Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

En hörna med kitsch

Publicerad 2013-04-29 10:28:00 i Trädgård,

 
Nu gäller det att hålla ögonen öppna så man inte missar något av allt som händer i trädgården just nu. Lite sol och regn om vartannat var allt som behövdes för att det skulle säga tjoff och pang. Och oj, vad jag gillar det!
 
I rabatten som står i utbyggnadsvinkeln har både brunnävan och höstanemonen kommit igång rejält. Och alldeles snart slår de lila 'Purple Prince' och rosa 'Angelique' ut. Den tulpankombinationen är ny för i år och jag hoppas och tror att det kan bli en vacker kombo. Snart får jag veta!
 
 
Längst bak på översta bilden ser du de tre söta/skitfula fåglarna jag tidigare berättade om. Nu har de fått varsin grönmålad staketstolpe. Mer kitschigt än snyggt, men nu sitter de där i alla fall. Kanske pryder de sin plats bättre när tulpanerna står i blom ;)

Felklippt

Publicerad 2013-04-27 13:04:00 i Trädgård,

 
Kolla in vilken himmel gårdagskvällen bjöd på! Mina fotograferingskunskaper gör den inte riktigt rättvisa, men den var verkligen magnifik. Kul(?) att vattenskotten i det inte så proffsigt beksurna äppelträdet syns extra bra. Jag har mycket att lära vad gäller trädbeskärning och jag jobbar på att bli bättre. Men håll med om att i just det här fallet var det riktigt snyggt med alla vattenskotten? 
 
Idag är det förberedelsedag för trädplantering. Hela tre träd ska flytta in! En maackia, ett glanskörsbär och en amerikansk strimlönn. Mer om det en annan dag.
 
Nu. Ut och få jord under naglarna :)

Blommig fredag - Äntligen

Publicerad 2013-04-25 22:47:00 i Trädgård,

 
ÄNTLIGEN har ytan bakom garaget fått sig en make over! Den här bilden togs för några veckor sedan och  då bestämde jag mig för att det här blir platsen för ett nytt trädgårdsrum och en köksträdgård. Nu har jag kommit en bit på väg. Okej, det är en hel del kvar, men det finns en tydlig (nåja) plan. Det är ju inte alltid det finns det...
 
 
Odlingslådorna som jag själv snickrade ihop har grund- och täckmålats samt invändigt klätts med markduk. Med det avklarat så kunde jag äntligen börja jobba med underlaget. Det gick snabbt. Först jämnade jag till gräsytan, sen la jag en ogräsduk (markduk?) på gräset och ovanpå det ett lager täckbark om cirka 4-5 centimeter. Igår hade jag dessutom trevligt sällskap av fröken nyckelpiga. Hon verkade lite yrvaken där hon vinglade fram bland grässtråna.  
 
 
Så här ser det ut just nu och så här ser fortsättningen ut:
- Till vänster är kullen som jag hoppas-hoppas är täckt med vintergröna innan sommaren är slut. 
- Längs nederkanten på kullen ska lavendel planteras.
- Bakom den vita korgstolen ska jag plantera en svängd avenbokshäck som ramar in sittplatsen. 
- Bakom den svängda häcken blir det plats för kompost och skottkärra.
- På stegen (som ska kapas två steg) ska den vita rosen Polstjärnan klättra. Kan man hoppas på en lycklig symbios med äppelträdet?
Och så klart lite annat lull-lull och förhoppningsvis spirande grönska i lådorna. Det blir bra det!
 
Det här är min tolkning av "Blommig fredag" hos Bland rosor och bladlöss. Idag är temat Äntligen!

Räcker länge?!

Publicerad 2013-04-23 15:32:00 i Allt och inget,

 
Skulle tro att även du öppnat kylen någon gång och funderat: Öhh - vad sjutton ska vi äta idag? Det känns igen va? Lösningen för många är matkassar som levereras hem till dörren. Det är säkert både praktiskt och bra, men vi har hittat en bättre lösning. Vi kör med ICA:s Billiga veckan. Billiga veckan är inget annat än fem recept på prisvärd och snabblagad husmanskost. Det fina i kråksången är att man enkelt lägger receptens ingredienser till en inköpslista i mobilen (appen ICA Handla). Fördelen med att handla själv är att man kan byta ut recept man inte tål/gillar. Till den digitala inköpslistan lägger du sen till allt annat du behöver handla. Du vet toalettpapper, bröd och soja och sånt. Sånt som går åt liksom...
 
Det är sambon som står för både inköp och matlagning här hemma. Väldigt lyxigt, jag vet! Fast just den här inköpsrundan gick något snett. Han kom nämligen hem med sex liter(!) kinesisk soja! Vet fortfarande inte om det är en bugg i appen eller om sambon bara hade lite otur när han tänkte ;)

Gräsligt randigt

Publicerad 2013-04-21 22:33:00 i Trädgård,

 
Vilken helg va? Här har solen strålat från en nästintill klarblå himmel och i princip hela helgen har ägnats åt vårstädning av trädgården. Det har röjts, klippts, rensats, sopats och gödslats. Näe, just det. Gödslingen hann jag inte med. Som vanligt irrar jag runt överallt och ingenstans trots väldigt goda intentioner att inte göra NÅGOT annat än att fixa rabatterna...
 
Nåja, jag kan i alla fall konstatera att det mesta i trädgården ser ut att ha klarat vintern. Så även de entusiastiska (vad gäller växtkraften) randgräsen. Många skulle aldrig ta in randgräs i sina trädgårdar eftersom de sprider sig så. Men mina randgräs har jag planterat i bottenlösa plasthinkar vilket gör det hyfsat lätt att hålla efter dem. Och  varje vår rensar jag bort allt som smitit utanför hinkens kant.
 
 
Randgräset är snyggt tycker jag och extra snyggt är det tillsammans med rabatt-bästisarna grekvädd (bilden) och ljusrosa stjärnflocka. Nu hade jag ingen bild på alla tre men den här ursnygga kombon hänger med ännu ett år. Sen får eventuella randgräsogillare säga vad de vill. Så det så!

Blommig fredag - Vårkänslor

Publicerad 2013-04-19 10:44:00 i Trädgård,

 
 
Om det inte blåste så förbenat skulle den här fredagen vara en alldeles underbar vårdag. Nu är den "bara" underbar... Vårstjärnorna blommar för fullt och det knoppas och spirar överallt. Det, om något, ger väl vårkänslor? Kanske skojar jag till det med en mjukglass i helgen :)
 
 
Den fläckiga lungörten har också öppnat sina blommor mot solen. Blommorna ser ut som frasigt sidentyg tycker jag. Snygga!
 
Sen måste jag gratta SAIK (Skellefteå AIK för dig som inte är så intresserad...) som blev svenska mästare i ishockey igår. JJJJJJJJJAAAAAAAAAAAAAAAAAAA - så j-a bra de är!!!
 
 
Det här är min tolkning av "Blommig fredag" hos Bland rosor och bladlöss. Idag är temat Vårkänslor.

Som en nål i en höstack

Publicerad 2013-04-17 07:51:26 i Trädgård,

 
Note to self. Ställ inte skålen med "special"skruvarna till trädgårdsmöblerna i singeln. Det är nämligen både tidsödande och pilligt att plocka upp dem om (läs: när) du råkar sparka till skålen så skruvarna flyger och far. Grrr!
 
På bilden finns en skruv.
Ser du den?

Såpskurning

Publicerad 2013-04-15 19:44:00 i Trädgård,

 
Äntligen är "gungstolarna" från Grythyttan slipade och oljade. Det tog en j-a tid att slipa alla brädor var för sig, men det var det värt för stolarna och bordet ser nu ut att vara i nyskick. Idag fick också trädäcket lite omvårdnad. Men med skurborste och såpa. Så nu är det fix och färdigt för gung och vårnjut på trädäcket :)
 
Trädäcket varken slipas eller högtryckstvättas. Inte heller behandlas det med olja. Jag skurar det bara med kallt vatten och vanlig såpa. Då får det, enligt mig, den klart snyggaste kulören. Ljusgrått. Dessutom blir det väldigt mjukt och lent att gå på. Och det bästa av allt - det är gjort på ett kick!

Odlingslåda till blivande köksträdgården

Publicerad 2013-04-13 18:36:00 i Trädgård,

I förrgår utspelade sig den här dialogen på Solsidan. Tror inte att det är så svårt att gissa vem som sa vad.
- Idag har jag köpt virke.
- Virke? Det är ju bara torsdag. Och du dricker ju inte ens grogg.
 
Vi förstår verkligen inte varandra sambon och jag. Eller rättare sagt. Vi har inte samma typ av humor. 
Virket i det här fallet är obehandlat trä till odlingslådor - inget annat.
 
Anledningen till inköpet hänger ihop med planen att göra en köksträdgård bakom garaget. Och i min köksträdgård vill jag ha lådor att odla i. Visst, pallkragar går lika bra, men i år vill jag bli bättre (inte så svårt...) på att snickra så därför bestämde jag mig för att bygga lådorna själv. Kan själv typ.
 
Tre lådor var tanken och tre lådor blev det. Ska jag vara ärlig tog den första odlingslådan ungefär dubbelt så lång tid att snickra ihop som de två andra tillsammans. Men är man nybörjare så är man ;)
 
Odlingslådorna är i obehandlat trä och ska, när vädret tillåter, oljegrundas och täckmålas i grönt. Jag valde ytterpanel (för dess snygga ruffa råsågade yta) i dimensionen 145x22 till sidorna. Till hörnen en regel i dimensionen 45x45. 
 
Jag är helnöjd med mitt dagsverke! Virket som blev över räcker nog till att snickra två fågelholkar. Hur svårt kan det vara?

Blommig fredag - Lycklig!

Publicerad 2013-04-11 23:21:59 i Trädgård,

 
Ojdå! Jag var nog en slarvmaja i höstas. Trodde jag lyckats flytta alla frösådda kirgislökar, Allium 'Purple Sensation', från jordhögen bakom garaget till en rabatt. Som du ser lyckades jag inte så bra... 
 
Men med tanke på att en alliumlök kostar en förhållandevis stor peng är jag inte jätteledsen. Istället är jag glad över att vara närmre ett lila bollhav. Till på köpet helt gratis. Det gör mig lycklig!
 
 
Det är alltså ett hav med sådana här tjusiga bollar som jag längtar efter.
Toksnyggt va?
 
Det här är min tolkning av "Blommig fredag" hos Bland rosor och bladlöss. Idag är temat Lycklig.
 
 
Undre bilden lånad från Slottsträdgårdsmästaren

Trippel

Publicerad 2013-04-09 21:39:00 i Trädgård,

 
Vred och vände gjorde jag på de här fåglarna på Netto igår. Jag kunde nämligen inte bestämma mig för om jag tyckte de var söta eller rent av skitfula! Men som du ser fick de ändå följa med hem till slut (de var ändå nästan gratis). Men jag är fortfarande osäker på om jag gillar eller ogillar dem.
 
Hur som helst. Tanken är att jag ska installera dem i trädgården. De ska få sitta överst på varsin rund staketstolpe. Det kan bli snyggt. Det kan bli fult. Vi får väl se... 

Attans aprilväder

Publicerad 2013-04-07 23:04:00 i Trädgård,

Det blev ingen inoljning av de nyslipade trädgårdsmöblerna idag. Undrar varför? *suckar*
 
 
Ok, skärpan hamnade helt galet på bilden ovan, men kan du gissa vad det är? Jo du, det ska jag tala om för dig. Det här är den ENDA plantan av mina frösådder som klarat sig. Alla andra plantor har "tvärdött". En efter en. Så jäkla surt är det! *suckar ännu högre*
 
Eftersom det inte blev någon utedag fick jag sysselsätta mig inomhus. Funkade finfint det med! Bestämde mig bland annat för att ge mig på att fröså ännu en omgång. Så nu ligger diverse fröer, i finaste såjord, och bara väntar på att gro. Och väntar och hoppas på bättre frösåddslycka denna gång gör jag med...

Blommig fredag - Solen

Publicerad 2013-04-05 06:21:00 i Trädgård,

En del flyttar in penséerna under tiden det är minusgrader nattetid. Det är jag för lat för. Jag litar till fullo på att vårsolen gör sitt och hjälper de slokande penséerna att sträcka på sig. Och hittills har solen skött sig eftersom de senaste dagarna bjudit på ett fantastiskt vårväder. Heja, heja, SOLEN. Du är efterlängtad! Nu kan det bara bli bättre :)
 
Tänkte ta tillfället i akt och ställa en fråga om vattenutkastaren. När jag stänger av vattnet så läcker det alltid ut vatten vid utkastaren, inte vid (den solgula) slangen. Detta händer alltså bara när slangen är påkopplad, inte annars. Jag vet inte om det beror på trycket i slangen eller om det är något fel som är trasigt. Irriterande är det i vilket fall...
Hur funkar det hos dig? Sprutar det vatten när du stänger av kranen?
 
Och oj då. Så svårt det var att fota vattenutkastaren när den "eländiga" SOLEN ligger på. Det blir ju så fula skuggor ;)
 
 
Det här är min tolkning av "Blommig fredag" hos Bland rosor och bladlöss. Idag är temat Solen.

Finslipning pågår

Publicerad 2013-04-03 11:40:00 i Trädgård,

Favoriterna från Grythytttan har behövt omvårdnad ända sedan jag lyckades göra värsta klippet på Blocket. Det har liksom aldrig blivit av att slipa och behandla de sex stolarna och bordet. Mest troligt prioriterade jag ogräsrensning före slipningen. Eller nåt annat kul...
 
Men nu är jag igång! Kanske var det "solchocken" i påskhelgen som gjorde att jag helt plötsligt fick kraft och energi. Det är måååånga brädor att skruva lös och slipa var för sig. Men skam den som ger sig! Jag har börjat och nu återstår bara fem(!) stolar. Förbättringen är tydlig! Jag hoppas vara klar med slipningen i samma veva som dygnstemperaturen tillåter målning/oljning. Häpp!

Månadsbilder april 2013

Publicerad 2013-04-01 20:00:00 i Trädgård,

Ny månad innebär nya månadsbilder. Förutom diset i bilderna tycker jag april månadsbilder är förvillande lika januari månads. Inte bra alls! Skillnaden är väl att trädgårdsmöblerna är framplockade (det är ju sommartid...) och att påskbesöket från Karlskrona gottar sig i solen.
 
Det satt hårt inne men i helgen kunde vi - ÄNTLIGEN - inviga trädäcket och utemöblerna! Vi åt till och med lunch utomhus igår. Morotssoppa med ingefära och räkor. Rekommenderas för det var gott-gott.
 
Samtliga månadsbilder hittar du här.  
 
 
 

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela