Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Fågel eller fisk

Publicerad 2012-09-30 10:46:14 i Trädgård,

 
Från Solsidan är det bara 934 meter till närmsta "cach". Det fick vi veta av sambons svåger som är en stor fan av geocaching. Denna moderna form av skattjakt där man använder GPS-koordinater för att hitta skatter (cacher) som gömts av andra. Vi har testat att cacha några gånger tidigare, bl.a. i Berlin förra sommaren och det är ett bra sätt att få vardagsmotion på. Förutom det ges kunskap om och tillfälle att upptäcka platser du kanske aldrig skulle ägnat en tanke åt i vanliga fall.
 
Igår letade vi – och fann – två skatter inne på gamla regementsområdet (numera Högskolan i Kristianstad). Och jag hittade en av de två. Min första cache. Jippie!

Kom in, kom in

Publicerad 2012-09-29 10:20:08 i Trädgård,

 
Var gång vi får gäster kommer den automatiskt. Den där tanken på hur vår entré kan göras så mycket snyggare (inte så svårt med tanke på utgångsläget). Förra hösten gjorde jag ett litet piff-ryck och ställde dit några krukor men i år har jag gjort det ännu lättare för mig. En ros i betong och några vintergröna växter. Två stenar och en ljuslykta. Klart! 
 
Notera stenen med "vågorna". Det är ett minne från klassresan i årskurs sex. Året var 1978 och vi spenderade två nätter i tält på ön Stenskär i Piteå skärgård. Rena antikviteten! Både stenen och jag. 

Fel som blev rätt

Publicerad 2012-09-27 21:01:00 i Trädgård, 
Så dök den så upp till slut, den svarta stockrosen 'Nigra'. För drygt två månader trodde jag att den var på gång, men se det var fel-fel-fel. Det det som visade sig då var en svagt ljusrosa stockros. Visserligen var den fin som snus men det var ändå lite snopet när jag förväntat mig en svart. Nu när jag sett båda i full blom måste jag ändå säga att den ljusrosa vinner på poäng. 
 
Visst är panelen som stockrosen "klättrar" på snygg? Nähä! Det tycker faktiskt inte jag heller. Förhoppningsvis får (eller får och får, det är ju inte gratis direkt) vi ny panel på huset nästa år. Liggande och i den ljusgrön/beige kulören NCS S 2005Y. Fint som snus även det! 

Husmorstipset

Publicerad 2012-09-26 19:08:00 i Trädgård,

 
Vi har många bananer hemma just nu. Och tyvärr massor med bananflugor. De sistnämnda skulle jag gärna vara utan, men det där bestämmer man ju inte över. Bananflugorna hör ju till de våldgästandes skara.
 
Vid ett sådant tillfäller är det dags att ta till det gamla hederliga tricket som gör att de "försvinner":
Ta en skål. Fyll den med en del äppelcidervinäger (som de älskar), en del vatten och ett par droppar diskmedel. Sen behöver man bara vänta några minuter innan den första flugan ligger där på botten. Tvärdöd. 
 
Ett synnerligen bra husmorstips som gör att du snabbt blir av med bananflugorna!  
 
 

Hermes och Afrodite

Publicerad 2012-09-25 20:57:00 i Trädgård,

 
Den här roten/grenen kommer från en buske jag grävde upp i somras. Tycker den ser cool ut där den står stadigt och bredbent på altanen. Som en kvinnlig underkropp på ena sidan och som en manlig på den andra. En växtvärldens hermafrodit (från de grekiska gudarna Hemes och Afrodite). Eller nåt.
 
Inser just precis NU att den manliga sidan inte kommer till sin rätt framifrån. Den skulle jag ju fotat lite från sidan så du bättre kunde se "baguetten i brallan"... 
 

Lilatoner

Publicerad 2012-09-24 20:18:00 i Trädgård,

 
Ska trötta ut er med ännu en bild från framsidan. Bara för att jag kan och bara för att jag tycker det här vackert! Det här är en av lavendelplantorna som står mellan stenarna, som ligger som kant mot gatan, och det känns som att de bara blommar och blommar fast det är slutet av september. Kan det verkligen finnas någon som inte gillar lavendel och dess doft? 
 
Lavendel är inte det enda lilablommande mot gatan. Även perovskian, syns suddigt i bakgrunden, lyser upp med sin ljusare lilaton. Perovskian är också en favorit som jag ska försöka mig på att ta sticklingar ifrån. För jag vill ha fler. Många fler...

Kvasthilda

Publicerad 2012-09-23 19:36:00 i Trädgård,

 
Ser du låtsasträden jag har planterat? De är de tre pinnarna längs med gången av betongplattor. Jag satte upp två kvastar och ett armeringsjärn för att få en känsla hur det skulle bli med tre träd på framsidan. Kvastarna gav en känsla lika med noll, kanske inte helt oväntat ;)
 
Men glöm kvastarna, för det är den nya framsidan jag vill visa. Ny såtillvida att den har ny marktäckare, de rosa rosenplistrarna 'Beacon Silver' och 'Pink Pewter'. Grannarna tror nog jag har en störning för det här är tredje(!) marktäckaren jag planterar på den här ytan. Men nu känns det äntligen helrätt trots att jag bara fått ner hälften av plantorna. Det kommer bli ljust, fint och krispigt!
 
Vid de två stora stenarna (undre bilden) låter jag murrevan vara kvar som marktäckare. Den trivs så bra där och är fin mot stenarna. Bakom stenarna ser du också hur icke-snyggt det är vid stängslet. Skrev om det tidigare när jag var toktrött på att buskarna var så täta och jobbiga att beskära. Buskarna får vara kvar, men de ska få sällskap av nåt annat, vad vet jag ännu inte. Jag har ju hela vintern på mig att planera för det...

Heta tips...

Publicerad 2012-09-22 20:36:00 i Allt och inget,

 
Shoppingturen till Malmö idag bjöd på regn och rusk. Men vad gjorde väl det? Strosa runt i köpcentra samt att gofika och skitsnacka på mysigt fik är inte direkt några fin-väder-krävande aktiviteter. Jag tycker vi lyckades riktigt, riktigt bra, kompis H och jag. 
 
Förutom gofika blev det ytterst få inköp. Typ två, eller nåt ;) Ett inköp var boken "Hot Shots : enkla tips för bättre bilder". Kanske kan jag, när jag läst ut den, ta bra bilder även i glödlampsljus. Just nu går det väl så där med den biten. Men du, kolla in författaren Kevin Merediths hemsida/blogg för tips, trix o snygga bilder! Man har en del att lära...
 
 

Shopaholicvarning

Publicerad 2012-09-21 20:56:00 i Trädgård,

 
Inser att mina senaste inlägg kan tolkas som att jag är (lätt) shoppinggalen. Är det inte lökar på nätet eller i butik så är det choklad eller frisörbesök som gör att börsen öppnas. Hej vad det går. Och idag var det dags igen. Halva priset på perenner på Växthuset gjorde att jag kom hem med ett elefantgräs och en miskantus 'Ferner Osten'. Och rubbet av vad de hade kvar av rosenplister 'Beacon Silver'! Beslut är nämligen taget. Det är rosenplister som blir marktäckare på större delen av framsidan. 
 
Många lägger mycket på kläder, skor och dyra väskor, men här läggs i princip hela min veckopeng på trädgården. Med tanke på det är det kanske inte så konstigt att jag haft samma väska i tre år...
 
Förresten. Har jag sagt att jag ska till Malmö imorgon? På SHOPPING-runda tillsammans med H från gamla hemstaden Helsingborg. En sak kan jag garantera. Det blir inga växtköp...

Nettopriser

Publicerad 2012-09-19 20:51:00 i Trädgård,

 
När man pantar flaskor och burkar i automat får man ju ett kvitto som man kan lösa in till kontanter eller handla för. Idag blev det handla. Inget svårt val alls eftersom Netto hade utförsäljning på vårlökar. 9.95 per förpackning. Efter lite grävande i löklådan hade jag fem förpackningar i handen. Räknade snabbt (nåja...) ut att med kvittot som inlösen skulle jag betala 19 kronor för 62 lökar. Vilket klipp va?
 
Väl framme vid kassan är kvittot puts väck. Grrr, lökigt! Nåja, ett klipp blev det ändå tycker jag!
 
 
 

Naturligt grå

Publicerad 2012-09-18 21:22:00 i Allt och inget,

 
Oj då, där sitter jag och surar i duggregnet! Näe då, det gör jag inte. Jag gnuggar ansiktet och ögonen från stickiga småhår efter dagens kortkorta klippning. Snyggt som attan blev det om jag får säga det själv. Och så praktiskt! Lite rufs, rufs på morgonen sen är det klart. 
 
För drygt ett halvår sedan beslöt jag mig för att sluta färga håret och släppa fram de grå. Orka färga lixom ;) Mamma har dessutom alltid sagt att intelligensen kommer med de grå. Oj, som jag har väntat!
 
Men beslutet har också gjort att jag dragits med en utväxt som blivit längre och längre och fulare och fulare. Idag fick jag alltså nog. Bara klipp, sa jag till frisören. Och hon klippte. Och nu sitter jag här. Grå men intelligent... 

Så lökigt

Publicerad 2012-09-17 20:45:00 i Trädgård,

 
Vaknade klockan fyra i morse och var pigg! Vad är vitsen med det liksom?! Kunde inte somna om och gick därför upp vid halv fem. Kan konstatera att man kan hinna mycket innan jobbet om man går upp så tidigt.
 
Förutom att sitta och titta på fina buketten med kärleksört och lavendel kan man t.ex. beställa diverse lökar på nätet. Ganska många hinner man beställa dessutom ;) Precis innan jag klickade på skicka-knappen hos Odla kom jag på att jag hade en värdecheck till godo. I våras fick jag nämligen 150 kr som plåster på såren för att två av fem 'Snow Ballet'-rosor inte klarade vintern. God service tycker jag! 
 
En så tidig (i mina mått mätt) morgon börjar nu ut sin rätt. Kudden känns väldigt lockande så alldeles strax dyker den här tanten ner i "loppelådan".

Rabatterat

Publicerad 2012-09-16 20:28:00 i Trädgård,Gårdagens fest satt kvar även i dag och det blev segaste förmiddagen på länge. Men det var det minsann värt! Trevligt sällskap, god mat, musiktävling (där vårt lag vann - så klart) och många goa skratt. Och som grädde på moset lyckades jag, efter en kupp av sambon, knipa hjortronpralinen framför näsan på våra gäster.
 
Vid halvtvåtiden var jag trött på soffläget och pallrade mig ut. Precis då la sig vinden, solen tittade fram och med en temperatur på knappa tjugo grader blev det en perfekt eftermiddag för "rabatterande". Bl.a. blev höstanemonerna som hela sommaren växt på vår uppfart, mitt i singeln, flyttade till en riktig rabatt på framsidan. Istället för singel har de nu brunnäva och en gammal klematis, troligen en 'Jackmanii', som granne. Två brunnävor delades och blev till nio(!) småplantor. Ska komplettera med mörklila tulpaner sen får det vara check på den här rabatten för ett tag. För fokus på framsidan är fortfarande valet av marktäckare. Jag funderar vidare och har nu även era kommentarer i tankarna. Tack!
 

Chokladfrossa

Publicerad 2012-09-15 17:59:00 i Allt och inget,

 
Vi ska ha finfrämmat (mammas uttryck) här ikväll. Och till kaffet ska vi ha chokladpraliner. Jag köpte en till oss var, alltså åtta stycken. Alla olika. Gissa vilken av dem jag vill ha? Det är hjortron i den...
 
Undrar om det är ofint att välja först?  
 
Sambon, ni vet tävlingsmänniskan, har tydligen planerat en ny sorts frågesport - YouTube Quiz. Ska bli spännande att se hur han har tänkt där. 
 
Ooops. Nu ringer det på dörren. Första gästen är kommen! 

Drygt ett halvår

Publicerad 2012-09-14 22:20:12 i Trädgård,Det är inte första gången. Och inte heller sista gången jag säger (jaja, skriver) det. Att trädgårderandet tar tid. Och att det testar ens tålamod. Nu kan jag ju inte tala för hur det är med ditt tålamod, men mitt gör det iaf. Testas alltså. Ideligen...
 
mitten av februari sådde jag frön av bl.a. vit lavendel 'Ellagance Ice' och för en dryg vecka sedan började de att blomma. Knappa sju månaders väntan alltså. Det var det värt! 
 
Mest nöjd är jag att det blivit något av frösådden överhuvudtaget. Jag, värsta frösåddsnovisen, har lyckats få ca 20 stora och kraftiga lavendelplantor att blomma första året! Heja mig sälv ;)
 

Det är mycket äpplen just nu

Publicerad 2012-09-12 19:55:00 i Allt och inget,

 
Mycket äpplen ja. Både i träden, som fallfrukt på gräsmattan och hos bloggvänner. Hos de sistnämnda finns många smarriga (som det verkar iaf...) recept på äppelkaka. Men nu kan ni glömma alla dom för här kommer receptet på äppelkakan med stort Ä. Enkel, går snabbt att göra och är lätt "världsgodast"!
 
Här kommer receptet:
6 äpplen 
150 gram smör 
3 dl havregryn 
2 dl socker 
½ dl ljus sirap 
1 ½ dl vetemjöl
Pepparkakskrydda (blir godare än kanel...)

Sätt ugnen på 175 grader. 
Smält smöret i en kastrull och rör sen ner övriga ingredienser förutom äpplena. Låt detta sjuda någon minut så att det "knäckar" till sig. Under tiden skalar du, kärnar ur och skivar äpplena. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Strö pepparkakskrydda över äpplena. Täck sen med den knäckiga smeten. In i ugnen i ca 30 minuter. Servera med vaniljsås.

Täckt mark täcker!

Publicerad 2012-09-11 21:40:00 i Trädgård,

 
Jamen, kom igen. Hur svårt kan det vara att bestämma sig? Väldigt svårt ska jag tala om för dig! Jag pratar återigen om vår framsida som ska bli med marktäckare. Ytan är stor och jag vill vara säker på att jag väljer en som håller måttet. Därför har jag testat några olika. Kruxet är att alla sex(!) verkar trivas bra trots att några inte borde göra det med tanke på förhållande. Och genast blir det svårt för tant T att välja.   
 
Först ville jag ha revsuga, sen vintergröna, sen murreva och sen gråtimjan. Sen gick det ett tag och jag kom att tänka på rosenplister. Det skulle göra sig fint mot det silvriga silverpäronträden (som ska planteras nästa år), fjärilsbuske och lavendeln längs stenarna. Därefter fick jag murgröna i tankarna. Tänkte att det kan ju aldrig bli fel. Nu vet jag inte vad jag vill! Värsta velpottan.
 
Jag är medveten om att några är riktiga "ogräs", men t.ex. är murrevan väldigt lätt att rensa bort. Har du några erfarenheter av ovanstående växter på en stor yta? 
 
Bilderna från vänster till höger:
Murgröna, rosenplister, revsuga, murreva, vintergröna och gråtimjan.

Varmast – igen!

Publicerad 2012-09-10 20:53:00 i Trädgård,

 
Börjar ärligt talat på att fundera på om jag inte bor i "fel" stad. För än en gång har Kristianstad haft varmast i Sverige. Kul ju, om man tillhört de som gillar sol och värme ;) Och inte var det speciellt svalt inomhus heller när jag kom hem från jobbet idag. Tur då att man har en trädgård att skrutta runt i... 
 
Har märkt att det inte bara är jag som blir förvirrad över vädret. Pärlhyacinterna har fått fnatt och tittar upp i rabatten redan nu. Lite väl tidigt va? 
 
Ser du pippi-böörden på nedersta bilden? I en av gluggarna i spaljen. Det är ett fågelhuvud i betong som jag köpte på Landskronas Trädgårdsgille. Han (för det är det väl?) ser verkligen galen ut men står ändå lugnt och stilla och inväntar en mer permanent bostad. 

Från Thuja till kattbajs

Publicerad 2012-09-09 20:03:04 i Trädgård,

 
Vet inte om det är skakiga armar efter träningen idag eller dålig syn som göra att skärpan i bilden gått på semester. Hoppas iaf att det framgår att thujahäcken jag grävde för igår nu är på plats. Jag köpte inte de största plantorna, men de växer ju rätt snabbt ändå. Tänk va? Snart är Gunnebostaketet som fond i den här  skuggrabatten ett minne blott. Kanske kommer också grannens något vildvuxna, men vackert vårblommande, buskar hållas på rätt sida staketet. Satte häcken en bit ut så att jag, om jag inte "tjockar till" mig för mycket, kan komma åt att klippa den på baksidan också. Planen är att den ska hållas smal, väldigt smal.
 
Du ser inte hela rabatten på bilden men här finns ilex- och buxbomklot, diverse hostor, ormöga (verkar trivas ypperligt), rudbeckia 'Alba', rosorna 'Schneewittchen' och vit 'The Fairy' samt några höga ormbunkar av okänd sort och en klematis 'Piiluu'. Och säkert nåt mer ;)
 
Förresten. Hur gör du när/om grannens katt ideligen bajsar i din rabatt? Argghhh. Ouppfostrade katter ligger inte högt på topplistan just nu. Heller...

Jomen så klart...

Publicerad 2012-09-08 20:39:00 i Trädgård,

 
Efter att ha softat hela dagen och inte gjort många knop fick jag trädgårdsabstinens och gick ut en sväng. Plockade fallfrukt, drog några ogräs, tömde krukor med överblommade sommarblommor, hämtade kraft och bara gottade mig i godan ro. Precis då, i det där softa, lugna och inte det minsta jobbiga lull-lull-tillfället kom det över mig. Tokrycket. Gräva för thujahäck? Så klart! Varför softa när man kan gräva i tung lerjord?
 
Gräva, gräva varje lördag. Det tycker jag är kul! Men så lagom kul var det när jag nästan grävt klart. Då stöter jag på en hemmagjord, hög betongplint med ett järnrör i. Precis där häcken ska planteras. Arggghhh! Sambon och jag försökte med gemensamma krafter, spadar och spett att få bort den men det var ett omöjligt uppdrag för oss.
 
Otåliga jag orkar inte vänta på maskinell hjälp för att ta bort plinten. Jag kör en quick-fix. Använder hammare och stämjärn och hugger bort så mycket det går på varje sida. Kommer sätta plantor på båda sidor om stenen. Om nåt år kommer ingen se att det blir ett extra långt avstånd mellan just de plantorna. Så kan man också göra...  
 
Nu saknas "bara" plantorna! Får hoppas plantskolan har några kvar ;)

Tittut!

Publicerad 2012-09-06 19:00:00 i Trädgård,

 
Någon fix av fulförrådets flagnande fasad blev det inte i år. Däremot påbörjades projektet lägga plattor bakom garaget. Det som började så bra med en sten om dagen, blev till en i veckan till ingen alls. Just det här projektet påbörjades inte av mig utan av någon annan. Jag säger inte vem. Man vill ju inte hänga ut någon.
 
Planen är iaf att vi så småningom ska ha en gul förrådsbaksida. Planteringen är redan påbörjad i ena hörnet och här står nu (huller om buller än så länge) penningblad, daggkåpa, skensmultron (med gula blommor och helt smaklösa röda bär), gulbladig funkia och höstrudbecka. Efterhand som penningbladet växer tänkte jag ta bort gräsmattan bit för bit. Gräsmattan ska alltså bort och istället ska penningbladet få täcka marken.
 
Men du vet hur det är. Vissa växter växer vilt och inte bara åt det håll man vill. Som penningbladet. Det växer just nu inte bara ut i gräsmattan utan också in i förrådet. Någon form av växtstopp måste till. Jag tror jag ber han (för det är en han) som lägger plattor göra det. När han ändå håller på liksom...
 
 
 
 

Helt humorlös

Publicerad 2012-09-05 19:18:00 i Trädgård,

 
Jamen, du har ju ändå ingen humor! Det har jag fått höra om mig själv flera gånger. Så klart håller jag inte med. Jag har visst humor, men den är kanske inte som de flesta andras. Vad vet jag?
 
Strunt samma. Jag skrev om hösten i förra inlägget. En annan som precis skrivit om hösten är Anders Tempelman. Hans blogg är sjukt rolig! Läs och kolla om du har samma humor som jag... 
  

Internationellt tilltugg

Publicerad 2012-09-04 21:16:00 i Allt och inget,

 
Vi firade höstens ankomst ikväll. En kopp varm choklad gjord på riktig kakao (som en extra piff liksom). En tekaka med ost och som pricken över i, två brysselkex. Vilken hejdundrande fest det blev! Jag skojade dessutom till det lite extra och läste ett IKEA-magasin samtidigt som jag knaprade på kakorna. Jojo, vi kan vi!
 
 
Vill du också fira höstens ankomst med Brysselkex?
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g rumsvarmt smör

Drygt 0,5 dl strösocker och några droppar karamellfärg. 
 
Blanda ihop mjöl, socker och vaniljsocker. Tillsätt smöret i kuber/bitar. Blanda allt till en smidig deg. Rulla degen till långa rullar som är så tjocka som du vill ha kakorna. Färga sockret med några droppar karamellfärg. Bred ut det färgade sockret på ett bakplåtspapper och rulla rullarna i sockret. Lägg sen degrullarna i kylen i en halvtimme. Skär rullarna i centimetertjocka skivor. Lägg dem på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10 minuter. Funkar bra att frysa in. 

Få, färre...

Publicerad 2012-09-03 20:22:00 i Trädgård,

 
...färst. Idag fick jag lära mig att det faktiskt heter så. Hur kul och knasigt det än låter!
 
Höstanemonen på framsidan av huset har få blommor i år och den vid förrådet har färst. På bilden ser du höstanemonen med färst blommor.
 
Ja, man kanske vänjer sig och börjar tycka om det?! Ordet alltså. Höstanemonen däremot, den gillades direkt och omedelbums!

Vilken sida av brödet?

Publicerad 2012-09-02 11:59:00 i Trädgård,

 
Städning, överfulla soppåsar och icke nedfällda toalettlock. Det är saker som många par tjafsar om i vardagen – har jag hört. Men sånt onödigt tjafsande håller vi inte på med här på Solsidan. Här är vi alltid snälla och glada mot varann. Hela tiden. Öhh, jasså inte?!
 
Vissa verkar också "slåss" om att få över- eller undersidan på frallan. Just den diskussionen har vi i alla fall aldrig haft här. Bröd som bröd tycker jag. Bara jag får välja först ;)
 
Långsökt inledning kanske, men jag kom att tänka på under- och översidor på frallor när jag fotograferade den nu så fina klematisen 'Huldine'. Anledningen är att blommorna är så högt upp i pergolan att jag bara ser dess undersidor. Men det gör mig absolut ingenting, för det är den vackraste delen! I just detta fall väljer jag alltså undersidan istället för den i mitt tycke ganska oansenliga ovansidan. 
 
'Huldine' följde med mig hem från en trädgårdsdag förra hösten och efter planteringen vid en pergolastolpe såg den långt ifrån piggelin ut. Klippte ner den enligt konstens alla regler i våras och först hände ingenting och sen ingenting. Sen hände allt på en gång och nu klättrar den så snällt upp på armeringsnätet i pergolan.
 
Trädgårdslycka i september!
 

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela