Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Ampel

Publicerad 2011-05-29 19:47:30 i Trädgård,

Var tvungen (jo, jag var faktiskt det) att ta en runda till handelsträdgården Solhaga Garden igår. Där var otroligt mycket folk och värsta kaoset på parkeringen. Några bilister (såna som inte orkar gå mer är två meter) hade parkerat helt galet så de andra bilarna knappt kom ut från parkeringen. Men vad gör väl det, viktigast var väl att de slapp gå mer än nödvändigt... (ironi)

Väl inne i butiken stötte jag på nästa kaos. Det verkar vara ampelår i år för typ alla var vid sommarblomsamplarna och vred och vände. "Ska vi ta denna, eller denna?" "Vad tycker du?". Var kommer alla människor ifrån? Och vad är det med blomsteramplar som är så fascinerande? Jag fattar det inte.

Själv kom jag hem med vit rudbeckia (Alba), stjärnflocka (Moulin Rouge) och en vitbrokig benved. Fina plantor som inte alls passar i ampel...

Slutsats:
Man ska inte shoppa på helgen. Så är det bara! Fredagskvällar är och förblir min bästa shoppingkväll. Lite folk och gott om plats. Passar mig som hand i handske...


Snigeljakt

Publicerad 2011-05-29 19:27:11 i Trädgård,

Grannen har berättat att de har massor med mördarsniglar i sin trädgård. Öhh, det gillar vi inte!

Det har regnat en del de sista dagarna och då kommer ju sniglarna fram ur sina gömställen så i morse tog jag en runda med sekatör och plastpåse (jag klipper huvudet av sniglarna - brutalt men effektivt). Hittade faktiskt bara tre stycken. Ingen större lycka på den jaktrundan med andra ord.

Men istället för en massa sniglar gjordes ett annat artfynd. En ödla! Jag tyckte den var småäcklig trots att den bara var knappt en decimeter lång. Ödlan låg och tryckte under en sten i "skogshörnet" bakom vår kulle. Eller ja, en skog är det ju inte, men här är skuggigt, fuktigt och fullt med kirskål, maskrosor och annat otyg... 

Googlade på ödlor och det verkar vara en skogsödla, så man kan ju säga att den hittat hem då. Till sin skog liksom.

Men eftersom inte jag, och inte sambon heller tror jag, vill ha ödlor i trädgården, stoppade vi den i en burk och gick till grannens flickor som samlar på diverse småkryp. De blev överlyckliga för "det var länge sedan de hade en ödla!". Jamen så bra då!Cirkelformen

Publicerad 2011-05-29 19:10:34 i Trädgård,

Jag gillar prickar, cirklar och runda former både i inredning och trädgård. Tycker det blir en fin konstrast mot alla räta vinklar som finns typ överallt. Så i helgen blev det därför ytterligare några rabatter med kullersten som kantstöd. Så fort kantstenen är på plats ser det ordnat ut på något sätt. Detta trots att vi knappt har några växter i rabatterna. Så det är väl rabattkanter vi kollar in resten av sommaren... 

Idag har vi sått i rabatten där växthuset (som såldes på Blocket) tidigare stod. Denna rabatt får vara kvar trots sin "kantighet" eftersom rabattkanten redan är fix och klar. Kanten är grunden från växthuset och det känns som ett jätteprojekt att ta bort den. Med tanke på att det finns andra projekt att ta tag i får detta vara kvar!

Jag är ingen odlare men det ska bli kul att se om det blir något ätbart av det vi sått eller om mördarsniglarna tar allt. Morötter, rädisor, ruccola och ärtor såddes idag.  

PS Sambon har precis varit och handlat. Denna gång blev det rätt! Fullkornsvälling för vuxna... :)

Hur kul kan det vara?

Publicerad 2011-05-25 21:21:41 i Trädgård,

Jag vet ju att en del av er läsare inte är intresserade av trädgård. Så, hur kul är det för er att läsa bloggen egentligen? Typ -12 på en skala? Alla kan ju inte gilla trädgård, det förstår jag ju! Men när t.o.m. sambon, som tidigare varit helt ointresserad, börjar snacka lavendel, purpurklätt, clematis och buxbom då finns det kanske en chans att även ni icke intresserade kan hitta nåt att inspireras av här på bloggen! 


En liten parentes från trädgårdtjatet kommer här:
Sambon var och handlade igår. På inköpslistan stod bl.a. fullkornsvällning (jag dricker det varje morgon, det lenar så gott i magen). När jag hjälper sambon att plocka upp varorna hittar jag mycket riktigt välling, fullkornsvarianten dessutom. Men på paketet står det "perfekt för aktiva och hungriga ettåringar". 
"Hallå, det är barnvälling du köpt!", säger jag.
"Ja, jag vet - men det står ju från 12 månader och uppåt. Och det är fullkorn...", säger sambon stolt!   


Bildtexter:
1. Har hittat en söt marktäckare i ett hörn. Den verkar den trivas bra och har spridit sig ganska rejält. Gilla! Är nästan hundra på att det är en skogsvallmo. Skogsvallmo säljs dyrtTradera har jag sett :) Jag kan bli rik!

2. Satte kullersten runt den livskraftiga klematisen som jag tror är en jackmanii. Tryckte också ner några småplantor av kantnepeta som jag hittat i "leråkern".

3. Har också satt sten runt "entrérabatten". Riktigt usel bild blev det men den får duga så länge. I mitten av rabatten ska jag ha något vintergrönt, en buske av något slag. Kanske en vitbrokig benved?

4. Gigantiska pionknoppar. Men hur ska du se det på bilden kan man ju undra? Skulle satt en tändsticksask eller nåt bredvid knoppen så du fått en känsla för storleken...Det var på håret...

Publicerad 2011-05-22 20:02:40 i Trädgård,

...att vi hann gräva klart (och ploga så klart) innan himlen öppnade sig! Värsta åsk- och blixtvädret har precis dragit förbi. Måste säga att vi tajmade grävningen perfekt. Regn i det nyvända landet gör bara gott!

Inte ser det mycket ut till trädgård just nu, men tänk dig hela den uppgrävda ytan full med rabatter, slingrande gångar och marktäckare. Då blir det härligt att sitta i pergolan och gunga i hammocken. Ja, hammocken som ännu inte kommit upp, men ändå liksom...  

Och kolla högen längst till höger på den översta bilden. Där ligger allt det vi grävt upp, upp och nervända grästuvor (och en massa annat "miljöovänligt" underst). På kullen vill jag ha ängsblommor och sambon en tipspromenad... Kanske blir det en kombo av båda! :)

Nu - Stenis i Mästarnas mästare!  Övre bilden: Trädgården sett från trädäcket.
Nedre bilden: Trädgården sedd från, ja, andra hållet... ;)

Gamla metoder

Publicerad 2011-05-21 22:33:00 i Trädgård,

Idag har vi kroppsarbetat! Mååånga timmar blev det in the "never-ending-digging-up-maskrosor-och-gräs-i-trädgårdslandsprojektet". Som tur är börjar det närma sig slutet nu, iaf med grävningen. Finliret med att göra rabatter och lägga sten är ju kvar. Men de aktiviteterna känns som rena semestern jämförelsevis med vad vi gör nu...

Varför vi envisas med att gräva för hand och inte hyr en jordfräs som gör jobbet på en kvart? Jo du, det finns två anledningar till varför vi hellre "handarbetar":
- Man blir stark.
- Jordfräs+lerjord=betong. Ogilla!

Även om jobbet var trist var det kul idag. Framförallt när vi testade en gammal plog som förra ägaren lämnat kvar. Kände mig som morbror Bertils gamla märr min syster och jag red på när vi var små ;) Men det var lääänge sen det, i Hälleström utanför Piteå.

 Sambon tyckte att jag också skulle "synas på bild" någongång. Så ok då, det måste ju vara rättvist...
Bild 1: Så här glad blir man på Solsidan när man varit ute en hel dag och grävt. 
Bild 2: Man är ju ingen beachbrutta direkt men nu är det ju nya favoritredskapet, plogen, vi vill visa. Inte jag i bikini...
 

Fredagsmys

Publicerad 2011-05-20 20:43:06 i Allt och inget,

Är själv hemma ikväll. Mår illa! Inte av att vara själv utan efter allt skit jag stoppat i mig :( Man ska inte gå och handla när man är dödshungrig...

Pizza, Coca Cola, chokladmousse och smågodis. Det som kändes så lockande när jag var och handlade känns äckel-blä nu.

Fredagsmys var ordet ja...

Det tar sig...

Publicerad 2011-05-20 20:34:17 i Trädgård,

...sa mordbrännaren. Uselt skämt va?

Men det tar sig faktiskt i det som ska bli sambons solroshäck. "Du måste prata med de små liven" säger jag, "då belönar de dig med att växa fortare", men sambon har inte kommit till fjäskstadiet ännu. Vattning är på sin höjd vad plantorna får i nuläget... Och det kommer alldeles säkert att fungera lika bra.

Hade en rensa-ogräs-kväll igår. En rensa-ogräs-VECKA är vad som behövs just nu, men att ta lite då och då är väl bättre än inget antar jag. Tröstar mig med att det är rogivande för själen att rensa! 

Mitt i den stenhårda betong/lera hittade jag något som såg ut som ogräs, men vid en närmre kik såg jag att det var en klematis på "uppåtgående". Gilla! Mest troligt en Jackmanii som överlevt dräneringsgrävning, grävskopor och annan hård behandling. I will survive!Bild 1: Solroshäcken börjar ta fart och det är dax för en gallring. Längst till vänster vid "scoutbygget", som sambon kallar min hemgjorda spaljé, kommer gul klätterkrasse.
Bild 2: En överlevare - Jackmanii(?).
Bild 3: Satte några violer från gräsmattan i krukor tidigt i våras. De bara blommar och blommar. Härligt!På skattjakt

Publicerad 2011-05-16 14:54:08 i Allt och inget,

Geocaching. En modern form av gömma nyckel/skattjakt där du via koordinater och eventuella ledtrådar letar upp cachar (gömmor) med hjälp av en GPS-enhet. Svågern Nalle, en van cachare, hade fyra cachar att leta upp i Berlin och en av dem placerad bara 100 meter från vårt hotell i korsningen Kurfürstendamm/Olivaer Platz.

Sambon hade hittat de två tidigare (efter instruktioner från Nalle såklart) och var taggad att hitta även denna. Ledtråden "ca 1,5 m över marken" sa kanske inte så mycket, men koordinaterna visade på platsen under pergolan. Så det var bara att börja leta...  

Denna gång var det Nalles tur att hitta cachen (en filmrulleburk med meddelande från andra cachletare) i virrvarret av blåregnsgrenarna. Grattis!


Berlin på cykel

Publicerad 2011-05-16 11:26:57 i Allt och inget,

Fyra dagar i Berlin med sambons mor, sambons fem syskon med respektive. Totti 13 personer med olika viljor och olika intressen. Såklart svårt att hitta något som passar alla...

Så vad göra? Dag 1, som i mitt tycke visade sig bli bästa dagen, tog några av oss en guidad tur på cykel med Fat Bike Tours (All-In-One Tour). Turen tog fem(!) timmar och jag rekommenderar den verkligen. Checkpoint Charlie, Berlinmuren, Hitlers bunker, Brandenburger Tor och Potsdamer Platz var några av stoppen på turen.

Rött ljus, gågator, bussgator, folksamlingar och höga trottoarkanter hindrade inte vår guide, Tam, som var en klippa! Kunnig, pedagogisk och rolig. En toppendag!


Öst möter väst

Publicerad 2011-05-15 19:45:11 i Allt och inget,

Nope, jag har inte slutat blogga. Har "bara" varit i Berlin några dagar, närmare bestämt fyra dagar. Gött! Återkommer med bilder och mer info.  

Rent!

Publicerad 2011-05-08 21:02:30 i Allt och inget,

I natt kommer vi att sova extra gott. I nytvättade lakan som torkat utomhus i vinden. Åhh, så gott det doftar. Bara rent!

I samma tvätt kördes kökshanddukarna, i allra bästa linnekvalitet, som mamma köpt på någon bonna-auktion i Norrland :) Gillar framförallt "märkningen" på dem. KRIGSMAKTEN och FÖRSVARSMAKTEN. Det skojar man inte bort... 

Har precis sett Mästarnas Mästare. Hur grym är inte Stenmark!?!? Gilla!

Åhh snällaste!

Publicerad 2011-05-08 18:13:10 i Trädgård,

Av snällaste Pia fick vi i går lupiner, blå svärdsliljor och en tomatplanta. Och jo, Örjan var väl med på ett hörn också, men med tanke på att han kallade lupinerna för scillor så tackar vi Pia mest. Tack snälla Pia! :)

Har fått ner alla växter i jorden idag och även förberett inför fler plantor som vi införskaffade på Tradera. Ormöga, Purpurklätt, Honungssalvia (spännade) och Grekisk vädd är lovat med posten på måndag. Hoppas på fina plantor


Tomaten planterad under ett gammalt fönster så den får "lugn och ro".

Blommor på "postorder"

Publicerad 2011-05-04 21:39:29 i Trädgård,

Här har vädret varit kasst i några dagar nu. Trist! Vill ju ha fiiint väder så jag kan vara ute och "bygga trädgård". 

Häromdagen var jag så rastlös när det regnade ute. Vad ska jag göra nu då liksom?!?! Röja i källaren, gå och träna, stryka eller städa kändes inte som något alternativ. Satte mig istället framför datorn och loggade in på Tradera. Tänkte att där kanske det fanns någon som sålde plantor. Det blir ju lite dyrt att handla på handelsträdgården (Solhaga Garden är för övrigt min favorit här i stan) och jag känner typ ingen som har trädgård här där jag kan "sno" lite skott och småplantor. 

Och visst fanns det plantor att bjuda på. Många! Så klart måste jag testa och la bud på fyra auktioner. Vann två av dem och för ynka 42 kr fick jag tre plantor Jättedaggkåpa och en planta Brunpimpinell. Snabb betalning av mig och idag, två dagar senare, hade jag två små paket i posten när jag kom hem. Jippie!

Nu är plantorna planterade och förhoppningsvis blir det något av de små livet också. Det återstår att se. Oavsett vad, betydligt billigare än att handla "på stan". 

PS Har lagt bud på två nya auktioner idag. En planta Ormöga och sex plantor Revsuga (bästa marktäckaren tycker jag). Håll en tumme tack!

Ojdå!

Publicerad 2011-05-01 10:35:53 i Allt och inget,

Klockan är kvart över tio och jag har nyss vaknat.
Hur gick det till?

Träningsvärk har jag också efter allt grävande igår...

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela