Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Staket flätat i pil. Kul!

Publicerad 2013-07-17 12:47:00 i Trädgård,

Om det här vore en mäklarannons skulle bildtexten kunna vara "komposthörna med potential i optimalt skuggläge". Eller nåt. Det här är ingen mäklarannons utan den krassa verkligheten för hur en del av garagebaksidan såg ut för några dagar sedan. 
 
Väggen från foderbrädan (den lodräta brädan bakom regntunnan) och till hörnet mot köksträdgården hör till den fristående förrådsdel som sitter ihop med garaget. Jag kallar det förråd, fast det är nog ett cykelskjul från allra första början. Hur som helst. Mot väggen ska komposten stå eftersom det som sagt är skuggläge här. Sen ska förrådsdelen målas i samma mörkgröna kulör som odlingslådorna. 
 
 
Så här såg det ut imorse. En viss förbättring va? Panelen är nu skrapad, skrubbad och grundmålad. Som tur var behövdes inte en enda bräda bytas ut. Brädorna tvättade jag med rotborste och i vattnet hade jag Yes diskmedel. Det fungerar precis lika bra som dyra alg- och mögeltvättmedel för fasaden! Själva täckmålningen avvaktar jag med tills det blir någon grad svalare. Man vill ju inte att färgen ska bli bubblig.
 
Komposten, vattentunnan och betongplattor är på plats och som bonus får skottkärran plats till höger om komposten. Än så länge har jag bara en kompost, men nu finns plats för att bygga en dubbel framöver. 
 
Som avskärmning har jag flätat pilstaket. Det är så kul - och lätt :) Pilen till avskärmningarna har jag köpt hos Lillöpil som bara ligger tio minuters bilväg härifrån. Smidigt! Risken är att det kan bli dyrt att ha företaget så nära. För nu vill jag ju fläta massor!
 
I våras fick jag tag på staketstolpar i äkta norrländsk furu (håller garanterat längre än billiga stolpar från bygg- eller växtmarknaden) som jag nu använt. Stolparna placerade jag ca 60 cm från varandra och sen var det bara att fläta. Man kan fläta glest eller tätt, men jag valde tätt eftersom jag vill att regntunnan och komposten ska döljas. Ska man använda det till en spaljé kanske det passar bättre om man flätar glesare. För att staketet ska bli rakt är det enklast att lägga pinnarna "skaföttes"/omlott. Det innebär att om den första pinnen har den tunnaste delen åt höger ska den andra pinnen ha den bredaste delen till höger. O.s.v.
 
Det låga staketet flätade jag med en pinne i taget, medan den höga flätades med två pinnar i taget. Det blir snyggt vilket som tycker jag! Viktigt är också att ha en riktigt vass sekatör så att det inte blir frasiga kanter. 
 
Nästa punkt på att-göra-listan är att sätta upp nya panelbrädor på väggen runt hörnet om komposten. Panelen är inköpt men vi får väl se vad den gamla kroppen orkar med idag ;)

Kommentarer

Postat av: Jessica, grannen

Publicerad 2013-07-17 14:46:28

Alltså nu har du ju inte ett endaste fulhörn kvar! Vad ska du någonsin mer hitta på? Är du färdig nu? Kommer du hit o gräver då? ;) sååå fint!

Postat av: Fröken Grön

Publicerad 2013-07-17 19:37:29

Ja jäklar, så snyggt det blev! Fulhörnan blev ju rena rama finhörnan. Pilstaketet blev verkligen pricken över i. Själv körde jag ju latmansversionen igår och köpte färdiga...
Nu har ni ju en given plats för kvällsdrinken! ;-)
/Anna-Karin

Postat av: Ulrika

Publicerad 2013-07-17 21:29:50

Vad flitig du är,
Så snyggt det blev!

Postat av: Gardenhouse

Publicerad 2013-07-17 23:31:49

Så fint det blir på er kompostsida!
Vilket lyft =) och så kul det är att kompostera (tycker vissa i familjen, typ jag...).
Pilstaket och pilbindning är ju såå snyggt.
Lycka till med målningen framöver nu =)
Huga prata inte om sommarens checklista, jag ligger så långt efter att jag kastat den...men vilat som jag så väl behövde har jag gjort, hemifrån och inga måsten :)

Kramar Sussi

Postat av: AnnaHelena

Publicerad 2013-07-18 00:00:43

Så himla fint!
Jag skulle också gärna vilja fläta ett sånt litet staket av pil, men jag vet inte riktigt var jag ska få tag i materialet här i närheten där jag bor...
Superfint blev det verkligen!

Kram // AH

Postat av: Anna Vattenkannas Trädgård

Publicerad 2013-07-18 01:15:26

Så prydligt och fint! Jag gillar när det är ordning och reda även i de mer funktionella vrårna och att det sedan är vackert gör ju inte saken sämre. En sån snygghörna du fixat till!

Kram

Postat av: Marina

Publicerad 2013-07-18 20:20:05

Stor skillnad på det där stället! Jättefint med det flätade pilstaketet, odlingslåda och allt.

Kram

Postat av: Helena i Ludvika

Publicerad 2013-07-19 23:08:27

Sjukt snyggt...

Postat av: Trädgårdstoken

Publicerad 2013-07-20 14:15:43

Oj, så fint det blev! Nu blev jag lite sugen på att ta tag i vårt fula komposthörn...

/Mia

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela