Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Att göra i Prag

Publicerad 2012-04-30 13:40:35 i Allt och inget,Min sambo tycker jag är tråkig.


- Du lägger ju bara ut närbilder. På blommor. Folk tröttnar ju, det fattar du väl?
- Öh, näe. Det tror jag inte. Iaf inte dom som gillar blommor. Dom tröttnar aldrig. Varför skulle de göra det?!?

För sambon, och er andra icke trädgårdsfrälsta, kommer därför här en icke-blomma-icke-närbild (fast visst ser det ändå ut att vara några krukade enar/buxbom framför restaurangerna!?!) från det härliga Prag.

Har du varit i Prag? Vi ska dit om några veckor och tänkte höra om mycket du har några kul tips på sevärdheter, goa matställen eller nåt annat som man inte får missa. Alla tips emottages tacksamt.  

PS Nästa bild blir nog en närbild. Jag känner det på mig...
Små grodorna...

Publicerad 2012-04-28 20:53:51 i Trädgård,...små grodorna, är lustiga att se. Loppis-fynd-grodorna jag fick av mamma är verkligen lustiga att se - på. Kitchiga till tusen, men också lite charmiga. Den vänstra gillar jag rätt skarpt. "Vad glor du på?"...

Grodorna är knappast något jag skulle ha inomhus, men bredvid fågelbadet jag fick av snälla sambon passar de bra. Trist bara att de får stå på barmark men myskmadran som ska täcka marken här har liksom inte hunnit bre ut sig ännu. Men jag tror inte de bryr sig, de små gröningarna...

Alltså...

Publicerad 2012-04-25 20:37:44 i Trädgård,


...jag tyckte trädgårdsonsdag (tidigare trädgårdsfredag) på SVT var kalasbra tidigare. Men nä, nu gillar jag det inte alls. Det har blivit - tråkigt. Jag saknar John Taylor vars lite smådryga sätt jag gillade.
Ville bara säga det. Så du vet vad jag tycker...om du nu skulle undra.


Vet du förresten vad det är för blomma på bilden? Själv har jag ingen aning men den står bland de blå som doftar violpastill så därför tror jag att det är en vit doftviol. Vet du?

Ormöga däremot, det vet jag hur det ser ut! Än mer idag eftersom min byta-växter-förfrågan ledde till att jag fick hasselört och massor med småplantor av ormöga av Marina. I utbyte fick hon blåsippor och gullvivor av mig. Bytt bytt kommer aldrig igen :)

Bara beige

Publicerad 2012-04-24 21:12:33 i Allt och inget,Ut med det gamla och in med det nya! Nu pratar vi inte nytt år, utan ny garderob. Häromdagen var jag på värsta rensarhumöret och rev ut garderoben och la allt i högar. Efter lite funderande och "ska jag spara denna?", "äh, den har jag inte använt på år o dar", "den var ju rätt dyr, men va f-n" blev det några enstaka beige, bruna och svarta plagg kvar i sparahögen. Ok, några färgglada plagg har jag, men inte är de många. Herregud vilken muntergök man är när det kommer till kläder. Eller inte! 

Inser att en inköpsrunda måste till - snart. Den ser jag alls inte fram emot. Förstår inte vad det som hänt, men att förnya garderoben känns mest traumatiskt och faktiskt rätt ointressant. Jag skulle helst vilja gå omkring i mina gröna Tretornstövlar, min Helly Hansen-jacka och mina arbetsbrallor med världens bästa knäskydd (perfekta för trädgårdsarbete). Men det kan jag ju inte göra var dag. Det fattar ju till och med jag... 

Tur jag har kille så jag inte behöver bry mig ;)

I en annan värld

Publicerad 2012-04-22 18:42:28 i Allt och inget,Vad hände med den här söndagen då? Har inte den gått väldigt fort? Men jag tror mig veta varför den känslan infinner sig. Det är nämligen så att jag varit fast i böckernas värld. Eller rättare sagt, i EN boks värld. "Pansarhjärtat" av Jo Nesbø. En grymt bra bladvändare på knappa 700 sidor som påbörjades tidigt imorse. Har inte lagt ifrån mig den många minuter idag.

Med tanke på att magen varit kass och vädret mest bjudit på regn känns det ändå ok att ha legat i horisontalläge hela dagen. Lite trädgårdsabstinens (och känslan av "liggsår") gjorde ändå att jag slet mig från huvudpersonen Harry Holes vedermödor i jakten på en massmördare.

För att bota abstinensen blev det trädgårdspyssel inomhus och det bestod kort och gott i att få ner några pelargonsticklingar i såjord. Allt som allt tog det väl en kvart ungefär. Sen var det dags för Harrys värld igen...

Har nu en kort paus igen. Försöker dra ut på bokens upplösning liiite till, men nu är det nära. Oj, så spännande den är! Läs!

Årets första

Publicerad 2012-04-19 19:35:36 i Allt och inget,Årets första bukett med blommor och blader från egen trädgård. Kan det bli bättre? Nja, inte mycket va? Skulle väl vara om SAIK lyckas spöa Brynäs i den sjätte finalmatchen som börjar NU. Vi håller alla tummar och tår för att det blir en sjunde och avgörande match på lördag.

KOOOOOOM IGEN SAIK!!!

Den här bloggposten vaccinerar 95 barn

Publicerad 2012-04-19 06:32:02 i Allt och inget,

UNICEF vaccinerar barn i Elfenbenskusten

Jag är med UNICEF i kampen för varenda unge. Vill du också vara med och förändra barns liv? Bli Världsförälder här: unicef.se/bli-varldsforalder. För 100 kronor i månaden är du med och ser  till att barn över hela världen får vaccin, medicin, rent vatten och utbildning.

Har du själv en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn?
För varje bloggare som publicerar den här bloggposten mellan 16 april och 13 maj så skänker Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin. Läs mer och hämta bloggmaterial på unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj.


Bilden: UNICEF vaccinerar barn i Elfenbenskusten

Växtstöd

Publicerad 2012-04-17 19:27:00 i Trädgård,


Hipp hipp hurra - för idag är det min födelsedag! Inte för att det firas direkt, för vem vill bli påmind om att man nu är väldigt nära "redig gammal käring" ;)

Men av de närmast sörjande får jag ändå en liten present. Sambon köpte ett superfint rabarber-fågelbad i betong och mamma och systers present kommer att gå till tre nya obeliskväxtstöd. Stöden ska få stötta Constance Spry-rosorna som planterades i helgen. Så nöjd och glad är jag över mina nya trädgårdsprylar!

Jag köpte en obelisk (bilden) redan förra sommaren på Bäckaskogs slotts växtmarknad. Gillar den så mycket att det nu blir tre till. Exakt likadana! Just nu ser det lite kalt ut men den storblommiga clematisen, av okänd sort, har redan börjat vakna så det ser lovande ut inför säsongen.

Läste förresten att rostiga saker i trädgården är "på väg ut". Men här på Solsidan struntar vi i trenderna och kör vidare på det underhållsfria och snygga rostiga. Så det så!

Constance Spry

Publicerad 2012-04-15 20:13:36 i Trädgård,

Tog tag i hälften av den stora barmarksytan jag nämnde i förra inlägget. Kände mig pigg och energisk efter några dagars däppt-i-näsan-förkylning. Lika bra att köra på liksom. Efter jordförbättring av den styva lerjorden var det det härligt att börja plantera. Öhh, ja vad då?!

En spade och en sväng i trädgården senare hade jag mängder av kantnepeta, alliumlökar och rudbeckia "Starlight" (frösådda av mig själv faktiskt). Alltid en början. Kom sen på att det skulle vara snyggt med tre klätterrosor på varsin obelisk-spaljé. Raskt iväg till handelsträdgården och en timme senare var jag hemma med tre Constance Spry-rosor. Inga spaljéer dock.

Det är inte så ofta det är välplanerat när jag sätter igång. Det blir som det blir liksom. Som idag. Det blev som det blev, men det blev bra. Eller ja, det återstår ju att se. Men det KÄNNS bra och det är väl ändå huvudsaken?


Strax. Soffläge för att kolla in del ett av säsongens "Mästarnas mästare" på SVT! Riktigt bra program tycker jag, men det är svårt att matcha säsongen när Stenmark var med. Han var kung!


Bilden: Längst bort i bilden, bakom pergolan, syns thuja-häcken som planterades förra helgen. Herregud vad den har växt ;)

Växtbyte någon?

Publicerad 2012-04-13 17:07:39 i Trädgård,Har ju tjatat en del om växtfynden jag gjort på Tradera. Men sen kom jag på en sak. Jag kör mitt eget Tradera - fast typ en gratisvariant.

Så här är det. Har en stor yta att täcka sedan gräsmattan togs bort (nedre bilden). Här ska bl.a. marktäckare planteras. Som du ser kommer det att behövas många plantor innan det täcker någorlunda. Det kommer att bli antingen dyrt eller tidsödande att vänta på att småplantor växter till sig. Därför tänkte jag kolla om det finns någon här i blogglandia som vill byta växter? Nu har jag bara haft trädgården i en säsong men vi har räddat lite från förra ägaren och en del av dem behövs delas.

Det jag kan erbjuda är:
Akleja (svårt att säga färg, men i fjol var de flesta lila eller rosa)
Blåsippa (någon vitsippsplanta har jag nog också)
Kantnepeta (lila)
Kärleksört (sort har jag ingen aning om)
Gullviva

Det jag (helst) skulle vilja ha är:
Ormöga, hasselört, rosenplister eller myskmadra.

Gör ett inlägg om du är intresserad så fixar vi ihop nåt!

Hemleverans

Publicerad 2012-04-11 21:01:57 i Trädgård,Första Traderafyndet landade i brevlådan idag. Det var pampasgräset som jag klickade hem av "misstag". Plantan i det nästintill inbrottssäkra paketet visade sig var stor och kraftig. Ett bra köp m.a.o! Det känner jag på mig redan nu...

Väntar nu med spänning på nästa fyndleverans. En buddleja Pink Delight som klickades hem för 24 kr. Inte illa va? Fast det återstår ju att se förstås ;)

Gul goding

Publicerad 2012-04-10 19:42:22 i Trädgård,Två och en halv timmes trädgårdspyssel i ösregn. Det är vad jag bl.a. ägnat mig åt på min extra semesterdag idag. Är man knäpp då eller? Näedå, det är bara skönt att vara utomhus. Lite geggigt i ösregn förstås, men med rätt kläder är det inga större problem tycker jag. Men visst var det gott att sen få komma in i värmen, duscha, hoppa ner i soffan och kolla in Året i trädgården på SVT. Efter det två nya trädgårds-magasin som grädde på moset. En perfekt semesterdag enligt mig!

Och nu är det första hockeyfinalen. Här håller alla tummar och tår för SAIK - Skellefteå AIK. HEJA - HEJA!! 


Apropå gult - som är en av SAIKs färger. Vet du vilken den gula perennen på bilden är? "Snodde" en liten planta av en dåvarande granne när de var på semester (det var vid tomtgränsen, jag lovar!). Iaf, hade den i gula rabatten på framsidan av mitt förra hus. Där, i halvskuggan, var den perfekt! Hög, ståtlig, långblommande och vacker. Jag tror att det kan vara en rudbeckia av något slag men är inte säker. Vet du?

Lång väntan till juni

Publicerad 2012-04-09 11:23:57 i Trädgård,Inne eller ute? Ute eller inne? Eller både och? Svåra val man ställdes inför igår när häckplantering utomhus lockade lika mycket som sträckläsning inomhus.

Gjorde därför en deal med mig själv.
- Läs första halvan av boken.
- Plantera häcken (och fundera på hur boken ska sluta).
- Läs andra halvan av boken.

Dealet funkade och båda aktiviteterna blev gjorda. En perfekt påskdag!


Boken jag sträckläste var den fjärde i Hammarbyserien. "Helgonet" av Carin Gerhardsen. Grymt bra! Längtar till juni då nästa bok publiceras. Har du inte läst böckerna ännu? Grattis! Då har du ju nåt att se fram emot...

Väl i juni hoppas jag att tujahäcken vuxit liiiite. Att vattna, vattna och vattna lite till är tricket om jag förstått det rätt.

Gräv en grop

Publicerad 2012-04-07 12:48:15 i Trädgård,Gropgrävandet inför häckplanteringen är klar. Nöjd! Nästa steg blir att plana ut ytan, för som du ser på bilden ligger grannens tomt lite högre än vår. Vet inte än hur jag ska göra, men det löser sig kanske när jag får fundera lite. Eller inte... Jordförbättring måste också till för leran är riktigt hård! Utplaning och jordförbättring i ett lixom. Tips någon?

Snigeljakten började förresten igår! Hittade sju småjävlar under en marktäckduk *arghh* Klippte dem i rappet! Med tanke på att en mördarsnigel kan lägga 400 ägg på en säsong känns det rätt ok att bara behöva klippa sju istället för 2800 stycken...

Återvinning

Publicerad 2012-04-06 10:40:59 i Trädgård,Skickade iväg sambon för att "investera" i begagnade pallkragar igår. Äntligen är steg ett i projektet "anlägga en (snygg) kompost" avklarat. Plats för placering är det också check på. Ska nu bara fixa underlaget, lägga plattor runt och fixa lite annat smått som kommer på köpet inför varje nytt påbörjat projekt. Antar att du vet vad jag menar? Det man tror ska ta EN eftermiddag tar gärna flera...

Även om jag tillhör de som avslutar 90 % av alla påbörjade projekt blir jag ibland småstressad över alla trädgårdsprojekt jag vill/bör/måste ta tag i. Speciellt på våren, då är min trädgårdsabstinens och starta-projekt-iver som allra störst! Stressen skapar jag så bra själv, det är ju ingen som tvingar mig. Men vad gör man när det ploppar upp nya bilder i huvudet hela tiden? "Så vill jag också göra", "Så klart - såå ska vi ha det"... Och så är man igång. På hundra ställen samtidigt! 

Kan man lämna in hjärnan på ett retreat eller vilohem?!
Eller sälja den billigt på Tradera?
I svaga stunder har jag t.o.m. övervägt att lägga ut den gratis på Blocket!


Önskar dig en GLAD PÅSK! ;) 

Gräsligt

Publicerad 2012-04-03 21:07:47 i Trädgård,Jag vet inte ens om jag gillar pampasgräs! Jag vet knappt vad pampasgräs är, än mindre var det skulle passa i vår trädgård. Ändå "råkade" jag klicka hem en planta från Tradera alldeles nyss. Jag blir så (gräsligt) irriterad på mig själv, för den här gången gick det helt enkelt alldeles för fort. Men det är bara att gilla läget. Snart har jag ett pampasgräs att ta hand om!

Att köpa växter på Tradera är annars något jag kan rekommendera. Du kan göra riktiga fynd! Jag köpte en hel del förra året och 95 % har vuxit till sig rejält. Bl.a. ormöga, brunnäva, blodtopp och gullklematis. Alla dessa betydligt billigare än om jag skulle köpt dem på plantskolan.


*tänk-tänk-tänk*
Och katschiiing!

Tror mig hittat platsen. Pampasgräset får sin plats vid bortre kortsidan av pergolan. Där blir det insyns- och vindskydd i ett. Perfekt! Det där snabba klicket var nog inte helt fel ändå...

Listklättrare

Publicerad 2012-04-01 17:47:08 i Trädgård,Icke planerade frösådder dyker ju upp lite här och lite där. Ibland blir det tummen upp och ibland tummen ner. Tummen upp får denna pensé som hittat plats mellan stenplattorna. Eller är det en viol? Hur ser man skillnad? Vacker är den iaf!


Sen var det den där häcken mot grannen jag skrev om i förrförra inlägget. Tack för tipsen! Just nu har jag snöat in på tuja. Tujan verkar vara "hatad" av många?! Faktiskt har den tidigare legat typ sist på listan över tänkbara alternativ, men den har klättrat. Efter att ha googlat som en galning, kollat häckar i grannskapet har jag kommit fram till att den inte är ett så dumt alternativ ändå. Den bildar en tät och vintergrön vägg, den kommer ge ett gott vindskydd, den är hyfsat billig och vad jag förstår även lättskött.

För övrigt började jag gräva för häcken idag. Eftersom jag vet att det blir ett digert jobb i den hårda lerjorden tänker jag köra efter principen lite-i-taget. Idag blev det betoning på lite. Hann bara vara ute en halvtimme innan det började ösregna. Skönt. Nur har jag bara resten kvar...

Slagna hjältar

Publicerad 2012-04-01 12:00:00 i Allt och inget,Igår var en perfekt dag för en tripp till IKEA i Älmhult. Trädgårdsaktiviteter lockade ju inte eftersom antalet plusgrader inte var fler än två-tre stycken. Dessutom hade sambon två (travnördiga) kompisar på besök så det skulle ändå bara bli en massa travhästsnack. Urtrist! Att inhämta inspiration på det stora varuhuset kändes definitivt mer lockande...

Inspiration fick jag med mig hem, som alltid. Och faktiskt några växtfynd! Två stora buxbomklot för 59(!) kr styck, en buxbomkon och en uppstammad cypress för dryga hundralappen styck. Buxbomplantorna såg friska och krya ut, men om buxbomen får/har svampsjukdomen Cylindrocladium buxicola må det vara. 59 kr för ett så stort klot är väldigt billigt...


Har för övrigt precis käkat frukost tillsammans med våra övernattningsgäster (se den dåliga bilden ovan). Jag ljuger inte när jag säger att de tre medelålders männen både lät, verkade och SÅG mycket piggare ut igår kväll. Idag känns de mest - "svaga"... Tror fortfarande de surar för att jag vann musiktävlingen sambon hade igår ;)
 

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela