Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

358 dagar

Publicerad 2013-02-26 09:40:00 i Trädgård,

 
För 358 dagar sedan invigde jag förra årets trädgårdssäsong. Det gjorde jag sittandes på trädäcket med en kopp varm mjölk med lite kaffe i (jag blir nog aldrig vuxen) och en trädgårdstidning som deklarerade vår i STORA, feta bokstäver! Jag minns att det inte var speciellt varmt men solen visade sig i alla fall, det doftade vår, det var snöfritt och fåglarna kvittrade vår(?)sånger. Härligt helt enkelt!
 
Om en vecka är det exakt ett år sedan fjolårets säsong invigdes. Med tanke på att jag kände tydliga vårvibbar i luften igår hoppas jag på en invigning av årets trädgårdssäsong inom kort. Väldigt kort... 
 
 
Som avslutning på inlägget skulle det passat bra med en vårsång eller nåt. Så blir det nu icke. Istället bjuder jag på den här. Det är inte bara våren jag blir glad av!  

Blommig fredag - Carpe diem

Publicerad 2013-02-22 06:39:00 i Trädgård,

 
Ser du? Där nere på glasets botten har rötterna på pelargonsticklingarna börjat visa sig. Snart är det dags att stoppa fingrarna i blomjorden och plantera de små liven.
 
Jag är glad över att mitt tidigare oprövade sätt att övervintra plantorna i en flyttkartong lyckades. Även de nedklippta, omplanterade plantorna som redan fått ny jord har börjat vakna. Snart kommer fönsterbänkarna vara fulla av nyplanterade pellisbebisar. Härligt!
 
Carpe diem ja. Fånga dagen.
Eller: Ta vara på dagen.
Eller: Ägna sig åt JORDISK njutning. Så får det bli idag när jag fångar dagen. Jordisk njutning i form av lucker blomJORD.
 
Det här är min tolkning av "Blommig fredag" med temat Carpe Diem. Fler tolkningar hittar du hos Bland rosor och bladlöss.

Favoritplatsen (inomhus)

Publicerad 2013-02-19 16:52:00 i Allt och inget,

 
Jag måste erkänna att jag blivit kär i vårt (läs: mitt) nya arbetsrum. Rummet som fick en make over för ett tag sedan har visat sig vara en perfekt tankestuga som jag nu nyttjar ofta. Bilden visar vyn när jag sitter i favoritfåtöljen och funderar ut trädgårdsplaner. Just nu är det pilstaket (för att dölja det fula Gunnebostaketet) som ockuperar trädgårdsdelen i min hjärna. Pilstaket. Hur långt? Hur högt? Hur tätt? Vad kostar det? Hur hållbart är det? 
 
Ja, den där trädgårdsdelen i hjärnan är otroligt hårt belastad - typ alltid. En ökning i dess minneskapacitet hade inte gjort något alls... 

As good as new

Publicerad 2013-02-17 12:02:00 i Trädgård,

 
Jag är jätteduktig - på att INTE vårda mina sekatörer. Ja, jag är faktiskt usel på att underhålla alla verktyg för trädgården. Det är bara att erkänna. Det allmäna underhållet är inte är en aktivitet som jag prioriterat speciellt högt, någonsin. I år har jag däremot lovat mig själv att det ska bli andra bullar.
 
Sekatörerna blev de första att "tvångsbehandlas". De är nu isärplockade, rengjorda, slipade och insmorda med 5-56 och symaskinsolja. Till och med favoriten, den urgamla orange sekatören, känns som ny igen! Och nu ligger de där. Inväntandes våren. Precis som jag gör. Och säkert många med mig...

(O)blommig fredag - Kärlek

Publicerad 2013-02-14 22:23:00 i Allt och inget,

 
Idag är det alla hjärtans dag - om du nu skulle ha missat det. Dagen till ära bakade jag rosa maränger fyllda med cyber-kärlek till dig! Bara för att jag blir så hjärtans glad att du kikar in här emellanåt och ibland kanske till och med lämnar ett litet avtryck. Det värmer ska du veta!
 
Så mycket Alla hjärtans-form blev det kanske inte över marängerna, men hoppas du noterar den romantiska rosa nyansen. Riktiga kärleksbomber - med garanti! Och de smakar jummie, jummie, jummie!
 
Så mycket blommor och blader blev det inter heller i inlägget, men det det här är min tolkning av "Blommig fredag" med temat Kärlek. Fler tolkningar hittar du hos Bland rosor och bladlöss.
 
 
Vill du också göra kärleksmaränger? Här är receptet.

Långväga gäster

Publicerad 2013-02-13 19:29:00 i Trädgård,

Det här ska bli spännande! Trädgårdstoken Mia och jag har bytt vallmofröer med varandra. Av Mia fick jag frön som tagit sig hit ändå från landet Down Under. Lite hjälp med resan till Sverige fick de av Mias syster...
 
Vilken färg eller sort det är på vallmon vet jag inte. Men det är väl strunt samma? För om jag lyckas driva upp några av fröna kommer jag att vara nöjd ändå. Oavsett färg eller sort. Tänk bara att ha så långväga "gäster" i sin trädgård. Trevligt!
 
Mia:
Tack så mycket och hälsa din syster att jag kommer ta väl hand om dem! 

En vit och fet tisdag

Publicerad 2013-02-12 08:42:00 i Trädgård,

 
Denna feta tisdagsmorgon kikar jag ut genom fönstret och kan snabbt konstatera. Ingen vår idag heller! Däremot ett ymnigt snöfall. Det är vitt, vitt och vitt. Och jag är inte i närheten av att få se en tulpanlök på väg upp.
 
Vårkänslorna och det färgglada får istället tulpanerna på köksbordet stå för. Så här är de som allra vackrast. När de är nästintill utblommade. En vecka tog det att få dem så här "perfekta"... 
 
Idag är det alltså fettisdagen. Jag antar att vi är några stycken som trycker i oss en semla (eller två) under dagen? 

Orden går i jorden

Publicerad 2013-02-10 15:21:40 i Trädgård,

 
Vi helgprenumererar på Dagens Nyheter och får tidningen fre-sön. Det är faktiskt mestadels för korsordens skull. Varje dag bjuds korsord av olika typ och med olika svårighetsgrad. Vi försöker lösa alla (ok, inte barnkorsordet) och kan sitta timmavis och grunna på rätt lösning. Förutom att man lär sig en del är det kul att lösa dem tillsammans.
 
Men det här har också medfört en positiv bieffekt. Jag får en massa tidningspapper! För en tid sen fick jag nämligen en krukmakare i present. Den används för att göra krukor av tidningspapper. Återvinning!
 
Krukorna var busenkla att göra, sen var det bara att fylla dem med såjord, vattna och peta ner några frön. Och nu är det bara den tålamodskrävande väntan kvar innan fröna förhoppningsvis gror. 
 
Till sommaren hoppas jag ha ännu mer lila (favoritfärgen du vet) backtimjan att plantera mellan betongplattorna...
 

Blommig fredag - Min favoritfärg

Publicerad 2013-02-07 21:13:00 i Trädgård,

Ända sedan barnsben har lila varit en av mina absoluta favoritfärger (kan inte välja bara en). I mitt barndomshem var taket i ett av sovrummen ljuslila, väggarna tapetserade med en ljungfärgad tapet och golvet täckt av en tjock och härlig mörklila heltäckningsmatta. 
 
Själv tyckte jag det var supercoolt då. I början på 70-talet. Men nu är lila knappast något jag skulle välja att ha på ytskikten inomhus. 
 
 
Nu är det ju blommig fredag det handlar om och därför vänder vi blicken utåt. Mot trädgården. Där är det MYCKET lila. Och en hel del rosa, som ju nästan är samma sak ;) Idag bläddrade jag bland bilder från i somras och hittade bl.a. dessa. Oh majj gådd vad jag längtar tills trädgården ser ut så här igen! 
 
 
 
  
Sen dök den här bilden upp med blomning i typ alla kulörer. Till och med gult som jag faktiskt börjat gilla mer och mer. Det var en färg jag inte alls gillade tidigare. Men vem vet, gult blir kanske min nya favoritfärg. Skulle inte tro det va men man ska aldrig säga aldrig...
 
Det här är min tolkning av "Blommig fredag" med temat Min favoritfärg. Fler tolkningar hittar du hos Bland rosor och bladlöss.

Tilltugg till te

Publicerad 2013-02-06 17:57:03 i Trädgård,


Underbara rosen Constance Spry! Fick tre plantor av mamma i födelsedagspresent förra året och blomman på bilden var den första som visade sig. Gissa om det var ren och skär(!) lycka?
 
 
Nu är det tyvärr ett bra tag kvar tills rosenknoppar och blommor visar sig "live" i trädgården. Därför får jag nöja mig med att titta på - och bälga i mig - mitt nyinköpta te som bl.a. innehåller rosenknoppar, röda vinbär och hibiskus. Love you forever heter teet. Supertöntigt namn om du frågar mig...
 
Men om vi bortser från namnet så var det riktigt gott! Fast ärligt talat var det nog semlan som åts till som gjorde det extra smarrigt :)

Same procedure as last year

Publicerad 2013-02-04 11:47:00 i Trädgård,

 
Fyra (och en halv) dag tog det för den första grodden att sega sig upp ur jorden. En stäppsalvia är vad du ser på bilden. Så liten grodd - så stor glädje :)
 
Även förra året vann stäppsalvian titt-upp-kampen bland frösådderna. Sega i starten var däremot den vita lavendeln 'Ellagance Ice'. Ja, inte bara i starten faktiskt för det tog drygt ett halvår för plantorna att blomma (vilket kanske är normalt, jag vet inte). Men som de blommade! Därför har jag i år sått både vit och "vanlig" lila lavendel. Nu är det bara att hoppas på ännu ett år med lyckat resultat. För visst är det nåt speciellt med en lavendelhäck? En lavendelhäck i alla fall vad jag ser framför mig i trädgården...

Månadsbilder februari 2013

Publicerad 2013-02-02 14:24:00 i Trädgård,

Ny månad. Nya månadsbilder. Och det var väl tur (ironiiii) att snön kom tillbaka i natt så att bilderna för januari och februari inte blev exakt likadana. Nästa gång det vankas månadsbilder hoppas jag kunna bjuda på något vårtecken. Det kan jag inte den här gången. 
 
Vill du se hur det såg ut i januari så klickar du här.  
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela