Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Skenet bedrar

Publicerad 2012-08-31 21:01:00 i Allt och inget,

 
Det var första gången jag gjorde prottekoffssen med blåbär i. Ehh? What? Prottekoffsen??!?! Ja, så sa vi om favoriten från förr som både syster och jag älskade! Skulle tro att ordet kommer från Piteå eftersom mamma kommer därifrån. Stavningen vete katten. Jag skriver som det uttalas...
 
Anledningen till baket idag var att jag köpt amerikanska blåbär av en kollega. Efter fyra telefonsamtal till mamma för att få reda på hur man gör var det dags för avsmakning. Smakade det som förr då? Det blir fyra av fem blåbär för degen men bara ett av fem för bären. De smakade noll, inget, nada som varma! Att så stora blåbär kan smaka så lite. Kände mig snuvad på konfekten. Nästa gång får det bli med norrländska skogsblåbär så det smakar nåt! Eller "riktiga" prottekoffsen. För ärligt talas görs de riktiga utan blåbär, men vi har alltid sagt prottekoffsen om både och. 
 
Så här gör du dom riktiga:
Gör en sockerkakssmet och tillsätt så mycket extra mjöl att det blir en deg som du kan klicka ut på en plåt. Gör klickarna i storlek som thekakor. In i ugnen på 175 grader. Grädda i 10-15 minuter eller tills mitten av "bullen" är lite brun. Låt svalna. Bre på (tjockt) med smör. Ät till/doppa i iskall mjölk. Divine! Jag lovar!
 
För dig som har blåbär som SMAKAR nåt:
Gör smeten som ovan. Och en eller flera rundlar i den storlek du vill. Lägg på bär och vik upp kanterna. Strö socker över bären och grädda enligt ovan. Jag gjorde en halv sockerkakssmet och fick två prottekoffsen á ca 20 cm.
 
Nu glömmer du aldrig vad prottekoffsen är va?
 

Kommentarer

Postat av: ANNA

Publicerad 2012-08-31 23:38:10

Jag tänker helt klart testa ditt recept, men utan blåbären då.
Kram

Postat av: Frida

Publicerad 2012-09-01 08:21:57

Här äter barnen ofta yoghurt med blåbär, men det ska vara "mormor-plockade", de köpta smakar enligt barnen blä!!! (enligt mig är de smaklösa och lite beska).

Mvh
Frida

P.S. En aning ironisk var jag nog... ;D

Postat av: Fröken Grön

Publicerad 2012-09-02 11:08:13

Attans, så smaskigt det där låter! Blåbär, säger du? Det måste ju räknas som GI-kost, eller hur? ;-)

Här hemma är vi stela som pinnar idag, efter att ha asat sten hela eftermiddagen igår. Man får väl räkna det som work-out, så att man kan sitta och päsa i soffan med gott samvete idag!

Njut av din söndag!
/Anna-Karin

Postat av: MissStorm

Publicerad 2012-09-04 23:47:52

Mumsigt! Testar jag gärna, även om sockerkakssmet är god att äta bara som den är.

Prottekoffss låter för övrigt som ett ord ur den nya vokabulär jag lagt mig till med när jag nu mest för intelligenta samtal med liten bebis: "Åh så duktig mammas lilla prottekoffss är på att prutta idag!"...

Kram

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela