Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Utflyktsdags

Publicerad 2012-06-30 09:50:08 i Trädgård,

 
Det gör ont i hela kroppen, men ibland "måste" man! Dra upp alla skott av den frösådda vallmon som kommer upp överallt. För så klart väljer de oftast att ploppa upp utanför rabatterna än i. Detta är mest till förtret för sambon som tycker det ser såååå ovårdat ut. Jojo, man har en estet till sambo ;)   
 
De flesta låter jag ändå vara kvar, oavsett var de valt att sätta frö. För på nåt sätt har de ju valt sin plats för att de gillar den. Nördigt va?!? Och nu när jag ser blomningen är jag glad att jag låtit så många vara. Vallmo äger - för att nu försöka mig på lite nysvenska!
 
 
Och nu. Nu är det dags för utflykt. Jag ska iväg två dagar privat och två dagar med jobbet. Om man nu kan kalla jobbkonferens för utflykt?! Nåja, ses om några dagar... 

Egen skörd

Publicerad 2012-06-29 21:23:17 i Trädgård,

 
Först det tråkiga. Sen det roliga. Det är alltsom oftast min arbetsordning när det gäller trädgårdsarbete. Eller ja, det är nog min arbetsordning i det mesta. Jo, jag hör ju själv hur präktigt pretto jag låter. Men alltid kan jag lura någon...  
 
Det tråkiga idag bestod i att rensa det sjujävliga rotogräset under Deutzian (min nu namngivna buske) och klippa mördarsniglar med min "mördarsekatör". Jag har faktiskt en sekatör som jag bara klipper sniglar med. Grymt bra är den på det! 
 
Det "roliga" var att plocka godaste röda gubbarna. Och nu återstår det bästa - att äta gubbarna. Med lättvispad (fet) grädde. Ingen lightvariant här inte.
 
 
Tack för hjälpen med busken i förra inlägget! Deutzia var namnet. Tur jag har bloggen att återvända till om (läs: när) jag glömmer bort det aningens krångliga namnet...

Hilfe

Publicerad 2012-06-28 21:38:02 i Trädgård,

 
Kort och gott. Vad är det för buske på bilden? Ursäkta den dåliga kvaliten, råkade förlägga skärpan... Själv har jag inte en susning men är övertygad om att det är många här i Bloglandia som kan ge mig ett korrekt svar. Så kom igen. Ge mig ett "bud"!
 
Busken är ca 3 meter hög och i princip doftlös, men schersminen som står bredvid står för den biten. Underbar! Jag kan inte ens komma ihåg att den här busken blommade förra året, fast då var ju allt nytt för mig så jag hade säkert fullt upp att kolla in nåt annat spännande. Ett ogräs, en mördarsnigel eller nåt...
 

Födelsedagspresenten blommar

Publicerad 2012-06-25 20:56:17 i Trädgård,

 
Trotsade ösregnet och tog en (snabb)tur för att kolla ägorna! Man vill ju inte missa nåt... Hade nämligen på känn att en av mina födelsedagspresenter som planterades i mitten av april skulle visa sig från sin bästa sida. Mycket riktigt. Constance Spry-rosen blommar nu för första gången och den är verkligen så läcker som det sägs. Me like! Mycket! 
 
Och fler blommor kommer det att bli eftersom alla tre plantor har gott om knoppar. Det här var en riktigt, riktigt bra födelsedagspresent. Tack för det mamma och syster-yster!

SVT play

Publicerad 2012-06-24 20:52:39 i Allt och inget,

 
Regnet det bara öser ner och jag blir så blöt om både skor och strumpor... 
 
Lite regn brukar ju inte hindra mig från att gå ut men idag fullkomligt vräker det ner så det blir en innedag. Men trädgårdera kan man göra ändå - i teorin. Kom nämligen på att jag har missat de senaste avsnitten av Året i trädgården ( BBC:s Gardeners' world) med Monty Don. Förutom de "vanliga" avsnitten har jag även missat två säsongsspecial à en timme. Jippie! Dagen är räddad...
 
 

Hälsan i behåll

Publicerad 2012-06-23 19:42:15 i Trädgård,

 
"Ska du inte komma in nu? Det ösregnar!" undrar sambon och sticker ut huvudet genom köksfönstret.  "Jo, jag ska bara...", säger jag. Lite vatten har väl ingen dött av tänker jag och fortsätter med de där viktiga sakerna. Som att plocka en sommarbukett med en del av allt vackert som blommar just nu. Pioner, daggkåpa, stäppsalvia, prsätkragar och blad från alunroten. En gott-och-blandat-bukett så här på midsommardagen! 
 
"Tur du kom in nu" säger sambon när jag kommer in, totalt dyngsur, några minuter senare. "Hade du inte gjort det, hade jag behövt undersöka din mentala hälsa". Pust. Sån tur att jag gick in i tid och slapp att undersökas. Ibland är det jobbigt att vara sambo med en psykolog... 
 
 

Utrotningshotad

Publicerad 2012-06-21 20:17:00 i Allt och inget,

 
Nja, utrotningshotad lär nog aldrig gräslöken bli va? För har man väl fått in den i trädgården så är den där för evigt. Så är det här iaf. Tror mig ha rensat bort allt, men den ploppar ändå upp här och där mellan stenar och singelgångar. Som den på bilden, en vacker "frifräsare"!
 
Från gräslök till midsommar är ju steget inte långt. Därför vill jag passa på att önska dig en riktigt härlig midsommarhelg! 
 
 
 
 

Festiva Maxima

Publicerad 2012-06-19 21:38:24 i Trädgård,

 
Kom hem ikväll efter två dagars bortavaro och oj oj oj vad det hänt mycket både här och där i trädgården på den korta tiden. Jag lovar! Jag ska aaaaldrig mer åka bort...iaf inte i samma veva som pionerna är på väg att blomma upp (inte blomma ut alltså...).
 
De vita (gigant)pionerna blommar, och doftar fantastiskt, i entrérabatten just nu. Den rabatten är den enda som finns kvar sedan förra ägaren, men eftersom jag inte har några planer för den ännu har jag inte brytt mig om den överhuvudtaget. Den har bara fått vara liksom. Med ogräs och allt. Ingen gödning, jordförbättring eller vattning. Men med tanke på växtkraften i bl.a. de pioner som finns i rabatten känns det som att "den" couldn't care less liksom...
 
En fråga: Vet du vad pionen med sitt rödstrimmiga inre heter. 'Festiva Maxima' kanske?
 
 
Förresten. Tusen tack för kommentarerna om stenläggningsprojektet. Det värmer!
 

Knappt en tredjedel kvar...

Publicerad 2012-06-17 19:25:59 i Trädgård,


...eller rättare sagt 283 stenar kvar att lägga innan golvet i pergolan är klart. Som den tjuriga norrlänning jag är gav jag mig f-n på att alla stenar vi fått av grannen skulle vara lagda innan helgen var slut. Att det innebär stenläggning i bl.a ösregn är smällar man får ta. Sambon ville inte ens gå ut i regnrusket, men han förevigade mig från altandörren. Det syns inte att det regnar på bilden, men jag lovar. Det öste ner!

Ser du mig bakom soffan i pergolan? Vink-vink!

Knappt 300 stenar kvar alltså. Dessa måste vi nu införskaffa innan sista etappen av golvläggningen kan påbörjas. Vill VÄLDIGT gärna avsluta det här jobbet. Och när det väl är gjort kommer jag vara sjukt nöjd med mig själv! Förmodligen så nöjd att jag kommer sova i pergolan första veckan bara för att påminnas om hur duktig jag varit ;)

Ut eller upp?

Publicerad 2012-06-16 11:15:19 i Trädgård,Det har väl knappast kunnat undgå någon att fotbolls-EM pågår just nu och även om mitt intresse är relativt svalt så läser/hör man en del. Men i just detta EM har jag hittills sluppit läsa eller höra ett speciellt uttryck - blomma ut!

"Han ser ut att vara i god form och har verkligen blommat ut inför mästerskapet". Synd för honom, tänker jag. Att formtoppen är över innan mästerskapet börjat... Att blomma ut betyder ju blommat klart. På väg att vissna. Inget annat.

"Blomma upp" eller "slå ut i blom" är väl det de egentligen menar.

Här på Solsidan har alliumbollarna precis haft sin formtopp och alltså blommat ut. Pionerna däremot är på väg att blomma upp.

Oj, vad det är härligt att "dryga sig" på sin egen blogg - och för en gångs skull vet jag att jag gjort ett inlägg som uppskattas av min sambo - a.k.a. språkpolisen!  :)  

Annas vattenkanna

Publicerad 2012-06-13 20:40:28 i Trädgård,


Kolla in den snygga gröna vattenkannan!
Det är min vinst i utlottningen hos Anna med den superduper inspirerande bloggen Anna Vattenkannas Trädgård. Kannan, som kommer från Indiska, passar perfekt vid min nya slappeplats på trädäcket. Här ska jag sitta, dricka kaffe och läsa tidningen i morgonsolen. Och skvätta lite vatten på en blomma eller två. Japp, så är det tänkt! Nelly Moser och jag

Publicerad 2012-06-12 22:32:14 i Trädgård,Inser precis att det var tre månader sedan sist.
 Hur gick det till? Något måste ha kommit mellan. Jag gissar på våren och det som kom med den. Ogräset ;)

Det är som sagt (knappt) tre månader sedan jag påbörjade projektet: lägga gatsten under pergolan. Inte en endaste sten har blivit lagd sedan jag sist höll på. Mycket märkligt. Men den här veckan är planen att jag ska göra lite varje kväll. Många bäckar små hoppas jag på...

En sak är iaf betydligt trevligare med projektet nu än för tre månader sedan. Och det är sällskapet. Bl.a. klematisen "Nelly Moser" som blommar så fint just nu. Det blir liksom lite enklare att göra halvtråkiga saker när man har vackra saker runt omkring sig. Eller hur?

Hand i handske

Publicerad 2012-06-11 21:18:31 i Trädgård,Varför ha ETT par trädgårdshandskar när man kan ha flera? Jag hittar ALLTID bortglömda saker när jag röjer. Vare sig det är källaren, eller som i helgen, garaget/förrådet som ska röjas. Som t.ex. trädgårdshandskar. De på bilden var inte ens alla jag hittade. Ännu några par kom fram efter det att jag tog bilden. 

Och lecakulor. Är det någon som behöver det? Jag köpte en stor säck förra veckan för att bottna några krukor. Det var ju riktigt onödigt eftersom jag redan hade två säckar. À 5o liter! 100 liter lecakulor. Vad gör man med det? Ett bollhav?!

Nåja. Både handskarna och lecakulorna kommer troligen att förbrukas så småningom. Men så trött jag blir på mig själv...


Apropå förra inlägget. Tack för alla svar. Och simsalabim. Persiljan är numera en libbsticka.


Näe. Nu ska jag trycka i mig lättsaltade potatischips och dipp. Och kolla fotboll. Inte för att jag är speciellt intresserad egentligen, men sambon blir ju glad om jag låtsas. För övrigt namntestade han mig vid middagen idag. Jag kunde faktiskt en hel del spelare i det svenska laget. Är riktigt impad av mig själv. Det fastnar nog ett och annat "där uppe" ändå...

Jättepersilja

Publicerad 2012-06-09 22:09:26 i Trädgård,Alltså. Jag är drygt en och sjuttio lång. Min slätbladiga persilja som planterades förra året når mig snart upp till brösthöjd. Och det är kanske sisådär en 120 cm. Är det normalt? Att en persilja blir så hög?

Googlar, som vanligt, och hittar info om att den blir drygt 25 cm hög. Inte ens om jag skulle stå på knä skulle det bli dryga 25 cm till brösthöjd. Det är en monsterpersilja med andra ord. Trist bara att ha så mycket persilja och inte ens tycka om det. What a waste!


PS
Lycka att ha ett rensat och städat garage/förråd. Idag är vi lyckliga! :)

En gammal favorit

Publicerad 2012-06-08 15:26:11 i Allt och inget,Dr Westerlund har kommit till Solsidan. Äntligen säger jag! Har tänkt köpa en rosengeranium, som blommar heter, länge men inte kommit till skott förrän nu. Men bättre sent än aldrig. 

En av mina allra första krukväxter var just en Dr Westerlund. När man gnuggade bladen mellan fingrarna doftade det citron. Kommer du ihåg? För mig är det en riktig retrodoft (om det nu finns något som heter så) :) 

Det ösregnar ute just nu så det blir inget fredagsmys i trädgården idag. Alltså läge för att sitta inne och sniffa på "doktorn" istället...

Etta just nu!

Publicerad 2012-06-06 20:25:47 i Trädgård,Det är mycket som är vackert i trädgården just nu. På given förstaplats, helt utan konkurrens, hamnar lupinerna. Iaf idag :) Är de inte lovely?

Jo, de frösår sig i massor.
Jo, de får djupa rötter.
Jo, de betraktas av ogräs av många.

Men i lagom mängd där de inte konkurrerar ut allt annat är de fantastiska. Så här på Solsidan får de faktiskt vara kvar. Om jag säger detsamma om några år vågar jag dock inte lova ;)

Soffhäng

Publicerad 2012-06-05 22:48:54 i Trädgård,För en dryg månad sedan sådde jag bl.a. rosenskära och strandkrassning i den gamla kökssoffan. Min förhoppning var att det skulle tokväxa, både i soffan och den nyplanterade thujahäcken bakom. Att säga att det tokväxer är väl att ta i, men det har hänt en del och om några veckor hoppas jag kunna njuta av de söta rosenskärorna. Och även av de andra frösådderna såklart. Vad det var jag sådde kommer jag ju inte ihåg. Fiskpinneminnet igen. Suckar!

Nationaldag imorgon. Här blir det inget firande av just den, istället firar vi att det är en ledig dag mitt i veckan. Hipp hipp för det! Sen hoppas jag såklart på trädgårdsväder. 

Önskar oss alla en trevlig nationaldag!

 

Näva eller ogräs?

Publicerad 2012-06-03 10:30:35 i Trädgård,Lika bra att fortsätta medan energin och jag är i harmoni. Så kände jag igår och rensade därför ogräs hela dagen. Här är mycket bar jord och det innebär mycket ogräs, men bara tills marktäckarna tagit över. Det är tanken iaf. Och det är ju ändå nåt meditativt över ogräsrensandet? Nu skakar du kanske på huvudet och tänker  "Hon har inte alla bestick i lådan den där". Men jo, det har hon! Men om hon varit utan trädgård hade hon kanske förlagt besticken... Ogräsrensande är tidsödande men inte så tråkigt ändå. Det blir ju fint liksom. Eller?

I början av veckan hade jag en vän från gamla hemstaden Helsingborg på besök. Hon hör till de som gärna vill ha en fin trädgård men med typ inget underhåll. Vi kom in på det där med ogräs. När hon berättade att hon besprutade/använde gifter för ogräset i trädgården stirrade jag på henne som om hon vore galen. Gifter!? Not in my garden! Här är det handkraft som gäller.

Men hur gör jag med växten på bilden. Rensa bort eller spara. Jag vet inte om det är ogräs eller en näva? Eller nåt annat. Vet du?


Nä du, nu är det dags att sätta sig på det nyskurade, ljusgråa och lena trädäcket med en kopp kaffe. Njuta måste man också göra! Trots ogräs i massor.

Pippifavorit

Publicerad 2012-06-01 21:59:27 i Trädgård,"Städa, städa varje fredag och så varje juuul. Det tycker jag är kuuuuul". Fredagkväll, ösregn och en aningens överskottsenergi. Då skurar vi (jag då alltså, sambon vill ju inte förstöra frissan i regnet...) trädäcket med såpa. Lika bra att köra på innan fredagskoman sätter in.

Har läst, jag vet inte hur många, foruminlägg på nätet om hur man behandlar ett tryckimpregnerat trädäck. Det finns många bud om vad som är den bästa behandlingen. Förstår att många tvättar och oljar in trädäcket varje år, men det verkar jobbigt tycker jag. Läste också att kraftfulla högtryckstvättar kan förstöra fibrerna i träet. Så högtryckstvätt gick bort. Men i flera inlägg stod att behandling med såpa gör trädäcket ljusgrått och matt. Det lät bra så såpa fick det bli! När regnet slutat ösa ner och trädäcket torkat får vi välan se resultatet.

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela