Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Blommig fredag - 1:a advent

Publicerad 2012-11-30 06:00:00 i Allt och inget,

 
Jahaja! Här går det undan. 1:a advent redan på söndag. Kanske dags att planera för lite julpyntande. En adventsstjärna och två adventsstakar i fönstren blir det garanterat. Det ger bästa mys-stämningen! Och kanske kan två eller tre av sambons (allför...) många tomtar få komma ur oordningen i plastlådan.
 
Och en adventsljusstake ska jag så klart "pyssla ihop" innan söndag. Sen ska ju ljusnätet upp över de stora stenbumlingarna på framsidan. Gissar att det tar lite tid att få ordning på härvan från när jag tog bort ljusnätet i fjol. Tror du att det var lätt att VIKA ihop ett stort ljusnät på 3x2 meter? Svarar du rätt vinner du en tomte ;)
 
Så det är väl lika bra att kicka igång mig själv redan idag. 
Det går ju som sagt undan nu...
 

Det här är min tolkning av "Blommig fredag" med temat 1:a advent. Fler tolkningar hittar du hos Bland rosor och bladlöss
 

Röjar-race

Publicerad 2012-11-27 20:47:00 i Allt och inget,

 
Det är inte bara jag som "lider" av trädgårdsabstinens här hemma. Det gör även de prickiga favorit-träskorna där de står vid altandörren och inväntar våren. Själv kollar jag ut och ser en grå och platt trädgård och tänker att skapa höjd får bli en prioriterad punkt på att-göra-listan nästa år! Samt hålla tummarna för att häcken längst bak i bild växer utav bara s-n så det röda grannhuset inte blir så framträdande. 
 
Vilken taktik träskorna tillämpar för att få tiden att gå fortare vet jag inte, men min strategi är i alla fall att checka av diverse inomhusprojekt. Just nu pågår till exempel ett intensivt säljrace på Tradera. Sambon gillar "tävlingsmomentet" medan jag mest tycker det är skönt när vi får röjt i garderober och förråd...
 
Tycker också det känns bra att andra vill ha sånt som vi av olika anledningar inte längre vill ha kvar. Sen tjänar man ju en slant! Fast nu ljög jag - för i 90 % av fallen har man ursprungligen betalt mer än vad man får in på auktionen. Men sååå himla noga behöver vi väl inte vara med den detaljen va?
 
Jag ser säljraceprojektet som ett rent vinstprojekt. Det blir roligare då! 

Platta rökverk

Publicerad 2012-11-25 20:00:21 i Pyssel,

 
Förutom en tjutande brandvarnare (vidbränd blockchoklad i mikron) och en smet som inte gick att rulla (av okänd anledning) så blev slutresultatet smarrigt! Sambon hade - dubbelkors i taket - en bakdag igår och det blev bl.a. chokladcigarrer. Eller cigarrer och cigarrer. Ja, du ser ju själv...
 
Undrar vad det beror på att han allt som oftast slipper göra de tråkiga sakerna som att spackla, slipa och måla fönsterkarmarna. Gissa vem som åkte på det jobbet igår? Ja, inte var det konditorn inte. Grrr.

 
Sin uppskattning över gårdagens arbetsfördelningen visade han ändå genom att göra en special-cigarr till mig. Eftersom degen inte gick att rulla fick han ju spritsa ut degen. Innan gräddning var krumeluren på bilden ovan ett synnerligen, snyggt, stiligt och spritsat hjärta. Efter gräddning - öhh, inte lika snyggt kanske. Men det är ju tanken som räknas. Eller hur?
 
Jag kan också tipsa om att chokladcigarr och äppelglögg funkar förvånansvärt bra ihop. Tro't eller ej!
 

Ful men kul

Publicerad 2012-11-23 19:20:00 i Trädgård,

 
 
Här kommer fortsättning på mitt förrförra inlägg om den blinkande fulgranenI sin kommentar på mitt inlägg berättar Miss Storm att hon fått sin pappa omyndigförklarad för att han gillar julpynt liknande min blinkande gran. Med det tror jag hon menar att hon vill få även mig omyndigförklarad! Moaahhahaa ;)
 
Hennes kommentar blev extra kul idag när jag såg ovanstående klipp (läs mer). I jämförelse är ju min gran en hoptorkad myrlort... 
 
Varför det blev extra kul? Jo, mannen som gjort "ljus-spelet" heter Mr Storms (tror det är stavfel - det ska säkert vara Mr Storm). Vad säger du Miss Storm. Har pappsen rymt till Texas?
 
Happy fredagsmys! 

Blommig fredag - Ett tips!

Publicerad 2012-11-23 06:40:40 i Trädgård,

 
I år ska jag testa ett, för mig, nytt tips angående vinterförvaring av pelargonerna. Fick tipset av en släkting som med lyckat resultat alltid gör så här:
- Sätt pelargonerna i en kartong.
- Stäng locket.
- Placera kartongen svalt och mörkt.
- Glöm bort tills våren kommer igen.
 
Just den sista detaljen kommer nog inte vara något problem. Mitt problem är troligen att komma ihåg kartongen till våren... Vad tror du om tipset? Kan det va nåt?
  
 
Det här är min tolkning av "Blommig fredag" med temat Ett tips. Fler fiffiga tips hittar du hos Bland rosor och bladlöss.
 

Granen...

Publicerad 2012-11-21 19:56:00 i Allt och inget,

 
...står så grön och grann i stugan. Tra-la-la-la-la, tra-la-la-la-la, tra-la-la-la-la, la-la! 
 
Ingen av de som känner mig skulle säga att jag är en julfirare eller julpyntare av stora mått, men den här granen fick ändå följa med mig hem från Netto. Det en hel månad innan julen är här och så tidigt har pyntandet aldrig börjat. Hur ska detta sluta?!
 
Nu står den där iaf. Uppe på kökslampan och blinkar i allsköns kulörer. Rött, grönt, lila, vitt och blått. Och om igen. Sambon är redan trött på den och det är nog jag med snart. Men det är faktiskt bara jul en gång per år så vi härdar ut... 

Materian är emot mig

Publicerad 2012-11-19 23:44:00 i Kök,

 
Jaha, så var det dags för problem med materian igen! Förra veckan var det droppande rör i källaren och den här veckan är det frysens tur att strejka. Det är andra gången i år, arghh. 

För att göra en lång historia, om hur jag leker entusiastisk kylreparatör och elektriker, kort. Frysen med no frost-funktion frostas nu av. Det var tjockt med is bakom en lucka och denna gång beror det INTE på att vi glömt dörren öppen. En riktig kylreparatör är också kontaktad...

Det är kanske så här det blir när man väljer frysmodell främst för dess snygga och diskreta handtag. Hur viktigt nu det är egentligen?!?  
 
Ser med spänning fram emot vilken materia som behagar strejka nästa vecka. Eller inte...
 

Projektcheck

Publicerad 2012-11-18 16:33:00 i Trädgård,

 
När jag vattnade idag, inomhus alltså, såg jag ut genom fönstret och påmindes om ett inte-hunnit-med-projekt. Det var ommålning av den gamla bänken som inte blivit gjord i sommar. Inte heller marktäckningen, som ska bli grå- och backtimjan. Ingen fara på taket (eller marken...), för projekten hamnar nu "per automatik" på nästkommande års lista. Antar att jag inte är ensam om att ha en sådan lista.
 
Ett projekt som jag däremot kan sätta check på är växtförteckningen över hela trädgården. Jajamänsan - kan du fatta!?! Två års samlande av växtetiketter och handskrivna lappar återfinns nu i ETT enda dokument där varje rabatt/område i trädgården är dokumenterad. 
 
Så när namnet på den nyplanterade färgsprakande busken vid bänken är puts väck öppnar jag dokumentet - letar upp området - hamnar på sidan sju - och läser japansk spirea, ’Genpei’. Supernajs!
 

Blommig fredag - Ljusglimtar

Publicerad 2012-11-16 07:00:00 i Trädgård,


Vi är många som anser hösten och vintern vara en lång och mörk transportsträcka mot ljusare (trädgårds)tider.
 För mig som är uppvuxen i Norrland är förvisso en vinter med snö och kyla en positiv ljusglimt i tillvaron. Men tyvärr är det sällan vinter "på riktigt" här i Skåneland. Det är mest grått, trist och framförallt mörkt!
 
I brist på det naturliga ljuset kan man alltid pigga upp sig med ett artificiellt. T.ex. kan en lykta med ett naturtroget LED-ljus hälsa "VÄLKOMMEN HEM" vid entrén. Den hälsningen gör i alla fall mig lite piggare.
 
 
Man kan också drömma sig bort och tänka på våren och de gula solarna. Solen på himlen är efterlängtad men solarna på marken hyser jag en viss hatkärlek till. Det är maskrosorna jag menar. Tycker de är vackra, men man kan väl knappast kalla dem väldresserade... Fast just nu, när bristen på sol, ljus och glada färger är som störst tokgillar jag dem! Håll med om att de är vackra?
 
  
 
 
En annan ljusglimt som fastnat i minnet är "En oväntad vänskap" som vi såg förra fredagen. Ikväll tänker jag tvinga sambon att att rocka loss till den här partylåten som var med i filmen. Fredagsmys liksom!
 
 
Det här är min tolkning av "Blommig fredag" med temat Ljusglimtar. Fler ljuglimtar hittar du hos Bland rosor och bladlöss.

Droppen Dripp och Droppen Drapp ♪♫♪

Publicerad 2012-11-14 21:40:00 i Källaren,

 
Droppande från rör/kranar stör mig. Speciellt droppande från rör som sitter på tingestar vars namn jag inte lyckas lägga på minnet, för det gör att jag känner mig småkorkad när jag ringer rörmokaren:
"Du vet den där blå/vita lådan som står under den där vita stora grejen på väggen som har med fjärrvärmen att göra. Eller jag tror det har med fjärrvärmen att göra. I alla fall. Jo, du vet. Det läcker från ett rör där...".
 
Ok. Överdriver lite, jag är faktiskt inte helt "bakom", men nu har jag ändå slutat ringa. Istället får rörmokaren ett mejl med ett foto och en pil som visar var felet är. Funkar finfint!
 
Men det som stör mig än mer än droppande rör är att när rörmokaren väl kommer hit tar det ca 27 sek att åtgärda felet! Av dessa 27 sek går 22 sek åt att gå ner och upp för källartrappan. Jojo, dyra sekunder blir det. Störigt!  
 

Nu så!

Publicerad 2012-11-12 21:39:00 i Trädgård,

 
Har sagt det förr, men då ljög jag! Men nu är det faktiskt - på allvar alltså - färdiggrävt för säsongen. Äntligen är varenda en av alla de plantor (thujaplantor, stäppsalvia, rödbladig viol, ormbunkar, elefantgräs) som stått i krukor planterade. Några av plantorna, som stått på "vänt" ända sedan i somras, jublade nu över sin nya spatiösa tillvaro. Bättre sent än aldrig heter det ju.
 
Sambon smygtog en bild på mig igår när jag höll på att gräva som allra bäst. Fast allra bäst vet jag inte. Den där ställningen ser inte helt ergonomisk ut? Lite rakare i ryggen om jag får be! 
 

Beroendeframkallande

Publicerad 2012-11-11 09:53:00 i Trädgård,

 
Allt är Lantloppans "fel", för det var på hennes blogg jag fick tipset om programmet där man kan designa sin trädgård. Trots att det är både tidsödande och pilligt har jag lyckats fastna! Hoppsan, har tre timmar redan gått. Typ...
 
Att det är tidsödande beror på att jag inte tidigare hade koll på avstånd och/eller mått i trädgården. Det tog också ett tag innan jag kom på vilka symboler som gjorde sig bäst för de olika strukturerna såsom buskar, jord, gräs och blommor. Men nu är snart (peppar-peppar) hela trädgården uppskissad. För mig som inte är en fena på att rita/måla för hand är detta verktyg toppen! På bilden ser du, den nästan färdiga, skissen över framsidan. 
 
Vill du också testa gratisverktyget från Gardena? Gå in här, skapa ett konto. Sen är det bara att börja! 
 
PS
Jag tar en skärmdump/screendump och spara på min dator allt eftersom jag skissar. För det vore ju trist om Gardena hux flux bestämmer sig för att ta bort verktyget INNAN man är klar... 

Oväntat bra!

Publicerad 2012-11-09 21:52:00 i Allt och inget,

 
Två och ett halvt år! Så länge har vi bott i Kristianstad och så lång tid tog det innan vi fick tummarna ur och gick på bio. Med tanke på hur bra kvällens film var känns det ändå helt ok att tummarna satt fast så länge. 
 
Om du ännu inte sett den franska filmen "En oväntad vänskap" är det dags att du pallrar dig iväg till närmsta biograf (eller var du nu ser på film...). Huvudsaken är att du ser den! Fem starka solsken får filmen av både sambon och mig.
 
Filmen: Driss, en ung kille från förorten som precis kommit ut från fängelset, anställs genom en händelse som personlig assistent till den oförskämt rike, men också mycket ensamme aristokraten Philippe som blivit förlamad efter en skärmflygolycka.
 
 
PS: Säg det inte till sambon, men jag tror minsann att jag är lite kär i Driss... 
 
 

Rotlöst!

Publicerad 2012-11-07 21:17:00 i Trädgård,

 
I mitt nästa liv ska jag köra stora maskiner! Tycker det är skithäftigt och jag står alltid med ögon stora som tefat när vi har grävare här. Fascinerad över vilken kraft det är i maskinerna.
 
Som idag när F var här för att dra upp de gamla spretiga rosorna och jätteroten. Gigantroten som vi kämpat förgäves med drog han upp på typ 2 sekunder. Power liksom! Nu är den borta iaf. Skönt!  
 
Faktum är att jag var så frånvarande och fascinerad att jag svarade "Javisst!" på F:s fråga om båda rosorna skulle grävas bort. Jag hade ju tänkt spara den ena... Suck!

Because we can!

Publicerad 2012-11-06 17:21:00 i Allt och inget,

 
Förr var jag en flitig konsertbesökare, men det har blivit en sällan-aktivitet på senare år. Varför har jag inget svar på faktiskt. Knasigt egentligen, för det är ju riktigt kul med konserter!

Idag fick jag iaf tummarna ur och knep biljetter till de gamla godingarna Bon Jovi. Gamla godingar?! Finns det någon, förutom jag då, som är yngre än 100 år som använder det uttrycket? Suck, jag är en tönt...

Fast håll med om att Jon ser "väldigt trevlig" ut? Inte för att jag går igång på uppknäppt skjorta, men det kanske blir varmt när man sjunger så bra ;)


Biljetterna till konserten i Stockholm släpptes en timme före de i Köpenhamn och eftersom jag inte vågade chansa köade jag för båda konserterna. Sitter nu med fyra biljetter i min inbox! Konserter är alltid roligare utomlands så därför tänker jag ta med mig sambon till konserten i Köpenhamn ;) Vet inte om sambon gillar Jon, men det kan jag ju strunta i.

Vilka jon?

Publicerad 2012-11-05 19:51:00 i Trädgård,

 
Jahaja! Trodde trädgårdssäsongen var över för i år. Den tron levde jag efter innan jag åkte till ICA Maxi igår kväll. Perenner på extrapris stod det på en skylt precis vid entrén. Gissa om jag gick omedelbums dit? Utan att passera nåt annat. Rätt svar på det är - ja.
 
Det perenna utbudet bestod så gott som enbart av diverse ormbunkar (eller heter det jon/bräken. jag vet inte skillnaden). Utbudet passade mig i alla fall perfekt eftersom ormbunkar är vad jag tänkt plantera vid pergolahörnen och vid schersminerna på framsidan. Ännu mer perfekt passade priset mig. 10 kr styck! Gissa om det blev många inköp? Rätt svar på det är - ja.
 
Eftersom jag (vid omoraliska ögonblick) funderat på att traska ut i skogen och "hitta" ormbunkar som naturen vill bli av med, var ju detta en smidig och prisvärd lösning. Bra där, ICA! 

Dagens outfit

Publicerad 2012-11-04 18:54:29 i Trädgård,

 
Det här med att lägga ut en bild på dagens outfit är hett på många bloggar. Eftersom jag är en "som hänger med" kommer här dagens (eller för övrigt) HELA trädgårdssäsongens outfit! Lite loose och casual så där.
 
Notera färgmatchningen. Orange! Återfinns på sjalen, insidan av handskarna och på byxfickorna. Inte för att skryta, men jag tycker själv det är assnyggt!
 
Trist nog syns inte det bästa av allt med den här outfiten. Knäskydden! 2,5 cm tjocka i neopren. Jag sitter på knä typ 25 % av all trädgårdstid och efter sex trädgårdssäsonger och två husrenoveringar ser knäskydden fortfarande nya ut. De är guld värda! 
 
 
PS 1: Hittade en sajt, minoutfit.se, där man lägger upp sin bild och blir bedömd av andra bloggare. Undrar om man skulle ha en chans till tio-i-topp?! Not så troligt va...
PS 2: Sambon håller på att göra favvemarängerna. Han har gjort 17 stycken. Jag ska tydligen få tre! Ska man vara nöjd med det?! 
 

Vinterförvaring

Publicerad 2012-11-03 19:47:35 i Trädgård,

 
Nu är det bara stora tunga parasollet kvar, sen är allt löst "bråte" undanplockat inför vintern. Det var ett tag sedan trädgården fick omvårdnad men idag pallrade jag mig ut och höststädade. Behövde frisk luft. Fick t.o.m. känna på solens strålar under eftermiddagen. Det gjorde gott i hela kroppen!
 
Hoppas på uppehåll även imorgon för då är tanken att krukorna ska få sin vinterklädsel. Men sen, sen är det nog slut med utomhusaktiviteter för den här säsongen. Men vi får väl se hur det blir med den saken. Mina trädgårdssäsonger brukar normalt sett avslutas flera gånger var höst... 

Afföfan!

Publicerad 2012-11-02 17:33:00 i Allt och inget,

Deltagarna i den andra säsongen av Allt för Sverige

Den är en jäkel till att bita sig fast, den här j-a förkylningen. Argghhh! Inte så mycket att göra åt, mer än pilla naveln och drömma om bättre tider (läs: våren 2013).

Förutom navelpilleri har det också blivit ett och annat TV-program under soffliggarveckan. Det är helt sjukt (fyndigt va?) så många usla programidéer det finns. Men det finns pärlor också. En sådan är SVT:s "Allt för Sverige". Tio amerikaner, med svenska rötter, besöker Sverige och tävlar om en träff med sina svenska släktingar.

Första delen av "Allt för Sverige" hittar du på SVT-Play. Där får du också svar på när rubriken på detta inlägg ska användas.


Foto: Peter Cederling, SVT

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela