Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Listklättrare

Publicerad 2012-04-01 17:47:08 i Trädgård,Icke planerade frösådder dyker ju upp lite här och lite där. Ibland blir det tummen upp och ibland tummen ner. Tummen upp får denna pensé som hittat plats mellan stenplattorna. Eller är det en viol? Hur ser man skillnad? Vacker är den iaf!


Sen var det den där häcken mot grannen jag skrev om i förrförra inlägget. Tack för tipsen! Just nu har jag snöat in på tuja. Tujan verkar vara "hatad" av många?! Faktiskt har den tidigare legat typ sist på listan över tänkbara alternativ, men den har klättrat. Efter att ha googlat som en galning, kollat häckar i grannskapet har jag kommit fram till att den inte är ett så dumt alternativ ändå. Den bildar en tät och vintergrön vägg, den kommer ge ett gott vindskydd, den är hyfsat billig och vad jag förstår även lättskött.

För övrigt började jag gräva för häcken idag. Eftersom jag vet att det blir ett digert jobb i den hårda lerjorden tänker jag köra efter principen lite-i-taget. Idag blev det betoning på lite. Hann bara vara ute en halvtimme innan det började ösregna. Skönt. Nur har jag bara resten kvar...

Kommentarer

Postat av: Åsa

Publicerad 2012-04-01 18:53:57

Vi har en hög "tujavägg" mot ena grannen. När vi flyttade hit så var vi totalt eniga om att den absolut skulle bort men i den totala "flytta-till-hus-chocken" kom vi av oss och tur är väl det. Nu gillar vi den båda två. Enda problemet är att den är liiiite för hög (ca 4 meter) och att vi inte riktigt kommer åt att toppa den. Men ska vi väl komma på en lösning till -snart .-)Postat av: Marina

Publicerad 2012-04-01 20:01:19

Vilket väder vi har!Regn och hemska vindar.Fint med självsådda och så bra att det är enkelt att flytta dem om de kommer olämpligt.Kram!

Postat av: Mina Gröna Tankar

Publicerad 2012-04-01 20:12:20

Tuja blir perfekt! Köp hyfsat stora exemplar och ni har direkt ett insynssydd. Toppa inte förrän ni är nöjda med höjden men klipp på bredden så att den blir tät och fin. Vi satte en direkt när vi flyttade hit för 4 år sedan. Har inte ångrat det en sekund! Tyvärr har denna januari med rejäl frost och soliga dagar gjort illa vid stackarn men vi hoppas att den kommer igen så snart den kan suga upp vatten ur jorden igen.

Postat av: MissStorm

Publicerad 2012-04-01 23:34:27

Det här måste vara ett aprilskämt.. Inte kan väl den där blomman ha tittat fram nu?! Utanför mitt fönster är det ju en massa snö... Vackra de där som är lila och gula. Oavsett om det är violer eller penseer. Hoppas du får svar på hur man ser skillnaden, för jag har ingen aning.

Postat av: Ulrika

Publicerad 2012-04-02 10:17:42

Vi har tuja runt uteplatsen. Jag är egentligen inte särskilt förtjust i dem, och tänkte ta bort dem så fort det bara gick, men det blev aldrig av. Nu har vi bestämt att de ska vara kvar, för precis som du säger är de vintergröna, lättskötta och de fyller sin funktion (vind- och insynsskydd) otroligt bra. Förra året planterade jag klematis som ska få klättra i dem. Vi får se hur det blir i år.

Ha det bra!

//Ulrika

Postat av: Gardenhouse

Publicerad 2012-04-02 21:57:07

Jag tror en Tujavägg blir jätte fin, året om dessutom!

Lycka till.

Önskar en fin påsk vecka,

kram Sussi

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela