Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Hängslen och livrem

Publicerad 2011-07-30 23:12:59 i Allt och inget,

Vid tolvtiden idag hämtade sambon Sunkan, en av hans allra bästa vänner, i hans hem i Stockholm. Sunkan var då ovetandes om vart de skulle. Han har bara fått order om att packa väskan typ... Iaf, tanken är att de ska ut på en road trip med vår bil i en vecka. Resan är sambons 50-årspresent till Sunkan och på trippen ska de besöka diverse löst folk (läs: gamla handbollskompisar) landet runt. Bra present va? :)


Vid tvåtiden ringer sambon mig för en lägesrapport. De har då kommit till Enköping och Sunkan är inne på systemet. Mitt i vårt samtal säger sambon: 

"Detta händer bara inte. Alltså, detta kan bara inte hända! Alltså, det är HEEELT J-A SJUKT!"

"Jamen, vad är det nu då?", frågar jag och suckar. Det är alltid nåt. 

"Jag tappade BILNYCKELN i gatubrunnen. Rätt ner bara. Alltså, det finns ett brunnslock i hela Enköping och nog f-n ska jag tappa den där."


Ska man skratta eller gråta tänker jag. Sen kommer jag på att vi är försäkrade för alla sorters driftsstopp. Jag kan i förbifarten nämna att det var en försäkring som sambon tyckte var helt onödig. Det är ju som att kasta pengarna i sjön sa han.

"Men du", säger jag (aningen överlägset). "Ring Falck. Vi har Euroassist. De kommer på direkten. Telefonnumret står på framrutan". Sen lägger jag på. Det här lilla missödet får han minsann fixa själv.

Det går två timmar, sen ringer sambon igen. Och jojo, Falck kom dit på en timme, hjälpte dem fiska upp nyckeln med en jättemagnet och nu är de på väg igen... Det är allt bra med försäkringar ibland. Iaf när man har en sambo som min ;)

Under täcket

Publicerad 2011-07-27 21:20:55 i Allt och inget,

Ja, det är normalt inte stället jag brukar vara på när det är semester och soligt ute. Men jag är sjuk. Feber, hosta och allmänt kass. Skittrist!

Kör nu den vanliga kuren - 24 timmar under täcket. Får se om det hjälper. 8 timmar kvar...

Uppåt väggarna

Publicerad 2011-07-26 10:57:50 i Vardagsrum/matrum,

Oj, är det för mycket IKEA hos oss nu? Vardagsrummet har mycket IKEA-grejor, men jag försöker blanda upp det med annat. Lite ärvt, några loppisfynd och annat smått och gott...

Vänstra bilden:
Och nu har jag ÄNTLIGEN fått upp lite på väggarna. Bl.a. den ursöta hundtavlan som vi köpte i en inredningsbutik i Laholm när vi var där på släktträff för några veckor sedan. Visst är den söt? Jag tycker hunden ser både galen och söt ut på samma gång.

Högra bilden:
På andra sidan av vardagsrumsväggen blir det svartvita fotohörnan. Det är sambons önskan. Ramar är inhandlade och nu ska de "bara" fyllas med motiv och placeras ut. 

Det var kallt imorse så därför blev det favoritraggisarna i randigt på fötterna. Känns inte alls bra att ta dem på redan nu - det är ju bara slutet av juli!
 

Som klubbor

Publicerad 2011-07-25 00:03:37 i Trädgård,

Nu är det inte långt kvar. Till hösten alltså! Usch, det "luktade" höst när jag var ute i trädgården i morse. Och kallt var det också. Ogilla! Men inte kan väl sommaren vara slut redan? Jag har ju FYRA semesterveckor kvar.

En höstaktivitet har jag faktiskt redan påbörjat. Fröinsamlingen! Än så länge har det inte blivit så många, men nu går det undan så det gäller att vara beredd. Häromdagen klippte jag ner pionvallmon och tog in frökapslarna för torkning. La dem upp och ner i ett kaffefilter - det ser nästan ut som ett gäng godisklubbor. Jag tycker de är otroligt vackra. Och vallmofrön får jag, i massor! Härligt tänker jag nu, men bli inte förvånad om du nästa år hör mig gnälla över "de j-a vallmona, de är ju precis överallt där de inte ska vara"...

Make over

Publicerad 2011-07-24 23:52:04 i Vardagsrum/matrum,

Nu börjar det äntligen kännas rätt! Jag har inte hittat lusten eller inspirationen att fixa och lull-lulla inomhus tidigare. Vet inte varför, men kanske behövde jag "boa in" mig lite först.

Och eftersom källaren nu är så gott som färdigfixad kändes det som ett bra läge att ta tag i ovanvåningen. Vi har bott här sedan slutet av december och har ännu inte, i mitten av juli, fått upp vare sig tavlor eller gardiner, så det är väl på tiden kan man tycka...

Sambon har varit på nåt travtjafs på Axevalla hela helgen så jag har haft huset för mig själv. Har röjt, fejat, sorterat och flyttat runt (oj, vad jag gillar det!). Nu har vi äntligen plats för alla våra köksgrejor. En rockad bland våra förvaringsskåp fixade det.

Har också varit en sväng till IKEA och hittade bl.a. en orange matta, Hemmet, för en tredjedel av ordinariepriset. Ett riktigt klipp! Har spanat in den mattan länge, men varit för snål. Återkommer med bild när den ligger på plats.

Känner mig mycket nöjd med min första semestervecka. Har kört min vanliga strategi. Fixa o dona som en dåre första veckan för att kunna softa resterande veckor. Fast så soft kommer det ändå inte att bli, blir ju tokig av att inte ha nåt att pyssla med.


Så här såg vardagsrummet ut tidigare idag.

Återvinning

Publicerad 2011-07-23 19:41:10 i Trädgård,

Jag har sparat gamla dagstidningar för ändamålet "täcka-kullen" och med facit i hand var det bra att jag började spara för flera månader sedan... Det gick nämligen åt några stycken för att täcka kullen. Men nu är den helt täckt. Ogräset dör förhoppningsvis och till hösten (som närmar sig alldeles för fort) täcker jag hela alltet med planteringsjord och strör ut fröer av ängsblommor. Sen hoppas vi på en vackert blommande kulle nästa år!

Ösregent kom precis när jag var klar vilket var toppen. Då slapp jag vattna tidningarna. Tänkte att ett rejält ösregn skulle räcka för att tidningarna inte skulle flyga iväg, men icke. Detta var igår och idag hade tidningarna torkat och fladdrade så fint - not! Så idag har jag lagt stenar över hela kullen för att hålla kvar tidningarna. Ser för djävligt ut, men jag försöker tänka "sommaräng-sommaräng-sommaräng" när jag slår en kik i hörnet där kullen är... Det funkar väl så där! 

Stekta gröna tomater

Publicerad 2011-07-21 09:51:33 i Allt och inget,

Sambon har varit snuvig och haft ont i halsen några dagar nu. Och vem har fått det nu? Jo, jag! J-a skit. Vill inte vara sjuk på semestern. Ja, inte annars heller förstås, men allra minst på semestern...

Rensade vårt lilla trädgårdsland igår och såg då att vi har väldigt många tomater på vår enda tomatplanta. Växtkraften är det inget fel på, men kanske behöver tomaterna mer värme för att hinna mogna. Plantan står ju på "friland" och inte mot en vägg eller i ett växthus.  

Hinner de inte mogna får det väl bli stekta gröna tomater...  


Tog in några av de söta och knubbiga tomaterna för att se om de mognar inomhus.

Helt skruvat

Publicerad 2011-07-19 09:15:57 i Källaren,

Jag tycker jag är bra på att röja och inte spara saker på hög. Köper mestadels billigt eftersom jag vet att jag (oftast) vill byta grejor efter ett tag. Blocket är bästa vännen i de lägena...

Igår fick jag ett ryck och påbörjade projekt röja-i-källaren. Ett välbehövligt projekt som legat på is sedan vi flyttade in. Men nu j-r ska det bli ordning och reda tänkte jag och började sortera, organisera och packa upp kartonger. En del nya kartonger blev klara för återvinning och en del grejor åkte rätt ner i soporna. Nu är det snart sjuklig(?) ordning och reda på verktyg, sladdar och färgattiraljer. Skönt!  

Som jag skrev tidigare - jag är ingen sparatyp. Varför hittar jag då 29(!) skruvmejslar i gömmorna?

Har du behov av en skruvmejsel eller två?
Inget krav på återlämning finns...

Semesterlunk

Publicerad 2011-07-18 12:37:16 i Allt och inget,

Idag är min första semesterdag av totalt fem veckors ledighet. Det känns - skönt! Har inte mycket planerat, så det är precis som jag vill ha det. Det blir som det blir lixom.

Sommaren är den tid på året då jag läser extra mycket böcker. Övriga året är jag en periodare, men läser alltid mycket på nätterna de perioder jag sover dåligt. Har kommit på att det är bästa medicinen för att somna om.
Semesterlunken med mycket läsning har redan infunnit sig och i helgen har jag läst tre böcker. Den tredje, och absolut bästa, läste jag i natt och i morse. Grät floder och gick inte upp förrän vid halv tolv idag. Normalt lunchtid alltså, men har man semester kvittar ju det... :)

Vid min sena frukost såg jag erbjudandet från ICA Maxi: ALLA pocketböcker 39 kr. Det får bli en cykeltur dit  senare idag. Förrådet av pocketböcker behöver fyllas på!


Helgens bokskörd:
HELLO LOVE av Charlotta Cederlöf
Mitt betyg: SD (så där)


DEN DUBBLA TYSTNADEN av Mari Jungstedt
Mitt betyg: ERSV (en riktig sidvändare)


FORTFARANDE ALICE av Lisa Gonova
Alice Howland, lyckligt gift och med tre vuxna barn, är på höjden av sin karriär när hon märker att hon börjar glömma saker. Och så den dag då hon under sin joggingtur i city upptäcker att hon inte vet var hon befinner sig. Hon söker läkare och får diagnosen tidig Alzheimer. Hon är femtio år gammal. Romanen är skriven ur Alices perspektiv, och vi får under två års tid detaljerat följa hennes gradvisa insjuknande, till den dag då hon inte längre vet vem hon är.
Mitt betyg: VK! (världsklass). Du bara MÅSTE läsa den här boken!


Varken våg eller lod

Publicerad 2011-07-17 20:29:32 i Trädgård,

Cotoneastern är nu planterad! Jag gjorde klart projektet med att bygga in soptunnorna idag. Det var ögonmått för hela slanten så i princip är inget i våg eller lod. Men det spelar mindre roll tycker jag eftersom armeringsnätet snart (hoppas jag!) kommer att täckas av cotoneastern. Skönt att kunna bocka av ett projekt som färdigt. Nu samlar jag mod och mental kraft för att tapetsera fondväggen i sovrummet...

"Bygget" kommer också göra tidningsbudet och brevbäraren glada eftersom postlådan nu fått en bättre placering. Som gammal brevbärare vet jag att felaktigt placerade lådor kan irritera. 

Förresten. I veckan kom en kille från Anticimex och tog bort våra tre(!) getingbon. Så nu kan man gå in i cykelskjulet utan att vara speciellt vaksam. Trodde jag! Idag när jag skulle ta ut en spade svischade det till vid ena örat. Iihhh, skrek jag. Ut från taket kommer en koltrast. Troligen har han/hon sitt bo där. Är det inte det ena så är det det andra. *suck* 


Bild 1: Visserligen ser man fortfarande tunnorna men det ser iaf mer ordnat ut nu.
Bild 2: Den ser inte mycket ut för världen, men kommer snart att ha växt till sig. We hope!

Kärt barn har många namn

Publicerad 2011-07-16 18:37:19 i Trädgård,

Jag tycker mig ha googlat på alla ord man kan tänka sig: pilematta, bambuvägg, bambujalusi, piltak och säkert än fler ord. Men först idag hittade jag rätt och vassmatta är ordet! Hittade precis vad jag letade efter på Ekologiska Byggvaruhuset! En sån vi ska ha. Som tak över pergolan. Vassmattan kommer att strila ljuset och ge oss behaglig skugga när vi gungar i hammocken. Mattan har också blivit godkänd av sambon (han tror fortfarande att hans åsikt räknas)! 

Idag har jag påbörjat ännu ett nytt projekt (man kan ju tycka jag skulle avsluta några först - innan jag börjar på några nya)? Iaf, projekt "bygga-in-soptunnorna" är påbörjat. Har hamrat ner jordankare för glatta livet idag, men efter ett tag fick jag ge upp. Fick blåsor i handen. Man är ingen grovarbetare direkt... Ska försöka avsluta projektet i morgon. Men måste först köpa armeringsmatta, som ska bli väggar/spalje. Tänker plantera cotoneaster, eller oxbär, som klättrare på armeringsmattan. Växten är vintergrön och blommar med vita blommor på våren och får sen röda bär på hösten. Det blir bra tror jag! Huvudsaken är att man INTE ser tre fula tunnor det första man gör när man kommer på vår uppfart.


Jordankare på väg ner i den stenhårda marken. Det blir några slag med gummihammaren...
Äntligen har jag hittat en vassmatta!

Storleken har betydelse

Publicerad 2011-07-15 20:06:36 i Trädgård,

Alltså, jag vet inte vad som hänt med våra rädisor. De ser mer ut som gigantiska morötter än små söta rädisor. Eller som en jättedildo, som syster sa  ;)

Rädisorna var jättegoda när de var mindre  men nu är de rätt träiga i smaken. De får ändå vara kvar i landet för syns skull. Dessutom är jag nyfiken på hur stora de faktiskt kan bli.


Så här stora är de, rädisorna. Och då är ändå en stor del av den under jord...

Eldigt värre

Publicerad 2011-07-12 20:58:12 i Allt och inget,

Japp, så var den beställd :) Favoriten som vi ska ha som fondvägg i sovrummet. Det är tapeten Eldblomma av Josef Frank. I mitt huvud ser det superbra ut! Återstår bara att se om det blir lika snyggt när den kommer upp på väggen. Jag är ingen fena på att tapetsera, men det ska nog gå bra.

Projektet tapetsera-fondvägg-i-sovrummet
hoppas jag ha klart första veckan på semestern. Det är iaf planen, men det blir ju väldigt sällan som man tänkt, så vi får väl se!

Visst är den snygg - Eldblomman?


Gungeligung

Publicerad 2011-07-10 22:11:42 i Trädgård,

Jag har ingen händig storebror. Jag har ingen storebror alls faktiskt. Men det har sambon! Perfekt när man behöver hjälp att få upp hammocken. Storebror Tore och hans sambo Carina var guld värda idag! Det är de ju annars också, men speciellt idag eftersom de fick upp hammocken nästan helt utan hjälp från oss :) Är inte det bra gjort? 

Förutom två muttrar som lyckats försvinna är nu hammocken klar för gungning. Så härligt! 

Stort tack för hjälpen!


Bild 1: Tore och Carina grejade och fixade. Jag sprang mest in och ut i källaren för att hämta verktyg och grejor. Sambon kände sig lite i vägen, men han kom med glada tillrop...
Bild 2: Jojo, det här blir perfekt det!

Akuten nästa...

Publicerad 2011-07-10 22:04:33 i Trädgård,

Ja, jäklar vilket liv det var här igår eftermiddag!

Sambon skulle lägga undan några trädgårdsredskap i det som tidigare var cykelskjul. I taket på skjulet har vi ett getingbo modell större. Jag lovar, det är stort och vi har inte tagit bort det eftersom sambons teori är att "våra" getingarna håller övriga insekter borta och inte heller går de på sötsaker/mat inom sitt eget revir. Och getingar från andra bon vågar sig inte inom våra getingars revir. Måste säga att det har funkat för vi har inte haft några problem alls! Förrän igår då... 

Som sagt, supersmidiga sambon, knölar in sig i skjulet som har en takhöjd på typ 1,75. Jag står på trädäcket och gör ingenting när jag plötsligt hör världens vrål (sambon har röstresurser, det vet vi).

"Aj, så in i helvete! Aaaaaaaajjjjjjj.... Aaaaaajjj... Aaaajjjjj..." 

Sambon har lyckats stöta huvudet i getingboet och nu har han ett gäng ilskna getingar efter sig! Chockad och rädd panikvevar han med armarna, sparkar och skriker (och vem hade inte gjort det...). Fortfarande kvar INNE i skjulet eftersom han tror att getingarna ska lugna ner sig. Det gör de inte! 

Efter vad som känns som en evighet lyckas stackars sambon ta sig ut ur skjulet. Sambon först och galet ilskna getingar i ett band efter sig! Efter en helrunda i trädgården, fortfarande flaxande och skrikande, kommer sambon ut på gatan. Getingarna har äntligen gett upp och sambon är TIO getingstick "rikare"... 

Efter telefonsamtal till sjukvårdsupplysningen blev det direktfärd till akuten. Där blev sambon kvar i två timmar för observation eftersom det fanns viss risk för en fördröjd allergireaktion. Men det gick bra och sambon kom hem. Trött och lite matt var han minsann, stackarn! 

Imorgon är det jag som ringer Anticimex.
Nu ska boet väck!
Trötta fötter

Publicerad 2011-07-07 20:31:14 i Allt och inget,

Efter en shoppingdag i Malmö slappar syster och jag i eftermiddagssolen på trädäcket. Härligt med svalka från ett iskallt glas Ice Tea. Solen lyste med sin frånvaro i Malmö men här på solsidan lyser det som vanligt...

Jag kom hem med - inte en enda pryl faktiskt, men däremot med trötta fötter. Har skoskav och kan bara ha flip-flops, inte de bästa att gå länge i.

Gult från Sibirien

Publicerad 2011-07-06 22:20:50 i Trädgård,

Ja, ända från Sibirien kommer inte den gula sibiriska vallmon på bilden nedan, men den är ändå rätt långväga ifrån. Nämligen från mammas trädgård i Skellefteå. Mamma har en backe full med gula och orange vallmo. Hur vackert som helst!

Syster tog med sig några av plantorna fint packade i ett mjölkpaket. 20-timmars resan med tåg har de klarat utan problem. Nu ska jag bara se till att få ner dem i jorden innan de vissnar.

Hoppas sen på bra spridning på kullen med ängsblommor!


Sibirisk vallmo, gul.

Upp som en sol...

Publicerad 2011-07-06 22:12:35 i Trädgård,

Så var den äntligen i blom, sambons allra första solros! Gul och ståtlig står den nu i det som är sambons allra första trädgårdsprojekt. Där det för ett antal veckor sedan bara var småplantor har nu en hel häck vuxit upp. Precis som han ville! Han är nöjd idag :)

Nu väntar vi bara på alla andra solrosor som ska slå ut i blom. Det är ju några stycken...


Bild 1: Solroshäcken som den såg ut den 20 maj.
Bild 2: Idag, den 6 juli, är den hög och ståtlig.
Bild 3: Den allra första solrosen som blommar!

Till mamma

Publicerad 2011-07-05 23:14:50 i Allt och inget,

Vet inte hur det är med dig men jag ogillar verkligen att vara med på kort. Har alltid gjort! Minns när jag och syster fick ställa upp oss inför fotografering. "Jamen, le då", sa mamma. Eller ja, så sa hon kanske inte, men känslan var så...

Idag kom syster på besök. Efter en nätt tågresa på knappt 20 timmar var hon här. Kul! Vi tog en tur till Åhus ikväll för att kolla in stranden och käka glass från Otto & Glassfabriken. Mums!

Jag hade kameran med mig men hittade inget kul att fota så det fick istället bli uppställning och leende för mig och syster. Lite som förr i tiden. Nu blir mamma glad. Inga stajlade bilder direkt, men vi är ju med båda två, på samma bild! 

De "vackra" leendena bjuder vi på ;)

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela