Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Spring i benen

Publicerad 2011-02-27 18:59:59 i Allt och inget,

Nu vet jag hur det är att vara ledare på en handbollscup för ett gäng 11-åriga grabbar. Skitkul, men galet stimmigt! Och för en ljudkänslig typ som mig var det rena kaoset... Jag, ledare i handboll? Ja, jag ville engagera mig och hörde mig för med en av sambons bästa vänner som är ledare i Näsby IF:s handbollssektion. De var precis på gång att starta upp en verksamhet för invandrarkillarna i vårt bostadsområde. Det lät ju kul så jag hakade på! Och nu vet jag att det faktiskt ÄR kul. Det är goa grabbar med mycket spring i benen ;) Vi som ledare har mest problem med att komma ihåg deras namn. Ali, Amir, Muhammed, Arxcent, Morteda, Mustafa, Ibrahim, Hussein, Abfullah o.s.v. Inte helt vanliga namn, iaf inte för mig.

Cupen ja. Med tanke på att vi bara tränat 7-8 ggr, på halv plan, är vi nöjda med hur det gick i helgens Cabby Cup i Vinslöv. Grabbarna fick spela fyra matcher. Det blev tre förluster och en (historisk) vinst. Bra kämpat! Det var verkligen klasskillnad på hur de spelade den sista matchen jämfört med den första. Om formkurvan fortsätter gå upp så mycket för var match de spelar blir de oslagbara, de små liven ;)


1, Morteda ville gärna visa upp sin ultracoola matlåda på bild!
2. Jag får knyta mycket skor på träningarna, men det finns en del som vet hur man gör.
3. Lagfoto. Det tog väl en tio minuter att få alla på plats... 

Schwag-isn

Publicerad 2011-02-23 20:51:55 i Allt och inget,

He jer inte lätt...att prata Skelleftebonska.

Mamma skickade oss ett häfte "Matprat - en snabbkurs i Skelleftemål" där det fanns många kluriga uttryck. Med en mamma som är från Piteå är man van att höra pitmålet, så det har jag inga problem med. Men Skelleftebonskan är lite annorlunda.  Eller vad sägs om följande glasklara uttryck?

- Töick du om slåbbern?
- He jer inte omasslit int.
Betyder: Tycker du om tjocka pannkakor? Det är ju inte oätligt.

- Veill du hava na kaffi, a en bullskiv?
- Tackar, he räck ve n snaukopp.
Betyder: Vill du ha lite kaffe och en bullskiva? Tackar, men det räcker med en slät kopp.

- Jerna, et borti grötmonka mine!
- I jer egenteligen mätt, men i val eta i snaaln.
Betyder: Här, ät av min grötklimp. Jag är egentligen mätt, men jag kan äta av snålhet.

- Vait du höre man val a-ve n Pitbo?
- Jå, man snöör n palt uta schwag-isn.
Denna gillar inte mamma, men hon är ju från Piteå ;) Betyder: Vet du hur man blir av med en Pitebo? Ja, man kastar ut en palt på tunn is.


Har kört två av mina tre planerade träningspass denna veckan. Ett Core-bosu och ett Aerobic. Klapp på axeln! M.a.o. Two out of three ain´t bad... ;)

Svårt att komma åt

Publicerad 2011-02-20 20:16:07 i Källaren,

Idag har vi varit duktiga och skrapat väggarna i tvättstugan från lös puts och gammal målarfärg. Vi skulle gjort det för flera veckor sedan, men det har inte varit speciellt svårt att hitta aktiviteter som var roligare. Men idag gjorde vi ett ryck eftersom hantverkarna ska lägga klinker i veckan. Det var inte helt enkelt att komma åt eftersom det är rör och grejor typ överallt. Hade vi varit "smarta" hade vi ju gjort detta INNAN alla rör för vatten, avlopp och fjärrvärme var på på plats. Men varför göra något i rätt ordning?!?! Nu är iaf alla väggar skrapade och jag har också putsat igen alla småhål. Det blev kanske inte så snyggt, men va f-n, det är en källare. De stora hålen lämnar jag till proffsen att ta sig an.  

Oavsett vad ska det blir härligt med ett "riktigt" golv i tvättstugan. Klinker vi ska ha, just nu lutar det åt vitt 15x15 cm. Väggarna blir också vita, men de ska vi måla själva. Någon gång... ;) Är inne på att skoja till det lite med en målad bänkskiva. Kanske i gult! Kan inte det vara något?

Veckan: Har bokat TRE pass på F&S. Får se om jag kan motivera mig till att gå på dem... Håll en tumme tack!


Mycket rör och grejor är det. Inte helt lätt att komma åt med skrapan...

Flamsäker? Nej, inte direkt.

Publicerad 2011-02-17 19:07:37 i Allt och inget,

Rrrring. Rrrring...
-Du måste lova att inte bli arg, säger sambon när han ringer hem från handbollsmatchen mellan IFK Kristianstad och H43. Lova!!! 
- Ja meeen! Vad har hänt nu då? säger jag lite uppgivet.
- Jag har eldat upp min jacka!
- Vad sa du att du gjort?
- Alltså, jag såg inte värmeljuset. Alltså, det som låg på bordet där jag la jackan...

Jahaja, så kan det gå! Trist, jackan kostade ju "bara" 3.000 kr :( Och eftersom det var enda jackan (man är ju inte sambo med en klädsnobb direkt) var en inköpsrunda ett måste. Ja, ett måste tyckte jag, inte sambon. Men matmutan funkade. Det gör den alltid!

Nyss hemkomna. Det blev ingen jacka. Istället blev det en gosig, troligen icke brandsäker, Helly Hansen i fleece/syntet/teddy (eller nåt). Den blir toppen när han ska gräva rabatter i trädgården! Jag ser det framför mig. Min sambo - den nye Gustav Mandelmann ;)   

Imorgon: Köpenhamn!


Den nya icke brandsäkra jackan...

Är nog inne på den tjugonde nu...

Publicerad 2011-02-14 20:46:46 i Allt och inget,

Myslördag hade jag med goa tjejkompisarna H och S från Helsingborg. Först frukost här på Solsidan och sen shopping o fika på stan. Fast ja, så mycket shopping blev det väl inte, jag kom hem med en handkräm och en ny ögon(sov)mask från Apoteket... Jag sparar mig till kommande helgs Köpenhamnstur med J. Det ska bli härligt! 

Finaste Hortensian fick jag (ja, sambon också förstås, men han hade nog blivit gladare över en påse lördagsgodis) i inflyttningspresent av flickorna från Helsingborg. Stort tack för en mysig dag och en underbar present! ♥ 

Det blev en sen söndagsfrukost! Mumsade på frallor och drömde mig bort till en trädgård full av Hortensior... Gick sen ut i den verkliga trädgården och mätte upp för trädäcket som snart ska byggas. Någon som kan ge oss ett råd? Är ett fyra meter djupt trädäck tillräckligt?

Vi fick semlor på jobbet förra veckan. För flertalet var det första semlan för året. Jamen hallå! För mig var det säkert den tjugonde. Jag kan knappt gå och handla utan att komma hem med två semlor. Så och igår... I lööv semlor! Och snart är det fettisdag ;) 

Bara några kvar...

Publicerad 2011-02-10 16:34:29 i Trädgård,

Nu har vi fått stensättning runt huset. När proffsen (inte jag och inte sambon) lägger sten går det undan. Snyggt blir det också! Trots att jag inte gjort jobbet själv känns det gött att ETT trädgårdsprojekt är klart... Bara ett fåtal kvar då - trädgårdsprojekt alltså ;)

Grunnar vidare på hur vi ska göra med våra 800 kvm?
Gräsmatta känns inte alls lockande. Vill hellre ha marktäckare: typ murgröna, timjan, revsuga, penningblad och gångar med singel. Googla Ulla Molin för att se vad jag menar. Men kanske sparar jag lite gräs längst ner i trädgården, vid äppelträden. Ser bilder framför mig av en vildvuxen "äng" där med vallmo, blåklint och prästkragar. Vackert! Gillar sniglarna det måntro? Hoppas inte!


1. Markduk och sättsand(?) som underlag.
2. Neonrosa snöre syns bra!
3. Färdiglagt på en sida. Vi la en marksten mot ytterkanten för att det skulle bli en rak kant, enklare att hantera OM vi lägger gräsmatta.
4. Hittade ett gäng med lökar "mitt i alltihop" idag. Spännande att se vad det blir!

Gult är inte fult

Publicerad 2011-02-08 21:18:51 i Kök,

Köpte gula tulpaner igår. Visserligen billiga 10-pack på ICA så de står ju inte många dagar, men ändå. Tulpaner är bästa vårtecknet!

Pelargonerna i det högra köksfönstret håller sig fina desto längre, lättskötta är de också :) Det är fönsterskyddet Pelargon från Strössel Design som jag köpt på formodesigns webbshop. Egentligen behöver vi inget insynsskydd i fönstret men jag tycker det är snyggt. Dessutom är det busenkelt att ta bort om jag skulle ångra mig och vilja göra något annat. Och det skulle väl kunna hända...


Vårt fina kök som vi löööv.
Gula tulpaner är verkligen inte fula!
Pelargoner som blommar för evigt

Ett rum med utsikt 2

Publicerad 2011-02-08 20:55:46 i Trädgård,

Var tvungen att gå igenom bilderna från gamla huset för att få lite (gul) inpiration.

Så här såg det ut på framsidan i förra huset. Jag gillade den här lilla rabatten jättemycket. Egentligen är jag inte mycket för gula växter men här i halvskuggan gjorde det sig väldigt bra. Här är bl.a. daggkåpa, ormbunke, revsuga, penningört och en lilablommande Rhododendron. Vad den höga gula närmast i bild heter vet jag inte. Fick den av grannen och den verkade trivas, för den bredde ut sig rejält redan andra året. Den slingrande kullerstensgången, som jag faktiskt själv lagt, mjukade upp den rektangulära ytan.

Som sagt, inspiration behövs just nu. Fast helgens pionskott och lökväxter på väg upp får jag inte glömma bort. De gav också inspiration!  
 

Ett rum med "utsikt"

Publicerad 2011-02-08 20:31:41 i Trädgård,

Ja, det önskar man sig väl? Att det ska vara sådär härligt grönt och frodigt när man slår en kik ut. Så vill iaf jag ha det. Men inspirerad är det sista jag blir när man kikar ut genom våra fönstret så här års. Inte ens om det skulle vara sommar, skulle jag bli inspirerad. Det känns lite segt just nu, har svårt att potentialen i vår trädgård...

Vad tycker du själv när du ser bilderna? Du hoppar inte jämfota va? 

Men nåt positivt är på gång iaf. Killarna som dränerade i somras ska lägga kullersten runt huset i veckan. Och i samma veva lägger de singel på uppfarten. Det kommer att kännas bra att ha ett uteprojekt klart. Check lixom!


Övre bilden: "Utsikt" från sovrumsfönstret. En misskött och kanske inte helt frisk syren. Men den ska få en chans i vår. Hoppas på lila blommor.
Nedre bilden: "Utsikt" från fönstret vid matbordet. Närmast huset kommer det så småningom ett trädäck och till vänster, mot grannen, har jag planer på en pergola. Skugga!

Ibland behövs inte mycket

Publicerad 2011-02-05 13:17:53 i Trädgård,

Har precis varit ute och "kollat ägorna". Det behövdes städas upp lite, eftersom det som göms i snö kommer fram vid tö... Fick ihop en full hink med elkablar, spikar, skruvar, isolering och annat smått och gott.

Men bäst av allt! Såg att en liten-liten pionknopp var på väg upp. Trots att den bara var en halvcentimeter så blev det stor glädje. Panikflyttade nämligen några pionplantor inför dräneringen i höstas och trodde inte att de skulle överleva eftersom de knappt blev nedgrävda, mer kastade i ett hörn. Men här på Solsidan växer det minsann så det knakar. Gilla!

Upp till bevis

Publicerad 2011-02-04 18:42:25 i Allt och inget,

Ikväll är det upp till bevis dags för sambon!

För ett tag sedan hittade vi hans gamla labyrintspel från BRIO i en kartong. Nostalgi! Tyvärr saknades spelkulan och jag har letat som en dåre i stan efter en ny, men inte hittat någon. Men Busbjörnens webbshop hade den. Frakten var mer än dubbelt så dyr som kulan, men vad gör man inte? Man vill ju slå sambon i det spel som han säger att han är "fet kung i". Jojo, vi får väl se... 

Let the game begin!


BRIOs klassiska labyrintspel i trä från 1946.

ABBA

Publicerad 2011-02-02 20:50:52 i Allt och inget,

Små, små ord av kärlek
Hmm, hittade ett kort med en kort text på baksidan i källaren häromdagen. Ett kärlekskort. Till sambon. Från en annan tjej! Klart man blir orolig...

Så här står det på baksidan av kortet: "Dear Kimmen: Hope you will remember the days here as much and as long as I do. Sincerely Yours, Rozena".

I do, I do, I do...
Kanske var det kärlek, vad vet jag. Men detta var länge sedan, nämligen 1984. Och att det var några år sedan skvallrar ju bilden nedan om. Den är tagen april 1984 i Taiwan - på den den gamla goda tiden då sambon spelade i U-landslaget i handboll. Ja, fast här ser du honom i rollen som ABBA-Agneta. Om de gjorde succé med sitt handbollsspel vet jag inte, men ABBA-showen höll visst hög klass!  

Hårfager herre
Trea från vänster på bilden ser du en figur som synts en hel del i media de sista veckorna (hint: handbolls-VM 2011, Sverige). Den här mannen håller faktiskt fortfarande på med handboll på högsta nivå. ABBA Frida är ingen mindre än Staffan Olsson, nuvarande förbundskapten för svenska landslaget i handboll.   


Från vänster: Magnus Börjesson, "Kimmen" Stenbäcken, Staffan Olsson, Mikael Franzén

 

Wife swap?

Publicerad 2011-02-01 21:25:08 i Allt och inget,

I kväll var jag aningens grinig över att jag fått tvätta, stryka, handla, laga middag OCH diska. Funderar på om jag kunde testa sambons hjärna en vecka här på hemmaplan. Undrar hur det skulle kännas? Att ha, den minst sagt avslappnade attityd till hemarbete som han har. Det händer inte mycket, det vet ni som känner honom också...

Men efter middagen fick jag iaf ett gott skratt när vi såg en trailer för Wife Swap (brittiskt program där kvinnor får chans att byta familj under två veckor). Apropå programmet säger sambon: "Tänk vilken tur hon skulle tycka att hon haft, hon som skulle fått mig". Ironi i världsklass ♥

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela