Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Ljus i vårt hus

Publicerad 2012-02-29 21:56:59 i Kök,
När man ser den så vet man – det är den jag vill ha! Jag pratar taklampa över köksbordet. Lampan vi har idag har varit ett (i-lands)problem hela vintern eftersom den inte gett tillräckligt med ljus över vårt långa Norden-bord. Har letat både här och där, men inte hittat nån annan lampa som gett mig den där wow-liksom-känslan. Förrän igår då, på ellos.se. Stilren, vit, lite retro med "symaskinssladd". Klickade hem två stycken så vi får gott om ljus. För det är ju precis NU vi behöver det, när vårljuset är på ingång. Ähumm...


Förresten. Är det någon därute som har friat idag? Grattis i så fall! Hoppas du fick ett ja ;)

Bilder från förr

Publicerad 2012-02-28 21:40:58 i Kök,


Lite minnesbilder från mitt förra hus: Luckor från IKEA, som jag handmålade med pensel för att få det rätta stuket. Bänkskiva i vitoljad björk. Beslag från Indiska. Golvet är lutat och vitoljat. Fondtapeten är från Åhlens.


Äntligen börjar jag bli klar med rensningen av foton.
"Projektet" har pågått sen i somras. Men ja, du vet själv. Tråkiga uppgifter tenderar att ta tid eftersom det alltid finns nåt kuligare att göra. Typ titta på när fröerna gror. Eller nåt.

Men en rolig sak med rensningen är att tankar på hur det var i mitt förra hus ploppar upp. T.ex. minnet över hur det var att ha ett riktigt gammeldags skafferi (dörren på nedre bilden). Förutom ett skafferi som slukade hur mycket som helst saknar jag bl.a. de djupa och kraftiga fönsterkarmarna i trä. Underbara! De vi har här är bara pjuttfuttiga och skitmesiga :(

Jag saknar inte huset (om man nu kan göra det med ett hus), trots att jag var tokkär i både det och trädgården. Fortfarande finns det som sagt några detaljer som jag kan sakna emellanåt, men när de tankarna kommer brukar jag trösta mig med att jag fick (riktigt) bra betalt när jag sålde ;)

Hårigt värre...

Publicerad 2012-02-27 20:20:54 i Trädgård,Det är inte mycket grönt i trädgården ännu men snödroppar, krokusar, kärleksört, vallmo och pioner har sagt "titt-ut". Sånt blir man ju glad av! Hittade en hårig daggkåpa också. Faktum är att jag aldrig tänkt på att de är håriga förrän jag såg bilden. Tänk vad man lär sig av trädgården :)

Apropå lärdom. Ojoj vad Alan Titchmarsch lärde mig mycket igår. Alan är programledare för How to be a gardener som jag tipsade om i förra inlägget. Jag såg hela första säsongen igår. Kunde inte slita mig ;) Är du det minsta trädgårdsintresserad - se den!


Jag har också lärt mig att en/två/tre katter gillar att skita i vår trädgård. Sånt blir man mindre glad av... 
Bl.a. har vi en gång som är täckt med täckbark. Det verkar vara kattfavvestället nr ett att böka runt och skita i. Skit i nån annans trädgård säger jag! Nån som har nåt tips?!

Hoppfullt

Publicerad 2012-02-26 07:38:24 i Trädgård,Varför vaknar jag halv sex en söndagmorgon? Och kan inte somna om.
Varför vaknar jag (av väckarklockan) halv sex varje vardagsmorgon? Och vill - och kan - somna om.
Galet!

Nåja. Nu är jag uppe iaf och när jag tittar ut genom fönstret känns det genast bättre! Minus två grader, en strålande sol på uppåtgående och alldeles vindstilla. Kanske kan det bli några uteaktiviteter idag? Bära hem den sista sista stenarna från vår snälla granne, röja undan kvistar och grenar som stormvindarna lämnat efter sig, plantera något fint att sätta på entrétrappan. Och också bara njuta av att våren är på G. Det är inte så illa med en tidig morgon ändå.

Trollhasseln på bilden märker också att våren är på gång.
Hoppfull blir man!


Fast innan uteaktiviteterna tar vid ska jag gosa ner mig i soffan och kolla in några avsnitt av How to be a gardener. Fick tipset av kuliga trädgårdsnörden Mina gröna tankar som i sin tur fick tipset av En trädgårsälskares betraktelser. Man tackar för att ni delar med er! :)

How to be a gardener - säsong 1
How to be a gardener - säsong 2

Humorlös

Publicerad 2012-02-25 09:32:09 i Allt och inget,

Antar att du också följer ett antal bloggar/sajter/forum med mer eller mindre jämna mellanrum. För egen del kan jag villigt erkänna att jag är en Hemnetknarkare och mäklarsidorna Alvhem mäkleri och Stadshem besöker jag rätt ofta. Där är det såklart bilderna som lockar, inte tanken på att byta boende.

Bloggarna jag följer är många, men de ger ju sååå mycket inspiration. Tack alla! Jag vet också att jag inte följer "blogg-etiketten" som säger att man bör länka till bloggarna man följer. Men det är enbart lathet som är anledningen till det. Inget annat. Det kommer!


Sen finns det ett antal andra som är kul, t.ex. tjuvlyssnat. Sambon tycker ofta jag är helt humorlös som skrattar högt åt vissa av "klippen-från-verkliga-livet" som finns på den sajten ;)

Humorlös eller inte. När jag läste nedanstående antog jag att sambon inte ens skulle förstå den...

Ett par ~23 står vid frukostflingorna.
Tjejen: Är du säker?
Killen: Ja.
Tjejen: Han har kanske skrivit fel?
Killlen: Nej, han sa kokosflingor. Jag hörde det!


Jag hade rätt! Sambon förstod den inte (förrän efter fjärde läsningen typ). Testade den senare på en av sambons vänner. Han förstod den inte heller. Vännens sambo däremot, hon förstod den direkt.

Just i ovanstående fall tror jag inte humorn var problemet. Om du fattar?

Vitvaruvajsing

Publicerad 2012-02-22 19:29:33 i Kök,Vår frys har kört sitt eget race sen, ja, typ när höstanemonerna blommade... Rätt länge alltså. För det första lät den som en j-a skördetröska, för det andra pendlade temperaturen mellan -5, -8, 0 och -11. Hur svårt är det att ringa en kylreparatör kan man tycka? Uppenbarligen väldigt svårt eftersom det tagit oss ett drygt halvår. Pinsamt!   

Men i början av förra veckan fick jag nog! Mejlade via leverantörens hemsida, det tog max 30 sekunder. Två dagar senare var reparatören här. 

Efter att ha tagit ut lådorna ur frysen säger killen: "Ähum. Är det kanske så att ni glömt dörren öppen någon gång? När det varit varmt ute?"
"Öhh. Ja. Det hände nog vid två tillfällen i somras. Hur så?"
"Frysen är ju full med is. Ni måste stänga av den i två dygn  så allt vatten verkligen rinner ut"
"Jamen, vad då två dygn?" säger jag och känner mig korkad fast jag läst manualens alla leta-fel-tips. "Det står inget om det i manualen. Och det är ju en no frost! Den behöver väl inte frostas av?!"
"Nu stänger vi av den så hoppas vi att det rättar till sig" säger reparatören med tendens till lilla-gumman-det-här-förstår-du-ändå-inte-röst.
"Jaha. Då gör vi väl det då..." muttrar jag.
 
Två dygn senare slår vi på frysen igen.
Och oh la. Knäpptyst och med en konstant temperatur på -18 grader!

Bra ju. Men jag blir så sur på:
1. Att det ska ta ett halvår innan jag får tummarna ur 
2. Att inte leverantören kan skriva: "Om du glömt/missat stänga dörren. Gör så här...". Vi är väl inte de enda i världen som glömt stänga dörren?

Tjockisdagen

Publicerad 2012-02-21 20:27:30 i Allt och inget,Jojo! Nog blev det en semla idag. En köpes. Funkade bra... :) 

Läste att vi svenskar köper i genomsnitt 4-5 semlor per person och år. Det antalet har jag tuggat i mig för länge sedan, men är man galen i semlor så är man. 

En annan sak. På Radio Kristianstad benämnde de dagen idag som "fettis-dagen". Alltså fettis, som i tjockis. Så heter det väl inte?! Eller? Jag (och hela vår familj) har alltid sagt "fet-tisdag".

Kanske är det en dialektal grej. Lite som ostkrokar eller ostbågar som jag skrivit om tidigare. Vissa envisas ju med att säga ostbågar trots att alla vet att det heter ostkrokar ;)

Kuber i kvadrat

Publicerad 2012-02-20 20:56:16 i Trädgård,Häromdagen knackade en, för oss, okänd granne på dörren:

- "Hej. Vi har två-tre kvm gatsten över. Ni verkar ju gilla sten! Tänkte att ni kanske vill ha dom?"
- "Jamen, absolut! Tack och tack igen" säger jag.

Och tänker samtidigt: 
Var lägger vi dom då?!?! Äsch, det löser sig. Gratis är bra!


Rullar skottkärran till grannen och ser då att det är många stenar. Riktigt många stenar. Här är inga tre kvm, snarare 10! Grannen kan inte sin geometri han.

Snabbt insåg jag att stenarna, med viss komplettering, räcker till golvet i pergolan. Vi frångår alltså tidigare tagit beslut om att lägga trägolv i pergolan. Ja vaddå, man kan väl ändra sig?!?

Återstår nu "bara" den lilla detaljen med vem som ska lägga stenen. Lotten(?) föll på mig om någon undrar.
Antar att det blir en del slitande, svärande och ojjande innan det är klart. Men tjoho så snyggt det kommer att bli! Och så kul jag kommer att ha. Intalar jag mig... ;)


Som små(?) spermier...

Publicerad 2012-02-18 15:01:19 i Trädgård,...kikar nu de första skotten upp i källarens blåljusrabatt.  

Stäppsalvian "Ostfriesland" vann titt-upp-kampen bland frösådden av lavendel, jätteverbena, stjärnflocka, styvmorsviol och purpurklätt. För den som är en fena på förodling är det kanske helt naturligt att stäppsalvian kommer först. Vad vet jag? Men det kan kvitta. Jag blir så glad, så glad att nåt grönt överhuvudtaget tittar upp! Väntar nu med spänning på vem som blir tvåa respektive trea i titt-upp-kampen... 

Under tiden jobbar jag hårt för att inte dränka och/eller kväva de små liven som visat sig.

Nästa vecka kanske?

Publicerad 2012-02-16 20:57:52 i Allt och inget,Som jag sagt tidigare, det där med traditioner är inte min grej. Dagen som precis firats - Alla hjärtans dag är inget undantag. Den brukar gå rätt omärkt förbi.

Fast i tisdags var det ändå lite annorlunda. Jag var ju tjuuuk och då vill man ha extra mycket omtanke. Eller hur? Hintade därför sambon om den speciella dagen genom att sätta ett vykort med en massa hjärtan på köksbänken. Det är torsdag idag. Två dagar efter den "speciella" dagen. Ännu har inget hänt...

Men nu skiter jag i det och väntar på nästa veckas högtidsdag. Den kommer han INTE att missa, jag lovar. Och inte jag heller. Den dagen är faktiskt en av de få traditions-dagar jag inte missar ;) Semla är allt jag säger.


PS. Jag hade inte heller köpt något så jag är inte ett dugg bättre än sambon. Om rätt ska vara rätt.

Alla borde ha en

Publicerad 2012-02-15 12:37:30 i Allt och inget,Här ligger jag och tycker synd om mig själv. I horisontalläge och med feber. Urtrist! Orkar inte ens kolla på reality-TV... Ägnar mig mest åt att krya på mig!


Men jag ska inte gnälla. Har en varm säng, en skön soffa och ett riktigt hem att krya på mig i. Jag har det som alla borde ha men inte har. En egen hemnyckel.

Gjorde därför ett enkelt ställningstagande och köpte två hemnycklar á 60 kr. Förhoppningsvis kan det vara en liten hjälp för att öppna dörren till en tryggare tillvaro för hemlösa i Stockholm via Stockholms Stadsmission. Köp en du med. Många bäckar små!

Energikick

Publicerad 2012-02-13 20:22:15 i Allt och inget,Dagtid går det många brittiska realityserie-repriser på TV8 har jag konstaterat när jag låg hemma med feber och förkylning idag. Efter att ha sett ett antal "En plats i solen", "Property Ladder", "Ett hus på landet" och "Masterchef" kan jag nu säga: I know them all...

Man blir trött av att titta på TV! En viss del av tröttheten kan säkert också tillskrivas febern ;)


För att pigga upp mig slevade jag i mig av resterna från gårdagens energigivande soppa. Morotssoppa med apelsin och basilika var ursprunget, men man kan ta lite vad man har hemma. Den här varianten var superenkel  och supergod!

Solsidans morotssoppa med apelsin
4-5 morötter
1 gul lök
3-4 potatisar
Olivolja
Saft från en pressad apelsin
10-12 dl grönsaksbuljong (tärning+vatten funkar bra)
Örtkryddor (provencalska kryddor var vad som fanns att tillgå)
En "lagom" klick vispgrädde

  1. Hacka morötter, lök och potatis. Fräs i oljan.
  2. Tillsätt buljong och apelsin. Koka allt mjukt.
  3. Mixa soppan med stavmixer. Den behöver inte bli helt slät.
  4. Krydda med örtblandning.
  5. Smaka av med salt och grädde.
  6. Klart!

Näe du! Har nu fått mat i magen.
Dags för ett nytt reality-race...

Maria och jag

Publicerad 2012-02-12 19:42:43 i Allt och inget,En sax, några buntband, plastblommor på kvist och en cykelkorg. Och en cykel så klart! Mer behövs inte för en enkel pimpning av tvåhjulingen. Du kan ju smacka på med plastblommor modell större men jag nöjer mig med små körsbärsblommor(?). Man vill ju inte verka vräkig... ;)

Kanske minns du att min cykel blev stulen av en "pissmyra" för ett tag sedan, men nu har jag äntligen köpt en ny. Det blev en 7-växlad Crescent Maria köpt på Mohlins. Ingen racer direkt men den lättrampad och skön att cykla på. Jag är nöjd!


Buntband förresten. Det är fiffiga grejer som man kan använda till mycket. I vintertider kan man t.ex. köra med Mac Gyver-metoden. Visst är det en smart idé av Börje ;)
Själv nöjer jag mig med blommor på min cykel. Det är ju ändå snart vår...

Blåljuset på

Publicerad 2012-02-11 22:34:10 i Trädgård,Nu ska det banne mig frösås! Om jag bara tror tillräckligt på det kommer det, till skillnad från tidigare år, att lyckas i år. För vad skulle egentligen kunna bli fel efter att nedanstående lista fått "check"?!?


Lysrörsarmatur - som jag själv "byggt" och kopplat ihop ;) √ 
Lysrör-som-frösådden-gillar
Timer inställd att lysa 13 timmar per dygn
Jätteverbenafrön uttagna ur kylförvaringen
Såjord+Vermiculit+Fukt
Plast som täcker sådden (ska sätta allt i en plaslåda imorgon)

Imorgon ska jag peta ner vit lavendel "Ellagance Ice", grekvädd och stjärnflocka. Sen ska tålamodet testas när det ska vattnas, pratas med, väntas och duttas. Spännande! :) 


Och oj så lättlurad jag var på Växthuset idag då.  
- "Du ska inte ha en stril att sätta på en pet-flaska? Det är så lätt att dränka frösådden annars!".
"Dränka dem? Näe, näe, men vänta nu. Det kan jag ju inte riskera?" tänkte jag. Och köpte en stril.

Så nu har tanten en stril. Den kostade inte många kronor, men det går ju lika bra att använda en av de sprayflaskor jag redan har. Varför går jag på "såna lätta"?               

Hon har koll

Publicerad 2012-02-10 21:44:49 i Vardagsrum/matrum,Det var inte länge sedan, men jag vill verkligen visa "Damen med hunden" (som inte har någon hund) en gång till. Damen är såklart den den ursnygga tavlan som Tilda målat till oss. Jag bara älskar den och vårt vardagsrum skulle numera kännas väldigt tomt utan den. Vi har liksom vant oss vid att hon håller ett vakande öga på oss. Och vet du, det är helt ok!

That's all for tonite, folks...
Japp. Inlägget är ett resultat av inspirationstorka så här på fredagskvällen ;)

John Blund

Publicerad 2012-02-09 21:40:24 i Sovrum,Ungefär var tredje person har sömnproblem till och från. För mig är normaltillståndet "till" - d.v.s. jag har allt som oftast sömnproblem. Att sova en hel natt utan att vakna händer kanske tio gånger per år. Det är inte så käckt, men det är bara att gilla läget.

Några saker som hjälpt mig är öronproppar i silikon och ögonmask. Inte blir man så fancy direkt, men de gör viss nytta.

För ett tag sedan fick jag en burk med Dolomitkalk-tabletter (magnesium och kalcium) av kompis H. "Ta de här. Jag lovar, det kommer att hjälpa dig". Nja, kanske inte så troligt tänkte jag och la burken i ett skåp. För några veckor sedan hittade jag burken och beslöt mig för att testa. Och tjohooo vilken skillnad det är på min sömn! Jag sover sååå mycket bättre. Jag vaknar visserligen rätt ofta, men somnar oftast om direkt. Lovely! :) 


Mitt gamla loppisfynd, speldosan, kanske också skulle funka som hjälpmedel för att vagga mig till sömns. Fast jag tror inte sambon gillar den tanken. Det skulle ju bli han som fick veva runt-runt-runt för att den skulle ge ljud i från sig. Ja, för jag kan ju inte veva - jag ska ju sova!

Fjanterier

Publicerad 2012-02-08 20:37:31 i Allt och inget,Godis är gott. Jo, så är det! Vi är riktiga gottegrisar både sambon och jag och det är nog troligt att vi är sockerberoende. Men nu ska gottesmaskandet minska här på Solsidan. Det är planen iaf. 

Fast egentligen. Istället för att köra fjantstilen och dra ner kanske vi ska köra den hårda stilen och "sockerdetoxa" under 12-14 dagar. Då utesluter man all mat med socker tillsatt och för att hålla sockersuget under kontroll äter man istället mycket färsk frukt. Som t.ex. tomat som faktiskt är en frukt och inte en grönsak. Visserligen gillar jag tomater men håll med om att det låter skittråkigt med "sockerdetox"?

Min karaktär lämpar sig nog mer för fjantstilen tror jag...

Bohemian Chic

Publicerad 2012-02-06 22:13:00 i Vardagsrum/matrum,För många år sedan fick jag ett skåp av en granne. Eller rättare sagt, jag räddade skåpet från att kastas på tippen. Gjorde ett ryck med värmepistolen för att få bort den fula färgen, men jag gjorde aldrig jobbet klart (som du ser överst till vänster). Tanken på att slipa ner och måla om skåpet har slagit mig flera gånger sedan dess, men mer än en tanke har det inte blivit. Skåpet fyller ju sin funktion ändå...
 
I tidningen Allt i hemmet läste jag om en av årets inredningstrender: Bohemian Chic - en stil att bli kär i
I reportaget fanns bl.a. en bild på ett "patinerat" lyx-skåp som var i stil med mitt icke-färdiga-skåp (iaf om man tänker kreativt ;)). Mao var det bra att den där tanken stannade vid en tanke för annars hade jag inte haft en hot trendpryl i vardagsrummet. Wow liksom! 

Ännu mera wow blir det när jag tänker på att mitt skåp kostade noll kronor medan lyxvarianten kostar 9 595 kr. 


Det är lite svårt att se på bilden, men det mönstrade blockljuset som står till höger på lyx-skåpet kostar 2 850 kr! Because it´s not worth it... ;) Eller?

Gnällfia

Publicerad 2012-02-05 17:15:50 i Trädgård,Marken var helt snötäckt när jag tittade ut i morse och eftersom det är så pass kallt kommer den också ligga kvar ett tag. Jippiejippieajj så härligt!

Kollade in "ägorna" idag och inte är det mycket att hurra för i trädgården just nu. Fler vintergröna buskar hade gjort mycket för helhetsintrycket, men vi har ju bara haft trädgården en säsong så jag ska inte gnälla. Det kommer fler trädgårdssäsonger. Spikat är det iaf att vi ska sätta avenbokshäck mot grannens fula plank (översta bilden till höger). Den är sååå vacker även på vintern! Ja, avenbokshäcken alltså. Inte planket...


Jag gnällde över att vi hade -15 igår för det var så j-a kallt om kinderna o benen när jag cyklade. Pratade med syster som bor i Skellefteå. De hade -35. Och sen ringde mamma för att berätta att hennes särbo, boendes någon mil utanför Skellefteå, hade -39,7!!!
Vad har jag att gnälla över???

Förresten. Kolla in det här klippet från första SM:et i vintersimning som gick av stapeln i Skellefteå igår.
I bitande -34... Brrr va?!

Back to basic

Publicerad 2012-02-04 19:50:38 i Allt och inget,Funktionell träning stod på schemat idag. Med kan väl förklara det med enkla övningar som ger rörlighet, styrka, och balans samt att man använder många muskelgrupper samtidigt. Har du sett amerikanska Biggest Loser, som jag för övrigt är ett stort fan av, vet du vad jag menar.

Enligt schemat skulle dagens Mixpass på Basic Gym varva kettlebells, rep, loops, hantlar och stänger. Det var med stor förväntan jag pallrade mig dit imorse. Jag "fegade" och körde med lättaste repen och lättaste kettlebellsen eftersom det var typ första gången. Har testat kettlebells tidigare, men det var flera år sen och man kan ju inte leva på gamla meriter ;)

Betyget då? 
Apjobbigt och riktigt, riktigt kul. Och träningsvärken kommer bli grym! Inte så kul förstås, men det kan det vara värt. 


Var som en Duracellkanin efter passet (kan det vara adrenalinet?!) och började storstäda hela köket! Nu är alla lådor och skåp torkade, fläkt och spis skiner som om de var nya... Grannt värre! Jag ska dock inte ta åt mig all ära, sambon var riktigt flitig han med.

Nu börjar energin sina och träningsvärken komma - ajj. Men jag SKA hålla mig vaken under det första avsnittet av Sherlock på SVT. Sen är det nog tack och god natt!

Korkad tanke

Publicerad 2012-02-03 20:28:43 i Trädgård,Efter en dryg vecka med ca 10 minusgrader trodde jag att olivträdet som vinterförvaras utomhus skulle sagt tack och adjö. Men icke, det har klarat sig utmärkt trots den stränga (ja, i Skånemått mätta) kylan. Gilla!

Mindre bra har det gått för olivträdet som stått inomhus, i rumstemperatur, i vinter. Vet inte hur jag tänkte, men med facit i hand kan jag konstatera att jag haft smartare tankar. Olivträdet mår inte bra. Jag skulle faktiskt vilja påstå att det är ett stendött olivträd. Ogilla!

På trädäcket hittade jag några bortglömda hyacinter. Ställde ut dem där eftersom sambon är allergisk och glömde sen bort dem. Nu har de stått ute i kylan i några veckor. Visst, de har nickat till, men blommar fortfarande. Fast att de fortfarande blommar är nog mer kylans förtjänst än att de är av den långblommande sorten...

För oss 8-5:are är det helg igen. Härligt va?

Kärt barn har många namn

Publicerad 2012-02-01 20:19:41 i Allt och inget,Idag blev det dammsugare till efterrätt eftersom semlorna var slut. Som det kan bli! ;)

För att dammsugarna skulle bli EFTERrätt och inte FÖRrätt var jag nödgad att placera ut en kakvakt. Notera hammaren/klubban i vaktens vänstra hand - respekt! Superkvinnan (sprungen ur ett Kinder-ägg eller nåt) lyckades med konststycket att hålla sambons fingrar borta från kakfatet tills dess att middagen var uppäten. Gott jobbat!  

Dammsugare säger jag som sagt. Men kärt barn har många namn: punschrulle, arraksrulle, tobruk(?), trådrulle, bagarskrap, 150-ohmare eller säkring...

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela