Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Det var då det...

Publicerad 2011-11-30 20:57:03 i Trädgård,

Kolla vad jag hittat! Lite bilder från från min förra trädgård i Helsingborg. Huset, ett supercharmigt engelskt radhus från -26 med en trädgård på 240 kvm där det var lättgrävd sandjord och inte en enda mördarsnigel. Gilla!

Bilderna nedan är från -09, sista sommaren innan jag sålde huset. Jag hade slitit som en galning med trädgården i fem år, och när den precis börjar bli "klar", ja då säljer jag huset och flyttar till Kristianstad. Är jag knäpp eller är jag knäpp?   

Och nu sitter jag där igen! I en ny trädgård (nästan ny iaf, har ju haft den i en säsong) som är nästan tre ggr så stor med tung tung lerjord. Men visst har jag roligt? Japp! ;) 

En spännande dag på jobbet

Publicerad 2011-11-28 20:53:27 i Allt och inget,

Om du är äckelmagad ska du sluta läsa nu...

Ja, idag var det inte jag som hade det spännande på jobbet utan läkarna som gjorde gastroskopiundersökning på mig. Själv hade jag varit nervös i flera veckor för undersökningen och goda vänners "Usch, det är det värsta jag gjort", "Gastroskopi, fy det är skitäckligt..." har inte direkt gjort det lättare. Tack för det kära vänner!

Det var en AT-läkare (under överinseende av en "riktig" läkare) som skulle göra undersökningen. "Jamen. Är det inte typiskt?" tänker jag som är skitnervös. Hennes första dag på jobbet och det är samma dag som jag ska undersökas.

Iaf, när jag ligger där med bitring i munnen, saliv rinnande från munnen, en 10-meters (trädgårds)slang hopsnurrad i magen och krampaktigt hållande en manlig sköterska i handen säger AT-läkaren:
"Alltså, var är vi nu? Är det här höger eller vänster sida. Jag förstår inte."
Jamen hallå! Är det en praoelev som rotar i min mage, eller vad är det frågan om?

Till slut tar den riktige läkaren över. Skönt! tänker jag. Men då säger han plötsligt:
"Nämen, vad är det här? Nåt sånt här har jag aldrig sett tidigare. Vad spännande!"
Nu får ni väl ge er! Om jag var nervös innan, är jag nu om möjligt ännu mer nervös. Vaddå, aldrig sett tidigare. Och spännande?!? För er kanske, men inte för mig...

En kvart senare är slangen ute och jag sitter på britsen och väntar på "domen". Läkaren säger att allt ser helt normalt ut. Men det som var så spännande då, säger jag lite försynt.
"Jasså det. Vet du, det såg ut som att du hade en extra mynning/öppning vid tolvfingertarmen, men det var nog bara en matrest".

Jojo. Ett pastarör kanske kan se ut som en mynning till en tunntarm...

Undersökningen gjorde faktiskt inte ont, men den var lite obehaglig. Det jobbigaste var nog deras avslappnade snackelisnack. Men det är klart, kör man ner trädgårdsslangar i magen på folk hela dagar blir man kanske lite loj och glömmer att patienten faktiskt hör vad de säger.

Andra gången

Publicerad 2011-11-28 20:42:29 i Trädgård,

Igår var jag på ett sååå mysigt ställe! Där bjöds på bl.a. glögg, pepparkakor och hembakta lussebullar med vit choklad i. Mumsigt värre! Stället där detta gofika bjöds på var i Lugnet, bloggerskan Marinas urmysiga orangeri.

Marina hade bjudit in till bloggträff och på den var även Karin och Anna-Karin. Det var andra gången jag träffade dessa härliga tjejer!

Jag hade inte kameran med mig (glömde den så klart men om du tjuvkikar in på Marinas eller Anna-Karins bloggar får du se fina bilder). Visst är det fint? Jag är mäkta imponerad över hur fint Marina har fått till det. Både Lugnet och i trädgården var supercharmig.

Tack snälla tjejer för en trevlig eftermiddag. Och ett extra tack till dig Marina som ordnat allt så fint! :)


Gjorde ett gäng (eller ja, tre stycken) blomsterarrangemang inför första advent, varav Marina fick en. Lite pyntigt tycker sambon att vi ska ha det inför jul...

Stackars katt!

Publicerad 2011-11-26 22:40:03 i Allt och inget,

Undrar om jag ska slå till? Fyra säckar löv för hundra kronor.

Hittade den här Blocket-annonsen som jag tyckte var rätt kul! För visst måste det vara ett skämt?! Eller??!! Jag menar: jag har en katt som är allergisk mot löv...

"Efter höstens trädgårdsröjning kom jag över dessa underbara löv. Eftersom jag har en katt som är allergisk kan jag ej ha dem kvar. Vill ha 100 kr för allt eller bud."

Handkraft

Publicerad 2011-11-26 18:52:58 i Trädgård,

Kunde inte slita mig från att jobba några timmar i trädgården idag. För visst vill man vara utomhus när solen skiner och termometern visar plusgrader? Det vill jag iaf! 

Sambon och jag gav oss på en "busk-stubbe" som skulle grävas upp i entrérabatten. Rabatten blev rensad på kirskål i våras, men annars har jag inte rört den på hela säsongen. Ville se vad som fanns i den, förutom kirskålen då... I sommar har två spretiga gamla rosor, höstanemoner, nepeta och ett gäng vita pioner visat sig. Och spridda skurar av kigrislökar och akleja.

Och sist, men absolut inte minst, busk-stubben. Den skulle bort för den är liksom mest i vägen! Tyckte vi grävde och grävde men vi har nog 75 % kvar att gräva upp. Nåja, det är iaf mindre stubbe än i morse. Det gäller att tänka positivt.

Förresten. Det är den 26 november idag och jag hörde en av grannarna klippa gräset. Hur galet är inte det?

Jag gjorde de två fristående stenbumlingarna adventsfina med hjälp av ett ljusnät. Det blev riktigt bra! Kanske kan jag också få upp en adventsljusstake inomhus. Det börjar ju bli dax...

 

Vilken häck!

Publicerad 2011-11-25 07:23:47 i Trädgård,

Eller - vilken brist på häck kanske jag ska säga. För inte är det någon grön och tät häck man vilar ögonen på när man ser längst bort i vår trädgård. Istället ser man grannens rangliga och fula plank. Trist.

Jag kan ju inte göra så mycket åt planket, men har grunnat på vad jag kan sätta som fond framför. Och nu vet jag vad det blir, det blir en avenbokshäck. Avenboken är vacker året om och kan hållas ganska smal. Kan inte det bli snyggt?

Häckar ska man väl helst plantera på hösten men läste precis att just avenbok kan planteras på våren. Där hade jag tur! För inte har jag hunnit med att gräva för häcken i höst ;)  


Bilden är från i somras när jag, för vilken gång i ordningen vet jag inte, täckte "högen" med tidningar...

När tiden står still

Publicerad 2011-11-22 21:36:13 i Allt och inget,

Idag hamnade jag mitt i den dystra verkligheten. Ett nattsvart möte fyllt av ångest och förtvivlan

Jag ska berätta. På väg hem från jobbet passerar jag en viadukt som går över järnvägen. På fel sida räcket, precis över spåret, stod en tjej helt stilla och tittade ner på spåret. Jag passerade henne och hann komma en bit innan jag tänkte: Vänta nu här, det där såg inte bra ut! Jag vänder om och går fram till tjejen som nu satt sig ner farligt nära kanten. Försöker få kontakt med henne, men hon bara upprepar att det inte är någon mening, ingen idé och att hon inte längre vill leva.

Jag ringer hem till sambon som ju faktiskt är psykolog. Var lugn, håll kontakten, ring polisen, var hans uppmaning. För att det hela skulle gå smidigare tog han telefonsamtalet till polisen och jag försökte fånga tjejens intresse. Det lyckades ganska bra för hon började svara sporadiskt på en del av de saker jag sa. Vi hade dock ingen ögonkontakt, och jag kände ända ner i magen hur nära det där steget mot avgrunden ändå var eftersom minsta rörelse från henne skulle göra att hon ramlade ner. Jag kände mig väldigt maktlös eftersom jag inte kunde få henne att flytta sig från kanten.

När jag såg två polisbilar komma med påslagna lampor var det med en blandad känsla. Lättnad förstås, men jag var också rädd att deras uppdykande skulle provocera fram något. Själva upplösningen gick blixtsnabbt, inte alls som på film med förhandlingar och långa övertalningar. Istället tog det en sekund så stod två poliser bredvid henne, och i nästa ögonblick hade de lyft över henne på säker mark. De tog förstås med henne för det var uppenbart att hon behövde hjälp. Stackare, att vara så illa däran.

Kvar stod jag ensam, lite uppumpad av adrenalin. Det var en läskig upplevelse, men det kändes ändå bra att kunna göra en insats på nåt sätt. Hoppas nu bara att allt ordnar sig för tösen och att hon får den hjälp hon förmodligen behöver. 

"Så mycket bättre"...

Publicerad 2011-11-20 17:38:15 i Allt och inget,

...var nog Whitesnake-konserterna för 25 år sedan. Nu är ju gubben David Coverdale 60 bast och det är inte illa att palla med en europaturné i den åldern. Respekt! Men konserten med Whitesnake får trots det bara två solar av mig. Den var som det brukar vara: gitarrgnideri, trumsolo (för en gångs skull riktigt bra) och tokjuckande med mickstativet. Och kvällens ord i mellanakterna var inte helt överraskande - fuck! 

Kollade in reprisen av Så mycket bättre och blev sugen på hallongrottor när jag såg dem baka det. Jag vill också ha hallongrottor. Och nu har jag en hel plåt. Eller hade, får jag väl säga, för det är inte många kvar nu. Inte vackra men försvinnande goda! 

Lördagsmys

Publicerad 2011-11-19 15:53:11 i Allt och inget,

Nu är jag mig väl unt lite lördagsmys tycker jag. Har putsat fönsterna och efter en sådan urtråkig hushållssyssla är man absolut värd godis. Det behöver inte vara många bitar, det räcker gott med bitarna som blev över från fredagsmyset igår ;)

Tänker lägga mig i soffan o softa med en tidning, dricka te, käka praliner och pilla naveln. Och så klart lyssna på Whitesnake! Måste ju ladda för konserten på Kristanstad Arena ikväll. Häpp! 
 

Nästan brottsoffer

Publicerad 2011-11-17 17:37:50 i Allt och inget,

Igår var sambon och hans mor och kollade IFK Kristianstad mot nåt lag (ja, jag är inte så intresserad så jag vet inte mot vilket). Strunt samma. Tjugo minuter efter matchslut ringer sambon hem:

- Du, bilen har blivit stulen!
- Va? Vad är det du säger? Är du säker?
- Vi har gått runt på parkeringen en kvart nu och vi hittar den inte...
- Jamen, vaddå "gå runt"? Du vet väl var du ställde den?
- Öhh, näe! Men snart har alla andra bilar kört härifrån så då kanske vi hittar den.
- Ja, det får vi väl hoppas. Men jag kan ju inte göra nåt åt det just nu. Eller hur?
- Näe, det är klart.
- Ska vi säga så då? Eller?
- Ja, hej då.
- Hej då.

Det tog väl en halvtimme. Sen kom både sambon och svärmor hit i vår bil. Så skönt att den inte blev stulen, det var ju ändå rätt nära... Not!

Nytt till fossingarna

Publicerad 2011-11-16 20:47:32 i Allt och inget,

Har så svårt att "slita mig" från mina Converse. De passar till allt och funkar nästan året runt. Men det var på tiden att köpa nåt varmare. Hittade ett par Ecco-kängor, Clear, på stan som jag ville ha. De fanns så klart bara i svart, inte i brunt som jag ville ha. Då surnade jag till och gick hem :(

Kom sen på att man kanske kunde hitta dem på nätet. Och visst, hittade dem på Eccos egen webbshop. Då blev jag glad igen :)

Idag kom så dojjorna. Sköna, snygga och lite lagom leisure sådär...
Absolut helnöjd!

Outside the box

Publicerad 2011-11-14 20:40:54 i Hall,

Fick en fråga av en kollega som hade läst inlägget om skohyllan:

- Du. Varför köper du inte en till hatthylla och har den som skohylla?
- Öh, duuu. Så klart vi ska. Jag hade nog bara lite otur när jag tänkte...

Som sagt, jag vet inte varför jag krånglade till det. Man kan ju faktiskt ha en hatthylla som skohylla, men ibland är det svårt att tänka lite "outside the box". Kollade upp vad en ny hatthylla skulle kosta på nätet - 1.045 pengar. Lite mycket tyckte jag. Kollade in Tradera och där fanns ju hur många som helst! Bjöd på en och fick den för 300 kronor. Hoppas få den imorgon :) 

Tapeten är förresten både bestämd och beställd. Det blev Hannas Klättervippa. 

På lördag - Whitesnake :) Rock'n roll!

Vit morgon

Publicerad 2011-11-13 20:21:55 i Trädgård,

"Jamen, det har snöat!" utropade jag förvånat när jag lite morgontrött kikade ut genom fönstret i morse. Inte för att någon hörde mitt förvånade utrop eftersom sambon snusar sött tills dess att han bli väckt... Lyllos honom!

Fast nu var det ju inte snö, gudskelov, utan bara frost som lagt sig som ett täcke över hela trädgården. Hur vackert som helst!

Jag var faktiskt ute några timmar i trädgården idag. Det känns som sista rycket nu men jag hann flytta den inte så lilla matjordshögen till långsidan av huset. Utkrattat och fint är det nu. Det blev ungefär 428 lass (så kändes det iaf) med skottkärran. De femton sista lassen kördes på ren vilja... Här biter vi ihop! Anar vi en tjurig norrlänning? Jo!

Tapetfrossa

Publicerad 2011-11-12 20:47:19 i Hall,

Har ganska länge haft funderingar på att tapetsera en vägg i hallen och idag svängde vi in om en färgaffär för att kolla in utbudet. Vi kom hem med tre förslag.

1. "Klättervippa" av Hanna Werning för Boråstapeter
2. "Little Trees" Miss Print för Midbec
3. "Love 137004" för Midbec

Som du ser har var och en av dem olika uttryck, men med det gemensamt att det är mer eller mindre rött i dem. Det är mycket rött det här på Solsidan, men det är en fin färg i inredning tycker jag. Man blir glad lixom! Nu återstår bara det svåra att välja en av dem. Jag gillar nog den tredje bäst (är galen i prickar och cirklar) men tror att den kan bli lite mörk så därför är den första favorit just nu. Faktiskt är den en favorit hos sambon också. Trots att det är rosa i den. Lite otippat...

Vilken skulle du ha valt?

På bilden längst ner till höger syns också vårt hallgolv. Det är linoleumplattor från Marmoleum Click i rött (Bleeckerstreet) och vitt/beige (Barbados). Love that floor! Här ser du en bättre bild på hallgolvet om du är nyfiken.

Strössligt

Publicerad 2011-11-11 20:59:50 i Allt och inget,

Har känt mig toksugen på glass hela dagen. Lite märkligt med tanke på årstiden kanske, men glass funkar väl alltid... På väg hem från jobbet cyklade jag därför inom affären för att inhandla vaniljglass, rosa strössel och våfflor.

Så nu blir det soffläge, hålla tummarna för Amanda Fondell i Idol och smaska på en glasstrut.
Smarrigt gott fredagsmys!

För övrigt var fotokursen igår en riktigt hit. Läraren var fantastiskt bra. Nu fattar jag (äntligen) vad bländaren är och hur man ställer in den. Eller ja, jag tyckte iaf att det var glasklart igår...

Say cheese

Publicerad 2011-11-10 17:02:26 i Allt och inget,

Ikväll är det äntligen dags för fotokursen på Medborgarskolan. Jag tror det blir både kul och givande. Hoppas också att nåt ska fastna. Och då menar jag både på bild och i mitt huvud.

Få se nu. Hur länge har vi bott här på Solsidan? Jo, nästintill ett helt år, och ännu har inga taklampor kommit upp. Hmm, inte bra. Dagsljuset lyser ju verkligen med sin frånvaro så det det är väl dags att ta tag i taklamperiet nu. En dag... Kanske...


Snyggaste kökslampan? Not. Men en färgklick är det iaf. Alltid nåt!

Skor på rad

Publicerad 2011-11-07 18:54:11 i Hall,

Vi har ganska trångt i hallen och jag har haft svårt att hitta en skohylla som passar till vår retro hatthylla i aluminium som fanns i huset när vi köpte det. Tre kriterier har jag gått efter:

1. Den ska vara vägghängd (praktiskt)
2. Den ska vara i aluminium
3. Den får inte vara bredare än 600 mm

De flesta skohyllor jag kikat på är antingen är för breda eller riktigt klumpiga och asfula ;)
Men häromdagen hittade jag en vit Maze på designonline.se som jag tror kommer funka bra. Och se - två av tre kriterier uppfylldes! Det blev icke-check på nr 2 eftersom den är i vit metall och inte aluminium. Men vaddå, hur ofta blir det EXAKT som man vill?Bild från designonline.se

Öl eller shopping...

Publicerad 2011-11-05 20:51:38 i Allt och inget,

...när man är i Köpenhamn? Ja, det var frågan idag. Skulle gissa på 30 % öl och 70 % shopping. För mig alltså. Sambon skulle nog vilja ha fördelningen 100/0, men med tanke på att jag tvingade honom att köpa ett par skor så blev det 95/5. För att trösta honom efter den "påfrestningen" (han tvingades ändå prova två par innan han fick slippa ur butiken) bjöd jag på en Irish Coffee på ett typiskt danskt fik/pub/sunkhak. Fast hans lycka var kortvarig. På stället fanns nämligen ett Backgammon-spel. Jag vann TVÅ raka segrar. Hur lätt som helst! 

En härlig weekend har vi haft. Suveränt för kropp, själ och kärlek.

Tilda har gjort en tavla

Publicerad 2011-11-03 20:51:21 i Vardagsrum/matrum,

Så har då äntligen hunden fått en kompis. Tavlan med damen har våra goda vänners dotter Tilda Mårtensson gjort till oss. Vi tokgillar den - båda sambon och jag. Visst är den fin?

Och i förbifarten så där, sa min beläste/intellektuelle/töntige/dryge (välj själv) sambo: Härmed döper jag vårt vardagsrum till "Tjechov". Öhh .... Tjechov? Jo, för att ett av Tjechovs främsta verk heter "Damen med hunden". Dryg, tycker jag! :)

Sista rycket

Publicerad 2011-11-01 21:09:40 i Trädgård,

"Ni ska få se. Jag ska minsann hinna blomma innan nästa köldknäpp kommer!" Kan det verkligen vara så? Att den sista rudbeckian ska gå i blom en gång innan vintern kommer? Lite väl optimistiskt kanske, det är ju ändå november. Men med tanke på att det var 14 grader idag så kanske det inte är en omöjlighet.

Oddsen är inte så goda, men strunt samma. Jag håller en tumme för att den nu gör ett sjujäkla ryck och blommar upp. Konstigare saker har ju hänt...

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela