Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Tjockisdagen

Publicerad 2012-02-21 20:27:30 i Allt och inget,Jojo! Nog blev det en semla idag. En köpes. Funkade bra... :) 

Läste att vi svenskar köper i genomsnitt 4-5 semlor per person och år. Det antalet har jag tuggat i mig för länge sedan, men är man galen i semlor så är man. 

En annan sak. På Radio Kristianstad benämnde de dagen idag som "fettis-dagen". Alltså fettis, som i tjockis. Så heter det väl inte?! Eller? Jag (och hela vår familj) har alltid sagt "fet-tisdag".

Kanske är det en dialektal grej. Lite som ostkrokar eller ostbågar som jag skrivit om tidigare. Vissa envisas ju med att säga ostbågar trots att alla vet att det heter ostkrokar ;)

Kommentarer

Postat av: Marina

Publicerad 2012-02-21 22:06:52

Ibland när man tänker efter för mycket hur man uttalar ett ord så blir man osäker. Tror nog ändå att jag säger som du.

Det blev vars en semla här och oj så mätt jag är. Bullarna blev ovanligt stora nämligen. För mätt!Kram!PS. Vi kan väl meddela varandra om vi hitta penséer här i närheten.

Postat av: Gardenhouse

Publicerad 2012-02-21 22:07:53

Mm visst är det gott!

Jag har ätit två bara idag, en köpt och en hembakad av ena dottern.

Så den futtiga mängden överskrider jag med råge ;)

Precis som du =)

Kram Sussi

Postat av: Åsa

Publicerad 2012-02-21 22:10:11

Ingen semla för mig idag. Dessa gräddmonster är inget jag gillar så värst mycket så de där 4-5 per år stämmer inte alls in på mig. Å andra sidan kan det vägas upp av sambon som äter min "ranson"också.Hälsar ostbågeåsa ;-)

Postat av: Karin

Publicerad 2012-02-21 22:41:04

Jag känner att jag verkligen är kärringen mot strömmen idag. Semlor är sannerligen inte ett bakverk som tilltalar mig och ostbågar/krokar är det vidrigaste snacks jag vet. Det spelar ingen roll vad man kallar dem, de är djävulens påfund! ;)Den skånska dialekten är något som jag undviker att kommentera när det finns skåningar i närheten. Men nog finns det gott om konstigheter i denna dialekt alltid. Att åka "inom" något ställe på vägen hem eller att man "kör rundor" är väl knappast uttryck som används någon annanstans i Sverige. Och det heter inte "lia bra" utan lika bra, inte heller "vars en" utan varsin. Se nu vad du gjorde Tamara! Du väckte språkpolisen i mig. Nu får jag nog ge mig innan jag får halva Skåne på mig! ;)Kram!

Postat av: Mina gröna tankar

Publicerad 2012-02-22 12:52:55

Härmed skickar jag min semlekvot till dig. Du kan faktiskt ta den för tio år framöver. Välbekomme!Hälsningar från en skåning i förskingringen som bott några år i Kristianstad....det roligaste jag visste där var att fråga folk om klockan. När den var halv.... Hur betonar du? :))))))))

Postat av: sahra

Publicerad 2012-02-22 18:48:34

Det uttalas inte fet-tisdag utan fettis. Det har med fastan att göra och fastlagen. Man skulle äta upp sig innan fastan kan man lite förenklat förklara det med.

Postat av: report writer

Publicerad 2012-02-29 15:05:18

This cake looks very tasty. I want bake it too.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela