Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Träd eller inte?

Publicerad 2012-05-30 21:59:30 i Trädgård,Behöver tips på hur jag ska göra med vår framsida!

1: Nästa år kommer hela huset få liggande panel målad i den ljusgrön/beige som du ser på ena sidan av utbyggnaden. 

2: Mellan källarfönstrena kommer jag, efter fasadbytet, sätta en klätterros som får klättra på fasaden. 

3: Gräsmattan är borthyvlad och just nu ser det dystert ut men sakta, sakta börjar ytan täckas av marktäckare. Framförallt revsuga, men också några klematis "Arabella" (f.ö. superfin som marktäckare). 

4. Två rabatter är hyfsat klara. I rabatterna finns en syren, nävor, rosa "The Fairy", storblommig lila klematis, lammöron och lite annat.

Mina tankar har varit att göra en åttformad rabatt enligt markeringen på översta bilden. I den ville jag ha lavendel/perovskia/salvia och någon rosa ros, men nu känns det som att det blir för mycket. För plottrigt liksom!

Kom på att det kan bli snyggt att plantera tre klotformade små träd istället. Klotrobinia eller uppstammad syren tänker jag. M.a.o. skulle det bli två rabatter, en klätterros mot väggen, marktäckare och tre träd.

Det finns ju såklart tusen sätt att skoja till framsidan på. Vad tycker du hade varit snyggt?


PS. Är inte det sprillans nya tegeltaket snyggt? :)

Miss Bateman

Publicerad 2012-05-27 20:27:18 i Trädgård,Nu blommar den storblommiga clematisen "Miss Bateman" här på Solsidan. Jag tycker den är otroligt vacker! Har läst att den blommar igen i augusti, men med lite tur (hoppas, hoppas) kan den blomma oavbrutet ända fram till hösten. Det håller iaf jag tummarna för att den ska göra!

Och äntligen kom så regnet. Mycket välbehövligt! Vädret är ju perfekt att skura trädäcket rent från det röda tegelpannedamm som takläggarna "spritt ut" eftersom man får lite hjälp från ovan. Om man hade velat/orkat vill säga. Istället för att skura trädäck ligger jag inne och softar med en deckare. Ja, en bok alltså ;) Tisdagsmys liksom! Regnar det tillräckligt mycket kanske trädäcket skurar sig själv. Man kan ju allid hoppas...

Våra dagar i Prag

Publicerad 2012-05-25 23:58:09 i Allt och inget,Så här tillbringade vi en långweekend i Prag:

Dag 1: Checkade in. Åt mycket gott på La Belle Epoque. Drack (nån) pilsner. Rekade Karlsbron i mörkret. Rätt folktomt = skönt. Semesterkänsla!

Dag 2: Trädgårdsutflykt till Vysehrad. Nja för trädgården. Ja för kyrkogårdens spektakulära gravar. Otroliga! Den badande damen (bild 1) såg jag på hemvägen. Cool! På eftermiddagen en guidad tur med svensktalande guide.

Dag 3: Besök på Staropramens bryggeri (bild 2). Kollade in utsikten från Petrin Hill (bild 3). Om man inte känner för ett "benpass" kan man ta bergbanan upp. Vi gick. Ner tog vi bergbanan. Shoppade i Prags största shoppingcenter Chodov Center. Jag som normalt sett har bra lokalsinne gick vilse. Hmm... En fullmatad dag med många nya intryck. Trött!

Dag 4: Strosade runt på bl.a. Vaclavplatsen. Varmt! Drack semesterns dyraste latte... På shoppinghumör. Lyckades inhandla nästan alla "fynd" i en och samma affär, Van Graaf. Mycket nöjd med mina inköp!

Dag 5: Hemresa. Trodde vi ja. Men icke. Både sambon och jag hade glömt att vi bokat hemresa en dag senare än de övriga. Vi är verkligen förvirrade! Bestämde oss för att testa ett annat hotell. Hittade ett bra erbjudande på femstjärniga Grand Hotel Bohemia. Hotellet låg vid Krutporten, ett för mig outforskat område. Mysigt. Slappedag i solen för sambon (bild 4) . Själv sökte jag skugga under parasollen. På kvällen såg vi VM-finalen i hockey på storbild på torget i Gamla Stan där man också hittar den astronomiska klockan. Kul! Med hockeyn alltså. Klockan är överskattad! Sov som en stock i de gudomligt sköna sängarna!  

Dag 6: Hemresa. Borta bra men hemma bäst! :)

Bäst med Prag: Stämningen och atmosfären. De för oss billiga priserna. Kommunikationerna (supersmidigt med spårvagn o tunnelbana). De fantastiska byggnaderna. Kullerstensgatorna och gränderna - man hittar alltid någon ny. Får väl säga pilsnern också... Tillsammans med Dublin och Köpenhamn måste jag säga att Prag är min favoritsemesterstad. Åker gärna dit igen!

Är det inte det ena...

Publicerad 2012-05-23 21:54:08 i Trädgård,Dom här gorgeous buxbombollarna skulle inte jag ha nåt emot att ha i min trädgård. Inte alls! Men det är nog inte så troligt att det någonsin kommer att hända. Jag har ju, i likhet med många andra, tvingats gräva upp ett antal buxbom (mina inte så gorgeous som ovan dock) p.g.a. svampsjukdomen Cylindrocladium buxicola.

Några bollar och en halv häck verkade ändå ha klarat sig från svampsjukdomen. Efter extra varsam omvårdnad tog de plantorna sig riktigt bra. Gröna, fina och massor med nya blad. Tills jag tog en närmre kik igår. Fortfarande gröna och fina men nu med hyresgäster. Ullöss! Vad jag läst mig till är de ena svårbekämpade rackare. Suck. Är det inte det ena så är det det andra. 

Några bra tips på hur man får bort ullössen snabbt och lätt? Jasså inte! ;) 

En explosion

Publicerad 2012-05-22 20:26:19 i Trädgård,Har varit på resande fot i knappt en vecka och väl hemma igen noterar jag att det har exploderat i trädgården. Och det är (mestadels) positivt. Helt galet vad det händer mycket på bara fem dagar.

Du som följt mig tidigare vet att jag haft problem med att förkultivera jätteverbena. Not my grej liksom. Men nu. Nu har jag små jätteverbenor ÖVERALLT i singeln runt rabatten där de stod förra sommaren. Och då menar jag ÖVERALLT! Blev så nervös av alla plantor att jag inte kunde hålla kameran stilla...

Shit! Hur ska jag få bort alla småplantor från singeln? Kanske smartast att vänta tills de vuxit till sig lite?
Årets jätteverbenor får planteras i en rabatt långt från singeln. Det är ett löfte!


PS 1: Var vi varit? Vi har varit i Prag med sambons mor och hans fem syskon med respektive. Fantastisk resa i en grym stad! Bilder kommer...
PS 2: Det är äckligt varmt ute. Tycker jag. Ogilla!

Långblommare

Publicerad 2012-05-15 22:30:44 i Trädgård,Nu är det inte lång tid kvar innan knopparna slår ut på min favoritklematis. Jag får väl säga favorit tills vidare eftersom favoriterna (ganska ofta) byts ut allteftersom jag upptäcker någon ny skönhet. Men min kompis H brukar ändå säga att "här känner man igen sig" när hon kommer hit. Hon menar på att jag har samma växter, upplägg och stuk som i min förra trädgård. Det har hon nog rätt i, man har ju sin stil liksom, även om den förhoppningsvis utvecklats med åren. Om man nu kan säga att ens stil utvecklas?

Tillbaka till favoriten ovan. Det är en klematis "Montana Rubens". Snabbväxande, rik- och långblommande med små rosa blommor. Och jodå. Den fanns i den i förra trädgården också. Där klädde den delar av förråds- och cykelskjulets väggar och blommade typ året runt. Helt fantastisk! Här hoppas jag den ska trivas och snabbt klä in långsidan av fulgaraget...

NCS S 2005Y

Publicerad 2012-05-15 07:43:47 i Husrenovering,Var uppe innan tuppen i morse och tog en runda i trädgården. Och denna gång slipper du inte undan en fasadbild med den nya kulören. Bara för att jag är så nöjd med kulörvalet :)

Valet föll till sist på en nyans ljusare än trean (se tidigare inlägg), NCS S 2005Y. Foder, karmar och fönster målas med Beckers Utevit. Sockelkulör är inte bestämd ännu, men allt som allt kommer det att bli hur snyggt som helst!

Jag målade en sida i söndags eftersom jag inte kunde hålla mig trots risken för regn. Måla är ju så kul!
T.o.m. så kul att jag målade lite på en av gångplattorna. Det var INTE meningen. Varför ställa ner burken på marken när man kan hålla den och penseln i högra handen och samtidigt flytta en tung stege med vänstra handen? Och jag som inte ens är vänsterhänt. Jag hade lite otur när jag tänkte där...


Precis nu innan jag "packar ihop mig" för att gå till jobbet kommer en lastbil med fyra pallar rött taktegel. Kanske, kanske kommer vi ha en sida lagd när jag kommer hem.

Tulpanfeber

Publicerad 2012-05-13 21:05:44 i Trädgård,Först nu börjar jag fatta hur vackert det är med tulpaner. Det har liksom gått mig helt förbi tidigare. Tror det beror på att jag i min förra trädgård sätte några lökar men de kom aldrig upp. Istället för att försöka på nytt intalade jag mig att jag inte gillade tulpaner. Logiskt agerande va?!

I höstas (väldigt, vädigt sent) planterade jag diverse lökar på några ställen men trots den sena planteringen blommar de så fint nu. Tänk så mycket fint jag gått miste om tidigare år. På bilden har precis den ljusrosa "Angélique" börjat slå ut i höstrabatten. Inser nu att jag måste trycka ner minst det dubbla antalet till hösten för att det ska "se något ut", men man får ju börja någonstans.  


I bakgrunden kullen som igår fick ett stort tillskott av vintergröna. Fortfarande ser det ut som en jordhög, men den ska nog bli grön så småningom. Som sagt, man får ju börja någonstans.

Vintergrön vintergröna

Publicerad 2012-05-12 10:26:34 i Trädgård,Du vet Gekås i Ullared? Deras plastpåsar (eller plastkassar som skåningarna säger) är riktigt stora och rymmer mycket. Igår var vi helt "Plötsligt i Vinslöv" och hittade två plastpåsar fulla med vintergröna. Nu står plantorna på altanen och väntar på att bli planterade på kullen bakom garaget. Det får bli min prio för dagen eftersom det fuktiga vädret och halvstormen utomhus INTE är idealiskt för att stå på en ranglig stege och måla fasaden. 

De upphittade vintergrönaplantorna är en del i växtbyteinlägget jag skrev om för ett tag sedan. Plantorna har jag fått av Ulrika med bloggen Vardag, trädgård & lite av varje! Och oj så glad jag blev för det. Tack snälla Ulrika! Nu kommer nog en fjärdedel av kullen att bli täckt bara sådär. Vilket ger mig (oss?) mindre yta att rensa ogräs på. 


Jag ska inte trötta ut dig med bilder på kulörprover. Idag. Men färg är inköpt och till sist blev det en nyans ljusare än nummer tre i förra inlägget. Klockren kulör tycker både sambon och jag.

Smaken är som baken

Publicerad 2012-05-10 20:42:51 i Husrenovering,Här går det undan. Första dagen på projekt takläggning och hantverkarna har monterat ställning på båda sidor av huset, bytt panel på utbyggnadens långsida, lagt ny papp och "sarg" på utbyggnaden och tagit ner pannorna på framsidan. Bra jobbat - trots ösregn! 

Min plan var att måla utbyggnaden i helgen men då regnet ska fortsätta får vi se hur det blir med den saken. Men innan man kan måla behöver man bestämma kulör och där är vi ännu inte. Även om det bara fanns två kulörer att välja på skulle jag vara en velpotta. Suck! Just nu lutar det åt trean på bilden men jag vill provmåla med en nyans ljusare innan "vi" bestämmer oss.

1. "Champinjon" från Beckers. Intetsägande. Den "syns" knappt.
2. "Kust" från Jotun/Demidekk. Snygg, men för gul-tonad och lite väl mörk. 
3. NCS S3010-G90Y. Hittade den på bloggen Small Town Style (se hennes bilder i högerkolumnen). Gillar verkligen!

Vilken tycker du?
Smaken är ju som baken. Tur är väl det för det vore ju trist om alla skulle välja samma kulör som jag ;)

Svampfärg

Publicerad 2012-05-08 21:35:58 i Husrenovering,Tjoho! Idag bestämde vi oss för vem som ska få lägga om vårt tak. Efter lite funderande bestämde vi oss för att anlita de som gjorde grannens tak, HVH-bygg. Grannen var nöjd, jag fick förtroende för killen och priset var ok. Vi skriver imorgon och sen börjar de redan på torsdag. Snabba ryck med andra ord! 


Eftersom hantverkarna i samma veva ska byta till liggande panel på utbyggnaden (resten tar vi nästa år) blev det helt plötsligt brådis att välja kulör till fasaden. Ingen lätt uppgift. Det finns ju några att välja på.

Det kommer att bli rött tegeltak med vita vindskivor, rännor och stuprör. Även fönster, foder och dörr är vita. Återstår kulör på fasaden alltså. Till 99 % blir det en ljus beige/grön eftersom vi (läs: jag) vill ha en varm, traditionell kulör som inte sticker ut för mycket. Det ska passa till husets stil och samtidigt harmoniera med det gröna i trädgården.

Var på färgaffären idag och fick bra rådgivning. Kom hem med en provburk av Beckers Champinjon. Svampbeige?! Ja, varför inte?

Tandfén

Publicerad 2012-05-07 20:50:23 i Trädgård,Vete tusan hur det gick till, men idag blir det ännu en närbild. Vill bara visa hur ledsna och hängiga de 7.239 maskrosorna blev när jag, med hårdhandskarna, drog upp dem med rötter och allt. Det kan dom gott ha...

Efter maskros-slakten var det dessutom absolut nödvändigt för mig att ta tag i ett av sambons icke gjorda jobb (vilket händer titt som tätt). Han har EN trädgårdsuppgift - klippa gräset. För två veckor sedan började jag. "Älskling lilla, det är dags för premiärklippning av gräset. Det har du väl koll på?". Nu ljög jag. Så sa jag INTE. Vad jag sa tänker jag inte skriva här, men det finns inte en chans i världen att han missat budskapet...

Det är asjobbigt att klippa en vildvuxen gräsmatta med handjagare. J-a skitsambo tänkte jag under nästan hela klippningen. Fast ilskan var bra i det här fallet, eftersom det gav lite extra kraft ;)


Lite synd om sambon är det ändå idag eftersom han opererat en tand och nu har värsta tandvärken. Stackars, stackars liten. Han hoppas nog att tandfén kommer med en peng som tröst imorgon, men vi får väl se om hon fortfarande surar över en icke klippt gräsmatta...

Tålamod är en dygd

Publicerad 2012-05-05 22:34:37 i Trädgård,På min topplista över favoritväxter hamnar jätteverbenan riktigt högt. Kanske till och med allra högst upp. Den knusslar aldrig, blommar länge och är fantastisk i all sin enkelhet. Försökte mig (efter konstens alla regler) på att fröså dem tidigt i våras men det gick väl sådär. Eller det gick inte alls om jag ska vara ärlig. Till slut tröttnade jag och satte ut krukorna bakom garaget.

Förra helgen på plantskolan hade de stora och fina plantor av jätteverbena. Med tanke på det magra resultatet från min frösådd var det lika bra att slå till tänkte jag och kom hem med tre plantor. Nu är de planterade i varsin stålkorg. Fint som snus kommer det att bli!

Döm om min förvåning när jag idag såg att jätteverbenafröerna i krukorna bakom garaget hade grott. Jag hade nog inte tillräckligt med tålamod i våras. Frösådd är inte min bästa gren, men den verkar ju gå bra så länge inte jag lägger mig i...

Oj, vad det blommar

Publicerad 2012-05-03 20:36:00 i Trädgård,Idag bjuder Solsidan på närbilder - igen. För att jag kan. Och för att reta sambon, "panorama-killen". 

Förra våren (den första i huset) kom det upp massor med vårlökar och vårblommor i en hörna, men denna vår har det fullkomligt exploderat i hörnet! Antar att det beror på att vi hyvlade bort gräsmattan förra sommaren och blommorna nu inte längre har någon konkurrens. Jag gillar den "vilda hörnan" och hoppas att växterna där sprider sig ännu mer till nästa vår!

Den söta cerise blomman på översta bilden finns i mängder i vilda hörnet och jag har hela tiden trott varit ett ogräs, sött sådant visserligen. Men icke. Idag lärde jag mig att det är vårärt. Vårärten är släkt med luktärten, men blommar tidigare och är flerårig. Hos oss finns den i flera olika nyanser från ljusljus rosa till mörkt cerise. Gissa om jag är glad över att jag ännu inte hunnit rensa i just det hörnet? Japp, det är jag...


Bilderna:
- Förgätmigej, kantnepeta, slätbladig persilja och vårärt
- Mitt i singelgången har en pion kommit upp och jag näns inte ta bort den.
- Vit nunneört som blommar redan nu
- Viol(?) och kantnepeta dyker upp mellan stenplattorna

Soffläge

Publicerad 2012-05-01 20:06:49 i Trädgård,


Ojojoj! Vilken underbar valborgshelg det har varit. I princip har jag bott i trädgården de senaste dagarna och energinivån har varit på topp - iaf för trädgårdsarbete...

Massor med nästan-klara-projekt har jag lyckats avsluta och jag är så nöjd! Några sånt-som-bara-blir-projekt har också hunnits med. Bl.a. hade vi en gammal träsoffa som stod och skrotade i trädgården sedan den inte längre rymdes i köket. Tanken var att den skulle köras till tippen, men de planerna skrinlades i går. Nu står soffan längst bak i trädgården, framför häcken vi hoppas ska tokväxa i sommar, som en installation med lampa och allt. I soffan har jag planterat strandkrassning och rosenskära. Kitchigt, men lite kul. Kanske ställer jag dit grodorna från förrförra inlägget också...

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela