Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Wroom

Publicerad 2011-08-31 21:10:21 i Allt och inget,

Jag ska vara på bortaplan i tre dagar. Är på jobbresa i Göteborg. Idag har jag träffat en av våra leverantörer och torsdag o fredag ska jag på kurs i grafisk design. Det ska blir riktigt kul! :)

Ligger nu på hotellrummet och slökollar på TV och har ont i magen. En hel påse Ahlgrens bilar gick riktigt snabt att trycka i sig... *suck* 

Bougainvillea

Publicerad 2011-08-30 19:48:42 i Trädgård,

Med tanke på att ett av sambons skötebarn inte (enligt mig då) fått den kärlek och omtanke den behöver har den ändå växt på bra. En skvätt vatten tror jag den fått emellanåt, men knappast någon gödning.

Skötebarnet jag menar är bougainvillean, växten vi blev förtjusta i på vår Turkietresa tidigare i sommar. Som den medelhavsväxt bougainvillean är  trivs den bäst i växthus eller skyddad bakom en inglasning. Men här på Solsidan krusar vi inga växter. De får helt enkelt "gilla läget". Och det verkar väl ändå som att den gjort just det - gillat läget mot västerväggen där det är sol hela dagen. Eller ja, de få dagar det varit sol i sommar har den haft solsken på sig hela dagen.

Återstår nu att se hur sambon tänkt sig vinterförvaringen. Kan mycket väl bli så att han exprimenterar med att låta den stå ute hela vintern. Ett sådan experiment kräver ju minimalt med arbete... ;)

Idag kom IKEA-katalogen med Posten. Härligt. Det blir soffläge ikväll också!

 

Coola Colt

Publicerad 2011-08-29 20:46:32 i Allt och inget,

Känner mig rätt seg idag, men pallrade mig ändå iväg till ett träningspass. Nöjd!

Har inte gjort mycket mer ikväll. Såg reprisen av Trädgårdsfredag efter träningen. Oj, vad jag gillar Pernilla Månsson Colt! Hon känns så naturlig, avslappnad och ändå så cool liksom. Heja henne!

Tror jag ska softa i soffan nu, elller kanske rent av hoppa ner i loppelådan, och läsa en trädgårdstidning. En riktig mysmåndagskväll!

Lite otur har jag allt

Publicerad 2011-08-28 18:40:35 i Trädgård,

Hmm, min till synes supergoda idé med att täcka kullen med tidningpapper visar sig nu inte vara så super duper som jag trodde. Jag hade nog lite otur när jag tänkte... Eller kanske inte otur, mer okunskap. 

Där högen nu är placerad var det tidigare värsta snårskogen. Jag lovar, här fanns allt du kan tänka dig och lite till. Jag röjde som en dåre där och det var svårt att överblicka allt men nu är det tydligt att där växte åkervinda eller snårvinda (jag tror iaf det är något av det). Oavsett vad! Det superexpansiva ogräset fullkomligen ÄLSKAR att bre ut sig under tidningarna. Måste vara dess optimala förutsättningar för lyfter jag på en tidning så är det bara en massa vita rötter/revor. Ser ut som värsta spagettikaoset!

Vad gör jag nu? Måste jag täcka hela kullen med markduk/plast i två år för att kväva eländet? Vill inte, vill inte... Eller ska jag ta bort tidningarna och rensa, rensa så fort jag ser minsta reva. Verkar vara ett omöjligt uppdrag! Näe, jag vill bara gråta en skvätt...

Det j-a ogräset kan väl vara fina som växtplanscher på väggen, men i min trädgård har de inte att göra... *surar*

 

Spasmer och lamhet

Publicerad 2011-08-28 13:20:49 i Allt och inget,

Det spöregnar ute! Med tanke på alla växter jag fick och köpte igår är spöregn det jag minst av allt vill ha nu. Dagens plan var att få ner, kanske inte alla, men flesta växterna i jorden. För nu när semestern är slut har man ju bara helgerna på sig att skrutta runt i trädgården hela dagarna. Oj, vad jag saknar "min" semester! 


Hur som helst var det som julafton när förra grannen Anna kom hit igår. Av Anna fick jag några plantor gråtimjan - en favorit att sätta mellan betongplattorna. Så glad jag blev för dem. Tack Anna! 

Med sig hade Anna också en sopsäck och några plastkassar med växter från förra grannen Gunnel. Jag visste ungefär vad jag skulle få, men det var ändå spännande att se vad hon packat ner. Där var mycket riktigt daggkåpa, höstanemon, pion, vintergröna, gulltörel och jordgubbar. Lika glad blev jag för de plantorna. Tack Gunnel!


Efter julklappsöppningen stack Anna o jag till Trädgårdsdagen på Bäckaskogs slott. Vi var lite sena och hade bara en dryg en timme på oss, men trots detta hann vi med att fördela ut våra slantar lite här och där. Riktigt duktiga var vi!

Från Bäckaskog kom jag hem med vit nunneört (ska jag sätta under äppleträden), clematisen Arabella (ska jag ha som marktäckare), rödbladig revsuga och en två meter hög armeringsställning (för en klätterros). Allt mycket prisvärt! :)  

Förresten, en dos utbildning hann vi också med i Bäckaskog, se bilden. Kul tyckte jag!


Näe, nu skiter jag i att det spöregnar ute för jag tänker gå ut och plantera. Det finns inga dåliga kläder...


Informativa växtbeskrivningar i kryddträdgården vid Bäckaskogs slott.

Underhållsfri framsida

Publicerad 2011-08-26 21:19:24 i Trädgård,

Har länge funderat på vad vi ska göra på framsidan av vårt hus. Varken häck eller staket har känts särskilt lockande. Vill ha något som inte kräver alltför mycket underhåll och det får absolut inte vara för högt. Nä, hugaligen, då känner jag mig instängd!

Och nu vet jag äntligen hur vi ska ha det! Som på bilden nedan. Stenbumlingar om ca 50-60 cm i diameter placerade längst fram mot gatan/trottoaren och mellan och bakom dessa planteras växter. På bilden är det enbart lavendel, men jag kan tänka mig att blanda lite. Lavendel, perovskia och någon ros. Och för lite höjd kanske någon syrenbuddleja...  

Snyggt, praktiskt och i princip underhållsfritt.

Håller nu på att kolla upp vem som kan leverera och placera ut stenarna. Visserligen har jag varit flitig med träningen de sista veckorna men bumlingar i den här storleken flyttar jag nog inte med handkraft...

Grymmaste gurkan

Publicerad 2011-08-26 20:52:08 i Trädgård,

Som jag sagt tidigare är jag ingen fena på att odla grönsaker och inte sommarblommor heller för den delen. Däremot är perennerna och jag desto bättre kompisar. Man är bra på, och intresserad, av olika saker helt enkelt.

En som däremot är bra på grönsaksodling är min kollega Stefan. I morse kom han med grymmaste gurkan till frukosten på jobbet. Kanske är det honom jag borde fråga om råd inför nästa års odlarsäsong...


En Wasa Sport med leverpastej och grymmegurka. Grymt gott!

Många grannar blir det

Publicerad 2011-08-24 21:16:32 i Trädgård,

Idag ringde Gunnel, en av mina trädgårdsintresserade grannar från tiden i Helsingborg. Hon skulle dela växter och istället för att göra sig av med dem tänkte hon att jag kanske ville ha. Och det ville jag ju! :) 

Jag får bl.a: jordgubbar av sorten Sengana (jordgubbarnas Rolls Royce enligt Gunnel), vintergröna, höstanemon, djupröd pion och daggkåpa. Inte alls illa!
Nu ska det bara förberedas plats för allt detta.

Och som tur är ska Anna, en annan "trädgårdsgranne" från Helsingborg, hit på lördag så hon får agera växtbud. Anna och jag ska på Trädgårdsdag på Bäckaskogs slott. Vi tänker att där finns det väl alltid nåt man kan titta på (läs: köpa)...


Vår ena granne har många buskar mot vår tomtgräns. Många buskar är fina, speciellt schersminen som är underbar när den blommar, men en del av buskarna är mer på vår tomt än på grannens. Lite störigt är det vid ett parti där jag måste gå dubbelvikt för att kunna klippa gräset. Så idag tänkte jag bara klippa ner de grenar som var mest i vägen. Men du vet själv. Först tar man en gren, sen ännu en. Och där var visst en till och hux flux är halva busken nerklippt. Det är ändå nåt visst med att röja va?

Semesterkoma

Publicerad 2011-08-22 20:37:25 i Trädgård,

Oj, vad det var segt i morse när klockan ringde. Det kändes som mitt i natten. Fast det var det ju inte, det var bara första jobbdagen efter fem veckors semester. Semesterkoman lär väl sitta i någon dag till, men sen är allt som vanligt igen. Vardagslunken brukar infinna sig snabbare än kvickt.

Hittade en bild på sensommar- och höstrabatten som den såg ut när den var nyplanterad. Det har hänt en del va? Några "hål" är där fortfarande men nästa år kommer den den bara jorden vara helt täckt. I hope!
 

Före- och efterbild på finaste rabatten.

Första gången

Publicerad 2011-08-22 20:07:21 i Trädgård,

Du vet själv, första gången kan vara lite nervöst och läskigt... ;)

Men det kändes helt naturligt och väldigt avslappnat på min allra första bloggträff någonsin. Det var "ägarna" till Fröken Gröns Blogg och Marinas Trädgård som arrangerat detta lyckade evenemang. Förutom undertecknad var vi ytterligare tre bloggare; Mina RumVälkommen Till Millan och Ninnes Lilla Oas.

Härligt sensommarväder, gofika (tack för underbart god paj Marina) och trevligt sällskap gjorde att två och en halv timme i Tivoliparken gick tokfort. Tack alla för en toppeneftermiddag och hoppas vi ses igen!


Fint i trädgården just nu!

Rysligt rostigt

Publicerad 2011-08-20 22:11:24 i Trädgård,

Så var då armeringsmattorna uppsatta vid pergolan. Nu är växterna glada över att de fått något att ta stöd mot.

Kom så klart inte tomhänt hem från Trädgårdens dag i Sölvesborg. Fyra stora plantor vitbrokig benved för ynka 30 kronor stycket. Det kunde jag ju inte motstå. Var de ska stå? Eeehhhh, inte en susning...

Ville också ha en kompis till clematisen Nelly Moser som står vid ett av pergolans hörn. En clematis, men en som blommar lite senare. Hittade en vit(skimrande) sort, Huldine, som blommar sent augusti-oktober. Blir nog fint. Men ooops, när jag kom hem såg jag att Huldine är "mycket starkväxande". Hmm, vi får se hur det går. Kanske tar den över helt...  

Nu är det bara golvet i pergolan kvar. Har tidigare varit inne på plattor, men just nu lutar det åt trägolv. Men vi fortsätter fundera lite till innan vi bestämmer oss.


Bild 1: Handkraft tog jag till för att böja mattorna. Det gick utmärkt!
Bild 2: Nelly Moser till vänster och den, än så länge, lilla Huldine till höger. De fick sällskap av några lavendel som jag "hade över".
Bild 3: Rosen Polarstjärnan har mest "krälat" längs marken tidigare. Men nu får den äntligen stöd att istället kravla sig uppåt.

Plommonpaj?

Publicerad 2011-08-20 11:56:01 i Trädgård,

Till parken Fyra Årstiders Park ska jag bege mig alldeles strax. Parken ligger i Sölvesborg där det är trädgårdsdag idag. Utställningar, försäljning och föresläsningar. Allt på temat Trädgård. Blir nog inte alltför svårt att hitta nåt intressant där... Eller vad tror du?

En morgonpresent fick jag imorse när jag skulle gå ut och hämta tidningen. På entrétrappan stod nämligen en hel påse med härligt mogna plommon. Antog att de kom från snälla granntanten (som jag pinsamt nog har glömt namnet på. suck...), hon som också är galen i trädgård. Och visst var det från henne, det fick jag bekräftat när jag gick över och frågade. Hon berättade också att hon alltid gör plommonpaj på dem. Ja, varför inte? Det låter gott.


Mumsiga plommon att göra paj på. Eller bara tugga i sig rätt upp och ner... Lika smarrigt det!

Mossigt värre

Publicerad 2011-08-19 10:48:23 i Trädgård,

Nästan var gång jag går ut i trädgården hittar jag nåt nytt projekt som borde tas tag i. Det är väl en del av charmen med att ha hus och trädgård antar jag... ;)  

Ta t.ex. vårt skruttgarage som jag nämnt tidigare. Det har många år på nacken (troligen byggt -48) och många anser att det bör jämnas med marken, men jag gillar det. Tak, fasad, stup- och hängrännor behöver verkligen en hel del underhåll, men vadå? Garaget har charm, patina och är perfekt förvaring för diverse trädgårdsprylar och våra cyklar! 

Fick reklamblad från VäxtHuset (när ska de fixa till sin hemsida...) i brevlådan igår. 3 rosor för 200 kr. Läge för en tripp dit mao...

Perovskia - ny favorit

Publicerad 2011-08-16 21:32:15 i Trädgård,

Kolla bilden nedan. Det är vad jag vilade ögonen på vid premiärsittningen vid morgonhörnan i morse. Inte illa va?

Bilden visar sensommar- och höstrabatten (bara hälften syns här) som vi planterade i mitten av juni om jag inte minns fel. Då var det glest mellan plantorna och det såg inte jättekul ut. Men sen dess har det hänt massor! Detta är lätt den vackraste rabatten vi har tycker jag. Ja, inte för att vi har så där jättemånga rabatter - än...

I rabatten finns följande:
Anisisop "Blue Fortune"
Höstanemon "Königin Charlotte"
Kantnepeta "Alba"
Kantnepeta, en lila som ploppar upp typ överallt
Kärleksört "Herbstfreude"
Perovskia (en ny favorit)
Rosenflockel
Röd rudbeckia "Alba" (fast den är ju vit...)
Röd rudbeckia "Magnus"
Sköldpaddsört
Stäppsalvia

Ska försöka ta en bättre bild där man ser hela rabatten...


Tack Jennie

Publicerad 2011-08-16 21:11:15 i Allt och inget,

Jaaaa! Äntligen en instruktör som körde step på det sätt jag gillar och är van att köra på. Tack Jennie på Friskis & Svettis. Enbart på grund av dig kommer jag att lösa årskort :)

Jennie var pedagogisk, räknade åttor, höll takten (vilket inte alla gör) och peppade alla på passet. Skönt trött är jag nu.

Härligt!

Provisorisk sittplats

Publicerad 2011-08-15 19:11:49 i Trädgård,

Imorgon bitti blir det sitt-test i den nya "morgonhörnan" som jag (nästan) gjorde klar idag. Jag hoppas på sol imorgon bitti!

Bänken och bordet är väldigt provisoriskt. Jag ville bara få känslan för hur det kan bli när det blir färdigt. Ska leta upp en nätt liten bänk eller soffa. Det tror jag kan bli snyggt.

I rabatten, där det tidigare bara stod lupiner, har jag planterat några av plantorna vi köpte på Tradera i våras. Cerise purpurklätt och rosa ormrot. Purpurklätten var kinkig i början men nu blommar den snällt. Ormroten har också vuxit till sig, men några blommor har jag inte sett. Får hopppas de kommer nästa år. 

I växtstödet tänker jag mig en ros av något slag. Kanske en Rosa Helenae. Den är vacker! Men kanske blir den för stor för växtstödet. Får fundera lite...Morgonhörnan före och efter.
Och när ska jag lära mig att ta före- och efterbilderna från samma ställe? Och hur fult är inte grannens plank. Måste sätta något för det nästa år. Bambu kanske?

Som oftast: tänk ängsblommor istället för tidningar på högen och en härlig ros i växtstödet. Visst blir det bra?

Morgonstund har guld i mund

Publicerad 2011-08-15 11:16:52 i Trädgård,

Så har den startat, sista veckan på semestern. Känns väl så där ärligt talat. Hade gärna haft några veckor till för att skrutta runt i trädgården och pyssla.


Har pysslat med vår "tidningshög/kulle" i helgen. Kullen där sambon vill ha frågesportsslinga och jag äng. Ängsblommor blir det, vi får väl se hur det blir med slingan...

Igår kom jag på att ytan framför kullen/högen är perfekt för ett nytt trädgårdsrum (som det så fint heter). Här är nämligen morgonsol och full utblick över trädgården. Så det blev till att tänka om i den planering jag hade innan jag kom på den här idén. Som vanligt blir det aldrig som man tänkt sig, men i detta fall var det ju positivt.

Just nu blommar den galet vackra röda pionvallmon där, så visst kommer detta bli ett toppenställe att ta dagens första kopp kaffe vid!

Sambon, som är kreativ och en fena på ord, ska få döpa det nya rummet. Han vill ju gärna vara delaktig i trädgårdsARBETET ;) 

Var fan e citronerna?

Publicerad 2011-08-13 21:14:18 i Trädgård,

Bild 1: Jättar...
Tidigt i våras köpte jag några jätteverbena att sätta i den runda rabatten framför trädäcket. Ville ha något som växer fort och blommar länge. Växer fort och blommar länge är ingen vanlig kombo direkt, men här har det verkligen både växt och blommat. Man ser knappt växtstödet i mitten där en clematis förtvivlat försöker nå upp till ljuset. Verbenorna är nästan för stora nu, iaf i förhållande till rabattens storlek, men de får stå kvar där de står...

Och äntligen har vi köpt armeringsmattorna som ska sättas upp på pergolan som växtstöd till blåregn, den vita rosen polstjärnan och clematisen. Kanske åker det upp i morgon.


Bild 2: "Var fan e citronerna?"...
brukar sambon säga var gång han kollar in citronträdet som är ett av hans tre skötebarn (bougainvillean och olivträdet är de övriga). Det lilla trädet har blommat flitigt och små frukter har vi sett, men de verkar försvinna lika fort. Är det fåglarna som smaskar i sig de späda citronerna? Doftar gott gör iaf både trädet och citrontimjan som växer nedanför.Visualisering

Publicerad 2011-08-12 17:39:01 i Trädgård,

Vår entré ser riktigt, riktigt tråkig ut. Jag har helt enkelt förträngt den och inte brytt mig om att fixa där. Men idag fick jag ett ryck när jag läste att Solhaga Garden hade 50 % på ytterkrukor. En tur dit blev det. 


Bild 1:
Kom hem med tre zinkkrukor och ett gäng växter. En riktig höstmix med bl.a. alunrot, fjäderborstgräs (ska helst stå i full sol vilket det inte är så vi får se om det klarar sig), ljung och cyklamen.

Bild 2 och 3:
Med tanke på att det inte är så snyggt i övrigt runt entrén vill jag att du i ditt huvud visualiserar att:
- fasaden är hel, ren och snygg (tänk: vit liggande panel, supersnyggt!)
- trappan är lagad och fri från alger (tänk: ljusgrå grund och grönt källarfönstret)
- trappräcken är slipat och nymålat (tänk: grön)
Visst blir bilden mycket bättre när du tänker så? Det tycker iaf jag... ;)


Fas ett klart vid entrén. Nu återstår "bara" fas två: fixa ny panel på huset, laga och tvätta trappan och måla om trappräcket. Ja, du fattar ju själv att det lär dröja innan den fasen är klar...

Sista versen

Publicerad 2011-08-12 11:27:02 i Trädgård,

Oj, vad det blåste igår! Vår solroshäck, där de högsta solrosorna nu är knappt fyra(!) meter höga, fick verkligen kämpa för att hålla sig upprätt. Och det lyckades den väl sådär med. Många av blommorna ligger numera längs med marken istället för att sikta mot himlen. Det verkar som om solroshäcken sjunger på sista versen.

Du vet heliotropism? Inte det! Jag visste inte heller vad ordet betydde för några minuter sedan, men heliotropism är när utslagna solrosor vänder sig mot, eller följer, solen under dagen. Kruxet är att en del av våra inte alls vänder sig mot solen. De vänder sig in mot vårt hus. Iofs helt ok, för då ser man dom bättre när man kikar ut genom fönstret. 

Nyskördat

Publicerad 2011-08-10 22:11:48 i Trädgård,

Bild 1: Sambon skördade sina första pepparfrukter idag! Provsmakningen visade att det var riktigt bra krut i de små frukterna. Hot! Inget för mina kryddmesiga smaklökar direkt, men sambon var stolt över sin skörd!

Bild 2: Det växer så det knakar i kryddlandet. Kanelbasilikan (tror jag) är fantastisk just nu. Härligt lila och med en underbar doft.

Bild 3: En ny bekantskap för mig är sköldpaddsörten som slår ut i blom vilken dag som helst. Spännande!

Oväntat besök

Publicerad 2011-08-10 22:00:02 i Allt och inget,

Mitt i busk-klipperiet och mitt i en av dagens alla regnskurar fick vi oväntat besök. Det var Milo o Egil som kom "wroomande" i den vita lilla pluttbilen. Fast pluttbil är kanske inte rätt att kalla bilen på bilden va? ;)

En fika och lite skitsnack hanns med innan de brummade vidare till Kronovalls Vinslott där de skulle stanna över natten. Mycket trevligt oväntat besök! 

Flås

Publicerad 2011-08-10 10:30:33 i Allt och inget,

Flås ja. Det är visst en färskvara har jag hört. Mao, dags att köra igång med träningen igen. Man mår ju så mycket bättre och nu har min gamla kropp vilat sig tillräckligt... Det känns som en evighet sedan jag var och tränade sist.

Ni som följt mig här vet att jag har haft svårt att hitta bra instruktörer (bortskämd som jag är av de superduktiga instruktörerna på Träningsakademin i Helsingborg). Men igår gjorde jag ett nytt försök på Friskis & Svettis. Ett Aerobicpass tyckte jag skulle vara en bra mjukstart. Och jo, det var en mjukstart. Blev knappt svettig trots att jag inte tränat på flera månader. Suck, vad jag klagar, men jag ska INTE ge upp igen. Jag ska testa fler pass... Lovar!

Idag ska jag trotsa den hårda blåsten och fortsätta snygga till buskarna.

Toppen

Publicerad 2011-08-09 17:30:02 i Allt och inget,

Hur mycket kan det regna egentligen? Jag tycker att det är nog nu. Det är ju ändå semester och då behöver det ju inte regna - iaf inte hela tiden...

Alltså inget uteväder idag, men en bra dag för "administrativa" uppgifter. Sambon och jag har bl.a. lagt ut några överblivna teknikprylar på Tradera. Modem, router, digitalbox och några andra grejor som vi knappt vet vad de används till. En del är säkert redan stenålders, men vi har redan fått ett bud på vår Ruckus Mediaflex (för trådlös överföring mellan modemet och digitalboxen). Jippie va - nu vill vi ha flera bud tack!

Mellan regnskurarna igår hann jag ändå med att klippa ner några buskar (bl.a. jersmin och paradisbuske) mot grannen. Jag gallrade rätt friskt i våras men de har växt otroligt mycket i sommar, framförallt på höjden. Nu försöker jag jämna till och runda till buskarna i toppen (här är det bra med en lång sambo). Det ser betydligt bättre ut nu! Bara några buskar kvar innan hela raden är tagen. Tålamod, tålamod...

Tio minuter

Publicerad 2011-08-07 23:15:20 i Allt och inget,

Har varit på "turné" i gamla hemstaden Helsingborg i helgen. Det var, som vanligt, hur trevligt som helst att träffa Helena, Anna och Helen. Mysiga fikastunder i det gröna blev det. Och när vi fikade i Annas härliga trädgård lyckades jag dessutom tjata till mig några växter. Det tackar vi för :) 

Jag har inte fikat hela helgen utan gjort nytta också. Hjälpte Helena, som flyttat tillbaka till sin gamla lägenhet, att packa upp kartonger och få i ordning i den nu totalrenoverade lägenheten. Hon verkade vara nöjd och tacksam för hjälpen! 


Idag kom sambon hem efter road tripen. Trött och sliten var (är) han minsann. Inga fler missöden, skador eller olyckor förutom nyckeln-i-brunnen-historien verkade ha drabbat dem heller. Otroligt!

Men säg den lycka som varar. Det hinner inte gå mer än 10 minuter efter hemkomst förrän jag hör sambon tjuta "Aaaaajjjj". Denna gång var huvudet i vägen för takstolen när han skulle ta ut cykeln från garaget. Sambon är lång och taket är lågt. Borde han inte ha lärt sig det vid det här laget?


Blodvite uppstod...

Vilodag

Publicerad 2011-08-04 21:22:34 i Allt och inget,

"Road-trip-farbröderna" har haft en välbehövlig vilodag idag (själv fattar jag inte att de pallat så många dagar, men nu går de väl på ren vilja)...

Här softar Sunkan, i skydd av sambons galet höga solroshäck, med en iste och en god bok. "Nice" säger Sunkan!   

Blandbukett

Publicerad 2011-08-03 13:28:31 i Trädgård,

Sitter och väntar på att sambon med kompis som ska göra ett stopp hemmavid på sin road trip. De båda farbröderna verkar vara slitna, men så är de ju inga ungtuppar längre. Även om det är vad de själva tror...

Plockar en bukett så länge för att fördriva tiden. Blandbuketter med lite "gott och blandat" är de allra vackraste! Här solros, rudbeckia, salvia, basilika, jätteverbena, anisisop och den gula fjäderlika vet jag inte vad det är för något. Jag gillar den inte, men den är fin i buketten iaf!

Vissnesjukan?

Publicerad 2011-08-02 23:51:02 i Trädgård,

Nåt hände med min Clematis Montana som jag planterade i mitten av april. Den var hur fin som helst och växte bra, men från en dag till en annan bara "tvärdödde" den (som vi skulle sagt i Norrland). Jag googlade och hittade info om något som kallas för vissnesjuka, men vet inte om det är det som hänt. Klippte ner den till 10 cm men två veckor senare var det som att den var helt pulveriserad. Det fanns inget kvar av den. Mycket skumt...

Jag åkte till Växthuset i ett annat ärende och frågade då om vad som kunde hänt clematisen, och han jag pratade med trodde inte det var vissnesjukan för det var visst väldigt ovanligt. "Men som plåster på såren", sa han, "får du en ny för 30 kr. Är det ok?". "Ehh, ja visst" sa jag. För jag hade ju inte köpt min clematis där, vilket han uppenbarligen trodde. Men inte mig emot, 30 kr istället för 90 är ju ett klipp!

Så nu har jag gjort ett nytt försök och planterat den på nästan samma ställe. Vi får väl se om det går bättre denna gång. Håll en tumme!

Bild 4:
Något som däremot verkar trivas i trädgården är rudbeckia, solhatt. Jag har både Alba (vit) och Magnus (röd) och de vita blommar för fullt med stora vackra blommor!

Magnetiskt

Publicerad 2011-08-01 18:18:05 i Allt och inget,

Apropå förrförra inlägget om när sambon tappade bilnyckeln. 
Fick några bilder från Sunkan...

Bild 1:
Aningen loj arbetsställning va? (vi som känner sambon vet ju att anledningen är att han inte kan sitta på knä som killen på bild 2 gör) Och hallå! Tycker du inte att det är liiite farligt att ha mobilen liggandes så nära brunnen? En olycka händer ju så lätt...

Bild 2:
Ett proffs in action som här har lyckats "fiska" upp nyckeln. Heja Falck

Bry

Det här var ju kul!

Publicerad 2011-08-01 18:08:12 i Sovrum,

Det var faktiskt inte så svårt som jag trodde att tapetsera med papperstapet. Fick upp den fina Eldblomma av Josef Frank utan några större problem. Jag känner mig supernöjd och tycker själv att det blev riktigt assnyggt! :)

Väggen är faktiskt klar och jag har satt upp linnegardiner från Hemtex, men bild på slutresultatet får ni när jag "piffat" lite. Eller piffat och piffat. Bäddat menar jag...

Är hyfsat ordningssam (petig om du frågar min sambo) men att bädda känns som överkurs. Det gör jag typ  aldrig, knappt ens när vi har folk hemma. Undrar varför det är så?

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela