Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Jag flyttar till ny bloggadress - livetpasolsidan.se

Publicerad 2013-07-31 15:37:00 i Allt och inget,

 
Nu lämnar jag Blogg och börjar blogga på Wordpress istället. Adressen till min nya blogg är nästan densamma - du tar bara bort ".blogg" så blir det livetpasolsidan.se istället.
 
Med Wordpress kommer jag vara friare att förändra färg, form och funktion (det vill säga när jag väl lärt mig hur allt funkar) :) Än så länge är använder jag ett standardtema men det kommer att ändras allteftersom. Under tiden tar jag tacksamt emot synpunkter på vad som är bra, respektive mindre bra. Eller kanske rentav uselt...  
 
Välkommen på ett besök i flyttröran vet ja!
Klicka här för att komma till livetpasolsidan.se
 
 
Tack och hej från mej!
 

Gult, gult, mera gult...

Publicerad 2013-07-29 14:41:36 i Trädgård,

Jobbet på baksidan av garaget går ooootroligt långsamt framåt på grund av värmeböljan som parkerat här i krokarna. I natt kom i alla fall en välbehövlig störtskur vilket inte var en dag (eller natt då) för sent! 
 
Torkan och värmen bekommer dock inte det gula penningbladet (Lysimachia nummularia) det minsta. Den fortsätter bre ut sig mellan plattorna. Helt enligt mina instruktioner. Bra jobbat! Växtligheten bakom garaget kommer mestadels att gå i gult. Jag har valt gult dels för att jag blir glad av gula blommor, men också för att gult är en fin kulör i det halvskuggiga läget. 
 
Redan nu har jag en del av växterna, men jag kommer troligen behöva komplettera framöver. Som marktäckare kommer det alltså att bli penningblad istället för gräsmatta. Jättedaggkåpa (Alchemilla Mollis) ska jag plantera flera av eftersom den också täcker marken. Snygg är den också!  
 
Höjden får höstrudbeckian (Rudbeckia laciniata var. hortensia), eller Gullboll, stå för. Just den här grenen har lagt sig ner men några grenar sträcker sig över taket och är säkert två och en halv meter höga. Maffigt! 
 
Bredvid komposten står en annan guling. Det är söta prydnadsbusken Kerrian (Kerria japonica). Både höstrudbeckian och kerrian trivs bäst i full sol, men än så länge verkar de gilla även ett halvskuggigt läge. 
 
När jag ser bilderna ser det onekligen gult ut, men jag kommer att komplettera med grönbladigt: hostor, gräs och klot. "Planen" ser riktigt bra ut - i alla fall i mitt huvud. Återstår att se om jag lyckas få till det även irl. 
 

Min egen Papphammar!

Publicerad 2013-07-27 23:29:00 i Trädgård,

Äntligen dags för sambon att premiärhänga i sin present. Hängmattan! Han fick den på sin 50-årsfest för en månad sedan, men vi fick inte tummarna ur att hänga upp den förrän idag. Nu hänger den i alla fall mellan två av våra äppelträd. Perfekt läge för häng med andra ord!
 
Smidig är kanske inte rätta ordet...
 
- Jaaaa, jag kan!
 
Sambons tvillingsyster hjälper till att hitta bästa gungläget.  
 
Efter lite gunghjälp tog det inte många minuter förrän sambon sussade sött. I morgon hoppas jag det är min tur att testa gunget bland perovskia, rudbeckia och rosenflockel.

 

En alunrot. Flera alunrötter. Eller?

Publicerad 2013-07-25 11:53:00 i Trädgård,

 
Den blekrosa marktäckande rosen 'The Fairy' blommar för fullt i entrérabatten på framsidan. Trots att jag inte skämmer bort plantorna med regelbunden vattning eller ansning av överblommade blommor kommer de fortsätta blomma ännu någon månad. Tåligare och mer lättskött ros får man leta efter! Kanske inte så konstigt att den därför ofta används i offentliga planteringar. Många gillar inte 'The Fairy' för att den är så vanlig, men i det här fallet är det väl bra att den är vanlig? Det borde ju vara ett tecken på att den är just lättskött och tålig. Så tänker jag...
 
 
Tidigare stod rosen tillsammans med lammöron och rudbeckia, men eftersom lammöronen mest blev yviga och rudbeckian kändes felplacerad har rosen nu enbart rödbladig alunrot 'Palace Purple'(?) som granne. Visserligen är alunrotsplantorna (för inte heter det väl alunrötterna?) inte så stora ännu men redan nu ser rabatten mer ordnad ut. 
 
 
Som fond hade rabatten tidigare fula, gröna soptunnor. Men efter tre år kom jag äntligen till skott och flätade ett pilstaket. Ännu ett alltså. Det där med pilflätning kommer bli ett beroende om jag inte passar mig. Nog dags att boka en tid hos sambon - psykologen...
 

Tankeverksamhet

Publicerad 2013-07-23 14:46:00 i Trädgård,

Pust! (Tropik)värmen vi har haft några dagar gör mig slö, trött och kolaseg i huvudet. Det är inte mycket jag orkar ta mig för utan jag inväntar mest svalare väder. Stranden är inte min grej, men det kan vara en rätt trevlig tillvaro hemmavid ändå. Många korsord och sudoku blir lösta. Bra böcker blir lästa. Många (men långsamma) tankar blir tänkta. De flesta tankar handlar om om framtida planer för trädgården. Så klart :)
 
Ogillar högsommarvärmen gör däremot inte solrosorna som nu står i full blom. De utslagna blommorna rör sig med solen under dagen. Heliotropism heter det när växter vänder sig mot - eller från - ljuset. Att ägna en eller några dagar åt trädgårdsfunderingar och kik på välsynkade solrosor på rad är ungefär vad jag mäktar med i denna värme. Pust på er...

Lön för mödan

Publicerad 2013-07-21 13:43:00 i Trädgård,

"Att rensa ogräs är som att bädda med rena lakan". Nåt liknande sa Claus Dalby i ett avsnitt av det danska trädgårdsprogrammet Drömträdgårdar och jag kan bara bara hålla med Claus! 
 
Arbetet med garagebaksidan har legat på is i helgen. Istället har trädgården fått sig en "översyn". Det har rensats ogräs, klippts och gödslats både i rabatter och på ytorna med marktäckare. Och faktiskt har jag skämt bort rabatterna med vatten. I vanliga fall vattnar jag i princip aldrig (knappt ens när det är nyplanterat - fy mig), men eftersom de nu fick gödning var det ett bra tillfälle att vattna. 
 
Äntligen börjar också slitet med marktäckare istället för gräs att ge lön för mödan. Nu går det sååå mycket snabbare att rensa eftersom det inte är så mycket bar mark som förra året. Nästa år kommer jag knappt behöva rensa alls - hoppas jag. Undras vad jag ska lägga all den tiden på?!?
 
På framsidan har perovskian 'Blue Spire' frösått sig. Frösått sig är så där lagom. Så där så man vill pyssla om istället för att reta sig på att småplantorna är överallt...
 
Det här är mamma Perovskia som i år är betydligt högre än i fjol. Det verkar som hon trivs i solen och värmen mellan de stora stenarna på framsidan. Inte mig emot - jag tokgillar perovskia. I bakgrunden ser du de stockrosorna som blommar i vitt och (nästan) svart. Trädet är ett japanskt prydnadskörsbär 'Royal Burgundy'. Och marktäckaren är rosenplister. 

Doftmix deluxe

Publicerad 2013-07-19 22:49:00 i Trädgård,

En del av "resterna" från dagens rabattröj hamnade i den här sniffvänliga buketten. Vita och lila luktärtor, stäppsalvia, rosorna 'Schneewittchen' och 'Snow Ballet', rudbeckia, lavendel, perovskia, kärleksört, fröställningar av vallmo, stjärnflocka och anisisop. Allt är inte doftande, men buketten bjuder ändå på en doftmix deluxe!
 
Som om det inte vore nog med dofter bjuder jag mig själv ett glas iskall glögg (gott som attan i sommarvärmen) som tack för gott dagsverke. Och helt plötsligt doftar det "God Jul".Tja, det är ju bara knappt fem månader till första advent... 

Staket flätat i pil. Kul!

Publicerad 2013-07-17 12:47:00 i Trädgård,

Om det här vore en mäklarannons skulle bildtexten kunna vara "komposthörna med potential i optimalt skuggläge". Eller nåt. Det här är ingen mäklarannons utan den krassa verkligheten för hur en del av garagebaksidan såg ut för några dagar sedan. 
 
Väggen från foderbrädan (den lodräta brädan bakom regntunnan) och till hörnet mot köksträdgården hör till den fristående förrådsdel som sitter ihop med garaget. Jag kallar det förråd, fast det är nog ett cykelskjul från allra första början. Hur som helst. Mot väggen ska komposten stå eftersom det som sagt är skuggläge här. Sen ska förrådsdelen målas i samma mörkgröna kulör som odlingslådorna. 
 
 
Så här såg det ut imorse. En viss förbättring va? Panelen är nu skrapad, skrubbad och grundmålad. Som tur var behövdes inte en enda bräda bytas ut. Brädorna tvättade jag med rotborste och i vattnet hade jag Yes diskmedel. Det fungerar precis lika bra som dyra alg- och mögeltvättmedel för fasaden! Själva täckmålningen avvaktar jag med tills det blir någon grad svalare. Man vill ju inte att färgen ska bli bubblig.
 
Komposten, vattentunnan och betongplattor är på plats och som bonus får skottkärran plats till höger om komposten. Än så länge har jag bara en kompost, men nu finns plats för att bygga en dubbel framöver. 
 
Som avskärmning har jag flätat pilstaket. Det är så kul - och lätt :) Pilen till avskärmningarna har jag köpt hos Lillöpil som bara ligger tio minuters bilväg härifrån. Smidigt! Risken är att det kan bli dyrt att ha företaget så nära. För nu vill jag ju fläta massor!
 
I våras fick jag tag på staketstolpar i äkta norrländsk furu (håller garanterat längre än billiga stolpar från bygg- eller växtmarknaden) som jag nu använt. Stolparna placerade jag ca 60 cm från varandra och sen var det bara att fläta. Man kan fläta glest eller tätt, men jag valde tätt eftersom jag vill att regntunnan och komposten ska döljas. Ska man använda det till en spaljé kanske det passar bättre om man flätar glesare. För att staketet ska bli rakt är det enklast att lägga pinnarna "skaföttes"/omlott. Det innebär att om den första pinnen har den tunnaste delen åt höger ska den andra pinnen ha den bredaste delen till höger. O.s.v.
 
Det låga staketet flätade jag med en pinne i taget, medan den höga flätades med två pinnar i taget. Det blir snyggt vilket som tycker jag! Viktigt är också att ha en riktigt vass sekatör så att det inte blir frasiga kanter. 
 
Nästa punkt på att-göra-listan är att sätta upp nya panelbrädor på väggen runt hörnet om komposten. Panelen är inköpt men vi får väl se vad den gamla kroppen orkar med idag ;)

Hur har du det med takavvattningen?

Publicerad 2013-07-15 21:54:00 i Trädgård,

Näe, nu gick det inte längre att blunda för skämsytan bakom garaget. Det var hög tid att snygga till där och för tre dagar sedan sparkade jag ut mig själv med en lång att-göra-lista i handen. Först ut på listan stod hängrännor och stuprör. För visst ser de på bilden ut att ha gjort sitt?
 
Man lär sig mycket när man googlar efter material. Som att takavvattning är ett samlingsbegrepp för "system för utvändig avledning av regnvatten från takytor". Begrepp som rännskarv, omvikningskupa, rännkrok och rörsvep är numera vardagsmat för mig. Eller inte. Det troliga är väl att jag glömt vad grejorna heter om en vecka eller två.
 
Lite nytta hade jag av sambon med den här uppgiften. Eller i alla fall av hans 2 meter långa lekamen. Hans räckvidd var perfekt när det var dags att spola av taket innan de nya rännorna sattes upp. 
 
Vän av ordning noterar säkert att "jamen, de där rännkrokarna (krokarna som man lägger hängrännan i) är ju inte nya". Näe, precis. Men vet du. Det gör mig inget alls eftersom jag slapp jobbet med nya krokar och ordna rätt fall. Istället behövdes bara lite våld så satt de nya rännorna som ett smäck i de gamla krokarna! Nu får det gärna komma ett kort men intensivt ösregn så att jag kan se om takavvattningen fungerar som den ska. Dvs att vattnet snällt och smidigt fyller den nya 200 liters regntunnan. Här ska samlas vatten till växterna! 
 
Men det där tog väl ändå inte tre dagar? Näe, det gjorde det inte. Det kommer mera, men det får bli i nästa inlägg.  
 

Tacksam långblommare - allium

Publicerad 2013-07-13 10:57:00 i Trädgård,

Förra veckan klippte jag ner perenner som blommat över. Daggkåpa och salvia kan förhoppningsvis hinna blomma ännu en gång. Blommar för andra gången gör redan kantnepetan som klipptes ner tidigare i sommar. Den är så tacksam! Och alliumkloten lär komma åter nästa år igen. Även de är tacksamma.
 
Förrförra lördagen (mycket tillbakablickar nu) hade vi stor fest för sambon som fyllde 50. Han fick bl.a. buketter med allium i. Det andra som stod i buketten vissnade ner ganska fort men den här jätte-alliumen har fått stå kvar eftersom den aldrig "ger sig". Som sällskap fick den några stjälkar daggkåpa när jag var i klippartagen. 
 
Jag tittade till den i morse och nu börjar den ge med sig, men den höll sig fin i nästan två veckor. Snacka om långblommare! 
 
Idag är det vaaarmt. Inte ett moln på himlen och helt vindstilla. Toppen tycker många. Jag tycker mest att det är "otoppen" och är idag väldigt tacksam över att det finns något som heter skugga...

Smultronbacken

Publicerad 2013-07-11 13:39:00 i Trädgård,

Smultronbacke! Håll med om att det är något romantiskt (apropå förra inlägget) över ordet? Vår smultronbacke är än så länge romantisk enbart till namnet. Det är inte ens en backe utan bara en jordhög i hörnet längst bort i trädgården, dolt bakom pergolan. Den här jordhögen är rester från det pågående projeketet gräva-bort-gräsmattan-bakom-garaget-för-att-ersätta-med-marktäckare. Bitarna av gräsmatta vänds upp och ner och täcks sedan med tidningar i flera lager. Överst lägger jag jord eller bara täckbark. Det beror på vad som ska växa på högen. Smultron är inte så kinkiga så de får nöja sig med täckbark.
 
I hörnet växer redan massor med goda smultron och planen är att plantorna ska fortsätta bre ut sig över jordhögen. Förlåt. Smultronbacken!
 
Kan det vara så enkelt att ett vackert namn på ett fult hörn gör att man gillar det lite mer? Jag hoppas det i alla fall.
 
Det här grävprojektet gör att vi är ett steg närmre målet att ta bort all gräsmatta. Gräsmattan i hörnet som nu täcks med upp och nervända gräsmattebitar "försvinner" och det gör också gräsmattan bakom garaget. Hej vad det går!

Glesbygdsromantik

Publicerad 2013-07-09 09:33:00 i Trädgård,

Gårdagen var nog varmaste dagen hittills. Det var en riktig pust-dag! Sådana dagar är "glöm inte att dricka" i princip det enda jag orkar tänka på. En tanke är tillräckligt liksom. Med tanke på den tanken var det kanske inte så konstigt att de flesta bilderna från gårdagens trädgårdsbesök hos Anna-Karin, Fröken Grön, visar vatten.
 
Jag ville helst svalka mitt såsiga huvud i den stora snäckskalsdammen, men det hade nog inte varit så uppskattat av tanten som redan sitter där, och kanske inte av ägarinnan heller. Men visst är de coola, tanterna hos Anna-Karin? 
 
Det var mitt första besök i Glesbygd, som Anna-Karin kallar det, och det var så kul att se allt i verkligheten! Alla loppisfynd och gröna (så klart) detaljer som jag tidigare bara sett på Anna-Karins blogg. Så många sköna, gröna rabatter. En del ordnade, färgkoordinerade och genomtänkta och en del lite vildare. Underbart och inspirerande! 
 
Med på utflykten var också Marina och Karin. Och Anna-Karins närmsta granne Jessica. Vilket trevligt gäng trädgårdsnördar! Efter rundturen i Anna-Karins trädgårdsidyll och fika med godaste ananaspajen ever traskade vi upp för backen till Jessicas stora trädgård. 
 
Jessica och hennes familj har inte haft den kuperade trädgården så länge men här finns planer. Brist på idéer är det ont om. Men redan nu finns det mycket fint att titta på som t.ex. gamla och krokiga äppelträd. 
 
Jessica har också fräckaste köksträdgården! Den är placerad på en stooor sula/platta av betong. Rufft och urbant. Fick tyvärr ingen bra bild på det, men tänk New York möter Glesbygd. Lätt att förstå vad jag menar va? Jasså inte...
 
Och här. Under det stora trädet ska det byggas en pool. Det kommer bli bra det! Själv kunde jag mest tänka på hur skönt det varit om den redan varit på plats. Vatten, vatten, vatten...
 
Det vilar allt ett romantiskt skimmer över Glesbygd där Anna-Karin och Jessica påtar i sina gröna och inspirerande trädgårdar. Innan vi åkte tillbaka till storstan (nåja...) hinkade jag snabbt i mig några glas vatten. Det är viktigt att fylla på vattendepåerna i värmen. Glöm inte det! 
 
Tack båda för att vi fick komma och hälsa på!

Villiga vallmo

Publicerad 2013-07-07 11:19:00 i Trädgård,

För ett tag sedan skrev jag om den spridningsvilliga pionvallmon. Efter morgonens fotorunda är jag glad att jag lyckats hålla rensarfingrarna i styr. För just nu är vallmon en fröjd att skåda oavsett om de blommar, är på väg att blomma eller redan har blommat ut. Här en bildkavalkad från morgonen vilket så klart blir utrist för dig som inte gillar vallmo - eller närbilder. Men härda ut, nästa inlägg kanske blir om något du gillar.  
 
Hoppla. En "bastard" i rött.
 
 
Det är nu man skulle haft ett macroobjektiv så man kunde fånga humlorna och bina ännu bättre. Vi kan i alla fall vara överens om att de små liven har fullt upp att förflytta sig från vallmo till vallmo. Jobb, jobb och mera jobb...
 
 
Vallmo och klotlök trivs bra ihop. Klotlöken 'Allium Sphaerocephalum' planterade jag i höstas och de ska jag definitivt ha fler av. 
 
Jag har märkt upp vilka vallmoplantor som är ljus-, mörk resp röda utifall någon vill ha frön.
 
I morse såg jag de första fjärilarna i trädgården. Jag har saknat dem. Även de är något som förgyller trädgårdslivet!

"Så länge"

Publicerad 2013-07-05 09:37:00 i Trädgård,

Här är den utlovade bilden på hur köksträdgården ser ut just nu. I lådan till vänster börjar en andra omgång av morötter, sallad och rädisor vara ätbara. Det är gott med egenodlat! Lådorna till höger är än så länge "bebislådor" för sticklingar och växter på vänt. I stora odlingslådan finns också det vinkorksprydda armeringsnätet där luktärtor klättrar. I stålkorgarna till vänster om stolarna står rabarberplantor som jag fick av snälla Lantloppan. Bakom stolarna är en avenbokshäck planterad som kommer ge lite rumskänsla när den lummat till sig. Tycker nog att en hel del hunnits med sedan i början av april, då köksträdgården såg ut så här.
 
 
Ska bara och så länge är nog de två fraser jag använder mest när det gäller trädgården. Vet att många känner igen sig i den första frasen. Eller hur? Jag ska bara rensa klart, jag ska bara gräva färdigt, jag ska bara klippa det sista...
 
Fras nummer två, så länge, använder jag för alla provisoriska lösningar (det blir en del). Jag gör så här så länge... Planen är sen att en permanent lösning ska göras inom om en dag eller två. Hur ofta tror du att det blir så?! Typ aldrig.
 
I köksträdgården har jag två så länge-aktiviteter. Dels ingången till köksträdgården där jag temporärt satte upp en båge av s.k. bistål bara för att se hur det blev. Så länge liksom. Det blev inte så bra som jag trott, men ändå är den kvar. Så länge. Kvar är även solcellsbelysningen SOLVINDEN från IKEA som lyser upp bågen på kvällen. Så länge...
 
Den andra så länge-aktiviteten är den fula gröna rabattkant i plast som nu avgränsar avenbokshäcken från gräsmattan. Istället för fulkanten ska så småningom en snygg stenkant avgränsa. Men så länge får fulkanten vara kvar.
 
Köksträdgården står under ett äppelträd och just nu ramlar massor med äppelkart ner från trädet. Med tanke på hur den här karten landade verkar det vara bra kraft i kartens "nerfärd". Karten sitter som en smäck. Så länge.   

Stockrosrost

Publicerad 2013-07-03 15:57:00 i Trädgård,

Försök säga ordet i rubriken snabbt tio gånger i rad. Tungvrickande va? Ordet är ungefär lika svårt att säga som det är svårt att bli av med. Alltså rost på stockrosor. Rosten är en svampsjukdom som visar sig med gula prickar på bladen (du ser det på bladen i mitten). I år är angreppet betydligt mindre än tidigare år och stockrosorna växer så det knakar. Det tackar vi för! Just de här stockrosplantorna kommer alldeles snart att blomma med svarta och vita blommor. Det kommer att bli riktigt snyggt mot den nymålade fasaden som går i en ljusgrön kulör (NCS S 2005Y).  
 
Jag når inte ens upp till de högsta stjälkarna. Det är knappt sambon, som är 2 meter lång, gör det heller. Full fart uppåt alltså!
 
 
Några har frågat om "jag" finns på Instagram. Nej, jag gör ju inte det och i nuläget har jag heller inga planer på att skaffa ett konto där. Men kanske borde jag vara där? Vad säger du?! 

Månadsbilder juli 2013

Publicerad 2013-07-01 22:47:00 i Trädgård,

Ny månad, nya månadsbilder. Igen! Ja, jiiie, vad det går undan. Ber om ursäkt för oskärpan i framförallt bild ett och bild tre. Vet inte riktigt vad jag pysslade med idag. Även om jag inte drack en droppe sprit har jag kanske fortfarande "sviter" efter nattsuddet häromkvällen. Man är ju inte 20 längre. Tack och lov ;)
 
 
 
 
 
Samtliga månadsbilder hittar du här.

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela