Livet på Solsidan

En blogg om trädgård, inredning, vardag och samboskap i Kristianstad!

Now we're talking...

Publicerad 2013-03-31 21:37:00 i Trädgård,

Jamen, kolla här då! 28 grader. Bara plusvarianten dessutom ;) 
Visst, den gamla termometern sitter på en södervägg, men ändå. 28 grader är 28 grader.
Jag säger inte mer än att påskdagen har spenderats utomhus!

Borta bra...

Publicerad 2013-03-29 20:57:00 i Trädgård,

Borta bra men hemma bäst. Jodå, det stämmer var gång! Kanske inte så oväntat för en hemmakatt som mig ;) Efter en vecka i Norrland såg jag fram emot att komma hem till Skåne och våren. Tji blev det angående våren. Känns som jag tjatar - men var fanken är den?
 
Hittat hem verkar också rackarna på bilden ha gjort. De ser ut som ugglor, modell mini, men det är mamma och pappa Gråsparv (för det är det väl?) som flyttat in i fågelholken ovanför förrådsdörren. Där verkar de trivas alldeles förträffligt. Idag har de ägnat sig åt att fylla sin nya lya med nya "möbler". Nu ska det bli spännande att se om småpippisar eller våren visar sig först. Jag röstar för det senare!

Påskpyntspyssel

Publicerad 2013-03-21 11:32:00 i Trädgård,

Det är inte ofta man hör talas om hantverkare som är före i planeringen.  Men det är exakt vad killarna från HVH-bygg lyckats med. I tisdags ringde de och undrade om de kunde börja med fasadbytet dagen efter. "Vi har fått tid över...". Varmt välkomna, var svaret de fick.
 
Igår kom fyra snickare hit och nu går det undan. Framsidan och entrésidan är så gott som klar och slipper vi snöstormar (hoppas-hoppas) så är de klara redan imorgon. Det blir så fint och jag blir så glad! 
 
Glad över bristen på vår är jag däremot inte. Är det någon som är det?!?
Avsaknaden av färg och vårtecken gjorde därför att jag påskpyntade redan igår. Syrenen på framsidan har fått påskfjädrar. Så vidare snyggt blev det kanske inte, men färgen piggar ju upp! 
 
 
Några äppelkvistar fick också komma in i värmen och i väntan på att de ska spricka ut har de fått fejkblomning i form av målade ägg. Kolla speglingen i fönsterglaset. Liggande panel. Galet snyggt om du frågar mig!  
 
Idag tar jag tåget till Norrland så mitt deltagande här i Blogglandia kommer nog vara lika med noll under en dryg vecka. Hej så länge och GLAD PÅSK!

The only way is down. Eller?

Publicerad 2013-03-19 12:04:00 i Trädgård,

Jahaja! Det som såg så lovande ut för en dryg vecka sedan ser nu ut så här. Inte speciellt upplyftande va? Det är andra året jag testar frösådd och mina erfarenheter i ämnet är inte jättestora, men efter lite googlande förstår jag att anledningen till förödelsen kan vara sorgmyggor. Du hör ju själv hur sorgligt det låter.
 
Visserligen har jag bara sett en mygga men det är larverna (som gömmer sig under jordytan) som är boven i dramat. Nu vet jag inte om det hjälper, men jag har gjort ett räddningsförsök. "Skakat" av all gammal jord, rengjort krukorna, bytt till ny (färsk) jord, vattnat måttligt och peppat plantorna med glada tillrop. Speciellt det sista tror jag kan hjälpa ;)
 
Jag har även placerat ut en skål med vatten, diskmedel och ättika. Det ska tydligen vara mumma för myggorna som glatt hoppar i skålen och drunknar. Man kan ju alltid hoppas.
 
Alltså. Någon som vet om mitt räddningsförsök var helt onödigt?
Brutal ärlighet är helt ok...

Rör inte min kompis!

Publicerad 2013-03-17 13:26:00 i Allt och inget,

 
I helgen är vi hundvakt åt världens snällaste Smilla! Den här rottweilertiken är lugn som en filbunke och ger inte minsta ljud ifrån sig. Inte ens när vi försöker oss på att sno hennes bästis - "Piggen" - ifrån henne. Hon låtsas, lite lojt sådär, att hon blir upprörd. Hon är inte så bra att låtsas...
 
Om sambon fått bestämma (vilket han inte får ;)) hade vi haft egen hund. En Grand Danois, för det har han haft tidigare. Men näe, jag vill inte ha hund. Högst troligt hade jag städat ihjäl mig om vi haft en. Men att ha en vovve till låns några dagar. Det är hur mysigt som helst! 
 

Blommig fredag - Vatten

Publicerad 2013-03-15 08:35:00 i Trädgård,

När vi köpte huset, som är byggt 1948, fick vi inte bara helrenovera det. Även trädgården, som var igenvuxen och förfallen, har krävt en helrenovering. Vi har sparat tre äppelträd, ett antal buskar och några pioner men utöver det har vi i princip fått börja om från scratch. En ganska angenäm uppgift tycker jag. 
 
Blåregnet (Wisteria Sinensis) på bilden var bland det första vi planterade i trädgården. Tanken är att det ska slingra sina liangrenar som ett tak över vår pergola. Från plantskolan fick jag information om att blåregnet behöver MYCKET vatten för att det ska sätta fart att slingra sig. Och eftersom jag (oftast) är en lydig tant så har jag vattnat. Och vattnat. Och vattnat. Den flitiga vattningen verkar ha gett resultat! Blåregnet fullkomligen tokväxte förra sommaren. 
 
Om vi ska vara ärliga hade blåregnet kanske tokväxt även om jag inte varit så flitig med vattningen... Men det låtsas vi inte om. Jag fortsätter inbilla mig att det är min kärleksfulla omvårdnad som som gjort susen!
 
 
Och tänk. Om några år kanske blåregnet ser ut som på bilderna nedan.
Herreje vad häftigt! 
 
Wisteria on the pergola in Longwood Garden's Wisteria Garden.
(bild från http://wifemothergardener.blogspot.co.uk)
purple wisteria growing on trellis
(bild från http://www.valeaston.com)
 
Det här är min tolkning av "Blommig fredag" hos Bland rosor och bladlöss. Idag är temat Vatten.

Nästan som ett nytt hus

Publicerad 2013-03-13 13:09:00 i Trädgård,

Nu skiter jag i influensa och att våren hastigt och (o)lustigt backade några steg. Istället tänker jag framåt och har precis bokat hantverkare för fasadbyte. Vi påbörjade arbetet i fjol i samband med att vi la nytt tak och nu är det alltså dags för färdigställande av de sidor som fortfarande har stående panel. Snart kommer spruckna brädor, taskigt underarbete, olika(?) kulörer och temporära fulfixar som på bilden ovan vara ett minne blott!
 
Hantverkarna har lovat att de ska vara klara med bytet innan första maj. Sen har jag alltså hela sommaren på mig att måla. För måla, det "måste" jag göra själv. Den liggande panelen ska målas i kulören NCS S 2005Y (bilden) och foder och karmar strykas med Beckers Utevit. 
 
Det känns skönt att ha åtminstone ett av sommarens projekt bokat. Sen återstår ju den lilla detaljen med att få det klart. Men jag hoppas det här blir en sommar med mycket snack OCH mycket verkstad...

The only way is up!

Publicerad 2013-03-10 14:01:00 i Trädgård,

 
När man inte är helt piggelin gäller det att sysselsätta sig med något icke ansträngande. En sysselsättning kan vara att titta på när frösådderna växer. Det låter kanske inte speciellt spännande, men hav tålamod! Då kommer du med blotta ögat (och en del fantasi) se hur plantorna skjuter fart...
 
Vissa plantor skjuter kanske fart lite väl snabbt. Som stäppsalviorna på bilden. De har nu fått flytta från en varm fönsterkarm till en svalare tillvaro på golvet vid altandörren. Förhoppningsvis kommer detta göra att plantorna blir mindre rangliga.
 
Själv tänker jag förflytta mig till soffan. Ska inta horisontalläge och spana in några avsnitt av "Love Your Garden" med Alan Titschmarsh på YouTube. Även det en perfekt, icke ansträngande sysselsättning, för en febrig, snorig och hostande trädgårdsnörd. 

Säsongsbyte

Publicerad 2013-03-08 15:04:00 i Trädgård,

Enligt SMHI kom våren hit till Kristianstad redan förrförra veckan. Tänk va? Nu känns allt så mycket lättare! Lite sol, lite värme och dagar som blir ljusare och ljusare. Jäpp. Jag är glad och redo!
 
I tisdags var det dags att inviga den nya säsongen. Snöskyffeln förpassades till ett hörn i förrådet och istället fick krattan komma ut i vårsolen. Här skulle krattas singelgång! Inte för att det behövdes. Nej, det här var enbart en aktivitet för att få höra "krasljudet" som för mig är ett tecken på att våren är här. 
 
Vid krattandet såg jag vissa saker som dolts av snön under vintern. Som t.ex. en entrétrappa som börjat vittra sönder. Lite googlande visar att lagning av en betongtrappa i detta skick inte är att föredra. Rekommendationerna som ges är istället att låta göra en ny trappa. Ok. Allt som står på nätet är ju inte sant, men jag suckar ändå högt när jag läser det. Det enda jag vill gjuta i betong är fågelbad eller trampstenar. Punkt!
 
Jag trodde jag var redo för våren. Men det var jag nog inte för senare på tisdagskvällen fick jag feber och influensa. Har legat däckad tills idag. Vet inte om det var vårluften eller trapph-tet som gjorde mig sjuk... 

Tur i "spel"

Publicerad 2013-03-05 20:50:25 i Trädgård,

Jaaaaa, jag vann! Vinsten i utlottningen hos den inspirerande bloggen Isas Trädgård hamnade minsann här på Solsidan. Kors i taket liksom - jag som aldrig brukar vinna. Ett stort tack till dig Isa! Jag blev jätteglad för den här vinsten.
 
Vad jag vann? Jo, en skitsnygg (om jag får säga det själv) form för betonggjutning. Kolla in bilden! Så snyggt kan slutresultatet bli.
 
Mina tidigare erfarenheter av betongpyssel sträcker sig till ett fågelbad där "gjutformen" var ett rabarberblad. Så det här sätter lite press på mig - betonggjutarnovisen. Tur det här är en form som går att använda flera gånger. Utifall att... 
 

Felmärkt?

Publicerad 2013-03-04 09:52:00 i Trädgård,


En millisekund innan sambon hällde i sig innehållet i Fantaflaskan fick jag ur mig ett högljutt:
 "NEEEEJ, det där kan du inte dricka"! Nu är sambon ingen trädgårdsnörd för då hade han troligen förstått att flaskan bredvid pelargonsticklingarna innehöll gödselvatten och INTE läsk.
 
Fanta är inte det mest hälsosamma man kan dricka, men det är nog "nyttigare" än gödselvatten i alla fall. Det var tur att jag hade ögon i nacken den här gången. Gödselvattnet fortsätter nu göda pelargonerna och inte sambon...

Månadsbilder mars 2013

Publicerad 2013-03-02 09:18:00 i Trädgård,

Ny månad. Nya månadsbilder. Förra månaden var min förhoppning att jag skulle kunna visa något vårtecken. När bilderna togs igår var det plus 9 grader och strålande sol. Det tycker jag man kan kalla vårtecken. Eller hur? Himlen säger vår och jag jublar! 
 
Mina månadsbilder hittar du här.  
 
 
 

Blommig fredag - Så här ser det ut i trädgården just nu

Publicerad 2013-03-01 06:59:00 i Trädgård,

Sol och tö i dagarna två har gjort att det nu inte är mycket vitt kvar på marken. Det är ju hoppfullt inför våren :) Fast frågan är ändå om inte det vita på nåt sätt är bättre än den bruna jorden som visar sig när snön töar bort?
 
Den bruna färgen hittar jag också på den röda rudbeckian 'Magnus' (ovan) just nu. Visst, fröställningen är vacker i sig, men vi kan väl enas om att den är vackrare när den står i full blom? 
 
Men den som söker han finner! Skönt grönt i klotform bjuder den japanska järneken 'Blondie' på. Jag planterade några järnek i våras istället för buxbom. De trivs bra.
 
Däremot såg jag att myrtentryn 'Baggesens Gold' inte trivs. Den har inte klarat vintern. Den som är (öhh, var...) så fin. Jag visar den inte ens på bild - så ful är den...
 
Och hoppla, vad hittar vi här då? Jo, tulpanlökar på väg upp *ler stort*
 
Jojo, det är liv i trädgården bara man tar sig tid att vända blicka neråt (och kanske krafsar bort ett löv eller två).
 
Och kolla här då! Hur fina är inte de här solgula vintergäcken?
Tyvärr finns de inte i min trädgård, men i en trädgård jag kan SE från min trädgård. Så gott som i min trädgård med andra ord... 
 
Det här är min tolkning av "Blommig fredag" med temat Så här ser det ut i trädgården just nu. Fler tolkningar hittar du hos Bland rosor och bladlöss.

Om

Min profilbild

tamkim

Hej! Jag heter Tamara och bor tillsammans med min sambo i ett litet hus byggt 1948. Huset benämndes som "Solsidan på Gamla Näsby" i mäklarens annons, därav namnet på bloggen. Här handlar det mest om mina intressen som i inbördes ordning är; trädgård, trädgård och trädgård. Men för att inte trötta ut dig helt blir det emellanåt också ett inlägg över hur sambon och jag har det med livet i allmänhet här på Solsidan!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela