Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Enligt konstens alla fel...

Publicerad 2012-08-17 10:19:00 i Trädgård,

 
De två senaste dagarna har jag trasslat in mig totalt. Äppelträds- och diverse buskbeskärning har stått på schemat och insnårad i det gröna har jag sågat (j-t jobbigt), klippt, slitit (i ilska), svurit (ofta och högt). Förutom mängder med rivsår har jag också lyckats få barr, löv och diverse småkryp i trosorna. Det du! 
 
Kaos, okunnighet och stress gjorde att vi tokbeskar äppelträden och buskarna helt utan konstens alla regler förra våren. Det var första våren i huset och ALLT i trädgården var eftersatt och vildvuxet. Då gav tokbeskärningen en känsla av ordning. Nu sotar vi för densamma.
 
Har läst på och begriper lite bättre hur man ska gå till väga med t.ex. äppelträd som skjutit två miljoner vattenskott efter en "Brommaklippning". Jag har nu reducerat vattenskotten till en tredjedel. Om något år hoppas jag att träden ska vara fina igen.
 
Men blä så tidsödande och astråkigt det är med buskarna mot gula-huset-grannen. Jag gillar dem inte ens så varför bry sig? Funderar på att ringa någon med stor grävskopa och stort släp för att köra bort eländet. Bort med det fula Gunnebostaketet, buskarna och alla rötterna. Jag vill istället ha en vintergrön häck som döljer staketet och bildar en vacker fond!  Ska inte göra något överilat, buskarna kanske kan bli fina, men det är inte långt ifrån att jag lyfter luren. Ogillar vissa delar av trädgården just nu...
 
Vad hade du gjort?
Kom igen och tyck! Spara eller slösa (grävning o ny häck)?
 
Bild 1: Föryngrad och uppstammad spirea. Vet inte ens om man "kan" stamma upp den, men försöka duger.
Bild 2: Schersmin där det är trångt om saligheten. Var börjar man?
Bild 3: Ja, vad säger man? En stor och vid oxbär(?) som spretar åt alla håll. Kan inte bestämma mig för om jag hatar den eller tycker den är fulsnygg. 
 
 
Tillägg så du förstår problemet:
Så här ser det längs en del av sidan mot gula-huset-grannen. Visst hade det varit snyggare med en vintergrön häck?! Eller ska man plantera något mellan buskarna för att slippa vila ögonen på ett fult staket?
 
 
 
 
 
Oj! Vilket långt inlägg. Tack för att du orkat läsa ända hit :)

Kommentarer

Postat av: Åsa

Publicerad 2012-08-17 12:48:05

Kan hålla med om att det ser lite fjuttigt ut med de tre buskarna som står utplacerade lite var för sig. Röstar för vintergrön häck. Kan inte ge något bra förslag men det får du säkert av någon annan.

Har inte möjlighet att komma på bloggträff men hade gärna setts en annan gång. Jag bor i Höör så det borde väl inte vara sådär fasligt långt mellan oss mittskåningar/nordskåningar?

Kram Åsa

Postat av: Lantloppan

Publicerad 2012-08-17 19:48:50

Hej
Känner igen den där hemska beskrivningen av beskärning... upplevde nåt liknande när jag skulle beskära mina vildvuxna Schersminer :-) Men apropå Schersmin, de är ändå trevliga, jag skulle nog ha provat att sätta nåt lägre mellan buskarna som fyller ut. Fast det är ju jag... vintergröna häckar är inte min favorit, de ska väl klippas snyggt och ofta. Kan du inte ha en syrenhäck annars? :-)

Postat av: Marina

Publicerad 2012-08-17 20:09:00

Jo, en häck hade nog varit bättre där (säger jag som är allergisk mot insyn och utsyn!).

Det är inte lätt att beskära ibland. Äppelträdet är det svåraste här tycker jag. Förra året kapade jag en enorm schersminbuske till 40-80 cm. I år är den tät och fin och nästa år blommar den nog igen.
Idag har jag klippt lite här och där på kraftigväxande buskar. Det kan bli en del stora högar när jag sätter igång!

Kram

Postat av: Mina Gröna Tankar

Publicerad 2012-08-17 21:22:45

Lugn, lugn, och besinning! Studera dina bilder och se att det inte är så fult ändå....man ser potentialen helt klart. Eftersom jag tycker att man ska vara rädd om träd och buskar som vuxit i flera år så tycker jag att du ska fylla ut med fler buskar och antingen göra det till n blandhäck eller fylla ut med häck längstgående och låta de numera uppstammade sötnosarna stå i majestät till det hela.

Eller helt enkelt be grannfan

Postat av: Mina Gröna Tankar

Publicerad 2012-08-17 21:23:41

...måla om huset....skulle jag skriva men tryckte för snabbt på någon tangent....

Kram

Postat av: Anonym

Publicerad 2012-08-18 19:05:57

Hahaha!

Jag hittade precis hit, men jag skrattade högt åt inlägget om pennorna! :D

/Frida

Postat av: Frida

Publicerad 2012-08-18 19:09:15

Såg att jag blev anonym och det vill jag ju inte. Vill ju inte verka som någon skummis...Hehe!

/Frida

Postat av: Marina

Publicerad 2012-08-20 21:21:57

Vet inte vad som är fel men det går inte att kommentera ditt senaste inlägg. Inte för mig i alla fall.

Underbara bilder!

Kram

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela