Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Vilken häck!?

Publicerad 2012-03-30 14:46:18 i Trädgård,Hur svårt kan det vara - att bestämma sig för vilken häck man ska ha? I trädgården alltså. Den egna häcken är ju vad den är. Vare sig man vill eller inte ;)

Avenbok. Eller inte...
Armeringsmatta med murgröna. Eller inte...
Buskar med överlappande blomningstid. Eller inte...

Först var jag stensäker. Tänkte att det skulle bli snyggast och "renast" med avenbokshäck som gräns mot grannen. Sen försvann stensäkerheten när jag började tänka på att vi inte behöver tänka på att det ska vara en smalväxande eftersom vi har gott om djup i trädgården. Och en häck. Tänker att det kräver mycket jobb jämfört med en vägg av murgröna? Eller friväxande buskar. Som du märker är det många tankar.

Tänk(!) om jag kunde komma till skott istället.


Bilder: E-planta, Tankar från Trädgårdsmästarn (härlig blogg för övrigt), Ting ute o inneHelsingborgs Dagblad

Fångad i en stormvind

Publicerad 2012-03-28 20:18:28 i Trädgård,Efter två dagar på konferens i hufvudstaden är det skönt att vara hemma igen. Har sagt det förr och kommer garanterat säga det fler gånger. Hemma är alltid bäst!

Tänkte mig en pysslande seneftermiddag/förkväll i trädgården, för sen vi ändrade till sommartid är det ju ljust till åtta ungefär. Lovely! Men icke sa Nicke. En fotorunda i expressfart var allt pyssel det blev idag eftersom det blåste riiiiktigt friska vindar.

Vill knappt vara ute när det blåser så mycket pga risken att få en sketen takpanna eller trasig hängränna i huvudet. Jag sa väl att vi behöver fixa vårt tak? Ogilla! 


Fotot: Frodigaste hörnan för tillfället. Där lyser det sommargrönt och blommar redan nu :) 


  


Gränslöst

Publicerad 2012-03-25 22:02:14 i Trädgård,Säg hej till publiken! Eller. Oj vilken lååång trädgård vi har! Så känns det när man sitter på trädäcket och kikar ut över trädgården sedan grannen tog bort sitt halvruttna och fula plank (det stod vid de röda markeringarna). Inte är det så snyggt nu heller, men han ska bygga ett staket istället för att sätta upp ett nytt fult "köpe-plank". Och jag ska plantera häck på vår sida. Grönt och fint... om några år. Avenbok ska det bli.  


Invigde förresten Grythyttanstolarna i helgen. Är de sköna att gunga i eller inte? Åhh, kan det inte bli helg igen? Pronto!


Where only in it...

Publicerad 2012-03-25 10:17:24 i Trädgård,Det är drogerna dom vill åt! Katterna som rullar runt, smaskar i sig och kurrar vid någon av de många kantnepetorna (även kallad kattmynta) i trädgården får tiominuterstripper genom att inandas doften av den olja som finns i växten. Kanske inte så konstigt att en del av katterna vi har i trädgården verkar höga som höghus...

Läste också att om katten slickar i sig kattmynta fungerar växten som lugnande medel. Hur de kan vara ”uppåtjack” på utsidan och ”nedåtjack” på insidan låter ju märkligt. Fast praktiskt ändå tänker jag - om man är katt alltså - att hyfsat enkelt kunna välja vilken effekt man vill ha. Katten på bilden tuggade i sig kattmyntan, det såg jag. Lugn som en filbunke låg den sen där och mös i vårsolen. Sämre kan man ha det! 


Tänker också på Ebba Gröns gamla goding "We're only in it for the drugs". En riktig tonårsflashback! Kanske tvungen att kommentera den kommentaren! "Flashbacken" består inte av att jag minns några droger (rörande det är jag faktiskt oskuld) utan att jag i tonåren under en period var punkare. Höjdpunkten i den "karriären" var när Ebba Grön spelade i Byske. Och jag 17 år gammal fick komma in back stage. Som sagt - en tonårsflashback.

God jul då...

Publicerad 2012-03-23 12:19:20 i Allt och inget,Gillestugor, finrum, tändsticksaskar med påklistrade skruvmakaroner och gamla hederliga sopnedkast.
Och mycket, mycket mer...

Igenkänningsfaktorn var hög igår på Kristianstad Arena när vi såg "Ljust & Fräscht - En show om det perfekta boendet". Showen av och med Henrik Schyffert och Fredrik Lindström var min julklapp till sambon. Smart att ge sånt som man själv gärna vill se va? ;) Må vara att showen redan körts på andra orter, men bor man i en liten håla som Kristianstad så får man ge sig till tåls...

Kvällen bjöd på mååånga asgarv och känna-igen-sig-fnitter. Sjukt roligt är vårt betyg!


Och TGIF igen!
Önskar dig en topphelg i solen och värmen! Här ska njutas :)

Nära ögat

Publicerad 2012-03-21 18:11:30 i Trädgård,Tidigt förra våren hittade jag plantor med prickiga blad i en av de då otaliga skrothögarna. I högen var mängder med ogräs, en jäkla massa bröte, sniglar och en och annan ödla (och ingen av dem var jag ;)). Och så det prickiga då...som jag vid det tillfället var helt övertygad om att det var ett ogräs.

Något gjorde ändå att jag ändå tryckte ner "ogräset" i en rabatt och det är jag glad för. Det prickiga är ju inget ogräs utan brokbladig lungört. Den verkar trivas riktigt bra för den har redan spridit sig till en hyfsat stor yta. Funderar därför starkt på att ha den som marktäckare på framsidan! 

Bilden ovan är från i helgen och som du ser blommar den redan, men när den blommat ut fortsätter bladen vara vackert prickiga hela sommaren. Har sett att det finns vitblommande lungört och det hade varit fint att blanda de båda.

Nära ögat alltså att det prickiga nu varit kompost men jag hann "hia" (hejda) mig. Man kan ju undra om det är fler "ogräs" som inte hade samma tur...Bygga bo

Publicerad 2012-03-19 20:26:16 i Trädgård,Skulle du vilja bo där uppe, mellan stupröret och takpannorna? Förmodligen inte va? Men uppenbarligen stör inte den skyhöga(?) boendestandarden det fågelpar som precis påbörjat sitt bobyggande där. Men så har man ju olika krav på sitt boende, det är helt klart.

Men hallå där! Med tanke på att jag redan bor i huset med de, på gränsen till helt odugliga hängrännorna, och det utslitna taket kan man ju fundera på vilka krav jag har. Hmm.

Det är bara att inse fakta, den dryga utgiften att byta tak går snart inte att blunda för. Fast vi väntar nog ett tag ändå, man vill ju inte störa hyresgästerna på taket mitt i familjebyggandet. Pip pip pip...

Sprid lite kärlek!

Publicerad 2012-03-19 19:52:34 i Allt och inget,Livet på solsidan har blivit Veckans blogg på Bloggvy. Minsann! Det var överraskande - och kul. Och lite stolt känner jag mig också så klart :)

För dig som inte vet är Bloggvy en gratistjänst där man kan filtrera och söka efter bloggar man gillar. Eller som de som kommit på den goda idén: 
Om du bloggar om Bloggvy så att alla dina läsare kan hitta dit och alla vi gör likadant så kan ju alla andras läsare också lättare hitta till din blogg! Så kom igen hjälp oss att blogga om Bloggvy, nu sätter vi snurr på sajten! Sprid lite kärlek!

Så då gör vi väl det va? Sprider lite lööövv... ♥Pyssel o pusslande

Publicerad 2012-03-17 19:29:47 i Trädgård,
Det går inte som tåget direkt.
Att lägga gatsten alltså. Det är ett pysslande och pusslande för att hitta stenar som "passar ihop". De första två raderna var jobbigast, men sen kom jag på ett sätt för att det skulle gå liiite snabbare. Men oj sån tid det tar ändå. Jag är inte direkt van att sitta på knä och jobba och inte heller att svinga en gummihammare var 30:e sekund. Kraften tar fort slut och då får man hitta på nåt annat att göra ett tag. Dra lite ogräs eller nåt... 

Trots pusslandet och den stela ryggen är det ändå riktigt kul att lägga sten och jag kommer (förhoppningsvis) vara supernöjd när det är klart. För klart ska det bli trots att jag ännu bara gjort knappt en fjärdedel. Pust!

Som vanligt gör jag inte enligt konstens alla regler. Mycket ögonmått blir det, men vem vill ha en perfekt trädgård med helt raka kanter?! Inte jag iaf. Här görs det lite ojämt och shabby från första början. Bara för att jag kan liksom :)  

Första valken

Publicerad 2012-03-16 21:14:36 i Trädgård,Svinont i ryggen, stel i fingrarna och valkar i händerna. Härliga krämpor efter en eftermiddag i trädgården! För kan man tycka det är annat än härligt när solen skiner och temperaturen är över tvåsiffrigt? 

Stensättningen av pergolagolvet påbörjades idag. Lyfte ner hammocksoffan, förberedde underlaget och kånkade mängder med lass sättsand från uppfarten till pergolan. Det känns i ryggen nu... Hoppas på lika strålande väder imorgon så jag kan börja lägga sten imorgon.

Psst. Fuskade lite med några stenar redan idag. Kunde inte hålla mig! Det bidde fin-fint. Bild kommer kanske imorgon (om nu nån skulle vara intresserad)...

Nu - ryggvila!


Vicka på tårna

Publicerad 2012-03-15 21:30:18 i Allt och inget,Näe du, här blir det inget kul idag. Tanken var att plita ihop nåt om sommarminnen (bilderna ovan), ajfånen (som "tog" bilderna), målade tånaglar (sommarkänsla) och tåvickning (frihetskänsla). Men som sagt. Inspirationen försvann. Puts väck!

Vi får helt enkelt höras en annan dag! 
Går och knyter mig...

Galet gott

Publicerad 2012-03-13 17:33:58 i Allt och inget,Våra försök att minska gotteintaget går väl hyfsat. Vi köper inte hem lika mycket gottegott och jag försöker tänka mig för en extra gång innan jag stoppar i mig nåt. Den här principen gäller hemmavid alltså. Blir jag bjuden säger jag inte nej! Man vill ju inte vara ofin liksom...

Sent igår kväll var sambon ett stirrigt socker-abstinent-monster.
- Jag vill ha maränger. Jag ska göra dem själv. Kan jag det? Hur gör man?   
- Den som googlar får svar, sa jag och trodde inte det skulle bli mer än så.

Men jodå. Maränger blev det. Och jag blev bjuden. Och jag åt. Många! Principen "tänka efter en extra gång" gäller aldrig om man blir bjuden. Även om det är hemmavid. 


Här är receptet på sambons galet goda maränger:

 • 3 - 4 äggvitor, ca 1 dl
 • 1 krm ättika
 • 2 dl strösocker
 • Om du vill, lite hackad mandel
 1. Sätt ugnen på 125 grader.
 2. Vispa äggvitorna för hand eller långsamt först med elvisp i drygt en minut.
 3. Tillsätt ättika och vispa ytterliggare någon minut.
 4. Tillsätt sedan sockret, lite i taget, och vispa kraftigare i några minuter tills äggvitorna blivit ett fast och blankt skum. Sluta då vispa.
 5. Tillsätt ev den hackade mandeln och rör om 2-3 varv.
 6. Klicka ut stora maränger, ca 30 styck, på bakplåtspapper.
 7. Sätt in marängerna i ugnen och grädda en timme tills marängerna släpper från pappret.
 8. Låt marängerna svalna på galler.

Man ska inte svära. Men fy fan vad goda de blev!

Solgul

Publicerad 2012-03-12 19:10:55 i Trädgård,Yihaaa, vilken dag det var igår! Säsongens första RIKTIGA trädgårdsdag med trädbeskärning, ogräsrensning (det gäller att börja i tid), allmänt pyssel och smidande av planer. Hur lovely som helst!

Mindre lovely kändes det att behöva gå till jobbet imorse. Strålande sol och +8 åtta grader. Vem vill sitta inne då?!? Längtar redan till helgen så jag kan få ägna mig åt att lägga sten under pergolan. Beställde sättsand idag och blev lovad leverans innan fredag. Sanden kommer i storsäck om 1 kubik. Lite dyrare än att hämta det själv men betydligt enklare och framförallt lindrigare för ryggen. Helt ok att vara "slösaktig" när det handlar om trädgården (och ens hälsa) tycker jag...  


Hjärngympesvaret kommer här:
Rätt siffra är 3. En trea. Varför det då? Jo, tänk inte siffror och tal utan antalet cirklar/ringar som varje siffra har. Sexan har en cirkel och åttan två. Totalt tre cirklar. Lätt när man väl kan det va ;)

Jonas - Bäst i test

Publicerad 2012-03-11 19:06:48 i Trädgård,Omskolning stod på schemat i helgen. Pilligt men kul! Har läst att det finns något som heter planteringssked vilken är tänkt som ett hjälpmedel när man ska skola om de ömtåliga och små liven. Känns definitivt som överkurs för en novis för mig (och troligen för de flesta andra också)...

På bloggar har jag sett att många använder en tvåtandad gaffel istället. Det verkar funka bra, men om man inte har någon sådan får man ta nåt annat som hushållet erbjuder. Den gamla klassikern Jonas visade sig funka klockrent. Jonas är potatisskalaren som introduceradas redan 1953 och har vunnit bäst i test ett flertalet gånger. Inte så oväntat om du frågar mig. Det finns ingen bättre skalare! Nu får den en extra fjäder i hatten för sin duglighet vid omskolning.


Apropå hjärngympan i förra inlägget. Svar kommer imorgon... Så kom igen och gissa nu!

Du har ju hela helgen på dig

Publicerad 2012-03-10 08:57:04 i Allt och inget,Vad sägs om lite hjärngympa? Frågan är kort och gott: Vilken siffra ska stå efter det nedersta talet? 

PS 1. Det finns säkert en och annan som redan gjort detta. Jaha, kul för dig då ;) Bara för det behöver du kanske inte flasha ditt ego och skriva en kommentar typ "JAG KAN - JAG VET - det ska vara en FEMMA. DÄRFÖR ATT...!". För då blir det ju inte så kul för de som inte kan det. Är du med? Därför kanske du bara skriver siffran. Okki?

PS 2. Rätt svar är INTE fem. Nu blev det lite lättare. Bara nio kvar att välja på.


Själv ska jag nog omskola vit lavendel, stjärnflocka och stäppsalvia. En annan sorts hjärngympa. Rätt planta till rätt namnskylt blir min utmaning. Men så har jag ju hela helgen på mig...

Var det nödvändigt?

Publicerad 2012-03-08 20:33:21 i Trädgård,Frösåddsspecialist är nog inget jag skulle lägga till i meritlistan. Alla utom jätteverbenan har grott, men hoppas den kommer, för det är den jag helst av allt vill ha plantor av.

Mycket av det som kommit upp är väldigt-väldigt rangligt, men det är mitt eget fel för efter knappt två veckor kom jag på att jag hade lysröret alldeles för långt från krukorna. Äsch då ;)

Sen var det ju det där med kom-ihåg-et. Satte ut ett gäng fröer för vintersådd. Tänkte att om jag sätter olika antal tejpbitar på krukorna så kan jag särskilja dem åt. Det var ju en riktigt bra idé! Mindre bra är det att lappen där jag skrev upp vilka fröer som hade en, två respektive tre tejpbitar är borta. Puts väck!

Sen undrar jag vad som hände i natt och imorse? Snö?! Mycket snö! Var det verkligen nödvändigt?


Bilderna: Smått och gott från den dagliga trädgårdsrundan.

Brist på fantasi?

Publicerad 2012-03-06 21:42:44 i Trädgård,


Övre bilden: Så ser det ut just nu. Ofärdigt (som man säger i Norrland) och kalt.
Nedre bilden: Pergolan den sista sommaren i min förra trädgård.


Man skulle kunna säga att jag är fantasilös. Varför håller jag annars på att efterlikna pergola-lösningen jag hade i förra trädgården? Jo, av två anledningar.

Ett: Det är ett vinnande koncept! Att sitta i skuggan, gunga och filosofera om allt och ingenting. Det är själavård det ;)

Två: Jag flyttade ju innan växterna vuxit upp. Som du ser på bilden var det rätt kalt. Tak och väggar saknas liksom. Men den här gången "ger jag mig" inte förrän jag har väggar... Och tak... Och golv!

Det som är tänkt att göra jobbet den här gången är framförallt blåregnet (Wisteria) som jag planterade förra året. Vågar ännu inte ha en åsikt om det är en växt som trivs i vår lerjord. Den tog sig ganska snabbt men sedan ebbade det ut lite. Ni som kan ert blåregn vet ju att det kan fullständigt dominera sin omgivning. Ni andra kan ju titta här.

Det är kraset man vill åt

Publicerad 2012-03-05 20:29:22 i Trädgård,Gårdagen tillbringades mestadels framför TV:n. Vasaloppet (grattis Jörgen!) och VM i skidskytte var bl.a. det som erbjöds.

Men efter ett antal timmar i soffan blir jag rastlös. Det kryper i benen och den lilla(?) gumpen är full av träsmak ;)

Trots det halvkyliga och mulna vädret blev det en kort runda i trädgården. Frisk luft behöver man ju!
Det hanns också med några "årets första":
- Årets första krattning av singelgångarna. Mest för ljudets skull...
- Årets första fyllda trädgårdstunna. Mycket löst bråte blir det. Och jo, kompost ska fixas. Det bidde liksom inte förra säsongen (hur svårt det nu kan vara-hmm)
- Årets första fika på altanen. Det var inte wow-härligt i solen direkt, men skit samma. Är det vår så är det!

Go Jörgen!

Publicerad 2012-03-04 09:15:27 i Allt och inget,Idag är det Vasaloppet, så det kan bli lite körigt. När årets Vasalopp (för övrigt året bästa TV-sändning) går av stapeln sitter jag som klistrad framför TV:n. Ja, för det är väl ingen som trodde att jag åker den på plats? Fåtöljen är mitt spår idag. Vindstilla och lättvallat...

Som sagt, det blir lite körigt att hinna med annat idag, för jag vill inte missa nåt i sändningen. Trots att loppet är nio mil så händer det ju grejor hela tiden. Kommentatorerna är ute i spåret och intervjuar glada amatörer och Jacob Hård och Anders Blomquist (min "kommentatorsidol") sitter i studion lär ut nyttig fakta och ger senaste nytt.  

Min favorit till att ta hem det idag är Jörgen Brink. Han kan vinna för tredje gången idag, han vann nämligen Vasaloppet både 2010 och 2011. Heja-heja-heja!

Vi ses i Mora ;)

Nyfiken i en strut

Publicerad 2012-03-03 12:55:45 i Trädgård,

Syrenen. På väg mot horisontalläge eller?

Är syrenen på framsidan på väg att vika hädan? När jag hämtade tidningen i morse tyckte jag nämligen att den lutade mer än tidigare och när jag ruckade på den gav den med sig (eller vad man nu säger). Inte bra alls - antar jag. Vad gör man? Stöttar upp det och håller tummarna? Funderar på om det kan vara röta, men mitt otränade ögat kan inte se något som verkar konstigt. Hur ser man sånt? Tacksam för tips!

Lika gott åt den där fula syrenen kanske du tycker...

Men när vi köpte huset drog vi bl.a. nya vattenledningar, dränerade och isolerade källaren och i samband med det tog vi bort allt på framsidan. Förutom den lutande syrenen som jag ville behålla. Jag tycker den är operfekt charmig och har vacker blomning. Den är, i mina ögon, absolut inte ful.

På bilden ser du att den varit betydligt större och det är ingen överdrift att säga att den är mycket hårt beskuren. Typ "klippt rätt av". En granne berättade att den gamle mannen som bodde här tidigare helt frankt sågade av syrenen en dag. Nyfiken som han var skymde syrenen nämligen "utsikten" från sovrumsfönstret. Ja, vi är ju alla olika...

Expressleverans

Publicerad 2012-03-02 16:30:24 i Allt och inget,Ojoj, vilken fantastiskt blå himmel vi har i Kristianstad idag. Underbar! Synd bara att jag suttit inne och jobbat hela dan, men äntligen är det dags att säga TGIF :)

Gå ut och "hyperventilera" vårluft är kanske vad man borde göra, men istället blir det kettlebellsträning (fortfarande kul - och jobbigt), ICA-besök (inte kul alls) och pakethämtning (kuligt). Lamporna jag beställde från Ellos i onsdags är nämligen redan här. Två dagar tog det. Det kan man nästan kalla expressleverans tycker jag.


Bilden: Pelargonen verkar också gilla vårhimlen.

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela