Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Feber

Publicerad 2012-07-30 21:19:20 i Trädgård,

 
Vi har liksom fastnat. Sambon och jag. Framför TV:n. Det har väl knappast undgått någon, troligen inte ens den nördigaste trädgårdsnörd, att ett OS pågår för fullt. OS-feber är en perfekt sysselsättning(?) i det halvtaskiga, småkalla och regniga vädret som vi har här.
 
Men en runda i trädgården hinner man så klart med och de dagliga rundorna bjuder ju nästan alltid på nåt nytt. Just nu är den frösådda sohatten/rudbeckian 'Starlight' på gång. Den vita 'Alba' och röda 'Magnus' blommar redan för fullt. Gillar dem alla galet mycket, men ett extra plus får den vita. Rosenskäran (som jag trodde var vit) är också på gång. Den ser ut att bli rosa. Jahaja, det är fint det med! ;)
 
 
Note to self: Om du av misstag råkat lägga en vanlig matsked i ugnsformen i den varma ugnen så är det INTE läge att ta skeden i handen när du tar ut formen. Ajjjjjjjjjjjjjjjj!
 

Tutti Frutti

Publicerad 2012-07-27 22:37:49 i Trädgård,

 
Meckelimecket med nya layouten här på bloggen gjorde mig mäkta irriterad tidigare ikväll. Det är ett attans skit när det inte funkar som jag vill. Argghhh! Gick ut och trädgårderade så att jag fick annat att tänka på - och en möjlighet att lugna ner mig lite. Fast om det var en så bra aktivitet i den sinnesstämningen jag var i vet jag inte. De två varianterna av revsugorna jag planterade på framsidan ser mest ut som ett kraterlandskap just nu tycker jag. "Det är lite Tutti Frutti över det", sa sambon... 
 
Har också planterat drygt trettio(!) vintergrönaplantor jag fått av goa och snälla Ulrika som hade nya planer för ytan där hon hade vintergrönan. Sån tur för mig att hon inte bara slängde dem!  
 
Imorgon blir det mer "layoutjobb". En god natts sömn kanske gör susen?

Helt ok fel

Publicerad 2012-07-25 17:04:02 i Trädgård,

 
Visst kontrasterar den vackert mot fasaden? Den SVARTA stockrosen Nigra! För svart skulle den vara, stockrosen jag köpte i höstas. Men icke sa Nicke. Istället blommar nu en svagt, svagt rosa stockros med gult mittenparti. Uppenbarligen något fel som blivit trasigt ;)
 
Men vad gör väl det. Jag tycker nog att det blev ett väldans vackert fel.
 
 
Och jag vet. Jag vet. Man FÅR inte klaga på vädret. Men blä så varmt det är. Ogilla!

Snart gungdags

Publicerad 2012-07-24 09:07:58 i Trädgård,

 
Att en gammal träsoffa kan ta sån evinnerlig tid att måla! Jomen, det går nog på en timme eller så tänkte jag. Men näe då. Dryga två och en halv timme tog det att bara grundmåla. Visserligen tycker jag det är jättekul att måla, men suck så många små-pill-ytor det är. Täckmålningen tog inte alls lika lång tid, men det berodde nog delvis på att jag fuskade och inte målade undersidan ;)
 
Kulören vi valt heter Herrgårdsgrön och kommer från Demidekk. Tanken är att alla växtstöd, cykelskjul och soptunneskydd ska få denna kulör. Bilden gör inte kulören riktig rättvisa men den är mild och behaglig för ögat och kommer att passa fint ihop med både huset och växtligheten. 
 
Ett varv täckmålning återstår innan soffan ska soffan hängas upp i pergolan. Snart dags för gungläge i den härliga skuggan alltså! Och vilken perfekt timing dessutom. Det varma sommarvädret har ju precis dykt upp och då söker jag mig allt som oftast till skuggan. Värmen och jag är inte bästisar direkt. Det får gärna vara sol och fint, men mer än 20-22 grader varmt behöver det väl inte vara? Man blir ju bara trött... ;)  

Gatvy

Publicerad 2012-07-21 22:09:45 i Trädgård,

 
Jag tog mig själv i kragen idag och fick upp väggarna på pergolan. Det blev över förväntan tycker jag. En helt annan känsla och mer ombonat på nåt sätt - vilket kanske inte är så konstigt. Det är väl en av anledningarna till att man har väggar... ;)
 
Tyvärr får du inte se pergolan på närmre håll eftersom bilderna jag tog inifrån trädgården blev riktigt usla. Det var nåt tjall med ljuset. Nåja. Den här bilden, tagen från gatan, får duga så länge. De vita "bollarna" uppe vid kanten på väggarna är solcellslampor från IKEA. Min kompis H tycker att jag är besatt av ljusslingor. Såväl inne som ute. Jo, hon har nog lite rätt i det faktiskt. Mer ljusslingor åt folket - det tycker jag!
 

Näe...

Publicerad 2012-07-20 21:10:32 i Trädgård,

 
...nu vill/behöver/borde jag ha semester! Motivationen för att ta tag i saker är låg och att det är hela TVÅ arbetsveckor kvar innan semester gör det inte roligare. Suckar och lääängtar! Har redan börjat förbereda mig för semestern. Inhandlade fem pocketböcker idag varav 80 % var deckare. Det är den ultimata sommarläsningen tycker jag.  
 
Som sagt. När inspirationen är lika med noll blir det inte mycket gjort. Vare sig här eller där. Kom i alla fall till skott och klippte ner en del perenner idag så nu hoppas jag på en andra blomning av stäppsalvian, kantnepetan och brunnävan. Några fröställningar av vallmon fick också känna på sekatören. Fast de vackra fröställningarna pryder nu köksbordet istället för komposten. Man får ju göra vad man kan för att muntra upp sig själv :)
 
 

Väggar på gång

Publicerad 2012-07-17 22:54:45 i Trädgård,

 
Typiskt va? Stenarna till golvet i pergolan räckte inte riktigt. Men bara ca 30 st saknas så jag tycker vi säger att det är klart. Ääääntligen! Ger mig själv en klapp på axeln för att jag varit riktigt duktig.
 
Har velat hit och dit om vi ska ha liggande eller stående brädor/plankor som väggar. Och ska de vara målade eller tryckta? Svårt att bestämma mig, men när jag läste att superkreativa Anna Vattenkannas Trädgård använt bambujalusier från Rusta i sin fantastiska trädgård nappade även jag på den idén. Rusta har precis börjat sin rea och hade 50 % rabatt. Riktigt bra!
 
Regelverket till väggarna satte vi upp idag, sambon och jag. Hej vad det går! Nu ska jalusierna bara fästas, men det får nog bli en helgsyssla. Testade hålla fast jalusierna bara för att "få känslan". Det kändes bra. När sen växter klättrar både på tak och väggar kan det nog bli riktigt, riktigt bra!
 
Snygg pose på nedre bilden va?
Jag är rätt nöjd med den själv.
En mix av Jesus och sexbomb. Eller nåt...eller kanske not... ;)

Den sista måltiden

Publicerad 2012-07-15 08:01:13 i Trädgård,

 
Jag hann! Både ta ett foto i all hast och klippa mördarsnigeln med min, av sniglarna, fruktade sekatör. Jag har en sekatör som används enbart när jag går på snigeljakt. Ett klipp bakom huvudet är allt som behövs, sen är det godnatt liksom. Tack och hej då mördarsnigel! Kvar är en geggig sörja som åker ner i en plastpåse för vidare transport till soptunnan. Försöker göra samma visa var morgon och kväll för att hålla efter. Blä är det!
 
Undrar om just den här mördarsnigeln är nöjd med sin sista måltid. Citrontimjan! Kom på att jag läst att sniglar normalt sett inte gillar timjan, men det verkar ju inte gälla våra. Inte nog med att vi har mördarsniglar. De vi har är dessutom onormala...

Dödsfälla

Publicerad 2012-07-13 21:55:16 i Trädgård,

 
Kan personliga egenskaper smitta? Idag var det jag som fick mitt straff för att jag ondgjort mig över sambons opraktiskhet. Hade nämligen själv problem när jag skulle fälla(?) ut den solblekta och slitna solstolen. Tänkte att den skulle passa bra i det nya trädgårdsrummet där vi har skön skugga på eftermiddagen. Och visst passade stolen bra där, när jag väl fick ihop den. Det är kanske inte för inte som den ibland kallas för dödsfällestolen... Iaf, en eftermiddag i stolen, senaste numret av Femina och en kopp kaffe funkade finfint!
 
Det nya rummet är inte så stylish ännu (inte bilden heller ;)),men man får ju börja någonstans. Tanken är att golvet och den lilla kullen till vänster, som knappt syns, ska täckas av myskmadra. Än så länge täcker täckbarken bra. På bambuväggen ska en klematis Arabella få klättra. Sen hoppas vi såklart att pippifåglarna svalkar sig i fina fågelbadet av betong.
 

Ett gott skratt...

Publicerad 2012-07-11 20:27:03 i Trädgård,

 
...förlänger livet sägs det. Då kommer jag att leva lite längre än det var tänkt. Härligt! Anledningen är min sambo. Kanske tycker du att han får utstå mycket här på bloggen, det är ju inte direkt så att det största utrymmet tilldelas hans mest positiva sidor. Men han får alltid ge sitt godkännande innan publicering och då är det ok tycker jag. Idag handlar det om hans oförmåga att tänka praktiskt.   
 
Upphovet till det goda skrattet (hos oss båda) i dag var följande dialog:
Jag: Kan inte du åka till macken och pumpa däcket till skottkärran?
Sambon (lite surt): Ja, men va f-n, jag har ju precis städat bilen och har fullt med grejer där bak. Och får den verkligen plats?
Jag (som redan hade förstått hans mentala kollaps): Däcket, det räcker att du tar med dig däcket!
Sambon: Jaha...

Ingen riktig gosse

Publicerad 2012-07-09 17:48:17 i Trädgård,

 
Gossen i det gröna. Så heter dom, sa grannen om de plantor jag fick förra sensommaren. De frösår sig villigt, men fyller ut bra om du vill täcka lite bar mark. Bar mark? Jo tack, det har vi ju gott om sa jag. Tackade och tog emot det som då mest liknade vissen dill. Några blommor hann visa sig innan hösten, men jag var inte direkt stormförtjust.
 
Men nu. Nu ser den inte ut som dill längre, utan blommar friskt och vackert i en massa blå nyanser. Tycker den är jättefin både före, under och efter blomning. Faktiskt så fin att den nog ska få en alldeles egen (nästan) rabatt nästa sommar. Och grannen hade rätt, den frösår sig. I massor. Men eftersom jag bara hittat frösådda plantor typ 20 cm från rabatten är det inga problem.  
 
 
Till sist. Ni är säkert redan flera som säger: "Det är fel-fel-fel. Det där är ingen gosse. Det är en jungfru". Och visst är det så, det är en Jungfrun i det gröna, Nigella damascena. Tur jag googlade lite innan jag la ut inlägget...
 

Fyndat på Blocket

Publicerad 2012-07-07 17:05:21 i Trädgård,

 
11 (högar) x 27 (antal i varje hög) + 3 ("rester") = trehundra. Antalet är nästan exakt det vi behöver för att lägga golvet i pergolan klart. Och då får vi ändå några stenar kvar, om jag räknat rätt vill säga. Gatstenarna fyndades till kanonpris på Blocket, var annars, och hämtades i ett villaområde i närheten. Kunde knappast bli bättre! Det skulle väl vara om någon vänlig själ kom hit och la stenarna åt oss, men sån tur har man väl inte? Iaf inte här, hos familjen "otur"...
 

Mycket otur när han tänkte

Publicerad 2012-07-05 21:59:30 i Allt och inget,

 
Tycker du att bilden visar en stor buske? Näe, tänkte väl det! Men se, det tycker sambon. Han ringde nämligen och bad mig komma med bilen till tåget för att han inte kunde ta "den stora busken", som han fått av en kollega, på cykeln.
 
"Öhh?!?! Hur tänkte du nu?" sa jag när han kom av tåget. "Stor?"
 
Sambon (puss på dig!) är klok och väldigt intelligent. Han har också ett sjukt bra kom-ihåg, men när det kommer till det praktiska är det inte lika bra. Man är bra på olika saker helt enkelt. Själv hade jag ju stoppat krukan i en plastpåse redan när jag fick den. Eller klämt fast "den stora busken" på pakethållaren. Eller helt enkelt hållt krukan i ena handen och cyklat hem med en hand på styret. Eller... 
 
Ja, du fattar!

Lite otur när jag tänkte

Publicerad 2012-07-04 21:58:00 i Trädgård,

 
Oj, mycket bar jord blir det på vår framsida. Ja, du ser ju själv. Men så småningom - då ska här också(?) bli ordning. Ytan ska täckas av rödbladig revsuga (några plantor syns överst till höger på bilden) tillsammans med någon grön marktäckare, vilken har jag ännu inte bestämt. Ja, så var tankegångarna fram tills idag när jag kom på att jag inte alls ska ha revsuga. Jag ska ha vintergröna.
 
Tur 1: Att jag ändrade mig nu, innan ytan var täckt.
Tur 2: Att jag redan har massor med vintergröna, som jag fått av snälla Ulrika. Visserligen är de redan planterade på kullen bakom garaget, men de går ju att flytta... Kullen får bli en en äng med prästkragar och vallmo istället! Jajjamän. Det blir bra det!  
 
Bilden:
Stenarna som påminner om en s.k. domarring (forntida gravanläggning) ska bort. Istället ska tre små träd planteras på höger sida om stenplattorna.
Framför stenarna i bildens nederkant växer det murreva. Den verkar trivas och sprider sig bra så den får nog vara kvar här.
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela