solar i massor även om solen på himlen lyser med sin frånvaro. Inte illa alls!

Pytte

Publicerad 2011-04-16 20:52:18 i Trädgård,

Vi har ett garage. Pyttelitet! Vi skulle definitivt inte komma in med vår bil i det. Eller kanske skulle vi komma in med bilen men sen inte ur den... Men som cykel- och trädgårdsförråd kommer skruttgaraget bli perfekt.

För någon vecka sedan hörde jag våra grannars föräldrar prata om vårt garage. De såg inte mig för jag var "gömd" bakom några buskar så de visste inte att jag hörde dem. "Jamen, det är väl självklart att det där gamla rucklet åker. Det fattar väl vem som helst". Nä, hörru farbrorn. Det kommer det inte att göra. Det gamla rucklet kommer att hänga med ett tag till. Lite slipande och målande av träfasaden, nya hängrännor och några klättrande klematis så kommer det att se härligt shabby chic ut. Eller nåt. 

Steg ett var iaf att grundmåla dörrarna som faktiskt är nygjorda. Känns kanske onödigt att låta göra nya dörrar men eftersom jag kommer att ställa cykeln där måste de funka. Och de gamla dörrarna var totalt kaputt! Redan nu känns garaget riktigt flådigt :) Beslagen kommer jag nog måla i grönt. Det var de tidigare som du ser på bilden.

Är faktiskt inne på att måla källarfönster och ytterdörr på huset i samma gröna kulör. Men det är ett projekt som ligger lååångt fram i tiden. Och innan dess är det ju inte omöjligt att grönt blivit grått, blått, engelskt rött...


En sneak peak på pergolan får du på nedersta bilden. Vill inte visa mer för jag tycker det ser så trist och kalt ut när det inte är någon hammockgunga eller några växter där.

Bästa servicen

Publicerad 2011-04-15 21:02:42 i Allt och inget,

Min sambo är bäst, men inte på komplimanger... 
"De där jeansen är inte så smickrande för din figur" sa han häromdan. Ok, jag kan hålla med honom om att mina boyfriend jeans varken är tajta eller välsittande, men ändå. Så säger man inte. Pruttmupp!

Med sambons sk komplimang i färskt minne blev jag därför glad när Johanna på jobbet tyckte att jag hade snygga jeans. Tack Johanna! :) Fast det är klart, hon sa ju inget om min figur, bara jeansen. Hmm...

Idag köpte jag nya jeans. Och det var för att jag behövde det, inte pga sambons sk komplimang. Det blev ett par ljusa Lee, Marion. Inköpta på JC. Butiken med bästa servicen här i Kristianstad om du frågar mig. Känner mig som en panschis (stavas det så?) där inne men personalen är hjälpsamma och supertrevliga. Gilla! 


PS
Precis innan jag publicerade detta inlägg visade jag sambon texten.
"Nänänä, så där har jag aldrig sagt".
Nä, eller hur?
"Men jag kan ha sagt att de inte gjorde din figur rättvisa".
Suck... ;)

Jippie, det regnar!

Publicerad 2011-04-12 18:03:01 i Allt och inget,

Idag hoppar jag kriget mot maskrosorna mest för att jag kan, men också för att det pissregnar ute...
Och istället för uteaktiviteter blir det soff-softande. Hockey! :) 

Skellefteå AIK VS Färjestad BK

Skellefteå Kraft Arena, 19.00

Kriget har börjat

Publicerad 2011-04-11 22:03:39 i Trädgård,

Knappt 40 kvm. 
4 kvadrat om dagen.
Alltså inte mer än två veckor.
Ehh, what?

Vårt igenvuxna trädgårdsland är ungefär 40 kvm stort och som jag skrivit tidigare är det galet mycket maskrosor där. Därför tänkte jag så här: Om jag försöker rensa ca 4 kvm om dagen så kan det vara färdigrensat om två veckor. Sagt och gjort. Idag började två-veckors-kriget. Många och långa rötter blir det! Urtrist jobb, men jag får nog snygga armmuskler.

Och du. Jag är tacksam om du, liksom jag, bortser från det faktum att jag efter dessa två veckor måste börja om igen... *suck*

Det var inte bara krig idag. Planterade en vit klematis (Miss Bateman) vid entrén också. Den är inte mycket för världen idag men enligt plantskolan är den tålig, har stora vita blommor och blommar läääänge.  


Kolla in dagens längsta maskrosrot. Otroligt! Och den här plantan hade inte ens mycket ovan jord. Suck, hur ska detta gå?   

Lycka är...

Publicerad 2011-04-10 21:09:30 i Trädgård,

...när sambon lagat hemlagad moussaka till mig efter en lååång dag i trädgården. Gulle! ♥

Har varit ute från 9-18 idag. Tror t.om. jag kommer få träningsvärk efter allt bärande och grävande. Vem behöver gym när man har 800 kvm lerjordsträdgård?
 

Bahamas

Publicerad 2011-04-09 20:21:42 i Trädgård,

Det blev inget trädgårdsmöblemang när vi var i "Hässlehåla" igår, men det blev en Bahamas, en solstol i teak. Den kommer garanterat bli välanvänd - iaf av mig för sambon kan nog inte komma så "långt ner" ;)

Solstolsinvigning med kaffe och kaka blev det idag. Härligt i strålande solsken!

Fyndade idag! En hammocksoffa som kommer att hänga perfekt i pergolan! Gung-gung! Nu ska soffan "bara" oljas in innan vi kan hänga upp den. Jupp, vi lägger väl till den uppgiften på vår to-do-list och hoppas att det blir gjort innan midsommar. Detta året!

Kunde inte låta bli att köpa växter när vi passerade ett växthus idag. Alltså, växter är det sista jag borde köpa just nu. Borde få lite mer färdigt innan jag börjar med lull-lullet, men jag kunde lixom inte låta bli. Och det blev ju bara några buskrosor, The Fairy. Ska planteras på framsidan, imorgon. I hope!

Fem liter mjölk

Publicerad 2011-04-08 16:34:33 i Allt och inget,

Håll i hatten vad det blåser ute! Tur nog hade jag vinden i ryggen när jag cyklade hem idag för cykel är inte bästa fortskaffningsmedlet i den här vinden. Iaf inte i motvind. Men det gick bra, jag kom hem helskinnad.

Hel var däremot inte min cykelkorg. Cykeln hade blåst omkull på jobbet och då fick den sig väl en tjockablänga. Illa! Fem liter mjölk går nu inte längre att få ner i den här korgen :(

Nu ska vi på fredagsutflykt. Till Hässlehåla (Hässleholm för dig som inte är från trakten). Vi ska kolla trädgårdsmöbler på Möblera och köpa färg på Stoby Måleri. En av oss tycker det ska bli kul...Nämen oj!

Publicerad 2011-04-06 20:37:15 i Trädgård,

"Nämen oj, vad är det för fint som kommer upp i rabatten?" tänkte jag förstrött när jag plockade i en rabatt.
"NÄMEN OJ" skrek jag när jag såg att det var Kirskål. Blä - ogilla :( 

Hade inte en enda Kirskålsplanta i förra huset. Kanske gillar de inte sandjord? Men den tunga lerjorden verkar de gilla de minsann... Ägnade iaf en och en halv timme åt att försiktigt dra upp plantorna med sitt väl förgrenade rotsystem. Vissa säger att man bara gör det värre genom att försöka rensa, men vi håller en tumme. Får ut till helgen igen och se om det kommit upp mer. Rätt troligt va? 

Läste här på Internet att man kan "kväva" Kirskål genom att plantera marktäckaren Myskmadra. En idé som jag nog tänker testa. Myskmadra är en favorit. Vacker, doftar gott och sprider sig fort. Perfekt på en del av de öppna ytor jag vill täcka.

SMHI lovar 13 grader och sol till helgen. Det gillar vi!  

Minnet lixom

Publicerad 2011-04-03 10:22:01 i Källaren,

Sambon och jag gjorde ett ryck igår och målade de ännu inte klara väggarna i källaren. Sambon rollade och jag fixade "finliret" med pensel, dvs alla hörn och mot tak och golv. När vi kommit typ halvvägs slår det mig: "Ahh, jag har ju inte primat/grundat dom här väggarna!!" Va f-n, det kunde vi ju inte börja med mitt i allt, så vi sket i det lixom och låtsades som ingenting. Vi får helt enkelt hålla tummarna för att färgen inte lossnar från väggen nu är förarbetet inte är riktigt ok. Mitt j-a fiskpinneminne

Återstår bara bänkskiva och vask i tvättstugan sen kan vi börja "inreda" där nere. Jag vill att allt ska komma på plats nu, är trött på röran... 

Det är Hus & Hem-mässa i Kristianstad i helgen. Brukar tycka det är för mycket folk på för liten yta på mässor, men jag tänkte ändå ta mig dit idag, sista mässdagen. Förhoppningsvis har de flesta varit där fredag och lördag. Man kan ju hoppas... 

 

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela