Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Pust!

Publicerad 2013-06-30 23:05:00 i Trädgård,

Att nattsudda är inget jag är känd för direkt. Jag är alldeles för kvällstrött för att orka vara uppe länge. Igår däremot blev det väldigt, väldigt sent. Eller väldigt tidigt för att vara korrekt. Sambons femtioårsfest gick av stapeln och festen, för 52 glada och härliga gäster, blev en hejdundrande succé! Vi var inte hemma från festlokalen förrän tio över sex på morgonen. Eftersom jag inte hade möjlighet att sova mer än en och en halv timme börjar tröttheten nu ta ut sin rätt. Sitter nu och kämpar febrilt för att hålla mig vaken till sista delen av TV-deckaren Kommisarie Thornes "Sömntuta". 
 
De senaste dagarna har mestadels bjudit på förberedelser för festligheterna. Så idag bjuds det "bara" på en bild från trädäcket i kvällsbelysning. Jag är galen i IKEA:s utomhusbelsning SOLVINDEN eftersom den lyser upp så där lagom och soft. Här finns den på flera ställen i trädgården. 
 
Nu är det dags för sömntutan att se på "Sömntuta"... 

Hur gör flugor?

Publicerad 2013-06-27 23:12:55 i Trädgård,

En fluga gör ingen sommar.
Tänk om man var en fluga på väggen.
Flyg fula fluga flyg.
Hen gör inte en fluga förnär.
 
Två flugor gör fler flugor. Upp och ner dessutom. Verkar jobbigt...

Mycket vin blir det...

Publicerad 2013-06-25 18:00:00 i Trädgård,

De utstickande yttersta järnen på ett armeringsnät är lätta att fastna/göra sig illa på. Som lösning på "problemet" kan man välja det snabba sättet: att kapa dem med vinkelslip eller bultsax. Man kan också välja det långsamma - och snyggare - sättet: att sätta en vinkork på varje pinne/järn. Jag valde det långsamma. Men med tanke på min ringa vinkonsumtion kommer denna lösning att ta väldigt lååång tid. Men (trädgårds)ting tar tid som du vet. Så det är väl bara att härda ut ett glas vin då och då...
 
Just det här armeringsnätet står i en odlingslåda i köksträdgården. Nästa inlägg ska jag försöka (läs: få tummarna ur att fota den) visa hur köksträdgården ser ut just nu. Det har i alla fall hänt en del sedan i slutet av april då min make over av ytan bakom garaget var i fasen nästan-klar.
 
Om vi fokuserar på det som är bakom armeringsmattan ser man den vita rosen Polstjärnan som skulle ha klättrat så fint på den gamla stegen. Planen var att den skulle klättra uppför stegen, men som du ser är det inte så mycket "klätter" att tala om. Rosen flyttades hit eftersom den inte trivdes där den tidigare stod, men den gillar uppenbarligen inte sitt nya läge heller. Den får bytas ut till en klematis istället. Det är nog ett bra byte, för hur smart är det att plantera ett taggmonster till ros i ett äppelträd som fortfarande ger massor med frukt? Jag hade nog lite otur när jag tänkte där...

Rosafluffiga Constance Spry

Publicerad 2013-06-23 11:35:28 i Trädgård,

Tidigt i våras var jag orolig för att en av Constance Spry-rosorna inte klarat den tuffa vintern. Men nu blommar alla tre för fullt även om plantan i mitten fortfarande är aningens svagväxande jämfört med de andra. Och som de blommar! Hade jag tagit en bättre bild hade du förstått vad jag menar - nu får du nöja dig med den här ;)
 
På bilden ser du också mina växtstöd i armeringsjärn som jag skrev om för ett tag sedan. Varje obelisk är drygt två meter hög och kanske 50 cm i diameter. Nästa år hoppas jag att rosorna kämpat sig ända upp i toppen på växtstöden. Det kommer bli ursnyggt!
 
Det är svårt att inte älska den rosa rosen Constance Spry! Dels för dess stora, täta och fyllda blommor som vid knoppning är mörkare rosa och för att sen vid blomning övergå till ljusrosa. Och doften. Den doftar starkt och sniffvänligheten är stooor!
 
 
Blommar just nu gör också den här rosafluffiga pionen. Till utseendet påminner de om varandra. Rosen och pionen. Även den här doftar, men inte alls så starkt som Constance Spry. 
 
Den här pionen räddade jag undan grävskopan när vi skulle dränera, men jag har ingen aning om vad den heter eftersom den fanns här när vi köpte huset. Någon som vet?
 
Blommorna är 8-10 cm i diameter och doftar svagt. Stjälkarna är stadiga och behöver inte bindas upp utan håller sig upprätta utan stöd. Den här pionen hade nog passat att ha i en pionhäck. Kanske en idé att lägga i idébanken för framtida projekt...

1 av 432 kryddstarka fåtöljer

Publicerad 2013-06-21 08:30:00 i Trädgård,

För drygt två år sedan lanserade IKEA kollektion Kryddstarkt. På nätet står det att den röda rottingfåtöljen ALBACKEN gjordes i endast 432 exemplar. Om jag minns rätt var det bra sug efter hela kollektionen men speciellt efter fåtöljerna. Men kanske blev den inte så eftertraktad ändå eftersom det fanns några fåtöljer kvar - kraftigt nedsatta - på IKEA:s fyndhus i Älmhult tidigare i veckan.
 
Att det är en gammal kollektion spelar ingen roll så jag slog till. Kände på mig att den skulle passa perfekt i trädgårdsrummet Hökarängen. Och visst gör den det? Tröttnar man på att ha den som sittmöbel funkar den ju lika bra att använda som spaljé till luktärtor eller nåt annat "klängigt". Fiffigt va! 
 
 
Vill också passa på att önska dig en riktigt GLAD MIDSOMMAR!

Solarna som alltid lyser

Publicerad 2013-06-19 10:55:00 i Trädgård,

Den solgula husarknappen är en krukfavorit. Husarknapp är en "latmansblomma" som alltid får en plats i sommarkrukorna vid vår halvskuggiga entrén. På bilden står den tillsammans med bronsstarr. De trivs bra tillsammans. Jag glömmer ofta att vattna vid entrén men det verkar inte bekymra husarknappen, som bara fortsätter blomma. De gula blommorna ser nästan ut som solrosor i miniformat. Blomningen pågår hela sommaren och de utblommade blommorna behövs inte knipsas av. De bara försvinner liksom. 
 
Självklart tycker jag också att husarknappen är fin. Många gillar inte gula blommor, men i lagom mängd blir jag glad av dem! 
 
Här är husarknappen i en annan kruka tillsammans med penningblad (snart gul blomning även på den), en gulbladig starr och slideranka (plättar i luften). Som kompis har de fått ett fågelhuvud i keramik. Den pittögda pippin...
 
Som sagt. Vill du ha en ettårig gul sommarblomma som blommar hela sommaren? Satsa på husarknapp. 

Separationsångest?!

Publicerad 2013-06-17 10:06:00 i Trädgård,

Skulle nog vilja påstå att jag är en rensare av rang. Garderobs- och källarrensningar hör till en av de inomhussysslor jag tycker är kul. Och ogräsrensning kan ibland (inte alltid - men ibland) vara rena meditationen. Överhuvudtaget gillar jag sortering i alla dess former. Det är nog lite nördvarning på mig...
 
Utomhus kan jag däremot ibland ha svårt att skiljas från sånt som inte är planerat eller som inte riktigt "hör hemma" i trädgården. Nu menar jag inte ogräs för de har jag inte alls svårt att skiljas från. 
 
Däremot har jag svårt att bestämma mig angående dessa. Soffan som inte ryms inomhus och den frösådda röda vallmon. Jag både vill och inte vill ha dem kvar. Kan inte bestämma mig.
 
Soffan hamnade till slut i trädgården istället för på tippen. Förra året sådde jag sommarblommor i den och det verkar som de frösått sig för där är plantor på gång i alla fall. En rabarberplanta har jag också satt ner på test, men troligen är det för grunt för rötterna. Vi får väl se.
 
Vallmon då. Den spridningsvilliga. Tja, vad säger man. Den är vacker! Den är somrig! Den är helt enkelt svår att göra sig av med. 
 
Och snart blommar de här finingarna. Ljuvliga va? De lila är ju ÄNNU svårare att rensa bort än de röda trots att de kommer upp mellan plattorna i gångarna och på diverse andra "icke önskvärda" platser.
 
Jag har bestämt mig. Jag trotsar mitt sorterings/rensningsberoende och vänder bort blicken (tjuvkikar bara titt som tätt) en vecka eller två. Lagom tills dess att de har blommat över. Sen ryker de...

Hasselört 'Asarum europaeum'

Publicerad 2013-06-15 22:07:00 i Trädgård,

Marktäckaren hasselört har länge varit en favorit men jag har varit för snål för att göra "investeringen". Ytan som jag vill ha den tjusiga marktäckaren på är stor och med tanke på att hasselört inte är den mest snabbväxande hade det inte varit gratis direkt. Men häromdagen hittade jag en annons på Blocket. Bara så där. Hasselörtsplantor för 15 kronor krukan!
 
På plats hos Blocket-säljaren visade det sig att det fanns massor med hasselört till salu. Jag nöjde mig med fem(!) papperskassar och eftersom jag var en så bra (och trevlig - haha) kund fick jag krukorna för 10 kronor stycket. När jag sen planterade visade det sig att nästan varje kruka innehöll fler än en planta. Vilket toppenklipp va? 
 
Vad gäller förökning av hasselört hittade jag precis ett bra tips hos Skogstorpets Trädgårdsdesign

Maackia – en chansning som gick hem!

Publicerad 2013-06-13 11:44:00 i Trädgård,

Tidigt i våras köpte jag tre olika träd i födelsedagspresent till mig själv. Även om överraskningsmomentet är lika med noll är det smart med sådana presenter. Det kan aldrig bli fel liksom...
 
Ett av träden var det här, en Maackia Amurensis 'Summertime', som jag aldrig hade sett live utan bara läst om på nätet. När jag väl bestämt mig visade det sig vara svårt att få tag på ett exemplar, men till sist fick jag napp på Ödåkra Uteplantor AB (för övrigt en toppenbra handelsträdgård) i Helsingborg - "bara" 12 mil från Kristianstad. Visst, det var en bit att köra men den gamla hemstaden funkar alltid. Och nu, med facit i hand, är jag väldigt glad att jag gjorde utflykten till Helsingborg. För jag är faktiskt lite kär. I Maackian!
 
Tidigt på våren när bladen är på väg att slå ut ser de ut som mjuk och len silvrig sammet. Väldigt vackert. 
 
Just nu, mitten av juni, ser bladen ut så här. Ljust gröna åt limehållet till. På sensommaren blommar trädet med gräddvita blomklasar och ska också avge en doft likt dyrbar parfym. Jojo. Det låter nåt! Blomningen följs därefter av frökapslar/baljor som ser pappersaktiga ut. 
 
 
Fakta om Maackia amurensis, 'Summertime'
Läge: Sol till halvskugga
Zon: 1-4
Blomningsfärg: Vit (gräddvit)
Höjd: 5-6 meter
Jord: Vanlig trädgårdsjord

Däckad

Publicerad 2013-06-11 11:48:00 i Trädgård,

 
Nu är det festligt värre här på Solsidan! Den första blomman på favoritpionen Festiva Maxima har slagit ut. Tokvacker är den med sina stooora vita blommor med rödrosa stänk i. Doftar gott gör den säkert också. Inte för att jag känner det eftersom jag åkt på en flunsa med både feber och "däpp" i näsan... 
 
Nåja. Jag är välförsedd med näsdroppar, näsdukar och en deckare. Gengångare av Jo Nesbø. "Sittlägger" mig i skuggan under parasollet. Snorar lite, sniffar lite på pionen (känner fortfarande ingen doft) och börjar läsa boken. Efter drygt fyrtio sidor är jag fast. Det är med andra ord som vanligt med böckerna om Harry Hole. Jag gillart!
 
 
Som tur är går flunsan över.
Som tur är finns det många knoppar på pionen.
Som tur är kommer jag få sniffa piondoft även i år. 
Jajamänsan!

Tältläger

Publicerad 2013-06-09 23:00:00 i Trädgård,

Så där ja. Då var projektet måla huset igång. Som jag har längtat. Eller inte. Visserligen är det kul att måla. Men ett helt hus. Nja...
 
Vi bytte från stående till liggande panel i våras. Panelen var grundmålad så det är egentligen bara att tuta och köra. Det är rena lyxen att slippa skrapa och rengöra INNAN man kan börja måla. Att vi sen sparar en bra slant genom att göra jobbet själv känns ju inte heller helt fel.
 
På bilden hade jag bara en liten bit kvar på några brädor när solen helt plötsligt började tokskina. Ihhh, lite panik. För om det är något jag fått itutat mig, förutom att ha mycket färg på penseln, är det att aldrig-aldrig måla i solsken. Men den här "snygga" lösningen gav skugga åt de omålade brädorna så jag kunde måla klart. 
 
Färgen vi använder är Beckers Perfekt Akrylat i kulören NCS S 2005Y (syns under det prickiga parasollet - eller här). Till karmar och foder har vi valt kuören "Utevit". Snyggt som attan blir det!

Körsbärsträd bara till prydnad?

Publicerad 2013-06-07 10:09:00 i Trädgård,

Det var "bra" att de tre catalpaträden inte klarade vintern. För så mycket bättre det blev med träden jag ersatte dem med! Tre japanska prydnadskörsbär. Just nu ser de så klart lite klena ut men till skillnad från catalporna, som planterades i oktober, har dessa god tid att etablera sig innan vintern kommer. 
 
Kolla in de två stockrosplantorna till höger (bakom det mellersta trädet). Vet inte om det syns så bra men bladmassan är gigantisk i år. Undras hur blomningen kommer att bli?
 
Som marktäckare under träden och längst fram mot gatan står rosenplister 'Beacon Silver'. På bilden är de på väg från "barnkammaren" till sin permanenta plats. Rosenplisterns grön/silvriga blad och rosa/lila blomning tror jag kommer stå i fin kontrast till körsbärsträdens mörkröda blad. 
 
Kolla bara så vackra bladen är! De japanska prydnadskörsbären, prunus serrulata, 'Royal Burgundy' är ett träd med vasformad krona som blir cirka 4 meter. Förutom de mörkröda bladen blommar de med stora dubbla rosa blommor samtidigt som bladen spricker ut på våren. Jag kommer nog att beskära träden så att de utvecklas mot en "bollform" istället för att bara skjuta i höjden. Så får det bli!

Rotrekord?

Publicerad 2013-06-05 13:22:00 i Trädgård,

 
Jag tror banne mig jag slog personligt rot-rekord igår. Lyckades gräva upp en maskros med en 65 centimeter lång rot. Och detta med en vanlig trädgårdsspade dessutom. Jag hade inget "lyxigt" maskrosjärn eller maskrosupptagare till hjälp. 
 
Som du säkert vet är inte kruxet att få maskrosen ur jorden. Det svåra är att få med sig HELA roten upp! En kvarlämnad rotbit försvagar plantan men den dör inte. Sen är det omöjligt att värja sig mot de maskrosfrön som kommer till trädgården med vindens hjälp.
 
Men kriget mot maskrosorna har verkligen gett resultat. De är inte många nu. Och så är tanken att det ska förbli. 

Ny frisyr?

Publicerad 2013-06-03 09:12:00 i Trädgård,

 
Kolla vad jag kan, säger murrevan, och visar stolt upp frisyren den fixat till betongplattan. Visst är det kul när växterna tar egna initiativ till lull-lullet i trädgården. I alla fall sådana här lyckade inititativ. Murrevan har frösått sig friskt men bara i närheten av ursprungsplatsen. Och så här snyggt kan det då bli!
 
Att fröså sig över hela trädgården, som t.ex. jätteverbenan och prästkragen gör, är däremot inte ett lika kul initiativ. Just småplantor av jätteverbena hittar jag överallt. De är visserligen lätta att dra upp men de är ju så många. Skulle troligen bli snuskigt rik om jag sålde plantorna på Tradera. 
 
Efter att ha "hoppat runt på knä" i en dryg timme - jag sa ju att de var många - och plockat småverbenor mellan stenarna känner jag så här. Jag gillar växter som håller sig på mattan! Eller i alla fall i närheten av den. 

Månadsbilder juni 2013

Publicerad 2013-06-01 11:13:00 i Trädgård,

Ny månad innebär nya månadsbilder. Och för första gången är det MYCKET grönt på bilderna. Heja trädgården!
 
Fast jag börjar inse att mitt val av månadsvyer kunde varit bättre. Tycker att samtliga månadsbilder har för mycket "död" yta i fronten:
- Bild ett har ett stort trädäck.
- Bild två har en bar jordyta.
- Bild tre har singel (eller makadam som det egentligen heter).
Nåja - nästa år blir det förhoppningsvis nya möjligheter...
 
Bild 1: På högra sidan av trädäcket syns avenbokshäcken som jag och syster planterade. I pergolan har hammocken kommit upp och i den gungades det i senast i går kväll. Lika härligt och rogivande som vanligt! 
 
 Bild 2: Som sagt. Mycket bar yta. Men i mitten blommar kantnepetan och alliumbollarna ikapp. Och på rosorna 'Constance Spry' såg jag många knoppar igår! 
 
 Bild 3: Tja - det tar sig! Både här och där :)
 
Samtliga månadsbilder hittar du här.

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela