Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Blommig fredag - Om fyra månader

Publicerad 2013-01-31 19:23:35 i Trädgård,

 
Om fyra månader är det den sista maj. Tänk va, då är sommaren så här (visualisera nu ett mellanrum på två millmeter mellan tummen och pekfingret) nära. Inte illa va?
 
I slutet av maj förra året funderade jag bl.a. på om jag skulle plantera träd på framsidan. Det blev tre stycken till slut, nämligen trumpetträden, Catalpa 'Nana'. Nu hoppas jag att de klarat vintern och "rundar" till sina kronor i år.  
 
Men hur ser det ut i slutet av maj i trädgården I ÅR? Ja, den som det visste. I huvudet finns såklart mängder med planer, drömmar och funderingar. Men det blir säkert som det brukar. Att hälften av planerna förkastas till förmån för nya och/eller förbättrade(?) planer. Allt för att trädgården aldrig ska bli klar. Precis som det ska vara med andra ord :) 
 
Det jag med säkerhet vet är att om fyra månader har hortensian på bilden fått komma ut i friska luften. Den står då planterad i en rabatt. Eller i en pilkorg på trädäcket. Eller utslängd i komposten för att jag "lyckades" ta död på den. Den som lever får se helt enkelt...
 
 
Det här är min tolkning av "Blommig fredag" med temat Om fyra månader. Fler tolkningar hittar du hos Bland rosor och bladlöss.
 

Takdropp

Publicerad 2013-01-29 19:46:00 i Trädgård,

 
Bara två dagar kvar av segjanuari innan vi går in i den kortaste månaden av dem alla. Därefter är det inte långt kvar till det vi trädgårdsnördar ser så mycket fram emot. V-Å-R-E-N! Åhh, vad jag längtar.
 
Idag när jag såg takdropp och smältande is i vattentunnan ljög jag faktiskt för mig själv. Jag låtsades att våren redan var här. Det gick hur bra som helst att ljuga om det! 
 
 
För exakt två år sen köpte jag de här färgglada ljusstakarna på Lagerhaus. Minns att jag blev förälskad och med dem kom också vårkänslorna. På köpet liksom. Jag behövde inte ens ljuga :)
 
Stakarna står fortfarande på köksbordet så jag antar att detta är mer än en förälskelse. Det är nog kärlek! 

Ond bråd död

Publicerad 2013-01-27 19:41:00 i Trädgård,

 
Helger som är oplanerade gillar jag allra bäst. Är man en hemmakatt så är man... Att bara gå hemma och skrota i mysbrallor, jobba på nåt "projekt", lösa de bästa korsorden (finns i DN), tänka trädgårdstankar, sortera nåt eller bara vara. Det gillar jag! Den här helgen var ett oskrivet blad förutom en enda planerad aktivitet. Att så lavendel. I mitt huvud ser jag bilder av en frodig och vacker lavendelhäck framför mig. Lite Provence-känsla kan väl aldrig vara fel?
 
 
Lavendel gillar kalkrik och sandig jord. Även om trädgården bara kan sätta check på ett av de två önskemålen (kalkrik jord) trivs de lavendelplantor jag har riktigt bra. Framför allt de på framsidan där solen gassar och de får extra värme av stenbumlingarna.
 
Men av frösådden blev det nu intet den här helgen. Istället fastnade jag i öronlappsfåtöljen i vårt "nya" arbetsrum. Jag hittade kluriga deckargåtor jag inte kunde slita mig från. Det har med andra ord varit en spännande helg! Deckaren jag precis läste ut är skriven av en, för mig, ny bekantskap: Ann Rosman. Boken är hennes debutroman och heter Fyrmästarens dotter. Tycker den var så bra att jag precis klickade hem hennes andra bok, Själakistan! Lavendelsådden får helt enkelt vänta en dag eller två... 

Make over - efter

Publicerad 2013-01-24 17:48:00 i Allt och inget,

 
STUVA förvaring, TRÅL arbetslampa, ÖSTHAMRA väggskåp, JÄRA taklampa, RIBBA ram, KARDEMUMMA kruka och HILDIS metervara. Det är bara att erkänna, jag är en stor fan av IKEA och deras produkter... 
 
Tillsammans med IKEA-grejorna och annat smått och gott tycker jag den här make overn blev riktigt bra! Återstår fix av sladdhärvor, lite lull-lull samt att färdigställa arbetsplatsen "runt hörnet" (det är där du ser hjulen på skrivbordsstolen). Efter det får det vara check på det här projektet. För dig som undrar såg arbetsrummet ut så här tidigare. Håll med om att det är snyggare nu? Tycker du inte det så tycker du fel ;) 
 
Den prickiga tapeten - som jag ääälskar - kommer från Intrade (kollektion Blach & White, nr 397630). Tapet, väggskåp och taklampa är de enda nyinköp jag behövt göra. En hyfsat prisvärd make over med andra ord!
 

Det som göms i snö...

Publicerad 2013-01-22 22:00:37 i Allt och inget,

 
Vi var ju utan kyl och frys från julafton till dagen innan trettondagen. Ingen kul jul, i alla fall inte vad gäller matförvaring. Det blev till att förvara allt i kylbagar på altanen vilket innebar att vi inte var så välförsedda under julen. För hur mycket ryms i en kylbag? Inte mycket.
 
Trots trasig kyl kom sambon hem med en fyra(!) kilos julskinka på annandagen.
- Oj då, sa han. Jag glömde att vi inte hade någon kyl. Men vaddå, den var ju billig.
Jojo. Skinkan blev griljerad, inslagen i aluminiumfolie, nedpackad i plastpåse och utställd på altanen. Och där glömdes den bort. Tills idag. Då jag "återupptäckte" den.
 
Skinkmacka någon? ;)

Skål tamejfan!

Publicerad 2013-01-20 12:20:00 i Trädgård, Vardagsrum/matrum,

 
Det där med att snapsa är inte min grej. Jag vet inte, men det smakar så mycket – sprit... En kall öl är mer vad mina smaklökar gillar. Fast snapsglasen kan man ju ha till annat än att dricka starka drycker ur. Till exempel kan trycka ner några krokuslökar i glasen. Om några dagar visar sig förhoppningsvis små lila skönheter här. En föraning om att våren är på gång. Gilla! 
 
Min helg har mestadels spenderats i arbetsrummet. Det låter trist kan man tycka, att behöva jobba på sin lediga helg. Men du som följer bloggen vet att rummet just nu får en make over och det arbetet ser jag inte som jobb, det är bara kul. Tapeten är uppsatt och det blev över förväntan. Idag pifferi. En "efter-bild" är nu nära. 
 

Vacker vinterskrud

Publicerad 2013-01-16 20:18:14 i Trädgård,

 
Alltså. Vilken dag! Idag har vi haft århundradets vackraste vinterdag. Klarblå himmel, vindstilla, frostigt grenverk på buskar och träd, en vit matta av lätt pudersnö och dryga tio minusgrader. Åh, så vackert! Inte längtar jag till våren en sån här dag. Nej, nej. Idag är jag nöjd och glad!      

Make over - före

Publicerad 2013-01-15 21:48:00 i Allt och inget,

 
Påbörjade en välbehövlig make over av vårt arbetsrum (aka skräprummet) i helgen. Förutom arbetsplats vill jag få in en myshörna där jag kan sitta och invänta vårens ankomst. Eftersom våren snart är här (jo, du. det går fortare än du tror...) ställer det ju vissa krav på datum för färdigställande. Min plan får blir att kunna visa en efter-bild innan våren anlänt. Men jag lovar inget ;)
 
Hur som helst. Hyllorna och skrivbordet såldes till en glad tösabit i söndags och istället har vita skåp från källaren fått flytta upp. Igår beställdes en fondtapet till väggen rakt fram. Vit botten med svarta prickar. Kommer bli attans snyggt om du frågar mig! Och sen lull-lull med taklampa, tavlor, matta, en kudde eller två och lite pifferi så är saken biff. Tror jag?!

Pinterest irl

Publicerad 2013-01-13 22:26:00 i Allt och inget,

 
Min startsträcka för att ta till mig ny teknik/nya program är oftast lång. Det är inte direkt Ja, jippie. Det måste jag ha/testa. Nu! Jag är nog helt enkelt aningens seg och långsam i det avseendet.
 
Men nu. Nu börjar jag känna mig redo för Pinterest. Har tvekat rätt länge eftersom jag tror jag skulle kunna fastna bland all inspiration. Tänker att det får räcka med ett beroende - Hemnet...
 
Anledningen till att jag nu känner mig redo är att min egen Pinterestvariant, "Pinterest irl (in real life)", börjar bli svårhanterlig. Under många år har jag samlat tidningsurklipp i tre högar (likt en anslagstavla på Pinterest). En för ute, en för inne och en för tips/trix. Många sidor blir det - det märkte jag när jag sorterade urklippen tidigare idag! Och högarna blir ju inte mindre med tanke på hur många tidningar jag läser. Så näe, nu tänker jag övergå till den digitala varianten av Pinterest. Man måste ju hänga med. Eller det måste man inte, men att testa kostar ju inget.
 
Är du med i (eller säger man på) Pinterest? Funderar t.ex. på om man ska använda sig av svenska eller engelska namn på sina anslagstavlor. Vet du? Alla tips mottages tacksamt! 

Oj, så svårt...

Publicerad 2013-01-11 19:55:00 i Allt och inget, Trädgård,

 
Fick en Love your blog award av rara Lantloppan. Tack! Med awarden följer ett antal frågor som man ska svara på - om man vill. Och det vill jag...även om jag tycker det är sååå svårt när man inte själv får bestämma vad man ska skriva om. Jag gör ett försök i alla fall.
 
Din favoritväxt
Får man passa?! Finns inte en chans att jag kan säga EN. Lavendel, clematis, rosor, pioner, rudbeckia, hortensia, violer, perovskia, salvia, buxbom och ett helt gäng till är mina favoriter... 

En dröm som du vill förverkliga
Jag säger ganska ofta: "i mitt nästa liv ska jag sy kuddar"... Planen är att kuddarna ska bli supertrendiga (under en lång tid) och synas i varenda inredningsmagasin och teveprogram. Och ALLA vill ha dem trots att de kommer kosta minst 1.500 kr styck, för då blir jag äckligt rik - på kort tid. När det väl hänt tänker jag låta någon smart typ förvalta vinsten så att jag kan ägna min tid åt att gunga i hammocken, käka praliner och lukta på blommorna. 
 
Vad gör du helst en regnig dag?
Vintertid sorterar jag. Inte så noga vad, det mesta går att sortera ;)
Sommartid surar jag nog mest när jag inte "kan" vara utomhus. Eller så löser jag korsord.

Bästa reseminnet?
En två månaders flygluff i USA tillsammans med en klasskompis för en herrans massa år sen är nog den resa som bjudit på mest variation. Både vad gäller klimat (från snöstorm i Grand Canyon till värmebölja på Miami Beach), boende (från lyxhotell i Las Vegas till toalettgolv på diverse flygplatser) och mat (från fantastiska skaldjur i San Fransisco till grillad korv på vacker strand i Key West). 

Vilken känd person skulle du vilja bjuda på garden party?
Jag bjuder in John Taylor, trädgårdsmästare i Slottsträdgården i Malmö (tillika programledare i SVT:s Trädgårdsonsdag). Dels ska det bli kul att lyssna på hans coola dialekt och dels tänker jag ta tillfället i akt att få en massa tips och idéer. Det kommer att bli ett långt garden party för jag har massor med frågor...

Du shoppar helst på?
På en handelsträdgård. Eller på IKEA.  
 
Favoritbok?
Ojoj, så svårt. Det finns ju så många. Men en som garanterat ligger på topp-femlistan är Ken Follets "Svärdet och spiran". Grymt bra!

Pryl du inte kan vara utan
Även detta var svårt, men jag säger min cykel. En kompis som finns där i alla väder!
 
Vilket djur vill du helst inte ha som husdjur?
Skitlätt. Orm!
 
Med utmärkelsen följer även det frivilliga uppdraget att svara på frågorna samt nominera bloggar med mindre än 200 följare, meddela nomineringen på dessa bloggar och skriva nya frågor till dem. Jag har svarat på frågorna men nominering och nya frågor hoppar jag över. Men är det någon som känner sig hugad på att svara på samma frågor jag svarat på så varsågod! Jag tror inte att Lantloppan misstycker det minsta.

Läckert lysande ljusnät

Publicerad 2013-01-08 21:14:00 i Trädgård,

 
Det gäller att hålla sig på god fot med er kära läsare! För jag vill ju inte riskera att läsar-antalet-kurvan dippar och fastnar vid nollstrecket... Så därför kommer här, på allmän begäran, bilder på hur stenbumlingarna ser ut när de är tända. Ja, nu är det ju inte stenbumlingarna som är tända utan ljusnäten. Men det fattar du va?
 
Övre bilden tog jag igår och den nedre togs på den "gamla goda tiden" när vi hade snö. Som du ser var det inga mängder direkt, men ändå liksom. Kallt var det också. Oh, those happy days! 
 
 
Måste också få gnälla lite:
Som jag skrev tidigare så stendog vår kyl/frys på julafton. Som tur var blev vi lovade ett nytt skåp på garantin och det lät ju hur bra som helst! Tror du vi fått skåpet ännu? Svaret på den frågan är N E J! Visst, det har varit en del helgdagar, men nu har vi har varit utan kyl och frys i 16 dagar. Det känns som 15 för många...

Månadsbilder januari 2013

Publicerad 2013-01-06 20:53:00 i Trädgård,

BILD ETT visar vyn när vi kommer ut på trädäcket från köket. "Skulle-vilja-ha-tankar" för året är bland annat att ta bort en del av plattgången (plattorna behövs till köksträdgården) längs med garaget till höger. Istället finns funderingar på en gång av träreglar liknande Anna Vattenkannas vackra slingergång. Sen funderar jag på att plantera något längs med trädäcket eftersom här nu bara är - skittrist... 
 
 
BILD TVÅ visar den ena sidan av framsidan på huset. Här hoppas jag att marktäckarna ska fortsätta växa så ytan blir vackert grön istället för tråkigt brun. Hoppas också komma till skott med ett sätta upp ett pilstaket längs med grannen. Är jag trött på Gunnebostaketet eller är jag trött?! 
 
BILD TRE visar pergolan och "mitten" av trädgården där de flesta rabatterna finns. Just här tror jag inte det kommer hända så mycket nytt. Eventuellt lite kompletteringar för att få höjd. Det saknas! Utöver det hoppas jag bara att rabatterna ska etablera sig och bjuda på vacker blomsterprakt :)
 
Länk till månadsbilderna hittar du i högermenyn eller under Kategorier i huvudmenyn överst på sidan. 

Solsidans årskrönika – lightvariant

Publicerad 2013-01-04 21:13:00 i Trädgård,

 
Först av allt. GOTT NYTT ÅR!
 
Under nyårshelgen var planen att göra en summering av året, precis som jag gjorde förra året vid den här tiden. Men så kom ännu en magåkomma och däckade mig :( Och nu pallar jag inte ta tag i det där med årskrönika. Istället får bilden ovan representera BÅDE tillbaka- och framåtblick. 
 
Tillbakablick:
Bilden visar två saker som jag är riktigt nöjd med från året som gick. Dels är det stenläggningen under pergolan som jag gjorde helt själv. Tycker det blev attans bra! Dels är det beslutet att plantera en thujahäck längst ner i trädgården. Som "tur är" har en av bambumattorna blåst ner i pergolan så du ser häcken längst bak i bild ;) Om två år är den nog i lagom höjd!
 
Framåtblick: 
Framöver har jag tänkt lägga ut månadsbilder över trädgården. Har ännu inte bestämt vilka vyer som gör sig bäst för ändamålet, men redan nu kommer en av dem. Förhoppningsvis kommer höstens bild över den här vyn inte visa något gräs till höger under äppelträdet. Istället hoppas jag stolt kunna visa upp en köksträdgård. Vi får välan se vad det blir av det...

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela